annonse
annonse
annonse

8 gulvhøjttalere

Gulvhøjttalere der ser godt ud

Du behøver ikke at vælge små højttalere, bare fordi du går op i boligindretning. Disse gulvstående højttalere er lavet til at blive set og giver meget større og bedre lyd.

Mange, der er går op i hjemmets indretning, vil gerne have et lydsystem, der ikke fylder og allerhelst er usynligt. Derfor ender man gerne med en lille trådløs højttaler a la Sonos eller tilsvarende. Og det kan være fint nok. Men den største og bedste lyd får du stadig fra et par gode, traditionelle højttalere, gerne gulvstående.

Det er, fordi de uanstrengt fylder stuen med lyd, har langt mere potent bas, og – ikke mindst – fordi du med to højttalere godt adskilt fra hinanden får et stereoperspektiv på lydbilledet, som du kun kan drømme om fra en trådløs bordhøjttaler. Og nej, det behøver ikke at være på bekostning af indretningen. Snarere tværtimod.

For de interiørbevidste er der nemlig et alternativ til at gemme det hele væk: At vise tingene frem i stedet.

“Der er en trend, der gå i retning af store, dyre kaffemaskiner synligt fremme i køkkenet og enorme komfurer halvanden til to gange så store som normalt. Og i denne trend er der så også plads til store, flotte gulvhøjttalere i stuen. Der er en klar tendens, vi har set over de senere år. Men højttalerne skal være flot håndværk, og de skal have et smart design. Ligegyldige kasser er ikke løsningen for disse kunder,” siger Jens Holst Larsen, der er produktchef i Hi-Fi Klubben.

Det bliver også stadig mere populært med hvide højttalere: “Folk er begyndt at kunne lide rigtige højttalere igen, bare de passer ind i indretningen. Vores salg af hvide højttalere er derfor steget de sidste seks-otte år. Og mange vil gerne have deres højttalere uden stoffronter. De skal se ud som det, de er, altså højttalere, men med stil,” siger Jens.

Christian Åkre, der er produktchef hos norske Spaceworld Soundgarden, bekræfter: “Vi ser helt klart også en tendens i retning af hvide højttalere. Det gælder især i prisklassen ti tusind kroner og under. Hvis man går op i tyve tusind for et par, er folk ikke længere så optaget af design, men går udelukkende efter de højttalere, der lyder bedst.”

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Design tæller
I denne test vil vi gerne præsentere stor, god lyd, der passer ind i hjemmet. Vi har derfor sigtet os ind på højttalere til op omkring 10.000 kroner, der ikke fylder alt for meget, og som spiller godt, uden at man skal trække dem en meter eller mere ud på gulvet. Højst 50 cm fra bagvæggen er fint. Der har også været et ønske, at man kan få højttalerne i hvid.

Alle højttalerne i testen fås i hvid, bortset fra Elac Debut F5. De kommer kun i sort, men vi syntes, vi skulle have dem med, eftersom vi kårede de små B5 i samme serie til Årets Bedste kompakthøjttalere. De er også meget kompakte og burde glide fint ind i ethvert hjem.

De fleste højttalere i testen er slanke og kompakte. Yamaha NS-F350 og Canton GLE 496 er dog på grænsen til store og kan med fordel stå i et større rum for ikke at dominere interiøret.

Musik vi har hørt på højttalerne:
Jess Morgan: Don’t Meet Your Heroes
Dena Piano Duo: Mozart – Sonate in D-Dur für Zwei Klaviere KV 448 (I)
London Grammar: Hey Now
David Bowie: Lazarus
Sondre Bratland: Ville fjellgutt
Stone Temple Pilots: Dead & Bloated
Weeknd & Daft Punk: I Feel It Coming
Moddi: Army Dreamers

Placering
Selv om højttalerne skal fungere tæt på væggen, så gør du dig selv en stor tjeneste ved at eksperimentere lidt med placeringen. Gør dig bekendt med producentens anbefalinger, og eksperimentér gerne med afstanden til bagvæggen for at finde den rette balance i lydbilledet.

Det er vigtigt, at begge højttalere er lige langt fra lyttepositionen. Afstanden til sidevæggene kan med fordel være en meter eller mere for at reducere tidlige refleksioner af lyden. Undgå hjørneplacering, da det kan give et utilsigtet og ujævnt bas-boost.

