annonse
annonse
annonse

System Audio Pandion 5

Luksus-coupé

Pandion 5 er en forbedret udgave af Pandion 2, og slægtskabet til topmodellen fornægter sig ikke.

Samme lydbillede som Pandion 50, men i en mere kompakt indpakning og til kun lidt over en fjerdedel af prisen.
Den koster mindre – men billig er den ikke. Og basformåen og lydtryk bliver naturligt mindre end i de store modeller.

Vi har tidligere skrevet historien om System Audio Pandion 2, der blev udviklet i et open source-samarbejde mellem 110 frivillige ingeniører. Pandion-serien har siden skudt knopper, og vi har efterfølgende testet de større gulvmodeller Pandion 30 og Pandion 50.

Nu er der så kommet en reol- eller standermodel, kaldet Pandion 5. Den ligner meget den oprindelige Pandion 2, men er en smule større. Designmæssigt er der også skruet betragteligt op for ambitionsniveauet i form af lækkert, højglanslakeret træ med indlagte detaljer. Terminalerne på bagsiden (ingen bi-wiring) er også af bedste kvalitet, og de kan strammes til at holde urokkeligt fast på bananstik.

Om forholdet mellem Pandion 2 og Pandion 5 siger direktør Ole Witthøft fra System Audio: “Pandion 5 adskiller sig fra 2’eren ved, at kabinettet er større og bygget af andre materialer. Bas-enheden har stærkere motor og lavere egenresonans, og diskanten har forbedret akustik på grund af redesign af bagkammeret. Endelig er også delefilteret forbedret og formår i højere grad end på 2’eren at udglatte frekvensresponsen og forbedre udstrålingskarakteristikken.”

Højttaler-enhederne er de samme som i Pandion 30 og 50, blot er der kun én bas/mellemtone-enhed i stedet for to eller fire. Bas-enheden er på 5 tommer, og diskanten en 1 tommes dome. Begge er specialudgaver udviklet af Scan-Speak. Man kan derfor med nogen ret se Pandion 5 som en coupé-version af de store. Der til gengæld ifølge konstruktøren er designet som små højttalere i overstørrelse.

Reol eller stander?

Betegnelsen “standerhøjttalere” har efterhånden afløst det klassiske navn “reolhøjttalere”, da det er de færreste små højttalere, der befinder sig godt, når de anbringes oven på reolen med ryggen mod muren – for slet ikke at tale om at placere dem midt i bogsamlingen.

Men Pandion 5 er faktisk i stand til at klare sig fornuftigt som reolhøjttaler, da den er designet til at kunne placeres ret tæt på bagvæggen. Det gør den meget placeringsvenlig, og hvis rummet er lille – og måske skal deles med andre medlemmer af husstanden med andre prioriteter – kan det være en afgørende fordel. Det er dog stadig bedst at anbringe højttalerne på standere.

Naturlovene gælder stadig

Pandion 5 er en smule mindre effektiv end de større modeller (87 dB følsomhed) og tåler samtidig mindre effekt, da der er grænser for, hvor meget luft en enkelt 5 tommers enhed kan flytte. Den er dog stadig en forholdsvis let opgave for de fleste forstærkere. Under testen havde vi den også spændt efter den lille NAD C338, der klarede opgaven udmærket, så længe der ikke skulle spilles naboprovokerende højt.

Ligesom sine søskende vil Pandion 5 dog gerne have en kraftig forstærker for at yde sit bedste. Der var heller ikke problemer med rækkevidden i bassen; kabinettet er faktisk relativt stort i forhold til den lille bas-enhed.

Der, hvor størrelsen kan mærkes, er når der skal spilles både højt og dybt på samme tid. Når dybbassen i “Right Hand Man” fra Hamilton drøner løs, lyder det på ingen måde grimt, men stemmerne bliver lidt mindre klare. Men der skal altså skrues ret højt op – og Doppler-forvrængning er en naturlig og uundgåelig konsekvens, når den samme enhed skal gengive detaljer i mellemtonen, samtidig med at baslydene får den til at flytte sig det meste af en centimeter.

