anmeldelse: A star is Born

Drama
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Som instruktør og hovedrolleindehaver giver Bradley Cooper os den fjerde filmatisering af A Star Born, en historie om menneskeligt forfald, håb, drømme, kærlighed, og hvordan det utænkelige faktisk kan ske, at en ukendt stripklubsangerinde kan slå igennem som musikalsk superstjerne – only in America!

Et umage par

Den unge servitrice Ally (Gaga) supplerer sin ringe indkomst ved at synge på en burlesk stripperbar én aften om ugen. Hun har en drøm om at optræde for et stort publikum og leve af musikken, men ingen har opdaget hende, og hun falder heller ikke ind i den modelskabelon, som nutidens kvindelige popsanger har.

En aften, hvor hun synger i baren, holder den populære country-stjerne Jackson Maine (Cooper) en storslået stadionkoncert i byen. På trods af et usandsynlig stort indtag af alkohol og piller holder den lidt fallerede stjerne sig på benene koncerten igennem – men på vej tilbage til hotellet trænger han til en drink …

Det uundgåelige sker: Den gamle ræv charmerer Ally i sænk, opmuntrer hende til at satse på musikken og tager hende straks på sin igangværende turné.

Alkoholiseret musikers nedtur er som udgangspunkt ikke noget særlig originalt plot; et karakterstudie, som bl.a. Jeff Bridges ramte på kornet i Crazy Heart for nogle år siden. Det kan let indvendes, at historien er fuld af klicheer og usandsynligheder, men så godt og ægte, som den fortælles her, lader vi os velvilligt rive med.

Skuespil i verdensklasse

A Star is Born er Lady Gagas første hovedrolle, ligesom det er første gang, Bradley Cooper instruerer, og begge slipper fra debuten med glans!

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Cooper har ændret sin stemme til det næsten uigenkendelige og giver med en rusten, buldrende bas – præget af mange års misbrug – en utrolig fortolkning af manden, der kæmper med at tackle virkeligheden og hverdagens ubønhørlige problemer samt vedvarende tinnitus og en traumatisk fortid. Filmen bringer varme minder om Nicolas Cage og Elisabeth Shue i Leaving Las Vegas.

Hans ansigt er opsvulmet, hans øjne løber i vand, og sprutflasken er aldrig langt væk – den eneste grund til, at han stadig er i live, er at hans bror (altid solide Sam Elliott) forsøgsvis holder ham i ørerne.

Historien er både rørende, tårepersende og fuld af klichéfælder, men Cooper styrer trygt uden om de åbenlyse faldgruber. Han gør filmen til et stærkt personligt drama, som vi kan genkende os selv i (omend vi ikke er helt så tørstige) og relatere til. Ovenikøbet synger han som en durkdreven gammel country-sanger!

At Lady Gaga ikke tidligere har spillet en hovedrolle, er en skam, for hun er som skabt til rollen som den frustrerede, usikre Ally, der hverken lykkes med karrieren eller kærligheden og stadig bor hjemme hos sin far (Andrew “Fucking-Ford-Fairlane” Dice Clay). Ganske vist kan det indvendes, at hun “bare” spiller sig selv og trækker veksler på sin egen livshistorie, men hun gør det med en sjælden indlevelse og kameratække.

Jackson Maine (Bradley Cooper) forfører Ally (Lady Gaga) (Foto: Fox/Paramount)

Friktion

Historien bliver ekstra fascinerende, idet Jacksons karriere befinder sig i en nedadgående spiral, samtidig med at Allys tager fart mod stjernerne – en udvikling, som Jackson tackler meget dårligt, mens han i al sin sårbare menneskelighed skammer sig over sine egne følelser og handlinger.

Fotograferingen er sober, smuk og nærgående, og fanger parret på det mest personlige plan, samtidig med at filmen er elegant klippet, og Cooper formår at give den en særdeles vellykket dramaturgisk opbygning. Det eneste, vi har at indvende, er at Allys karriere skyder lidt for hurtigt fart, og at hendes unge manager er lige lovlig stereotyp og karikeret.

If I could sing you a song…

Grundelementerne i historien er lige så gamle som den menneskelige historie, men Cooper og medforfatter Eric Roth evner at gøre den nye version aktuel og relevant for vor tid. Læg hertil hverdagsdrama, umulig kærlighed, mellemmenneskelige relationer, heftig musik og et hold skuespillere, der leverer deres ypperste, og du har opskriften på en klassiker.

Vi har ikke set de første to indspilninger af A Star Born, men denne version er langt bedre og følelsesmæssigt mere engagerende end Barbra Streisand-versionen fra 1976. Seks soleklare stjerner.

<
>
Foto: Fox/Paramount

4K-udgivelsen byder på fremragende billedkvalitet, hvor hver en pore i huden står krystalklart, dybden er upåklagelig, sortniveauet optimalt og farvetonerne naturlige. Det komplekse lydspor (Dolby Atmos) indeholder masser af musik, som vi får serveret med pondus, klarhed og et usædvanlig flot surround-miks, som ikke mindst kommer til sin ret under koncertnumrene. Det relativt beskedne bonusmateriale giver os bl.a. trailere, udeladte scener, musikvideoer og en god bag-om-filmen.

Foto: Fox/Paramount

Fakta

  • 4K UHD BD
  • Release: 4/3/2019
  • Instruktion: Bradley Cooper
  • Med: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Anthony Ramos, Dave Chappelle, Andrew Dice Clay, Alec Baldwin
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 2:16 timer

Film

Ekstra

Lyd

Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.