Hvis højttalerne kommer med spikes (pigge), bør disse anvendes. Det giver højttalerne den bedst mulige afkobling fra underlaget, så resonanser modvirkes. Hvis du bange for at ødelægge parketgulvet, kan du lægge noget mellem spikes og gulv. F.eks. mønter uden hul i midten.

Sådan testede vi
Alle højttalerne blev sat på spikes, hvis disse medfulgte. Vi tog udgangspunkt i en placering temmelig tæt på bagvæggen (ca. 50 cm) og flyttede på højttalerne, hvis det var nødvendigt.

Til at drive højttalerne har vi brugt den integrerede Hegel Röst. Ikke den kraftigste forstærker på markedet med sine 2 x 75 watt, men den har god kontrol inden for sine grænser og kan fint holde højttalerne i tømme. Med en prisseddel på 17.000 kroner er den heller ikke overkill og giver dermed et realistisk indtryk af, hvad højttalerne kan præstere.

Vi har spillet musik i cd-kvalitet fra Tidal afspillet via AirPlay.

Canton GLE 496

Januar 2017Canton GLE 496
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Lav pris, fantastisk lyd

Cantons højttalere er de billigst i denne forsamling, men alligevel kun en hårsbred fra at være de allerbedste.

Lydbilledet er stort og potent, instrumenterne lyder klart og åbent med mange klangfarver, og der er et medrivende rytmisk drive.
Bassen går ikke så dybt, som man kunne tro, og der er ikke helt så mange detaljer i overtonerne som på de dyrere konkurrenter.

Canton GLE 496 er testen næststørste højttalere, men stadig lækre at se på med de aluminiumfarvede enheder i kontrast til den hvide frontplade. Canton har også begået en lille genistreg med dyvelhullerne til fronten. De sidder på den sorte ramme omkring mellemtone- og bas-enhederne, så man knap nok ser dem, når fronterne er taget af.

Der er tale om en ægte trevejskonstruktion, hvor mellemtone-enheden er placeret over diskant-enheden. Det betyder, at selv om højttalerne er ret høje, er diskanterne stadig i ørehøjde, når man sidder ned. Vigtigt for et godt stereoperspektiv.

Nederst sidder to heftige 7 tommers bas-enheder, der står for det sjove i bunden af frekvensregistret.

Lydkvalitet
At GLE 496 er de billigste i testen, tænker man slet ikke over, når man hører dem. For det, der er sparet på overfladebehandling af kabinetterne, er brugt på topkvalitet til de vigtige indvendige komponenter.

Hør bare London Grammars “Hey Now”. Canton har en væsentlig mere stabil bas end Yamaha og et større og langt mere dynamisk lydbillede end Scansonic. Hannah Reids stemme er tydelig, selv når man spiller lavt, og lyden fra Canton er fysisk større end fra Monitor Audio Silver 6.

(Foto: Producent)

Der er masser af punch og dynamik i David Bowies “Lazarus”, hvor lilletrommen måske kunne have haft lidt mere bund, men alt i alt er lydkvaliteten strålende.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Folk-sangerinden Jess Morgans guitar lyder meget finere end på Yamaha og Bowers & Wilkins, og hendes stemme kommer flot ud; der er en helt anden dynamik. Elbassen er også mere stabil, selv om den ikke går helt så dybt som på Monitor Audio.

Konklusion
Canton GLE 496 er nogle store højttaler, men stadig flotte at se på. Den lidt billige finish ser man ikke på afstand, og lydkvaliteten er alt andet end billig!

Canton-højttalerne har et stort lydbillede, klanglagene kommer godt frem, og alt lyder klokkeklart. Vi måtte faktisk tage en omkamp mellem dem og Monitor Audio Silver 6, da vi på et tidspunkt mente, at Canton var de bedste af dem alle. Monitor Audio var dog en lille tand bedre, men ingen slår Canton GLE 496, når man tager prisen med i regnestykket.

Fakta
 • Type: 3-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 20 Hz – 30 kHz (linearitet ukendt)
 • Følsomhed: 90,5 dB / 8,4 ohm
 • Mål: 21 x 106 x 31 cm
 • Finish: Sort, hvid, mokka eller makassar
 • Pris: 4.990 kroner
Bedste pris på Canton GLE 496
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Yamaha NS-F350

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Venlige kæmper

Yamahas højttalere er store og stærke, men lyden står ikke helt mål med forventningerne.

