annonse
annonse

Devialet Gold Phantom

Ekstrem digitalhøjttaler

Februar 2017Devialet Gold Phantom

Netop som man troede, at grænserne var strakt til det yderste, har Devialet overgået sig selv. Gold Phantom er det sejeste, vi har hørt af små højttalere.

Lyd & Billede mener

Et teknologisk vidunder er blevet endnu bedre. Lige så placeringsvenlig og brugervenlig, og med endnu mere vanvittig dynamik.
Ligesom på dens billigere søskende bliver bassen flad, når man spiller højt.

Devialet Silver Phantom blæste os omkuld, da vi testede den i 2015. Ikke fordi den var det mest brugervenlige high-end produkt, vi havde haft mellem hænderne – selv om det var den! Nej, det, der væltede os, var at den tilsyneladende sprængte grænserne for, hvad vi troede var muligt. En lille trådløs højttaler i reolformat, der kunne fylde rummet med et ekstremt lydtryk og lige så dyb bas som et par gulvhøjttalere. Med en peak-effekt på 3500 watt dundrede den løs med 105 decibel. Et teknologisk vidunder, der ovenikøbet lød virkelig godt.

Den kostede også derefter og er stadig i handlen til 16.500 kroner for én højttaler. Ja, for her taler vi om en trådløs multirumshøjttaler, der kan fungere alene i mono. Men mest sjov får man selvfølgelig med to koblet i stereo. 33.000 kroner fattigere bliver du altså med et par Silver Phantom i stuen. Men nu må Silver abdicere fra tronen, for Gold Phantom er her.

Den hvide missilform er den samme, bortset fra at den sølvfarvede sideplade er erstattet af en guldfarvet. Prisen er steget til 19.700 kroner, dvs. en parpris på næsten 40.000. Og her er vi ikke så smålige, at vi tester andet end et stereopar.

Mere af det hele
Hvad får du så for de ekstra penge? Jo, for det første er forstærkereffekten øget fra 3500 til 4000 watt, og det maksimale lydtryk fra 105 til 108 decibel. Det lyder måske ikke af så meget, men det betyder, at lavere lydtryk kan gengives med endnu mere kontrol og dynamik.

Silver Phantom gik ned til 16 Hz – dybt nok til, at selv enkelte subwoofere måtte ryste i bukserne. I hvert fald på papiret. Gold-versionen går et skridt videre, ned til 14 Hz. Det er dybere, end øret kan høre, og giver mere overskud til at gengive det hørbare basområdet med lavere forvrængning. Glem ikke, at vi taler om en lille højttaler med en kabinetvolumen på kun 6 liter, hvilket er 20 gange mindre end typiske high-end gulvhøjttalere med tilsvarende dybbas-evner.

Basgengivelsen varetages af to 7 tommers bas-enheder i aluminium, der slår ud til hver side i en push-push konfiguration. Det reducerer forvrængninger, der forplanter sig i kabinettet. Slaglængden er også høj, ca. 3 cm for hver enhed, og selv når man spiller højt med masser af bas, kan man lægge hånden på kabinettet og næsten ikke mærke vibrationerne.

Kabinettets missilform er i øvrigt ikke tilfældig. Et rundt kabinet forhindrer stående basbølger og diskanttoner, der bevæger sig hen over fladerne i et firkantet kabinet og sendes ud i alle retninger, når de rammer kabinettets kanter. Det er det, der kaldes diffraktion, og som giver forvrængning og et unøjagtigt stereoperspektiv.

Foran på kabinettet sidder en koaksialenhed med diskanten monteret midt i mellemtone-enheden. Diskanten på Gold Phantom er i titanium, en opgradering i forhold til Silvers aluminium-dome.

Bedre forstærker
Ligesom sine små søskende Phantom og Phantom Silver anvender Gold en såkaldt hybridforstærker, en mellemting mellem klasse A og klasse D, som Devialet kalder ADH. Den opererer i klasse A – den reneste, men også mindst effektive måde at forstærke et signal på – inden for normalt lytteniveau, som i realiteten kun har brug for nogle få watt. Men så snart mere effekt er påkrævet, f.eks. når man spiller rigtig højt, skifter forstærkeren til den langt mere effektive klasse D. Det hele kontrolleres digitalt, så de to bas-enheder spiller i perfekt synergi med hinanden.

“Var det ikke for ADH-forstærkeren, ville denne konstruktion have været umulig,” sagde Devialets marketingchef, Thierry Massoubre, da han leverede Silver Phantom til os. “Så ville det altid været sådan, at det ene element dominerede over det andet. Men her er de perfekt kontrolleret, i total symmetri.”

På Gold-modellen er forstærkerteknologien yderligere forfinet under navnet ADHV2. Hvor de små søskende allerede er stille, er forstærkeren i Gold tavs som graven. Prøv at lægge øret ind til diskant-enheden, når den ikke spiller, og du vil ikke høre noget som helst.

Ny digitalkonverter
Det er ikke kun forstærkeren, der er ny. Hele den digitale del er skiftet ud. Hvor de mere overkommelige Phantom-modeller anvender en DAC fra Texas Instruments (PCM1798), har Devialet udviklet en egen DAC til Gold Phantom. Den er nu en direkte bestanddel i ADHV2-forstærkeren og skubber det digital støjgulv fra -106 dB og helt ned til -112 dB.

For en ordens skyld, så findes der nærmest ikke nogen mikrofon eller noget instrument med et støjgulv under -110 dB, hvilket er ca. 18 bit opløsning. Dermed skulle Gold Phantom i teorien kunne gengive hele dynamikområdet på en hvilken som helst studieoptagelse.

Placering og tilslutning
Ligesom sine søskende er Gold Phantom også meget placeringsvenlige. De kan stå på tv-møblet, monteres på væggen med beslag eller – allerhelst – placeres på standere lidt ud fra væggen og vinklet ind mod lyttepositionen for bedst muligt stereoperspektiv.

  • Type: Aktiv, trådløs kompakthøjttaler
  • Enheder: 2 x 7" bas, 5+1" koaksial
  • Maks. lydtryk: 108 dB (1 m)
  • Forstærkereffekt: 4500 W (peak)
  • Frekvensområde: 14 Hz – 27 kHz (+/- 2 dB)
  • Digitalkonvertering: 24 bit / 192 kHz
  • Mål: 25,3 x 25,5 x 34,3 cm
  • Vægt: 11,4 kg
Pris: 19640,-