annonse
annonse
annonse

Multirumshøjttalere

Musik i hele huset med et knaptryk

Slut med at fumle efter fjernbetjeningen eller lede efter bortkomne cd’er. Multirumssystemer er musikalsk bekvemmelighed.

I gamle dage var musiklytning en andagtsfuld – og temmelig besværlig – affære. Forberedelsen til at afspille en plade var en lang proces, som kun kunne overlades til anlæggets ejer. Og lytningen kunne kun foregå i det rum, hvor anlægget var opstillet.

Multirumshøjttalere har de senere år vundet frem på bekostning af traditionel hi-fi. Drivkraften er convenience snarere end lydkvalitet. De fleste af højttalerne i testen her er nemlig fine til at levere lydspor til middagen, madlavningen og lektielæsningen. Men stillet over for et godt – og flere gange dyrere – hi-fi-anlæg kommer de trods alt til kort.

Til en pris på mellem 1.500 og 3.000 kroner for et komplet stereosystem med indbygget forstærker, trådløs netforbindelse og integration med alverdens streaming-tjenester er det dog intet mindre end imponerende, hvad man får! Og muligheden for at styre musikken ud i alle husets rum er kronen på værket.

Bundet til én leverandør
Selv om vi taler om multirumssystemer, er alle de testede højttalere i stand til at fungere individuelt sammen med husets netværk, så du er ikke tvunget til at købe flere af samme slags, ligesom der ikke kræves andet udstyr for at få systemet til at spille.

Har du først købt én multirumshøjttaler, er der til gengæld overvejende sandsynlighed for, at din næste bliver af samme mærke. Og har du allerede købt en trådløs soundbar, kan den blive udslagsgivende. Ingen af modellerne kan nemlig arbejde sammen med andre mærker, så hvis du vil udnytte muligheden for nemt og bekvemt at styre musikken i hele huset, er der ingen vej udenom. Selv om du selvfølgelig kan installere lige så mange fjernstyrings-apps på din mobil eller tablet, som du har lyst til, og betjene dem hver for sig.

HD-lyd er mest en gimmick
De fleste systemer i testen understøtter højopløst lyd (24 bit og 96 eller 192 kHz sampling-frekvens eller højere). Mens der er delte meninger om, hvorvidt man overhovedet kan høre forskel på HD-lyd og almindelig cd-kvalitet, må det på de testede multirumshøjttalere regnes for en gimmick. HD-lyd gør – i bedste fald – en forskel på et topklasse-anlæg. Ikke på en 1.500 kroners monohøjttaler i et plastickabinet, der spiller baggrundsmusik på et badeværelse.

Sonos er fortsat konge
Sonos har gennem flere år være multirumssystemernes konge. Gennem det seneste år er der dog kommet en række udfordrere til tronen. I denne test har vi medtaget fem kandidater, som alle kommer fra den etablerede elektronikverden.

Selv om der er gode bud, må vi dog konstatere, at det ikke er i denne omgang, rollerne byttes rundt.

Sådan testede vi
Alle enheder blev opstillet og indlemmet i husets trådløse netværk (en proces, der med nogle var ligetil, mens andre krævede mange forsøg og meget besvær).

Der blev, som ved andre audiotests, spillet et udvalg af musik – fra a cappella-sang til store orkesterværker og fra stille jazz til heavyrock. Numrene blev både afspillet fra streaming-tjenester og lokale filer i ukomprimeret kvalitet.

Højttalerne blev opstillet side om side på en lang skænk, så de i så høj grad som muligt fik de samme betingelser, og så det samtidig blev muligt at sammenligne direkte mellem de forskellige modeller.

Bedste pris på Multirumshøjttalere
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-