NS-F350 har en varm og behageligt afstemt klang med et stort lydbillede og en fyldig basgengivelse.
Lyden er ikke det mest præcise, vi har hørt, og har en del farvning i bas og mellemtone.

Man skal lede længe efter en mere erfaren producent end Yamaha, når det gælder lyd. Japanerne har en finger med i spillet gennem hele musikkæden – fra instrumenter over studieudstyr til hjemmeelektronik og højttalere. På højttalerfronten har Yamaha, bl.a. markeret sig med den kritikerroste Soavo-serie og ikke mindst glimrende trådløse modeller.

Yamaha NS-F350 er store trevejshøjttalere med bas, mellemtone og diskant. Med en højde på 116 cm er det også de højeste og mest dominerende af testdeltagerne. Vores testeksemplarer kom i hvid med en blank frontplade og lidt mattere vinyl på resten af kabinettet.

Lydkvalitet
Størrelsen har normalt meget at sige for lyden. Derfor er det ikke overraskende, at Yamaha-højttalerne tegner et stort lydbillede op med en varm, fyldig klang. De får David Bowies stemme til at lyde ægte, detaljeret og nærværende. Diskanten er mere distinkt end hos Elac, uden at det lyder aggressivt på nogen måde. Alle instrumenterne får god plads, og blæserne spiller friskt. Det lyder langt mere underholdende end på Scansonic.

Bassen er derimod ret upræcis. Selv om trommeslag serveres med et heftigt smæld, formår højttalerne ikke at stoppe og starte igen så hurtigt, som de burde, og man falder lidt ud af rytmen. Bassen er også temmelig enstonig og ruller af et godt stykke før de dybeste oktaver. Synth-bassen på “Starboy” med The Weeknd bliver derfor ujævn.

Mellemtonen er varm og behagelig at lytte til, men ikke den mest detaljerede. Dena Piano Duos klaverspil skulle gerne have flere lag med forskellige klangstrukturer, men her lyder det uoverskueligt og mudret. Yamaha har simpelthen ikke den timing og præcision, der kræves til så kræsne indspilninger. “Det kunne lige så godt have været elklaverer,” siger Geir.

Konklusion
Yamaha NS-F350 formår altså at spille højt med punch, men er ikke raffinerede nok til alle slags musik. Hvis du vil have højttalere, der får alt til at lyde varmt og fyldigt, så fungerer de fint, men de er langtfra de mest spændende i denne forsamling.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Fakta
 • Type: 3-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 35 Hz – 45 kHz
 • Følsomhed: 88 dB ved 2,83 V / 6 ohm
 • Mål: 116 x 22 x 34 cm
 • Finish: Hvid, sort
Bedste pris på Yamaha NS-F350
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Monitor Audio Silver 6

Januar 2017Monitor Audio Silver 6
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Med øre for detaljer

Monitor Audio fejer konkurrenterne af banen med nogle af klassens allerbedste højttalere.

Har en meget flot udførelse i ægte træfinér eller pianolak og spiller fornemt på al musik, uden generende farvning eller forvrængning.
Til denne pris? Ingenting.

Engelske Monitor Audio har en meritliste fuld af vellykkede og prisgunstige højttalere. Silver 6 er kendetegnet af flot finish og eksklusive løsninger: Selve kabinettet er i ægte træfinér, hvilket er et temmelig sjældent syn i denne prisklasse. Enhederne er belagt med keramik, og stoffronterne fæstnes ved hjælp af skjulte magneter. Højglanslakering i sort eller hvid er også muligt mod et tillæg til prisen.

Lydkvalitet
Lyden fra Silver 6 er af den type, der får hårene til at rejse sig og pulsen til at slå hurtigere. Vi var ikke kommet mange sekunder ind i Bowies “Lazarus”, før testpanelet begyndte at nikke anerkendende til hinanden. Silver 6 tegner et væsentlig større og mere præcist lydbillede op end konkurrenterne. Bowies stemme står tydeligt frem, blæserne har masser af energi, og stortrommen dundrer stramt og kontant uden efterslæb.

Dena Piano Duos klavespil har vist sig at være særlig krævende for mange højttalere, men Monitor Audio slipper fra det med æren i behold. Silver 6 har en vældig neutral, homogen og “hi-fi-korrekt” klangbalance med meget lidt egenlyd, som lader os høre mere af, hvad der ligger i optagelsen.

