annonse
annonse
annonse

System Audio saxo 5 active

Oktober 2015System Audio saxo 5 active
Oktober 2015System Audio saxo 5 active

Vellyd i stuen på fem minutter

Fyld stuen med musik med mobilen som signalkilde – uden at give afkald på et rigtigt stereoanlæg.

Plus
Åben og musikalsk gengivelse. Nem ibrugtagning – sæt dem på hylden og nyd din musik. Komplet stereoanlæg.
Minus
Lidt magert lydbillede. Hvis der skal spilles højt, bør du overveje at supplere med en subwoofer. Din forstærker bliver arbejdsløs!

System Audio saxo 5 activeDet kan ikke have undgået læsernes opmærksomhed, at aktive højttalere er i hastig fremgang. Og trådløse aktive højttalere i endnu højere grad. Hvor hi-fi-højttalere med indbygget forstærker var et særsyn for ti år siden, har de fleste højttalerproducenter med respekt for sig selv (og for deres egen fremtid) i dag en produktserie med aktiv elektronik indenbords.

Fordelen er dels teknisk i form af kortere højttaler- og signalkabler samt mulighed for at tilpasse forstærkerne til elementer og kabinet. Og dels kan man med et sæt trådløse aktive højttalere få sig et komplet anlæg, der er stort set usynligt i boligindretningen. Sæt højttalerne på hylden og brug mobilen som signalkilde – så strømmer musikken ud fra Spotify, Tidal og andre streaming-tjenester.

Danske System Audio overraskede os sidste år med deres første aktive højttalere – og det i en sådan grad, at de små saxo 1 active blev kåret som årets budgethøjttalere. Nu har de lavet en storebror, saxo 5 active med lidt større kabinet og elementer samt kraftigere forstærker (50 watt i stedet for 40).

 

Finish og placering

saxo 5 active er udpræget diskrete. Det kompakte trækabinet er i højglanshvid eller sort lakfinish. Bag det sorte frontstof finder man på venstre højttaler en volumenknap, der også fungerer som tænd/sluk-knap, samt en lysdiode, der indikerer, om højttaleren er tændt, og hvilken indgang der er valgt.

Bassen er en 5-tommer med let membran, og diskanten en 25 mm stof-dome. Forsænkningen fungerer som akustisk filter, der skal give den helt rigtige spredning.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Bag på venstre højttaler finder man en basrefleksport og tilslutningspanelet med to optiske digitalindgange samt to analoge indgange (stereo RCA, og 3,5 mm mini-jack). Der er desuden en USB-port til opladning samt et sæt solide bananbøsninger til højttalerkabel. Højre højttaler er nemlig rent passiv.

Fjernbetjeningen er på størrelse med en tændstikæske og indeholder indgangsvælger, Bluetooth-parring, volumen og tænd/sluk. Højttaleren slukker selv efter 20 minutters stilhed. Og tænder igen, når der kommer signal via en af indgangene, som der skiftes automatisk til.

system_audio_saxo5_active_front
Diskret er vist det mest beskrivende ord. En 5 tommers bas og en 1 tommers diskant. saxo 5 active glider let ind i indretningen.

 

Lyden

saxo-serien er System Audios økonomiserie, og til prisen må der uundgåeligt indgås nogle kompromiser. Især når prisen også skal dække en stereoforstærker med DAC og Bluetooth-modtager. Men det er ærlig talt svært at få øre på, hvor der er hugget hæle og klippet tæer i konstruktionen.

Mellemtonen er åben og hurtig, og stemmer lyder naturligt og uden kunstige betoninger. De to elementer arbejder fuldkommen glat sammen. Diskanten er tilpas luftig og fri af højttalerne. Selv om vi befinder os i et prisleje, hvor den slags ikke er hverdagskost, kommer instrumenter og stemmer godt fri af højttalerne.

saxo 5 active er neutrale lydgivere, der gengiver klangen i musikken loyalt – og ikke mindst engagerende. Det gør dem lette og fornøjelige at lytte til. Hvis du sætter dig for at afsløre de allersidste detaljer i optagelsen, skal du dog op i en anden prisklasse.