Lyden af Pandion 5

Med naturlovene således sat på plads kan vi se på, hvad Pandion 5 faktisk kan. Sagt i korthed besidder den rigtig mange af egenskaberne fra de større modeller – i form af nøjagtighed og høj opløsning. Det er let at udpege alle bestanddele i optagelsen, og hvert instrument og hver stemme står præcist i perspektivet, der i øvrigt rækker langt ud over placeringen af højttalerne. Som det også bør gøre i denne prisklasse. Altså når der er grund til det i optagelsen, og resten af afspillekæden kan levere varen. Under det meste af testen blev referencesættet Marantz PM-10 og SA-10 brugt.

På “I’m Confessin’” fra Jazz at the Pawnshop er stemningen fra det svenske jazzværtshus så levende, at man næsten kan lugte cigaretrøgen og ølsjatterne. Og når Magellans cover-udgave af “Mama” på Supper’s Ready sættes på, forsvinder bagvæggen og åbner op for et gigantisk landskab af skumle synthesizer-toner.

Selv om Pandion 5 kun koster en brøkdel af sine større slægtninge, er det stadig en pæn sum penge, og der er masser af konkurrenter i prisklassen. Såsom Dali Epicon 2 og Dynaudio Contour 20, for nu at nævne to andre danskere i rundt regnet samme størrelse. Alle tre leverer et lydbillede og en kvalitet, der er overraskende meget større end indpakningen. Hvilken af dem der er det rette valg, afhænger i sidste ende af både smag og den elektronik, som højttalerne skal bruges sammen med.

Konklusion

Pandion 5 er ikke lige så overvældende som sine storebrødre. Men æblet er ikke faldet langt fra stammen, og man får rigtig meget af de kvaliteter, som kendetegner de dyrere konstruktioner. Og det til en pris, der er betydelig mere realistisk for mange. Den har de samme kvaliteter med hensyn til nøjagtighed og opløsning som de andre medlemmer af serien, og har du et mindre rum, vil den være et bedre bud.

<
>
Pandion 5. Foto: System Audio
Vi har tidligere skrevet historien om System Audio Pandion 2, der blev udviklet i et open source-samarbejde mellem 110 frivillige ingeniører. Pandion-serien har siden skudt knopper, og vi har efterfølgende testet de større gulvmodeller Pandion 30 og Pandion 50. Nu er der så kommet en reol- eller standermodel, kaldet Pandion 5. Den ligner meget den oprindelige Pandion 2, men er en smule større. Designmæssigt er der også skruet betragteligt op for ambitionsniveauet i form af lækkert, højglanslakeret træ med indlagte detaljer. Terminalerne på bagsiden (ingen bi-wiring) er også af bedste kvalitet, og de kan strammes til at holde urokkeligt fast på bananstik. Om forholdet mellem Pandion 2 og Pandion 5 siger direktør Ole Witthøft fra System Audio: “Pandion 5 adskiller sig fra 2’eren ved, at kabinettet er større og bygget af andre materialer. Bas-enheden har stærkere motor og lavere egenresonans, og diskanten har forbedret akustik på grund af redesign af bagkammeret. Endelig er også delefilteret forbedret og formår i højere grad end på 2’eren at udglatte frekvensresponsen og forbedre udstrålingskarakteristikken.” Højttaler-enhederne er de samme som i Pandion 30 og 50, blot er der kun én bas/mellemtone-enhed i stedet for to eller fire. Bas-enheden er på 5 tommer, og diskanten en 1 tommes dome. Begge er specialudgaver udviklet af Scan-Speak. Man kan derfor med nogen ret se Pandion 5 som en coupé-version af de store. Der til gengæld ifølge konstruktøren er designet som små højttalere i overstørrelse.

Reol eller stander?

Betegnelsen “standerhøjttalere” har efterhånden afløst det klassiske navn “reolhøjttalere”, da det er de færreste små højttalere, der befinder sig godt, når de anbringes oven på reolen med ryggen mod muren – for slet ikke at tale om at placere dem midt i bogsamlingen. Men Pandion 5 er faktisk i stand til at klare sig fornuftigt som reolhøjttaler, da den er designet til at kunne placeres ret tæt på bagvæggen. Det gør den meget placeringsvenlig, og hvis rummet er lille – og måske skal deles med andre medlemmer af husstanden med andre prioriteter – kan det være en afgørende fordel. Det er dog stadig bedst at anbringe højttalerne på standere.

