TEST AF Pentax KP

Vellykket entusiastkamera

Pentax beviser, at man ikke har brug for et spejlreflekskamera fra Canon eller Nikon for at fĂĄ fantastiske billeder.

Lyd & Billede mener:
Vejrtætnet kamera med billedkvalitet i top, velfungerende billedstabilisering og fremragende ergonomi. Udskiftelige håndgreb er også et plus.
Moderat batterilevetid, unøjagtig følgefokus, hverken 4K-video eller touch-skærm.

De fleste tænker på Canon eller Nikon, når det gamle spejlreflekskamera skal skiftes ud med et nyt. Men det er ikke sikkert, at det er det rigtige valg. Det kan også være værd at tage Pentax med i overvejelserne, for de laver kameraer med fremragende billedkvalitet. Alligevel er de langt mindre udbredt, men det er heller ikke let at gøre sig gældende på et marked, der er så domineret af to producenter.

Pentax giver sig nu ikke af den grund. De har allerede rigtig gode kameraer i K-1 og K-3 II, som er fuldt på højde med tilsvarende kameraer fra Canon og Nikon. Og nu er en tredje model så tilgængelig: Pentax KP, som med en 24 megapixel billedsensor i APS-C-format, en skudtakt på op til 7 billeder i sekundet (fps), indbygget billedstabilisering samt lydløs elektronisk lukker ned til 1/24.000 sekund stiller op i den hurtige liga.

Det er et kamera, der konkurrerer direkte med Canon EOS 80D og Nikon D7500 – de to bedste spejlreflekser hidtil i entusiastsegmentet over 10.000 kroner for kamerahus alene.

Læs også:Canon PowerShot G1 X Mark III
Seriøs rejsekompakt

Seriøs rejsekompakt

Det lille Canon-kamera har egenskaber, som man normalt ikke forbinder med kompaktkameraer.

Pentax KP er det tætteste, man kommer på et spejlløst systemkamera fra Pentax. Det er relativt lille og let, men vejrtætnet og solidt bygget. Kameraet har en stor og lys optisk prisme-søger, aftageligt håndgreb samt forbedret billedprocessor og billedstabilisering. Knapper og hjul er hentet fra det dyrere K-1, mens billedchip og autofokus er hentet fra K-3 II.

Kameraets 24 megapixel billedchip er uden lavpasfilter for maksimal skarphed, og det har lysfølsomhed helt op til ISO 819.000. Det har også Pixel Shift, hvilket gør kameraet til lidt af en dark horse i forhold til Canon og Nikon.

I praksis betyder alt dette, at Pentax KP er velegnet til stillbilledfotografer, der har brug for et kamera, som kan tåle at være ude i al slags vejr. Og som har billeddynamik nok til naturbilleder, er kompakt nok til rejser og skarpt nok til portrætfotografering.

Pixel Shift-teknologi

Pentax har ikke udstyret KP med 4K-video, og det har ikke engang HDMI-udgang – så skal man i stedet vælge Nikon D7500 – men det har nogle andre funktioner, som konkurrenterne ikke har. F.eks. kan kameraet simulere effekten af et lavpasfilter. På den måde undgår man moirémønstre i tøj, f.eks. når man tager modebilleder.

Aktiverer man Pixel Shift, kan kameraet give ekstra detaljeskarphed. Når Pixel Shift er tændt, bruger Pentax KP bittesmå magneter, der flytter billedchippen. Så flyttes fotosensorerne fire gange, og hver gang tages en eksponering. Her registrerer kameraet fuld farveinformation på hver pixel, i stedet for kun én gang pr. pixel.

Det øger farvedybden i billedfilen, reducerer billedstøj og giver lidt bedre detaljeskarphed. Kameraet skal dog stå på stativ, når Pixel Shift er aktiveret.

Det har også en AstroTracer-indstilling til at fotografere stjernehimlen. Det kræver et GPS-modul, som er ekstraudstyr. Så kan man også aktivere Night Vision, der giver et rødt skærmbillede på den vipbare skærm på bagsiden, for at man ikke skal blive blændet.

Ergonomi

De fleste kameraer leveres med et gummieret håndgreb foran. For nogle er det for stort, for andre er det for lille. Det har Pentax fundet en løsning på. Håndgrebet er nemlig aftageligt, og der medfølger tre forskellige.

Det øger afgjort muligheden for at finde et, der passer til dig. Ellers kan man vælge det mindste greb for mest mulig bærbarhed og det største, når man har brug for et bedre greb om kameraet, f.eks. når det har et tungt teleobjektiv påmonteret.

Det vejrtætnede kamerahus er relativt kompakt, meget robust bygget, og bortset fra at det ikke har touch-skærm, er knapper og hjul eksemplarisk udformet. OK-knappen på bagsiden kan holdes inde et par sekunder for at skifte mellem flytning af op til 27 fokuspunkter, valg af ISO, skudtakt, blitzfunktion og hvidbalance.

Et stort indstillingshjul er delvis skjult af hĂĄndgrebet foran. Der sidder et mindre pĂĄ bagsiden og endnu et oven pĂĄ kameraet, og disse og mange af knapperne kan konfigureres og programmeres til ens foretrukne funktioner.

Ved siden af den store søger med 0,95x forstørrelse sidder programhjulet til venstre og et gribevenligt hjul til valg af bl.a. HDR-billeder, skudtakt, tre grupper med selvvalgte indstillinger og mere endnu.

