annonce
annonce

11 soundbars

Turbolyd til flimmeren

En soundbar er sagen, hvis du vil have lyd, der kan høres, men ikke ses. Har du tv’et placeret på et bord og ikke på væggen, så er lydsokler det nye sort.

Du har lige købt det rålækre tv, du har gået og drømt om. Du slutter det til og beundrer det fantastiske billede. Men så snart du sætter aftenens storfilm på, kan du høre, at der er noget galt. Bogstavelig talt. For lyden stinker. Det, der skulle have været en stor oplevelse, bliver i stedet en skuffelse.

Man kan ikke gentage det ofte nok: Et fladt tv er lig med flad lyd. Og skærmene ser ud til bare at blive fladere og fladere. Desuden har de fleste nye tv’er højttalerne på bagsiden for at gøre rammen så lille og fiks som muligt. Mens billedkvaliteten når nye højder hvert år, falder lydkvaliteten stadig mere.

Soundbars
Vær opmærksom på, at lyden er den halve ​​oplevelse. Og hvis du gyser ved tanken om mange højttalere rundt om i stuen og kabler over det hele, så frygt ej. Meget kan løses med en soundbar. Som navnet antyder, er det en aflang enhed med indbyggede højttalere og den nødvendige forstærkning.

Flere producenter forsøger at simulere surround sound ved at processere lyden, så den vokser ud over soundbarens fysiske placering. Nogle soundbars har en ekstern bashøjttaler (subwoofer), som normalt placeres et sted på gulvet.

Lydsokler
Soundbars er generelt bedst egnet til vægmontering. Hvis du har tv’et monteret på væggen, fastgøres soundbaren under det. Men hvis dit fjernsyn står på et møbel, kan en såkaldt lydsokkel være en bedre løsning. Den er dybere end en soundbar og fungerer som en lille piedestal, tv’et kan stå oven på. Dermed slipper du også for en “bjælke”, der ligger i vejen for den nederste del af tv’et, hvor den infrarøde fjernbetjeningsmodtager som regel sidder.

Da en lydsokkel på grund af sin ekstra dybde har større fysiske mål end en soundbar, har den plads til et eller flere bas-elementer monteret på undersiden. Dermed giver den en dybere og mere fyldig bas end en tilsvarende soundbar uden ekstern subwoofer.

Stort udvalg
Udvalget af soundbars og lydsokler er efterhånden ret omfattende, og de fås i flere prisklasser. Fra under en tusindlap til over 20.000 kroner.

Vi har skrabet et repræsentativt udvalg af forskellige soundbars og lydsokler sammen, i hvad vi mener er et fornuftigt prisleje. Det vil sige, at ingen af ​​dem er dyrere end 7.000 kroner, og vi har medtaget et par modeller uden separat subwoofer til ca. 2.000 kroner. Længere ned anbefaler vi ikke at gå, og hvis du har et større budget end 7.000, skulle du måske overveje et surround- eller stereoanlæg med kraftigere og større lyd i stedet.

Ud over de sædvanlige soundbars og lydsokler har vi medtaget Sonos Playbar (til 5.198 kroner) – en soundbar, der først og fremmest er beregnet til musik og streaming – samt hybridmodellen Philips HTL9100 (til 5.790 kroner) med aftagelige trådløse baghøjttalere, hvilket gør den til et mere seriøst hjemmebio-kompromis.

Sådan testede vi
Alle soundbars/lydsokler er blevet testet med både film og musik, og med såvel optisk kabel som HDMI, hvis de har dét. Til formålet har vi valgt Star Trek: Into Darkness på Blu-ray – afspillet på Electrocompaniet EMP 2 – samt udvalgte musiknumre (Wilco: “Jesus, Etc.”, Heather Nova: “Valley of Sound” og Ola Gjeilo: “North Country II”).

De fleste soundbars i denne test har indbygget Bluetooth, som vi også har testet. Det er sket med ukomprimeret musik lagret på en iPhone 5. Sonos Playbar er testet med musik streamet via DLNA.

Bedste pris på 11 soundbars
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-