 

Intet trylleri i bassen

Vi har efterhånden testet en del trådløse aktive højttalere, som takket være DSP-processering går overraskende langt ned i bassen. Den slags numre er der ikke lavet på saxo 5 active. Den indbyggede forstærker piller ikke ved frekvensgangen.

Basgengivelsen er da også til den slanke side. Lyden er ikke tynd, og bassen er fast nok. Men de dybeste toner udebliver. Til gengæld prøver den lille 5 tommers bas ikke at gøre noget, som den ikke er i stand til. For uanset mængden af digital equalizing er der fysiske grænser for, hvor meget luft et så lille bas-element kan flytte.

system_audio_saxo5_active_back
Selv om højttalerne er trådløse, er der hele fire kablede indgange på bagsiden. Så man har i realiteten et helt stereoanlæg.

 

Konklusion

System Audio har gentaget kunststykket fra deres første aktive højttalere. Til prisen er det svært at finde noget at sætte en finger på ved saxo 5 active. Hvis du er ude efter højttalere, der uden bøvl, kabler eller anden elektronik leverer lyd af høj kvalitet – også i mellemstore rum – er de et indlysende valg.

 

Aktive, passive eller midtimellem?

Aktive højttalere byder på nogle tekniske fordele frem for deres passive brødre. I en aktiv højttaler kan forstærkere og højttaler-elementer skræddersys til hinanden, og man slipper for det tabsgivende og kostbare delefilter, da hvert element har sin egen dedikerede forstærker, og delingen sker elektronisk. Med digital signalprocessering (DSP) er det også muligt at korrigere for ulineær frekvensgang og afrulning i bassen.

Skal vi være nøjeregnende, så er System Audio saxo 5 active ikke “ægte” aktive højttalere, men et passivt højttalersæt med indbygget stereoforstærker. Delefilteret er traditionelt passivt, og der er ingen DSP-korrektion.

Der er til gengæld indbygget trådløs Bluetooth-tilslutning samt optiske digitalindgange.

System Audio saxo 5 activeDet kan ikke have undgået læsernes opmærksomhed, at aktive højttalere er i hastig fremgang. Og trådløse aktive højttalere i endnu højere grad. Hvor hi-fi-højttalere med indbygget forstærker var et særsyn for ti år siden, har de fleste højttalerproducenter med respekt for sig selv (og for deres egen fremtid) i dag en produktserie med aktiv elektronik indenbords. Fordelen er dels teknisk i form af kortere højttaler- og signalkabler samt mulighed for at tilpasse forstærkerne til elementer og kabinet. Og dels kan man med et sæt trådløse aktive højttalere få sig et komplet anlæg, der er stort set usynligt i boligindretningen. Sæt højttalerne på hylden og brug mobilen som signalkilde – så strømmer musikken ud fra Spotify, Tidal og andre streaming-tjenester. Danske System Audio overraskede os sidste år med deres første aktive højttalere – og det i en sådan grad, at de små saxo 1 active blev kåret som årets budgethøjttalere. Nu har de lavet en storebror, saxo 5 active med lidt større kabinet og elementer samt kraftigere forstærker (50 watt i stedet for 40).  

Finish og placering

saxo 5 active er udpræget diskrete. Det kompakte trækabinet er i højglanshvid eller sort lakfinish. Bag det sorte frontstof finder man på venstre højttaler en volumenknap, der også fungerer som tænd/sluk-knap, samt en lysdiode, der indikerer, om højttaleren er tændt, og hvilken indgang der er valgt. Bassen er en 5-tommer med let membran, og diskanten en 25 mm stof-dome. Forsænkningen fungerer som akustisk filter, der skal give den helt rigtige spredning. Bag på venstre højttaler finder man en basrefleksport og tilslutningspanelet med to optiske digitalindgange samt to analoge indgange (stereo RCA, og 3,5 mm mini-jack). Der er desuden en USB-port til opladning samt et sæt solide bananbøsninger til højttalerkabel. Højre højttaler er nemlig rent passiv. Fjernbetjeningen er på størrelse med en tændstikæske og indeholder indgangsvælger, Bluetooth-parring, volumen og tænd/sluk. Højttaleren slukker selv efter 20 minutters stilhed. Og tænder igen, når der kommer signal via en af indgangene, som der skiftes automatisk til. system_audio_saxo5_active_front Diskret er vist det mest beskrivende ord. En 5 tommers bas og en 1 tommers diskant. saxo 5 active glider let ind i indretningen.  

