annonse
annonse
annonse

XTZ Sub 12.17

Marts 2016XTZ Sub 12.17
Marts 2016XTZ Sub 12.17

Præcis baskanon

Audiofile bas-elskere, der går lige så meget op i kontrabasser som i knaldende maskingeværer, kan med fordel tjekke denne nye multikunstner fra XTZ ud. En fremragende allround-bas!

Plus
Med sin stramme, rene og musikalske lydkarakter henvender Sub 12.17 sig til kræsne audiofile.
Minus
Til denne pris egentlig ikke noget, men der findes endnu sejere muligheder til basfanatikerne.

Svenske XTZ er i det sidste årti blevet en internationalt anerkendt producent af højttalere og elektronik. Fremstillet i Kina med skandinavisk øje for kvalitet har vist sig at være en vinderopskrift. En stor del af opmærksomheden kommer på grund af deres prisbillige subwoofere, og modeller som 99W12 og 12.16 har været meget populære de seneste år.

På det seneste har XTZ også lanceret Cinema-serien, som er hjemmebiograf i den virkelige sværvægtsklasse. Det er erfaringerne herfra, der har ført til en ny serie af overkommelige subwoofere!

 

Design og udførelse

Den største i serien hedder Sub 12.17 og har en virkelig flot byggekvalitet. Detaljer som fastskruede basporte og frontbaffel af tyk MDF vidner om, at XTZ har en vis erfaring med, hvad der kendetegner en god subwoofer. Vores testeksemplar blev leveret i højglansudførelse, men i et mørkt biografrum eller en lys stue kan den matte sorte eller hvide finish være lige så fin.

Blandt tilslutningerne finder vi stereo- og LFE line-indgange med både RCA- og XLR-bøsninger. Her er også XLR ind/ud, som gør det nemt at seriekoble flere subwoofere. Sub’en har de sædvanlige kontroller til delefrekvens, fase og niveau, men også en særlig knap mærket “EQ”. Den bruges sammen med skumpropperne i portene til at fintune basgengivelsen til forskellige rum og præferencer.

 

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Lydkvalitet

Mens konkurrenterne kan prale af enten større eller flere bas-elementer, har XTZ “kun” en enkelt 12-tommer. Men det simple er ofte det bedste!

At Sub 12.17 er en ordentlig, solid konstruktion, mærker man også på lyden. Vi hører straks, at sub’en er bedre til at adskille tonehøjderne end flere af konkurrenterne. Her får vi også den rigtige snert i stortrommer, i stedet for de lidt bløde og mindre definerede anslag, der karakteriserer nogle af de andre testdeltagere.

Selv ved høje lydniveauer er der aldrig nogen antydning af knirken eller ubehag, hverken fra højttaler-elementet eller kabinettet. Bassen stopper og starter, når den skal, uden træghed og efterslæb. Præcis som vi kan lide det!

Disse audiofile egenskaber gør, at Sub 12.17 fint kan bruges i kræsne hi-fi-anlæg uden at komme i forlegenhed. Vi koblede XTZ-sub’en op med et par Dynaudio Contour S 3.4 Limited Edition og fik en gnidningsløs, taktfast dybbas, der gav et fremragende fundament uden at tage opmærksomheden fra musikken.

XTZ er heller ikke nogen svækling, når det gælder filmlyd: Den mægtige bas fra introscenerne i Mad Max: Fury Road ruller hen over os med overbevisende kraft og kontrol. Bassen går kælderdybt og har ingen problemer med at nå 20 Hz med rigeligt lydniveau i vores lytterum. Men der er selvfølgelig grænser for, hvad en enkelt 12-tommer kan levere af tryk, og noget af den jordskælvsfaktor, vi fik med Elac og Klipsch, udebliver.

XTZ har også et par andre subwoofere i arsenalet, Cinema 1×12 og 3×12, som er endnu mere hjemmebio-orienterede.

 

Konklusion

XTZ Sub 12.17 stiller her op i et rimelig sejt selskab. Det er en af de mere kompakte og overkommelig subs, vi tester denne gang, men den står ikke tilbage for nogen, hverken når det gælder lydtryk eller lydkvalitet.

Der findes subwoofere, som går endnu dybere med mere overbevisende kraft, men så koster de også flere penge, uden at man nødvendigvis opnår højere lydkvalitet. Og hvad angår byggekvalitet og finish, kører XTZ i cirkler om de øvrige deltagere. Testens bedste køb!

