annonse
annonse
Oktober
Asus Zenfone 4 ZE554KL
Oktober
Asus Zenfone 4 ZE554KL

Test af: Asus Zenfone 4 ZE554KL

Fotomodel fra Asus

Asus vil være en medspiller på smartphone-markedet. ZenFone 4 henvender sig til mobilfotografen, der vil se det store billede.

Lyd & Billede mener

Ikke ét, men to glimrende kameraer. Lækker skærm og kvik brugerflade. Lydsiden er der også kælet for.
Ikke på niveau med konkurrenternes flagskibsmodeller. Men til prisen er der ingen klager.
annonse

Taiwanske Asus er på ingen måde et ukendt navn. Inden for computere og især gaming-udstyr er de blandt de største, og de har ofte været gæster på vores testbænk. Også smart-ure og tablets har vi set fra dem.

Mobiltelefoner fra Asus er til gengæld en nyhed. I hvert fald på vore breddegrader. Asus har faktisk siden 2014 lavet Android-smartphones, men de er aldrig blevet officielt lanceret i Skandinavien.

Det skal der laves om på nu. Ved et stort anlagt lanceringsshow i Rom for nylig præsenterede Asus intet mindre end fem smartphones til det europæiske marked. Alle har fået produktnavnet Zenfone 4, men henvender sig til forskellige målgrupper.

Vi ser i denne test på “normaludgaven”, der blot hedder Zenfone 4 (med modelkoden ZE554KL), men vender tilbage med tests af de øvrige modeller, i takt med at vi kan få fat på dem.

Godt med hukommelse

Asus har spenderet en ottekerners Snapdragon 630-processor på Zenfone 4. Det er ikke nogen top-CPU, men rimeligt i prisklassen. Og med 4 gigabyte ram om bord virker brugerfladen aldrig sløv eller presset. Der er 64 gigabyte lagerplads, hvilket er på niveau med flere af markedets topmodeller. Bliver pladsen for trang, kan man udvide med et microSD-kort på op til 256 gigabyte, som dog dermed optager den ene af de to SIM-kortpladser.

Skærmen er en IPS+ skærm på 5,5 tommer. Opløsningen er kun Full HD, men den er lysstærk og lækker at se på.

 

Designet er diskret underspillet. Zenfone 4 fås i sort, hvid og himmelblå. Foto: Asus

 

Af ydre har Asus valgt det sikre: Et unibody-design i aluminium med sort Gorilla Glass på for- og bagside og en synlig metalkant hele vejen rundt. Det er nydeligt, men anonymt, og ligner til forveksling en række andre smartphones. Kun et nedtonet logo på bagsiden afslører producentens navn.

Der er en USB-C-port til opladning og heldigvis også fortsat en 3,5 mm hovedtelefonudgang. Fingeraftrykslæseren er indbygget i Home-knappen.

Tre kameraer

Som det er blevet mode på især flagskibsmodeller det sidste års tid, er der hele tre kameraer på ZenFone 4: En normal 25 mm optik med optisk billedstabilisering til standardbilleder (83 graders billedvinkel), en 12 mm vidvinkel (120 graders billedvinkel) til at få hele landskabet med og så selvfølgelig et 25 mm selfie-kamera. Normaloptikken er udstyret en 12 megapixel sensor, og de to andre kameraer med 8 megapixel.

Asus Zenfone 4 har tre kameraer: Normaloptik, vidvinkel og selfie-kamera. Foto: Asus

 

Zenfone 4 understøtter selvfølgelig HDR. Og vil man virkelig lege med billederne, kan den gemme i ukomprimeret RAW-format. Foto: L&B

 

Ud over at give valgfrihed mellem billedvinkler bruges dobbeltkameraet også til digitale special effects. Har du en portrætfotograf gemt i maven, kan du få motivet til at stå skarpt, mens baggrunden gøres diffus. Effekten hedder naturligt nok “Portrait mode” på engelsk, men er ved en oversættelseskatastrofe blevet til “Stående” på dansk.

 

En anden special-mode er “Super resolution”, hvor fire billeder digitalt kombineres til ét med hele 48 megapixel opløsning. Man kan også tage slow motion og timelapse-billeder. På videosiden kan der filmes 4K-video med 30 billeder i sekundet. Sidst, men ikke mindst kan man gemme billeder i raw-format fra begge hovedkameraer.

 

 

 

HD-lyd

Også lyden er der gjort noget ud af på Zenfone 4. Med understøttelse af 24 bit/192 kHz HD-lyd er det ikke opløsningen, der sætter begrænsningerne. Men det kan selvfølgelig være underordnet, så længe lyden høres gennem de to indbyggede højttalere. Via hovedtelefoner er det en anden snak. Og her kan man få 7.1 kanalers virtuel surround-lyd takket være DTS Headphone:X. En “AudioWizard” hjælper med opsætning og trimning af lyden efter udstyr (og smag).

Benchmarks

Der er gjort meget ud af lyd og billede på Zenfone 4, men det er stadig en mellemklassetelefon, så man kan ikke få det hele på én gang. Hastigheden er tilstrækkelig til normal brug, men hvis du køber en mobil for at spille tunge 3D-spil eller køre masser af apps på samme tid, må du lægge flere penge på disken.

Målt i tørre tal klarer Zenfone 4 en Geekbench-score på 4.174 i multi-core og 866 i single-core. AnTuTu 6 grafiktesten giver et resultat på 68.294, hvilket er omkring det halve af Samsung Galaxy S8 Plus. Men det er prisen på den anden side også!