(Foto: Producent)

London Grammars “Hey Now” lyder også overbevisende. Selv på lav volumen formår Silver 6 at få detaljerne frem hos den kvindelige vokalist, og når vi skruer op, bliver det bare endnu bedre. Der er ingen forvrængning eller ujævnheder at spore, heller ikke når vi spiller virkelig højt.

Silver 6 har ikke helt så meget slagkraft som Elac og Yamaha i dybbassen, men den er væsentlig strammere og bedre defineret. Vi sammenlignede også med de meget vellykkede Canton-højttalere, og selv om de er et nummer større rent fysisk, har Monitor Audio væsentlig mere tyngde i de dybeste frekvenser. Geir er tydeligt imponeret. “Dem kunne jeg faktisk fint leve med hjemme i stuen,” siger han.

Konklusion
Silver 6 er passende store gulvhøjttalere, der burde gå rent hjem hos dem, der vil have et placeringsvenligt stereoanlæg af høj kvalitet. Byggekvaliteten er meget lækker, og lydkvaliteten om muligt endnu mere imponerende. Monitor Audio Silver 6 er kort og godt uforskammet gode højttalere til prisen!

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fakta
 • Type: 2½-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 35 Hz – 35 kHz
 • Følsomhed: 90 dB / 8 ohm
 • Mål: 88,5 x 18,8 x 24 cm
 • Finish: Diverse farver i finér, sort eller hvid højglans
Bedste pris på Monitor Audio Silver 6
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Bowers & Wilkins 684 S2

Tam legende

Bowers & Wilkins kan lave højttalere, men det her er ikke deres bedste forsøg.

Stort og fyldigt lydbillede, der let kan fylde en almindelig stue.
Tam dynamik og farveløs klang.

Med deres tiltalende design og legendariske navn er det let at falde for Bowers & Wilkins’ højttalere. De lyder også pænt. I tråd med udseendet, kan man sige. Hos B&W har de perfektioneret en blanding af godt design og god lyd. En af ingredienserne er gerne anderledes – og ofte bedre – højttaler-enheder.

I 600-serien finder man også de karakteristiske gule membraner. Det er faktisk flettet kevlar med B&W’s eget flade kantophæng. Det skulle give en langt mere død membran uden egenlyd. Den er let og hurtig, og ikke stiv, men blød – princippet er, at enhver forvrængning får en modforvrængning, som ophæver den, så de tilsammen ender i nul. I 684 S2 er der to af de gule enheder, der fungerer som bas og mellemtone, med B&W’s aluminiumdiskant monteret ovenover.

Det virker som en lovende opskrift, men som vi fandt ud af, var resultatet mere blandet.

Lydkvalitet
De slanke højttalere er langtfra store, men giver både veldefineret og potent bas. Det er i grunden B&W-højttalernes styrke. De udmærker sig ved et stort lydbillede, hvor London Grammar lyder tilsvarende bredt og dybt, men det stråler ikke ligefrem. Audun synes, vokalen lyder indelukket, og Geir mener, at det er ligesom køre bil med håndbremsen trukket. Jess Morgans vokal lyder rundt og fint, men hermetisk i forhold til andre højttalere.

(Foto: Producent)

Dynamikken kan bedst beskrives som tam, især i mellemtonen, hvor vi oplever, at lyden antager en mere ulden og tilbagetrukket karakter, end vi bryder os om. De klarer sig dog fint på David Bowies “Lazarus”, hvor vokalen er både stor og fyldig, og lydbilledet hænger godt sammen.

I diskanten er der heller ikke meget liv, hvilket gør, at B&W-højttalerne bliver farveløse og rent ud sagt kedelige i længden. Måske er det tid til en opfriskning af 600-serien?

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Konklusion
Det er muligt, at Bowers & Wilkins 684 S2 er lavet til at være så lyttevenlige som muligt, men resultatet er dræbende kedelige højttalere, der ikke formår at engagere testpanelet. Det hjælper ikke at eksperimentere med placeringen i rummet eller skifte forstærker, så vores råd er at lytte, før man køber. De spiller rent ud sagt alt for tamt.

