annonce
annonce

8 gulvhøjttalere

Gulvhøjttalere der ser godt ud

Du behøver ikke at vælge små højttalere, bare fordi du går op i boligindretning. Disse gulvstående højttalere er lavet til at blive set og giver meget større og bedre lyd.

Mange, der er går op i hjemmets indretning, vil gerne have et lydsystem, der ikke fylder og allerhelst er usynligt. Derfor ender man gerne med en lille trådløs højttaler a la Sonos eller tilsvarende. Og det kan være fint nok. Men den største og bedste lyd får du stadig fra et par gode, traditionelle højttalere, gerne gulvstående.

Det er, fordi de uanstrengt fylder stuen med lyd, har langt mere potent bas, og – ikke mindst – fordi du med to højttalere godt adskilt fra hinanden får et stereoperspektiv på lydbilledet, som du kun kan drømme om fra en trådløs bordhøjttaler. Og nej, det behøver ikke at være på bekostning af indretningen. Snarere tværtimod.

For de interiørbevidste er der nemlig et alternativ til at gemme det hele væk: At vise tingene frem i stedet.

“Der er en trend, der gå i retning af store, dyre kaffemaskiner synligt fremme i køkkenet og enorme komfurer halvanden til to gange så store som normalt. Og i denne trend er der så også plads til store, flotte gulvhøjttalere i stuen. Der er en klar tendens, vi har set over de senere år. Men højttalerne skal være flot håndværk, og de skal have et smart design. Ligegyldige kasser er ikke løsningen for disse kunder,” siger Jens Holst Larsen, der er produktchef i Hi-Fi Klubben.

Det bliver også stadig mere populært med hvide højttalere: “Folk er begyndt at kunne lide rigtige højttalere igen, bare de passer ind i indretningen. Vores salg af hvide højttalere er derfor steget de sidste seks-otte år. Og mange vil gerne have deres højttalere uden stoffronter. De skal se ud som det, de er, altså højttalere, men med stil,” siger Jens.

Christian Åkre, der er produktchef hos norske Spaceworld Soundgarden, bekræfter: “Vi ser helt klart også en tendens i retning af hvide højttalere. Det gælder især i prisklassen ti tusind kroner og under. Hvis man går op i tyve tusind for et par, er folk ikke længere så optaget af design, men går udelukkende efter de højttalere, der lyder bedst.”

Design tæller
I denne test vil vi gerne præsentere stor, god lyd, der passer ind i hjemmet. Vi har derfor sigtet os ind på højttalere til op omkring 10.000 kroner, der ikke fylder alt for meget, og som spiller godt, uden at man skal trække dem en meter eller mere ud på gulvet. Højst 50 cm fra bagvæggen er fint. Der har også været et ønske, at man kan få højttalerne i hvid.

Alle højttalerne i testen fås i hvid, bortset fra Elac Debut F5. De kommer kun i sort, men vi syntes, vi skulle have dem med, eftersom vi kårede de små B5 i samme serie til Årets Bedste kompakthøjttalere. De er også meget kompakte og burde glide fint ind i ethvert hjem.

De fleste højttalere i testen er slanke og kompakte. Yamaha NS-F350 og Canton GLE 496 er dog på grænsen til store og kan med fordel stå i et større rum for ikke at dominere interiøret.

Musik vi har hørt på højttalerne:
Jess Morgan: Don’t Meet Your Heroes
Dena Piano Duo: Mozart – Sonate in D-Dur für Zwei Klaviere KV 448 (I)
London Grammar: Hey Now
David Bowie: Lazarus
Sondre Bratland: Ville fjellgutt
Stone Temple Pilots: Dead & Bloated
Weeknd & Daft Punk: I Feel It Coming
Moddi: Army Dreamers

Placering
Selv om højttalerne skal fungere tæt på væggen, så gør du dig selv en stor tjeneste ved at eksperimentere lidt med placeringen. Gør dig bekendt med producentens anbefalinger, og eksperimentér gerne med afstanden til bagvæggen for at finde den rette balance i lydbilledet.

Det er vigtigt, at begge højttalere er lige langt fra lyttepositionen. Afstanden til sidevæggene kan med fordel være en meter eller mere for at reducere tidlige refleksioner af lyden. Undgå hjørneplacering, da det kan give et utilsigtet og ujævnt bas-boost.

Hvis højttalerne kommer med spikes (pigge), bør disse anvendes. Det giver højttalerne den bedst mulige afkobling fra underlaget, så resonanser modvirkes. Hvis du bange for at ødelægge parketgulvet, kan du lægge noget mellem spikes og gulv. F.eks. mønter uden hul i midten.

Sådan testede vi
Alle højttalerne blev sat på spikes, hvis disse medfulgte. Vi tog udgangspunkt i en placering temmelig tæt på bagvæggen (ca. 50 cm) og flyttede på højttalerne, hvis det var nødvendigt.

Til at drive højttalerne har vi brugt den integrerede Hegel Röst. Ikke den kraftigste forstærker på markedet med sine 2 x 75 watt, men den har god kontrol inden for sine grænser og kan fint holde højttalerne i tømme. Med en prisseddel på 17.000 kroner er den heller ikke overkill og giver dermed et realistisk indtryk af, hvad højttalerne kan præstere.

Vi har spillet musik i cd-kvalitet fra Tidal afspillet via AirPlay.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-