Lyden

saxo-serien er System Audios økonomiserie, og til prisen må der uundgåeligt indgås nogle kompromiser. Især når prisen også skal dække en stereoforstærker med DAC og Bluetooth-modtager. Men det er ærlig talt svært at få øre på, hvor der er hugget hæle og klippet tæer i konstruktionen. Mellemtonen er åben og hurtig, og stemmer lyder naturligt og uden kunstige betoninger. De to elementer arbejder fuldkommen glat sammen. Diskanten er tilpas luftig og fri af højttalerne. Selv om vi befinder os i et prisleje, hvor den slags ikke er hverdagskost, kommer instrumenter og stemmer godt fri af højttalerne. saxo 5 active er neutrale lydgivere, der gengiver klangen i musikken loyalt – og ikke mindst engagerende. Det gør dem lette og fornøjelige at lytte til. Hvis du sætter dig for at afsløre de allersidste detaljer i optagelsen, skal du dog op i en anden prisklasse.  

Intet trylleri i bassen

Vi har efterhånden testet en del trådløse aktive højttalere, som takket være DSP-processering går overraskende langt ned i bassen. Den slags numre er der ikke lavet på saxo 5 active. Den indbyggede forstærker piller ikke ved frekvensgangen. Basgengivelsen er da også til den slanke side. Lyden er ikke tynd, og bassen er fast nok. Men de dybeste toner udebliver. Til gengæld prøver den lille 5 tommers bas ikke at gøre noget, som den ikke er i stand til. For uanset mængden af digital equalizing er der fysiske grænser for, hvor meget luft et så lille bas-element kan flytte. system_audio_saxo5_active_back Selv om højttalerne er trådløse, er der hele fire kablede indgange på bagsiden. Så man har i realiteten et helt stereoanlæg.  

Konklusion

System Audio har gentaget kunststykket fra deres første aktive højttalere. Til prisen er det svært at finde noget at sætte en finger på ved saxo 5 active. Hvis du er ude efter højttalere, der uden bøvl, kabler eller anden elektronik leverer lyd af høj kvalitet – også i mellemstore rum – er de et indlysende valg.  

Aktive, passive eller midtimellem?

Aktive højttalere byder på nogle tekniske fordele frem for deres passive brødre. I en aktiv højttaler kan forstærkere og højttaler-elementer skræddersys til hinanden, og man slipper for det tabsgivende og kostbare delefilter, da hvert element har sin egen dedikerede forstærker, og delingen sker elektronisk. Med digital signalprocessering (DSP) er det også muligt at korrigere for ulineær frekvensgang og afrulning i bassen. Skal vi være nøjeregnende, så er System Audio saxo 5 active ikke “ægte” aktive højttalere, men et passivt højttalersæt med indbygget stereoforstærker. Delefilteret er traditionelt passivt, og der er ingen DSP-korrektion. Der er til gengæld indbygget trådløs Bluetooth-tilslutning samt optiske digitalindgange.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på System Audio saxo 5 active
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Funktionsprincip: 2-vejs, trådløs aktiv basrefleks
 • Diskant: 1" dome med akustisk linse
 • Bas/mellemtone: 5"
 • Frekvensområde: 50 Hz – 25 kHz (+/-3 dB)
 • Indbygget forstærker: 2 x 50 W klasse D
 • Indgange: 2 x optisk digital, 1 x analog 3,5 mm stereo mini-jack, 1 x analog stereo RCA
 • Udgange: USB-opladning, subwoofer
 • Trådløst: Bluetooth 4.0, aptX (cd-kvalitet), AAC (Apple), WAV, MP3 320 kbit/s
 • Mål: 280 x 165 x 220 mm
 • Vægt: 8,9 kg (sæt)
 • Finish: Sort eller hvid højglans
Pris: 5999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.