Fakta
 • Type: 2½-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 72 Hz – 22 kHz (-3 dB)
 • Følsomhed: 87 dB / 8 ohm
 • Mål: 16 x 92 x 23,4 cm
 • Finish: Sort, hvid
 • Pris: 7.798 kroner
Bedste pris på Bowers & Wilkins 684 S2
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Scansonic M-6

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Et godt udgangspunkt

Det, der umiddelbart virker som nogle lækre højttalere, lyder i sidste ende tamt.

Scansonics højttalere er små og smarte, og ganske lækre i hvid højglans. De har mere bas, end de ser ud til.
Dynamikken er tam, og bassen ubalanceret. I det hele taget formår højttalerne aldrig rigtig at engagere.

Danske Scansonic kan uden tvivl lave gode højttalere. Ikke mindst deler de meget arvemasse med de langt dyre højttalere af mærket Raidho. M-6 er som udgangspunkt nogle spændende kreationer, ikke mindst fordi de er små og fikse – perfekt til folk, der ikke vil have, at højttalerne fylder hele synsfeltet i stuen.

M-6 er en 2½-vejs konstruktion, hvilket betyder, at den øverste bas-enhed spiller bas og mellemtone, mens den nederste kun tager sig af basregisteret for at understøtte det energikrævende frekvensområde under 300 Hz.

Højttalerne er meget lækre og vellavede. Vores testeksemplar var i hvid højglans med en jævn og fin overflade. Det eneste skår i glæden er de sorte dyvelhuller i gummi til stoffronterne, som penetrerer frontpladen. Det bryder med det ellers lækre udseende, og man burde nok have overvejet magnetfæster i stedet.

Lydkvalitet
De fleste af Scansonics højttalere er lavet til at fungere godt ude på gulvet, og de trives normalt ikke specielt godt tæt på bagvæggen. Her er det glædeligt at konstatere, at M-6 også fungerer fint ind mod væggen. Bassen er mere fyldig, end man skulle tro for så små enheder, og lyden er varm og behagelig. Tager man sangstemmer og instrumenter hver for sig, lyder de troværdigt nok, og der er ikke de store fejl at høre.

Alligevel noterer vi os, at det ikke er medrivende nok. Mellemtoneområdet er tyndere end på Canton, Monitor Audio og System Audio, og David Bowies stemme står ikke lige så klart og dynamisk ud fra musikken. Basregisteret, der er mere fyldigt, end størrelsen tilsiger, er alligevel ikke potent nok til at engagere ordentligt. Ikke på disse rytmer.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Lyden er fin hele vejen rundt, men højttalerne udmærker sig ikke på noget punkt. Jess Morgan har en smuk stemme, der på M-6 desværre ikke stråler så meget, som vi kunne ønske os.

Konklusion
De små, lækre Scansonic M-6 har et fint grunddesign, der giver os et lydbillede uden åbenlyse skavanker. Men som Lasse siger, er der ikke noget specielt ved dem. Til at begynde med er de nemme at holde af, men vi sidder tilbage med et gråt, farveløst skuldertræk. Først og fremmest på grund af tam dynamik.

Fakta
 • Type: 2½-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 50 Hz – 30 kHz (+/- 3 dB)
 • Følsomhed: (n/a) / 4 ohm
 • Mål: 15,1 x 90 x 19,8 cm
 • Finish: Sort eller hvid højglans
Bedste pris på Scansonic M-6
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Dali Opticon 5

Klokkeklare danskere

Dali lykkes godt med at smelte to meget forskellige teknikker sammen, men der er også malurt i bægeret.

Åbent og detaljerigt lydbillede med klokkeklar diskant og krystalklare vokaler.
Mangler lidt realisme i mellemtone og bas.

De hvide Dali-højttalere er små og lækre, og tager sig godt ud i stuen. Byggekvaliteten giver et tillidsvækkende indtryk, og det kan ses, at Dali har gjort lidt mere ud af Opticon 5. Det er en af grundene til, at de koster lidt mere. Når man tager stoffronten af, ser man både en almindelig diskant og en bånddiskant. Noget, der kan virke som livrem og seler, men det fungerer faktisk glimrende.

Dali kalder det hybriddiskant, fordi de kombinerer en stofmembran med en bånddiskkant. Sammen med en enlig bas-enhed giver det et meget åbent og opløst lydbillede, der er rigt på detaljer. Vokaler får et knivskarpt, men ikke for hårdt fokus.