Asus lover “to dages batteritid” fra 3300 mAh batteriet. Det kommer rimeligvis an på, hvor stor en del af de to dage man tilbringer bøjet over telefonen. Men PCMark batteritesten drænede den for 80 procent af strømmen på seks timer og 30 minutter. Med konstant brug og fuldt blus på skærmen. Det er rigtig pænt.

Konklusion

Asus dypper tæerne i hajfyldt farvand ved at kaste sig ud på smartphone-markedet. Og det er spørgsmålet, om de vil være i stand til at lokke mobilkøberne over til sig. For alt imens Asus er blandt de helt tunge spillere på gaming-udstyr, er de den nye og ukendte dreng i klassen her.

Hvis valget for dig lige nu står mellem iPhone 8 Plus og Samsung Galaxy S8 Plus, vil ZenFone 4 ikke ændre på dette, for de befinder sig begge i en anden – og næsten dobbelt så dyr – klasse. Hvis det til gengæld handler om at finde en god, betalelig telefon, der kan sende kompaktkameraet på pension, stiller sagen sig anderledes.

Asus Zenfone 4 er en tiltalende og kvik smartphone, som har alle de rigtige features og et up-to-date styresystem. Den lækre skærm og ditto lyd opfordrer til at bruge den som underholdningsmaskine, og billedkvaliteten på de to kameraer ligger langt over, hvad man kan forvente til prisen.

Fakta & Rating:
 • Skærm: 5,5" IPS+, Full HD (1920 x 1080), 600 nit
  CPU: 2,2 GHz Qualcomm Snapdragon 630 octa-core
  Hukommelse: 4 GB ram / 64 GB lager (+ microSD op til 256 GB)
  Styresystem: Android 7.1 (Nougat)
  Kamera: 12 MP 25 mm f/1.8 (hovedkamera) + 8 MP 12 mm f/2.2 (vidvinkel) / 8 MP 24 mm f/2.0 (selfie); 100 % af sensor bruges til autofokus, 3-aksers elektronisk billedstabilisering (ikke på 4K-video)
  4K-video 30 fps, fingeraftrykslæser
  Tilslutninger: USB-C, hovedtelefon (3,5 mm stereo minijack)
  Trådløst: X12 LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 ac
  Lyd: HD 24 bit/192 kHz, DTS Headphone:X, 7.1 virtuel surround, aptX
  Batteri: 3300 mAh
  Mål: 75,2 x 155,4 x 7,5 mm
  Vægt: 165 g

   

  BENCHMARKS
  Geekbench 4:
  866 (single-core), 4.174 (multi-core)
  AnTuTu 6: 68.294
  PC Mark Work 2.0: 4.993
  Futuremark Sling Shot: 1.346
  Futuremark Ice Storm Unlimited: 16.385
  PCMark batteritest: 6:30 timer

  Producent:
  ASUS
  Pris:
  3.995,-
  Importør:

  Læs også:

  Meget for pengene

  Sonys bedste mellemklassemobil hidtil og en af de allerbedste på markedet.

  En solid basse

  Samsungs tablet kan tåle at blive tabt på gulvet og smurt ind i mudder.

  Genkomst for mellemklassen

  Samsungs mere prisgunstige model virker luksuriøs og gør det meste godt, men koster også derefter.

  De bedste Android- tablets for pengene

  Kan man få en tablet, der er lige så god som den nye lavpris-iPad, og til de samme penge?

  Slank og hurtig

  Samsung viser, at deres ældre modeller stadig kan være med i kampen og være et godt køb.

  Fleksibel og familievenlig

  Med tilbehør til både børn og voksne kan hele familien have glæde af Tab 4 10 Plus.

  Prisgunstig medie-tablet

  Hvis ydelsen ikke er det vigtigste, er Huaweis tablet et godt valg til filmkiggeri.

  Slank og lækker

  ZenPad gør det meste rigtigt, men nogle smuttere trækker ned i den samlede bedømmelse.

  Bærbar hjemmebio

  Godt billede og ditto lyd giver forudsætninger for en tablet til film, men betjeningen er bøvlet.

  iPad til lavpris

  Med denne bedre prissatte budgetmodel findes der ikke noget bedre køb i prisklassen.

  Bedst til prisen

  OnePlus 5T er lynende hurtig og knivskarp på prisen.

  Næsten perfekt topmodel

  Huawei Mate 10 Pro gør utrolig mange ting rigtigt.

  Friday Lock

  Det smarte hjem er andet og mere end kameraer og lys i tusindvis af farver. I USA har de længe...

  4 Gaming-tastaturer

  Gaming er hot, og tilbehør til spil sælger som varmt brød. Vi har på det seneste testet gaming-mus, gaming-headsets og...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre tv-producenter har travlt med at finpudse, har Philips formået at få deres første 2018-modeller klar i butikkerne....

  Geostorm 3D

  Lad det være sagt med det samme: Vi har ikke noget imod “hjernedøde” actionfilm uden andet formål end ren popcorn-underholdning....

  Sony DSC-RX0

  Sony har længe været specialister i miniaturisering. De har lavet de mindste videokameraer, de mindste stillbilledkameraer og de mindste Walkmen....

  Hasselblad X1D

  Engang for længe siden var alle kameraer store, tunge og uhåndterlige. De glasplader, de anvendte, fyldte meget, de var skrøbelige...

  9 rejseradioer

  Du behøver kun en radiomodtager, så er du klar til sportsudsendelser, debatprogrammer og musik. Og hvis du har en rejseradio,...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  KONKURRENCE

  Nu lanceres en af de mest succesrige filmserier gennem tiderne på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7b.

  DELTAGE

  I samarbejde med Fox/Paramount giver Lyd & Billede nu DIG chancen for at vinde alle otte film på Blu-ray/4K UHD.