annonse
annonse

Test af: Bang & Olufsen BeoLab 90

Bryder lydmuren

Bang & Olufsens flagskibshøjttalere sprænger grænser og vil gå over i historien som nogle af de bedste højttalere, vi nogensinde har hørt.

Lyd & Billede mener

B&O-højttalerne serverer musikken med en fabelagtig realisme og dynamik, fra den lyseste diskant og helt ned i kælderen. Uanstrengte, mægtige og grandiose musikformidlere af højeste klasse.
Prisen er høj, og pladsbehovet stort. Men hvor der er hjerterum, er der husrum …
annonse

18 højttaler-enheder, 18 D/A-konvertere, 8200 watt tilgængelig forstærkerkraft, 65 kg ren aluminium og 137 kg i alt pr. højttaler er de vitale tal for BeoLab 90, Bang & Olufsens mest ambitiøse højttalerkonstruktion nogensinde. Man kunne næsten beskylde den danske producent for at lide af storhedsvanvid, men når målet er at bryde lydmuren og strække fysikkens love, så kræver det, at man tænker nyt – og stort!

De gigantiske højttalere er resultatet af over syv års forskning og udvikling med udgangspunkt i nogle temmelig banebrydende ideer, som ikke hvem som helst havde kunnet realisere. Bang & Olufsens ingeniører – der ellers er vant til at presse god lyd ud af slanke designkonstruktioner – har fået frie tøjler til at udvikle en ny type referencehøjttalere uden sidestykke.

Resultatet er ulig alt andet, vi har set eller hørt, og koster da også det hvide ud af øjnene: Med en pris på 500.000 kroner parret skal man være meget velhavende, eller i hvert fald villig til at udskyde den nye Tesla, til fordel for ny hi-fi. Så får man ganske vist også alt af integrerede forstærkere og elektronik – og forhåbentlig hjælp til transportere dem – med i købet.

Foto: Bang & Olufsen

Foto: Bang & Olufsen

 

Kompromisløse højttalere
Lyd & Billede hørte en prototype af BeoLab 90 allerede i 2015. Dengang var de i den sidste fase før produktion og manglede lidt finpudsning både kosmetisk og lydmæssigt. Men allerede da stod det klart, at det ville blive højttalere ud over det sædvanlige. Nu har vi så fået lov til at more os med den færdige version i et par uger og må sige, at vi er voldsomt imponerede – for ikke at sige rystede!

De fleste af os tænker sikkert på Bang & Olufsen-højttalere som pæne og pyntelige konstruktioner. De er små, smækre og skæmmer ikke stuen. Lyden er også af den civiliserede slags – fin til hyggelytning ved normal volumen. BeoLab 90 er noget ganske andet: De er monstre, der kan gøre musiklytning til en sindsoprivende oplevelse.

Controlled Directivity: Kontrolleret spredning af lyd
I jagten på det lydmæssige Nirvana hjemme i stuen er samspillet mellem højttalere og lytterum uhyre vigtigt. Den lyd, vi hører, er en kombination af direkte lyd fra højttalerne og genklang fra omgivelserne, og for meget genklang kan farve lyden og forstyrre lydoplevelsen.

BeoLab 5. Foto: Bang & Olufsen

BeoLab 5. Foto: Bang & Olufsen

Tidligere Bang & Olufsen-konstruktioner har forsøgt at kontrollere spredningen af lyd ved hjælp af akustiske linser (Acoustic Lenses) – de finurlige diskant-enheder, man kan se på toppen af højttalere som BeoLab 18. Eller på instrumentbrættet på en Audi A8. Den tidligere topmodel BeoLab 5 har en spredningslinse til både diskant og mellemtone.

Med BeoLab 90 har B&O taget denne tankegang til et nyt niveau. Her bruger de i stedet selve højttaler-enhederne til at kontrollere spredningen. Bag frontstoffet skjuler der sig en Frankenstein-agtig højttaler med små og store højttaler-enheder, som peger i alle retninger. Hele syv diskanter, syv mellemtone- og fire bas-enheder giver tilsammen 360 graders kontrol over lyden. Hvert element forsynes med et dedikeret, DSP-korrigeret lydsignal.

Hele konstruktionen er utrolig fascinerende: Mens ét sæt enheder spille direkte mod dig, arbejder de andre i højeste gear for at annullere den samme lyd i andre retninger og på den måde mindske rummets indflydelse. Det er et kunststykke, der kræver massive kræfter, især når højttalerne skal kunne spille tordnende højt med bas et godt stykke ned under 20 Hz …

Foto: Bang & Olufsen

Foto: Bang & Olufsen

 

Konstruktion
Billederne og specifikationerne lyver ikke: BeoLab 90 er STORE. Hver højttaler vejer ca. 140 kg, og omkring halvdelen heraf er selve kabinettet, der huser forstærkere og bas-enheder. Det er lavet af aluminium, og udformningen er så kompliceret, at B&O måtte have hjælp udefra til at fremstille det, hos et støberi, der normalt leverer dele til bilindustrien.

Der går ca. 65 kg aluminium pr. højttaler, og det kan man også mærke, når man banker på siden af dem: Der er absolut ingen eftergivelse eller resonans i kabinetvæggene. Alt det aluminium hjælper også til at lede varme væk fra forstærkere og strømforsyning.