Den runde diskant-enhed spiller op til 14 kHz, hvilket er næsten lige så højt som almindelige diskanter, mens den flade båndiskant gengiver de allerhøjeste toner. Dvs. overtoner over 14 kHz.

Lydkvalitet
Resultatet er, at London Grammars “Hey Now” lyder fornemt, og det er ikke kun vokalen – som Geir siger, er guitarspillet meget sprødt. Instrumenterne i mellemtonen er knivskarpt fokuseret og glasklart gengivet. Opticon 5 har fremragende opløsning og er mere luftige i diskanten end de fleste højttalere til samme pris, vi har testet.

(Foto: Producent)

Bassen er heller ikke dårlig. Den er voluminøs, og på David Bowies “Lazarus” lyder stortrommen fyldigt og mægtigt. Men ikke alt er fryd og gammen. F.eks. kunne lilletrommen have været endnu skarpere gengivet. For der er ikke lige så meget knald på mellembassen i Dalis højttalere. De lyder langtfra tyndt, men mangler lidt energi i det øvre basområde.

Det mærkes ikke kun på de mindste trommer – og lilletrommen – men også på stemmer. Især mandlige vokaler, der mister noget af deres fylde, varme og fundament. Flygelsporet hos Dena Piano Duo lyder simpelthen tyndt. Det er dejlig fokuseret, det er ikke det, men testpanelet savner både klang og fundament i mellembassen.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Konklusion
Dalis højttalere lyder friskt og langtfra kedeligt, især fordi de er så åbne og gennemsigtige, men de mangler lidt realisme i mellemtone og bas. Spørgsmålet er, om ikke Opticon 6 med to bas-enheder er et bedre valg.

Fakta
 • Type: 2½-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 51 Hz – 32 kHz (+/- 3 dB)
 • Følsomhed: 88 dB / 4 ohm
 • Mål: 19,5 x 89 x 31 cm
 • Finish: Sort, valnød, hvid
Bedste pris på Dali Opticon 5
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Elac Debut F5

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Det sorte får

Højttalerne fra Elac fås kun i sort og er et rockende alternativ med høj underholdningsfaktor!

Heftig dybbas og en lyttevenlig lydkarakter gør Elac F5 til højttalere, som man kan lytte meget og længe til uden at køre træt.
F5 har en lidt mere tilbagelænet præsentation med mørkere klang og færre detaljer end de bedste i testen.

Elac er virkelig i vælten for tiden, især efter at have fået den velrennomerede konstruktør Andrew Jones med på holdet. Han har specialiseret sig i højttalere, der giver den bedst mulige lyd for pengene: Man bruger pengene, hvor det betyder mest, dvs. højttaler- og delefilterkomponenter, og sparer til gengæld på det kosmetiske.

Debut F5 har samme diskant og mellemtone som de mindre B5, men desuden to ekstra 5¼ tommes basser, der gengiver den dybeste bas fra 100 Hz og ned. Så man kan næsten karakterisere F5 som “B5 med integreret subwoofer”.

Højttalerne har et råt, industrielt look med diskanten gemt bag et beskyttende trådnet. Kabinettet virker solidt og velbygget, men der er ingen tvivl om, at Elac har en lidt enklere udførelse end et par af konkurrenterne i klassen. Den børstede vinyl-finish er kun tilgængelig i sort.

Lydkvalitet
Da vi testede de mindre B5, noterede vi os den fyldige, varme og lyttevenlige lydkarakter. Det første indtryk af F5 er, at de giver mere af alt det gode: De potente gulvhøjttalere har frem for alt en kraftig, rungende dybbas, der virkelig sætter testrummet i bevægelse, når vi spiller bastunge numre som “Starboy” med The Weeknd. Stortrommen hos David Bowie hamrer også løs, så det virkelig kan mærkes. Sandt at sige er det en lidt federe bas, end vi er vant til fra denne optagelse!

(Foto: Producent)

Men samtidig savner vi noget: F5 har ligesom B5 en temmelig mørk klang, og den bliver kun understreget af den kraftige bas. Elac har ikke gjort noget tilsvarende for at peppe diskantgengivelsen op, og det gør, at lyden kan få en noget indelukket karakter.