Svenske XTZ er i det sidste årti blevet en internationalt anerkendt producent af højttalere og elektronik. Fremstillet i Kina med skandinavisk øje for kvalitet har vist sig at være en vinderopskrift. En stor del af opmærksomheden kommer på grund af deres prisbillige subwoofere, og modeller som 99W12 og 12.16 har været meget populære de seneste år. På det seneste har XTZ også lanceret Cinema-serien, som er hjemmebiograf i den virkelige sværvægtsklasse. Det er erfaringerne herfra, der har ført til en ny serie af overkommelige subwoofere!  

Design og udførelse

Den største i serien hedder Sub 12.17 og har en virkelig flot byggekvalitet. Detaljer som fastskruede basporte og frontbaffel af tyk MDF vidner om, at XTZ har en vis erfaring med, hvad der kendetegner en god subwoofer. Vores testeksemplar blev leveret i højglansudførelse, men i et mørkt biografrum eller en lys stue kan den matte sorte eller hvide finish være lige så fin. Blandt tilslutningerne finder vi stereo- og LFE line-indgange med både RCA- og XLR-bøsninger. Her er også XLR ind/ud, som gør det nemt at seriekoble flere subwoofere. Sub’en har de sædvanlige kontroller til delefrekvens, fase og niveau, men også en særlig knap mærket “EQ”. Den bruges sammen med skumpropperne i portene til at fintune basgengivelsen til forskellige rum og præferencer.  

Lydkvalitet

Mens konkurrenterne kan prale af enten større eller flere bas-elementer, har XTZ “kun” en enkelt 12-tommer. Men det simple er ofte det bedste! At Sub 12.17 er en ordentlig, solid konstruktion, mærker man også på lyden. Vi hører straks, at sub’en er bedre til at adskille tonehøjderne end flere af konkurrenterne. Her får vi også den rigtige snert i stortrommer, i stedet for de lidt bløde og mindre definerede anslag, der karakteriserer nogle af de andre testdeltagere. Selv ved høje lydniveauer er der aldrig nogen antydning af knirken eller ubehag, hverken fra højttaler-elementet eller kabinettet. Bassen stopper og starter, når den skal, uden træghed og efterslæb. Præcis som vi kan lide det! Disse audiofile egenskaber gør, at Sub 12.17 fint kan bruges i kræsne hi-fi-anlæg uden at komme i forlegenhed. Vi koblede XTZ-sub’en op med et par Dynaudio Contour S 3.4 Limited Edition og fik en gnidningsløs, taktfast dybbas, der gav et fremragende fundament uden at tage opmærksomheden fra musikken. XTZ er heller ikke nogen svækling, når det gælder filmlyd: Den mægtige bas fra introscenerne i Mad Max: Fury Road ruller hen over os med overbevisende kraft og kontrol. Bassen går kælderdybt og har ingen problemer med at nå 20 Hz med rigeligt lydniveau i vores lytterum. Men der er selvfølgelig grænser for, hvad en enkelt 12-tommer kan levere af tryk, og noget af den jordskælvsfaktor, vi fik med Elac og Klipsch, udebliver. XTZ har også et par andre subwoofere i arsenalet, Cinema 1x12 og 3x12, som er endnu mere hjemmebio-orienterede.  

Konklusion

XTZ Sub 12.17 stiller her op i et rimelig sejt selskab. Det er en af de mere kompakte og overkommelig subs, vi tester denne gang, men den står ikke tilbage for nogen, hverken når det gælder lydtryk eller lydkvalitet. Der findes subwoofere, som går endnu dybere med mere overbevisende kraft, men så koster de også flere penge, uden at man nødvendigvis opnår højere lydkvalitet. Og hvad angår byggekvalitet og finish, kører XTZ i cirkler om de øvrige deltagere. Testens bedste køb!
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på XTZ Sub 12.17
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Også i denne test:
  • Type: Basrefleks/lukket
  • Bas-element: 12" aktivt
  • Forstærker: 500 W RMS
  • Frekvensområde: 19-160 Hz (+/- 3 dB)
  • Mål: 50 x 39,5 x 40 cm
  • Vægt: 25,9 kg
Pris: 4799,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.