BeoLab 90 kan med sikkerhed siges at have et af verdens mest avancerede bassystemer, med i alt fire bas-enheder pr. højttaler. Den frontmonterede 10-tommer spiller hovedrollen, mens tre 8-tommere, monteret bagved og 45 grader til siden, bidrager til at kompensere for rummets indflydelse ved at absorbere eller forstærke forskellige frekvenser. Hver bas-enhed har en dedikeret forstærkerkanal med egen DSP og rumkorrektion.

Foto: Bang & Olufsen

Foto: Bang & Olufsen

Det topmonterede hoved på højttaleren indeholder hele syv diskanter og lige så mange mellemtoneenheder, der spiller både fremad og til siden. De frontmonterede spiller direkte mod lyttepositionen, mens de sidemonterede bidrager til at reducere virkningen af reflekteret lyd.

 

8200 watt?!
At drive hele 18 højttaler-enheder kræver selvfølgelig sit af forstærkere og strømforsyning. I alt 8200 watt tilgængelig effekt pr. højttaler, hævder B&O! Det er ganske vist summen af alle 18 forstærkeres effekt i 4 ohm, og det er nok usandsynligt, at der bliver trukket på al den effekt på én gang.

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Det er heller ikke det hele, der omsættes til hørbar lyd: Omkring to tredjedele af effekten går nemlig til at drive de enheder, der skal “sluge” lyd fra omgivelserne. Den typiske effekt pr. BeoLab 90-højttaler vil normalt ligge på omkring 150-250 watt, mens de trækker langt mere i spidserne.

“Watt har mest med markedsføring at gøre og er egentlig ret uinteressant for os, der laver højttalerne,” siger Geoff Martin, B&O’s tonemester og specialist i lyddesign. Geoff har haft en ledende rolle i BeoLab 90-projektet, som tydeligvis har krævet hele Bang & Olufsens ekspertise inden for akustik, mekanik, elektronik og ikke mindst programmering.

“Vi taler hellere om volt og ampere. Hvor langt kan vi presse højttaler-enhederne, og hvor længe kan vi gøre det, før vi løber tør for strøm? Det er den slags ting, der er vigtige, og fordi vi kender alle parametrene, kan vi ramme meget mere præcist, end det er muligt med passive højttalere,” siger Geoff Martin.

“Strømforsyningen kan udtrække maksimum af, hvad der er tilladt fra elnettene rundt om i verden, inden for en vis margin. Risikoen for sprænge en sikring er bestemt til stede, især i Japan, hvor man kun bruger 100 volt,” siger Geoff med et smil.

"Hey you, over there..." Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

“Hey you, over there…”
Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

 

Installation og opsætning
For at få disse 140 kg tunge og dyre kolosser i hus må man alliere sig med forhandleren eller hyre nogle kompetente klaverflyttemænd. BeoLab 90 leveres på hver sin palle og med fæstekroge til bæreseler. Det kræver tre stærke mænd at løfte højttalerne på kontrolleret vis, og derefter har B&O udviklet en særlig trolley, der bruges til at placere dem nøjagtigt på gulvet.

Det kan være en god idé at gennemtænke placeringen på forhånd, for når de først står på gulvet, er de ikke til at rokke ud af stedet!

BeoLab 90 er tunge at placere rent fysisk, men finjusteringen er ikke så kritisk som med andre store højttalere. Her kommer den avancerede elektronik ind i billedet: Hver højttaler har lige så meget computerkraft som de mest avancerede bilstereoer og surround-systemer på markedet.

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

“Det er forkert at tænke på BeoLab 90 som trevejs højttalere med diskant, mellemtone og bas,” siger Geoff Martin. “De er mere en slags 18-vejs højttalere, da hvert element modtager sit eget dedikerede lydsignal.” Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Fakta & Rating:
 • Diskant: 7 x Scan-Speak Illuminator 30 mm

  Mellemtone: 7 x Scan-Speak Illuminator 86 mm

  Bas: 3 x Scan-Speak Discovery 212 mm

  Frontbas: Scan-Speak Revelator 260 mm

  7 x 300 W (diskant)

  7 x 300 W (mellemtone)

  4 x 1000 W (bas)

  Digital signalprocessor: 2 x Analog Devices ADSP-21489 (450 MHz)

  Sampling-rate: 192 kHz (fixed)

  Active Room Compensation

  Beam Width Control

  Beam Direction Control

  Pris: 499990

  Læs også:

  Let samlivspartner

  Tangent har lavet en gulvhøjttaler, der kan fungere som et komplet anlæg – og blive bedste ven med dit tv.

  Kompromiskunstværk

  DALI Spektor 2 er så billig, at du har råd til at købe et ekstra sæt til børneværelset eller campingvognen – og så god, at du bør gøre det.

  Small box, big boom

  Til trods for sin relativt lille størrelse har JBL Boombox stor lyd og seriøs basgengivelse.

  Større er ikke bedre

  Ligesom de mange løfter i TV-Shop er Boombox for god til at være sand.

  Kanon lyd og udseende

  Monsters boombox er kynisk brutal at se på, men lyder pænere end forventet.

  Mere blink end dunk

  Trods sit festglade ydre spiller XB60 ikke lige så medrivende som konkurrenterne.

  Alsidig under panseret

  En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

  Boomboxen er tilbage!

  Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder.

  Ude dårligt, hjemme godt

  Lyden kan man ikke klage over, men den har sine begrænsninger som boombox.

  Amerikansk lowrider

  Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

  Ubundet og vellydende

  Især Riva Festival imponerer med volumen- og basressourcer samt udvalg af musikkilder.

  Underholdende high-end

  Den første model i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrin. Det her er ordentlig high-end – uden problemerne!

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.