Blæserne på Bowie-nummeret er ikke så blanke i messingen, som vi er vant til at høre dem, og sonaten med Dena Piano Duo bliver også lidt ulden. Rock lyder derimod topsejt: Vi kan spille Stone Temple Pilots på høj volumen, uden at højttalerne viser tegn på ubehag.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Konklusion
Alt i alt er Elac-højttalerne meget underholdende at lytte til, selv om de ikke fremstår som de mest præcise i denne forsamling. Hvis du kan lide at spille højt og har et lytterum med livlig akustik og hård efterklang, kan Elac F5 være helt rigtige.

Fakta
 • Type: 3-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 42 Hz – 20 kHz
 • Følsomhed: 85,5 dB ved 2,83 V / 6 ohm
 • Mål: 96 x 20 x 22 cm
 • Finish: Sort børstet vinyl
Bedste pris på Elac Debut F5
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

System Audio Saxo 50

Januar 2017System Audio Saxo 50
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Vellykket kompromis

Med sprudlende dynamik og levende lyd vil System Audio tiltale de fleste.

Afbalanceret og dynamisk lyd med høj underholdningsfaktor. Lette at finde plads til og velegnede til alle typer musik.
De går ikke så dybt i bassen, og diskanten er en smule slap.

System Audios højttalere skuffer som sædvanlig ikke. Vi har før testet både flagskibet og flere mindre modeller i Saxo-serien – og kunnet lide, hvad vi hørte. Danske System Audio kan det med lyd og design, for der er få gulvhøjttalere, der fylder så lidt og samtidig lyder så sejt, dynamisk og levende.

De opgraderede Saxo 50 er ikke store. Med kun 13 cm i bredden er fodaftrykket minimalt, og hvis man vælger de hvide, går de nærmest i ét med hvide vægge.

Superslanke og letplacerede, med andre ord, men alligevel har System Audio fået plads til flere højttaler-enheder end nogen andre i testen. De to nederste er basser med en refleksport bagpå, mens de tre øverste tilsammen udgør mellemtone og – en ny – diskant. De fem enheder fylder det meste af fronten, og siden højttalerne er så smalle, har de et glimrende stereoperspektiv.

Lydkvalitet
Det er en meget rumlig oplevelse at høre musik på Saxo 50, for lydbilledet er både bredt og dybt. Det er ikke alene meget velafbalancerede højttalere, de har også overraskende god bas, størrelsen taget i betragtning.

De går ikke voldsomt dybt i bassen, men den bas, der er der, er både rytmisk og potent – på David Bowies “Lazarus” kan man mærke stortrommen hamre i maven. Men som Geir påpeger, lyder den lidt farvet.

Nogle vil måske opleve den nye diskant som pæn eller dæmpet. For selv om den er klokkeklar, er den ikke lige så luftig eller distinkt som på Dali Opticon 5. Men mellemtonen er fyldig og klangrig, med god fokus på vokaler og instrumenter.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Saxo 50 byder på generøs dynamik og lyder meget større, end de er. Hvilket selvfølgelig er positivt, men vi savner mere raffinement og større tonal kontrast. Så ville System Audio have været med helt i toppen. Klavermusik med Dena Piano Duo lyder lidt fladt og faktisk også lidt farvet, men de formår stadig at engagere – med lette, dansende anslag, som Geir siger. Audun roser med rette højttalernes detaljerigdom.

Konklusion
System Audios højttalere repræsenterer et godt kompromis mellem størrelse og ydelse. Ikke mindst takket være deres veloplagte dynamik. De er klart det bedste valg af de mindste højttalere i testen.

