Den skepsis, man måtte have over for trådløse højttalere, er let at forstå. I vores tests har vi erfaret, at der ofte er kompromiser, både hvad lydkvalitet og brugervenlighed angår. Så hvis nogen bliver skuffet over trådløse højttalere, kan vi godt forstå det.
Men der er undtagelser. Dynaudios Xeo-serie og ELAC’s AIR-højttalere er eksempler på, hvor vellykket det kan blive, når man tager hensyn til lydkvaliteten.
Desværre er udvalget af trådløse højttalere af samme kvalitet stærkt begrænset. Men det var før vi testede KEF LS50 Wireless.
Tænk ikke på dem som et par KEF LS50 med trådløs tilslutning. Det her er nemlig noget ganske andet. Højttalerne er ganske vist baseret på den prisbelønnede LS50, en af vores favorithøjttalere, men inde i kabinettet er alt nyt.
Den almindelige LS50 er en 30 cm høj tovejs reolhøjttaler, der spiller bedre end de fleste tilsvarende højttalere, vi har testet. Den trådløse version anvender samme unikke (!) Uni-Q enhed med diskanten placeret i centrum af en 13 cm aluminiummembran i en magnesiumlegering.
Den koaksiale konstruktion af enhederne sikrer et mere ensartet spredningsmønster og nul forsinkelse mellem frekvenserne. Det fungerer glimrende på LS50 og KEF’s R- og Reference-serie. Ingen grund til, at det ikke også skulle fungere på den trådløse version. Med den har du derfor ikke brug for andet end et par stikkontakter.
Tænk på dem som stereo til det moderne hjem. Plug tv’et i den optiske indgang, stream musikken trådløst med Bluetooth og glem resten. Et tryk på fjernbetjeningen eller på toppen af den højre højttaler er nok, så er det bare at åbne mobilen og spille musik.
Opsætning
Du kan egentlig stille dem, hvor du vil. Uden at tage hensyn til “hi-fi-ting”, for KEF’s ingeniører har sørget for at gøre højttaleren tilpasningsdygtig. Vil du have dem stående i Ikea-reolen? På skrivebordet? På standere? Intet problem. Højttaleren kan nemlig programmeres med et knaptryk, så den tilpasser sig det miljø, den står i. F.eks. tæt op ad bagvæggen.
Men det hele er ikke lige så enkelt.
Første gang man tilslutter dem, sætter strøm til og kobler højttalerne sammen med det medfølgende Ethernet-kabel (en fordel, faktisk), skal man downloade app’en til højttaleren.
Den bruger man til at forbinde LS50 Wireless til det trådløse netværk derhjemme, lave indstillingsvalg – f.eks. justere bas og diskant – og afspille musik.
Når Wi-Fi er valgt som indgang – du kan også bruge den medfølgende fjernbetjening – kan du give højttaleren adgang til dit musikbibliotek via UPnP. Forudsat at det allerede er delt i det trådløse netværk. Ellers må du gå ind på computeren og give den adgang til musikken på harddisken.
Alternativt kan du bare streame via Bluetooth, hvilket jeg vil tro, at de fleste vælger at gøre. Men det er et komplekst produkt, og det kan virke overvældende, første gang man sætter en så avanceret højttaler op.
Hvis du leder efter Spotify Connect eller Tidal-integration, vil du foreløbig ikke finde det i LS50 Wireless. Det må du selv sætte op – eller streame via USB fra den bærbare, alternativt fra Spotify eller Tidal på mobilen.
Lidt teknik
Alt, hvad du har brug for, er indbygget i højttalerne. Du behøver ikke at koble noget til ud over det nævnte Ethernet-kabel imellem dem. En løsning, som KEF har valgt, fordi det er lettere at synkronisere musikken mellem højttalere med en fysisk forbindelse end trådløst.
Hver enhed, altså de to i den koaksiale konstruktion, drives af sin egen forstærker. En analog forstærker på 30 watt driver diskanten, mens en 200 watt klasse D-forstærker driver bassen. De styres af en digitalprocessor, som deler signalet mellem enhederne og hele tiden korrigerer for tidsforskelle, så der ikke er nogen forsinkelse mellem dem.
Der sidder en digitalkonverter for hver enhed i hver højttaler. Den arbejder med 24 bit strenge ved 192 kHz og understøtter højopløste musikfiler. Altså filer af højere kvalitet end MP3-filer.
Equalizer
Højttalerne har fire indstillinger, der er tilpasset til forskellige placeringer. De styres med fire knapper på bagsiden: Desk, Stand, Wall og Free Space (hylde, stander, væg og fritstående). De påvirker balancen i lyden, så man f.eks. ikke får overdrevet meget bas, hvis højttalerne står op ad væggen ved siden af tv’et.
Med app’en kan man lave flere ændringer. Såsom at justere diskantniveau, fase eller basrækkevidde. Den kan stilles til mere eller mindre dybbas, ud over standard. Hvis man tilslutter en subwoofer, kan man indstille delefrekvensen mellem sub og højttaler i app’en.
Lydkvalitet
Så der er mange muligheder for at få optimal lyd ud af de små højttalere. Og når alt er sat op, kan man forberede sig på en overraskelse.
De spiller forbløffende stort og sejt, og leverer et varmt, fyldigt lydbillede med mere dybbas, end de fleste er vant til fra små højttalere. Den komplekse percussion, der er fundamentet på Tinariwens nye album, Tiwàyyen, hamrer løs på parketgulvet, uden at det lyder rodet eller udefineret. Guitarerne kommer klokkeklart frem i det store lydlandskab, og den dynamiske kontrast er upåklagelig.
Jeg savner lidt luft i diskanten på Renée Flemings samling af operastykker, men det hjælper at skrue lidt op for diskanten i app’en. Det trækker også lyden af strygere med, som lød tydeligere i mellemtonen, da diskantniveauet blev hævet lidt. Det hjalp også på Hannah Reids vokal på London Grammars nye single “Rooting For You”, der gav mig gåsehud fra nakken og ned, og klavertonerne lød som skinnende perler i baggrunden. Virkelig smukt.
Man glemmer hurtigt højttalerne og lader sig rive med af musikken på en anden måde end normalt – når man lytter til trådløse højttalere, vel at mærke.
KEF-højttalernes styrke ligger i en meget velafbalanceret konstruktion med gennemtænkte løsninger, som resulterer i et sjældent vellykket lydbillede uden skjulte skær i søen. De har et nydeligt fokus uden at lyde skarpt, benhård kontrol i bassen uden at overdrive og leverer en varm og fyldig lyd uden at lyde uldent.
Hvis du vil have trådløs streaming og endnu bedre lyd, er to Devialet Phantom svaret, men så skal du også væsentlig højere op i pris.
Konklusion
Den trådløse version af KEF LS50 er egentlig bedre end originalen. Den koster ganske vist også det dobbelte, men er det værd, for den er lettere at få til at spille optimalt, og så lyder den bedre end den kablede version fra 2013. Jeg kan ikke komme på nogen bedre trådløse højttalere til almindelige brugere. I hvert fald ikke til dem, der er mere end almindeligt interesseret i musik og ikke kimser af prissedlen.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer