annonse
annonse

Devialet Silver Phantom

Sensationel digitalhøjttaler

Oktober 2015Devialet Silver Phantom

Den lille multirumshøjttaler Devialet Silver Phantom spiller højere og dybere end mange gulvstående.

Lyd & Billede mener

Denne kompakte højttaler er et teknologisk vidunder. Den kan placeres nærmest hvor som helst, lyden er enorm, lydtrykket er vanvittigt, og bassen er dybere end mange subwoofere! App-styringen af multirumsfunktionen er også upåklagelig.
Bassen flader ud, når det bliver virkelig højt.

Devialet Silver PhantomSilver Phantom fra franske Devialet er lidt af et teknologisk vidunderbarn. At den kan streame musik trådløst fra nettet og i flere rum samtidig, er ikke det, der gør den hypermoderne. Det er, hvad den ellers huser af indmad.

Og lad det være sagt med det samme: Jeg har aldrig oplevet en high-end produkt, der var så brugervenligt! Æsken åbnes, uden at man behøver at tage højttaleren ud – den står automatisk på bordet, når emballagen fjernes! Tilslutningen er også pærelet, og i daglig brug er den en drøm.

 

Teknisk

Men først lidt teknik. Når man læser, hvad producenten skriver om Silver Phantom, kan man undre sig over, om der mon er kommet noget i designernes drikkevand: Indbygget forstærkerkraft på 3000 watt, et lydtryk i nærheden af natklubniveau og en dybbas, der kan få visse subwoofere til at ryste i bukserne – og det fra en dværg af en kompakthøjttaler med en kabinetvolumen på kun seks liter!

Det er størrelsen på de mindste standerhøjttalere og 20 gange mindre end typiske high-end højttalere med tilsvarende dybbaspræstation.

Det er naturligt at rynke på næsen, for som nogle af vores Facebook-følgere påpegede, da vi lagde det første billede af højttaleren ud, så vil en sikring på 10 ampere ryge længe før 3000 watt. Men her taler vi om peak-watt, altså i meget korte intervaller, og moderne sikringer er tilpas træge til, at de ikke springer ved disse korte impulser.

Marketingchef Thierry Massoubre var dog ikke så optaget af watt, da han var forbi for at sætte systemet op sidst på sommeren: “Vi taler aldrig om RMS-effekt. Vi er mere optaget af lydtrykket. Og i Silver Phantoms tilfælde er det 105 decibel ved 1 kHz, målt på en meters afstand. Hvilket igen er den lovlige grænse for natklubber og spillesteder.”

Devialet_SilverPhantom_bass
To 7 tommers bas-elementer slår 2,6 cm ud på hver side og giver et indvendigt lydtryk på 174 dB! Foto: Devialet

 

Tordnende elementer

Tage lige et kig på højttaleren igen. Bare se på den lille krabat! Den skal altså være i stand til at gengive lineær bas helt ned til 16 Hz – dybere, end noget menneske kan høre! Det sker via to 7 tommers bas-elementer, som slår ud til hver sin side. At de vender hver sin vej, udligner eventuelle forvrængninger, der måtte forplante sig i kabinettet.

Når de skal spille dybt med højt lydtryk, siger det næsten sig selv, at slaglængden må være ekstrem. Nærmere bestemt 2,6 cm for hvert element. Og det næsten uden at kabinetterne overhovedet vibrerer.

Den del af kabinettet, der huser elementerne, er i øvrigt kuglerund for at forhindre stående lydbølger og diffraktion. Foran sidder et koaksial-element med diskanten monteret midt i mellemtone-elementet. Både koaksial-elementet og bas-elementerne er konvekse og går i ét med det runde kabinet.

 

Nytænkning inden for forstærkning

Hvad forstærkningen angår, er det heller ikke nogen traditionel konstruktion. Devialet kalde den ADH, og det er en hybrid mellem klasse A og klasse D.

Klasse A er kendt som den reneste form for forstærkning, men ulempen er, at den er ineffektiv, fordi den bruger lige meget strøm, uanset om der spilles musik eller ej. Hvilket igen betyder lidt effekt til musik og meget til varme. Klasse D har fordelen af at være ekstremt driftseffektiv, men har visse mangler i form af forvrængninger, der er svære at komme uden om.

I Devialets tilfælde arbejder flere klasse D-forstærkere i tandem med klasse A-forstærkeren. Den bliver så fritaget fra opgaven med at levere en masse effekt og kan i stedet laves mere lineær. Devialet hævder, at klasse A-forstærkeren faktisk bliver bedre af D-forstærkerne på denne måde.

Devialet_Dialog_stereo
Central-enheden Dialog synkroniserer alle højttalerne i en multirumsopsætning. Den er ekstraudstyr og koster 2.590 kroner. Foto: Devialet

En anden fordel er, at udgangsimpedansen bliver forsvindende lav – omkring 1 milliohm! Og i denne højttalerkonstruktion er det vigtigt, da højttaler-elementerne er en meget vanskelig last.

“Var det ikke for ADH-forstærkeren, ville denne konstruktion ikke have været mulig,” siger Massoubre. “Så ville det altid være sådan, at det ene element dominerede i forhold til det andet. Men her er de perfekt kontrolleret – i perfekt symmetri.”

Uden at det skal blive for teknisk, så taler vi altså om en højttalerkonstruktion med specialiseret forstærkning, der pumper musik ud med et lydtryk på op til 105 dB. Inde i selve kabinettet kan lydtrykket komme helt op på 174 dB!

 

Placering og tilslutning

Den lille størrelse gør højttalerne meget placeringsvenlige. Stil dem på tv-møblet, montér dem på væggen med beslag eller gør, som vi nørder så godt kan lide: Placér dem på højttalerstandere et godt stykke ude fra væggen. Det er trods alt dybe basfrekvenser, det drejer sig om, så de fortjener luft omkring sig. Og gerne vinklet lidt ind mod lyttepositionen for at få det bedste stereoperspektiv.

Selve tilslutningen sker ved at forbinde central-enheden Dialog (2.590 kroner) til hjemmenetværket med Ethernet-kabel. Åbn derefter app’en Spark på din mobil eller tablet; den kan downloades fra Google Play eller iTunes App Store. Den vil så søge efter Phantom-højttalerne. I vores tilfælde finder den to højttalere. Derefter skal du røre ved hver højttaler. Bare læg hånden på hver højttalers “pande”, og app’en parrer dem automatisk.

I næste trin sendes en lyd ud af hver højttaler, så du kan definere, om den er henholdsvis venstre eller højre; eller du kan vælge mono, hvis du kun har én højttaler i rummet. Her angiver du også, om du har flere rum eller kun ét. Det hele er meget enkelt – faktisk endnu enklere end Sonos, som ellers går for at være markedets mest brugervenlige system. I øvrigt skulle surround-opsætning være undervejs, men i skrivende stund er det ikke muligt.

  • Type: Aktiv, trådløs kompakthøjttaler
  • Bestykning: 2 x 7" basser, 5" + 1" koaksial-element
  • Maks. lydtryk: 105 dB (1 m)
  • Forstærkerkraft: 3000 W (peak)
  • Frekvensområde: 16 Hz – 25 kHz (+/-2 dB)
  • Digitalkonvertering: 24 bit/192 kHz
  • Mål: 25,3 x 25,5 x 34,3 cm
  • Vægt: 11 kg
Pris: 16590,-