KP har også en særlig Pentax-specialitet: Drej programhjulet til Sv, så vælger kameraet udløser og blænde efter den ISO-følsomhed, fotografen foretrækker. Skifter man til Tav, indstiller man blænde og lukkertid manuelt, og kameraet vælger så ISO.

Autofokus

27 fokussensorer er ikke alverden nu om dage, og Pentax KP’s autofokus er heller ikke lige så hurtig eller præcis som f.eks. Nikon D7500’s. Selv om 25 af sensorerne er krydssensorer, kan autofokus ikke følge med i alle situationer.

Det afhænger selvfølgelig af objektivet, og vores testbilleder af cykler i høj fart – med Pentax’ fine 16-50 mm f/2.8 zoom – gav mange skarpe billeder på fuld skudhastighed. Med følgefokus og panorering. Men det var som regel de første billeder i en serie; resten af billederne blev uskarpe, fordi kameraets følgefokus efterhånden mistede grebet om motivet.

Man kan som nævnt vælge fokusområde, og kameraets farvefølsomme lysmåler med 86.000 målepunkter hjælper til en vis grad på præcisionen. Men så skal kameraet selv vælge fokuspunkter.

Billedkvalitet

Der er imidlertid ikke meget at udsætte billedkvaliteten fra Pentax KP. Jeg vil vove at påstå, at det ikke alene er Pentax’ bedste kamera, men også et af de bedste spejlreflekser på markedet.

Råfilerne fra kameraet står ikke tilbage for tilsvarende fra Nikon D7500, og giver man jpeg-filerne lidt mindre støjreduktion og hæver skarpheden, er der kun lidt forskel mellem Canon, Nikon og Pentax.

Man behøver ikke at bekymre sig om billedstøj – billeder taget ved ISO 12.800 og 25.600 er fuldt anvendelige. Alt over det, og kornstøjen bliver meget grov med grumset farvestøj. Men skarphed, billedkontrast, dynamik og farvemætning står ikke tilbage for nogen.

Stærk udfordrer

Billedkvaliteten og brugervenligheden pĂĄ Pentax KP er er helt i top i forhold til, hvad man kan forvente i denne klasse. Det er ikke muligt at se nogen fordel til Canon eller Nikon pĂĄ billedkvalitet, men de har bedre ydelse pĂĄ autofokus. D7500 har ogsĂĄ 4K-video.

Pentax-kameraet har dog nogle funktioner, som ingen andre har, og har uden tvivl det, der skal til for at blive populært blandt entusiaster, der går meget op i billedkvalitet, men ikke har brug for et actionkamera.

Fakta & Rating:
 • Type: 24 MP spejlrefleks med APS-C billedsensor
  Optik: Pentax
  Skærm: 7,6 cm LCD, 921.000 billedpunkter
  Søger: 100 % optisk prisme 0,95x
  Højdepunkter: Wi-Fi, 7 fps, Pixel Shift, elektronisk lukker ned til 1/24.000 s., 1080p HD-video, 5-aksers billedstabilisering, vejrtætnet, udskifteligt håndgreb, 390 skud/opladning
  Web: focusnordic.dk

  Pris: fra 10,295,-
  Læs også
  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriøs rejsekompakt

  Det lille Canon-kamera har egenskaber, som man normalt ikke forbinder med kompaktkameraer.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever videre

  Leica CL har meget at leve op til, men indfrier pĂĄ det allervigtigste.
  TEST: Fujifilm X-E3

  Prisgunstigt kvalitetskamera

  Fujifilms lille systemkamera er et stortalent med skjulte egenskaber, som gør det til et glimrende alternativ til dyrere kameraer.
  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spejlrefleks-killer

  Her er et af de mest vellykkede kameraer, vi har testet. Det perfekte allround-kamera for viderekomne.
  TEST: Sony a7R III

  Det allersejeste kamera

  Sony har skruet pĂĄ alle knapper og lavet det bedste systemkamera hidtil.
  TEST: Canon EOS M100

  Kanon alternativ til mobilen

  Canons mindste systemkamera har avanceret teknologi tilpasset begynderen.
  TEST: Sony Cyber-shot RX10 IV

  Kostbart kanonkamera

  Sony har forbedret det bedste superzoomkamera yderligere, men tager sig godt betalt.
  TEST: Sony Planar T* FE 50 mm F1.4 ZA

  Skarp Zeiss til Sony

  Sonys lysstærke normalobjektiv er næsten perfekt, men det koster.
  TEST: Olympus M.Zuiko Digital ED 300 mm 1:4.0 IS Pro

  Kompakt tele til sport og natur

  Med denne lysstærke supertele stormer Olympus ind på det professionelle marked.
  TEST: Nikon AF-S 8-15 mm f/3.5-4.5E ED

  Unik specialzoom

  NĂĄr en vidvinkelzoom ikke er bred nok, har man brug for en fisheye-zoom.
  TEST: Epson ET-7700

  Det er tankene der tæller

  Slip for at tænke på udgifterne til printerpatroner det næste års tid eller to.
  TEST: Olympus OM-D E-M10 Mark III

  Attraktivt allround-kamera

  Amatører med en spirende fotointeresse kommer langt med Olympus’ lille systemkamera.
  Support Abonnement

  Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

  Support Tlf: 89 88 28 33 

   

  Support email: abo@lydogbilde.no 
  ×