Naturlovene gælder stadig

Pandion 5 er en smule mindre effektiv end de større modeller (87 dB følsomhed) og tåler samtidig mindre effekt, da der er grænser for, hvor meget luft en enkelt 5 tommers enhed kan flytte. Den er dog stadig en forholdsvis let opgave for de fleste forstærkere. Under testen havde vi den også spændt efter den lille NAD C338, der klarede opgaven udmærket, så længe der ikke skulle spilles naboprovokerende højt. Ligesom sine søskende vil Pandion 5 dog gerne have en kraftig forstærker for at yde sit bedste. Der var heller ikke problemer med rækkevidden i bassen; kabinettet er faktisk relativt stort i forhold til den lille bas-enhed. Der, hvor størrelsen kan mærkes, er når der skal spilles både højt og dybt på samme tid. Når dybbassen i “Right Hand Man” fra Hamilton drøner løs, lyder det på ingen måde grimt, men stemmerne bliver lidt mindre klare. Men der skal altså skrues ret højt op – og Doppler-forvrængning er en naturlig og uundgåelig konsekvens, når den samme enhed skal gengive detaljer i mellemtonen, samtidig med at baslydene får den til at flytte sig det meste af en centimeter.

Lyden af Pandion 5

Med naturlovene således sat på plads kan vi se på, hvad Pandion 5 faktisk kan. Sagt i korthed besidder den rigtig mange af egenskaberne fra de større modeller – i form af nøjagtighed og høj opløsning. Det er let at udpege alle bestanddele i optagelsen, og hvert instrument og hver stemme står præcist i perspektivet, der i øvrigt rækker langt ud over placeringen af højttalerne. Som det også bør gøre i denne prisklasse. Altså når der er grund til det i optagelsen, og resten af afspillekæden kan levere varen. Under det meste af testen blev referencesættet Marantz PM-10 og SA-10 brugt. På “I’m Confessin’” fra Jazz at the Pawnshop er stemningen fra det svenske jazzværtshus så levende, at man næsten kan lugte cigaretrøgen og ølsjatterne. Og når Magellans cover-udgave af “Mama” på Supper’s Ready sættes på, forsvinder bagvæggen og åbner op for et gigantisk landskab af skumle synthesizer-toner. Selv om Pandion 5 kun koster en brøkdel af sine større slægtninge, er det stadig en pæn sum penge, og der er masser af konkurrenter i prisklassen. Såsom Dali Epicon 2 og Dynaudio Contour 20, for nu at nævne to andre danskere i rundt regnet samme størrelse. Alle tre leverer et lydbillede og en kvalitet, der er overraskende meget større end indpakningen. Hvilken af dem der er det rette valg, afhænger i sidste ende af både smag og den elektronik, som højttalerne skal bruges sammen med.

Konklusion

Pandion 5 er ikke lige så overvældende som sine storebrødre. Men æblet er ikke faldet langt fra stammen, og man får rigtig meget af de kvaliteter, som kendetegner de dyrere konstruktioner. Og det til en pris, der er betydelig mere realistisk for mange. Den har de samme kvaliteter med hensyn til nøjagtighed og opløsning som de andre medlemmer af serien, og har du et mindre rum, vil den være et bedre bud. [gallery ids="69548,69549,69550,69551,69552,69553,69554,69555,69556,69557"]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på System Audio Pandion 5
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Bestykning: 5” bas, 1” diskant
Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs
Belastbarhed: 200 W
Anbefalet forstærkereffekt: Min. 70 W
Frekvensområde: 35 Hz – 25 kHz (+/- 1,5 dB)
Følsomhed: 87 dB (1 W/1 m)
Impedans: 4-8 ohm
Delefrekvenser: 600 Hz og 2 kHz (24 dB/okt)
Mål og vægt: 21 x 36 x 34 cm / 10,5 kg
Finish: Højglans valnød, højglans sort, hvid satin
Web: system-audio.com

Pris: 29990,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.