Fakta
 • Type: 2½-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 40 Hz – 20 kHz (+/- 3 dB)
 • Følsomhed: (n/a) / 4-8 ohm
 • Mål: 13 x 105 x 25 cm
 • Finish: Sort, hvid
Bedste pris på System Audio Saxo 50
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Mange, der er går op i hjemmets indretning, vil gerne have et lydsystem, der ikke fylder og allerhelst er usynligt. Derfor ender man gerne med en lille trådløs højttaler a la Sonos eller tilsvarende. Og det kan være fint nok. Men den største og bedste lyd får du stadig fra et par gode, traditionelle højttalere, gerne gulvstående. Det er, fordi de uanstrengt fylder stuen med lyd, har langt mere potent bas, og – ikke mindst – fordi du med to højttalere godt adskilt fra hinanden får et stereoperspektiv på lydbilledet, som du kun kan drømme om fra en trådløs bordhøjttaler. Og nej, det behøver ikke at være på bekostning af indretningen. Snarere tværtimod. For de interiørbevidste er der nemlig et alternativ til at gemme det hele væk: At vise tingene frem i stedet. “Der er en trend, der gå i retning af store, dyre kaffemaskiner synligt fremme i køkkenet og enorme komfurer halvanden til to gange så store som normalt. Og i denne trend er der så også plads til store, flotte gulvhøjttalere i stuen. Der er en klar tendens, vi har set over de senere år. Men højttalerne skal være flot håndværk, og de skal have et smart design. Ligegyldige kasser er ikke løsningen for disse kunder,” siger Jens Holst Larsen, der er produktchef i Hi-Fi Klubben. Det bliver også stadig mere populært med hvide højttalere: “Folk er begyndt at kunne lide rigtige højttalere igen, bare de passer ind i indretningen. Vores salg af hvide højttalere er derfor steget de sidste seks-otte år. Og mange vil gerne have deres højttalere uden stoffronter. De skal se ud som det, de er, altså højttalere, men med stil,” siger Jens. Christian Åkre, der er produktchef hos norske Spaceworld Soundgarden, bekræfter: “Vi ser helt klart også en tendens i retning af hvide højttalere. Det gælder især i prisklassen ti tusind kroner og under. Hvis man går op i tyve tusind for et par, er folk ikke længere så optaget af design, men går udelukkende efter de højttalere, der lyder bedst.” Design tæller I denne test vil vi gerne præsentere stor, god lyd, der passer ind i hjemmet. Vi har derfor sigtet os ind på højttalere til op omkring 10.000 kroner, der ikke fylder alt for meget, og som spiller godt, uden at man skal trække dem en meter eller mere ud på gulvet. Højst 50 cm fra bagvæggen er fint. Der har også været et ønske, at man kan få højttalerne i hvid. Alle højttalerne i testen fås i hvid, bortset fra Elac Debut F5. De kommer kun i sort, men vi syntes, vi skulle have dem med, eftersom vi kårede de små B5 i samme serie til Årets Bedste kompakthøjttalere. De er også meget kompakte og burde glide fint ind i ethvert hjem. De fleste højttalere i testen er slanke og kompakte. Yamaha NS-F350 og Canton GLE 496 er dog på grænsen til store og kan med fordel stå i et større rum for ikke at dominere interiøret.
Musik vi har hørt på højttalerne: Jess Morgan: Don’t Meet Your Heroes Dena Piano Duo: Mozart – Sonate in D-Dur für Zwei Klaviere KV 448 (I) London Grammar: Hey Now David Bowie: Lazarus Sondre Bratland: Ville fjellgutt Stone Temple Pilots: Dead & Bloated Weeknd & Daft Punk: I Feel It Coming Moddi: Army Dreamers
Placering Selv om højttalerne skal fungere tæt på væggen, så gør du dig selv en stor tjeneste ved at eksperimentere lidt med placeringen. Gør dig bekendt med producentens anbefalinger, og eksperimentér gerne med afstanden til bagvæggen for at finde den rette balance i lydbilledet. Det er vigtigt, at begge højttalere er lige langt fra lyttepositionen. Afstanden til sidevæggene kan med fordel være en meter eller mere for at reducere tidlige refleksioner af lyden. Undgå hjørneplacering, da det kan give et utilsigtet og ujævnt bas-boost. Hvis højttalerne kommer med spikes (pigge), bør disse anvendes. Det giver højttalerne den bedst mulige afkobling fra underlaget, så resonanser modvirkes. Hvis du bange for at ødelægge parketgulvet, kan du lægge noget mellem spikes og gulv. F.eks. mønter uden hul i midten. Sådan testede vi Alle højttalerne blev sat på spikes, hvis disse medfulgte. Vi tog udgangspunkt i en placering temmelig tæt på bagvæggen (ca. 50 cm) og flyttede på højttalerne, hvis det var nødvendigt. Til at drive højttalerne har vi brugt den integrerede Hegel Röst. Ikke den kraftigste forstærker på markedet med sine 2 x 75 watt, men den har god kontrol inden for sine grænser og kan fint holde højttalerne i tømme. Med en prisseddel på 17.000 kroner er den heller ikke overkill og giver dermed et realistisk indtryk af, hvad højttalerne kan præstere. Vi har spillet musik i cd-kvalitet fra Tidal afspillet via AirPlay.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på 8 gulvhøjttalere
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.