annonce

Jaws

Blu-ray-anmeldelse

Universal Pictures fortsætter med at udgive gamle klassikere på Blu-ray med en ansigtsløftning. Denne gang er turen kommet til en af de mest indflydelsesrige, banebrydende og sagnomspundne film gennem tiderne.

Jaws – eller Dødens gab, som blev den danske titel, da den havde premiere i 1975 – er filmatiseringen af Peter Benchleys prisbelønnede bestseller af samme navn. I instruktørstolen sad en relativt ukendt mand i slutningen af tyverne, som senere skulle blive en af de største filmskabere i moderne tid: Steven Spielberg.

Filmen fortæller historien om det lille kystsamfund Amity, som bliver terroriseret af en enorm menneskeædende hvid haj. Politimester Brody (Scheider) kommer under stort pres fra lokale politikere og erhvervsliv, da han vil lukke stranden for alle de turister, som strømmer til i sommermånederne. Mod hans vilje bliver stranden holdt åben, men det giver flere ofre for hajen, og Brody får mandat til at iværksætte modtræk. Han kontakter den unge marinebiolog Hooper (Dreyfuss) og en gammel krigsveteran og fisker ved navn Quint (Shaw) for at fange og dræbe monsteret.

Jaws var et særdeles ambitiøst projekt, og ingen troede – med tanke på tidens teknologi – at romanen kunne filmatiseres. Men store ressourcer blev sat ind i jagten på folk, som kunne bygge en realistisk mekanisk haj, og efter lang tids eksperimentering fik producenterne og Spielberg tilfredsstillende materiale nok til at lave en spillefilm. Resultatet er fortsat imponerende her næsten fyrre år senere! Godt nok er der enkelte scener, hvor man rynker på næsen af hajen, men det fungerer godt, og hele produktionen er imponerende uden nogen form for digital teknologi. Billeder, klip og den legendariske filmmusik af John Williams er i absolut særklasse!

Foruden det rent tekniske arbejde er Jaws bundsolid på mange områder. Manuskriptet er rigtig godt, med masser af humor og stor forståelse for menneskelige relationer, og filmen har en ypperlig dramaturgi. Skuespillerne gør en vældig god indsats, og castingen er meget vellykket og har givet os en mængde interessante karakterer, specielt Robert Shaws fortolkning af Quint. Samlet set en klassiker med enorm underholdningsværdi! Seks stjerner.

Mange har ventet på, at Jaws skulle blive tilgængelig på Blu-ray, og ventetiden har ikke været forgæves. Udgivelsen er fantastisk! Billedsiden er blevet grundigt restaureret med brug af de gamle negativer, og teknikerne har brugt op til tre-fire timer på enkelte billeder (!) Lydsporet er en nydelig 7.1 dts-HD med dts-mono som alternativ. Ekstramaterialet er også imponerende med fire-fem timer med forskellige bag-om-filmen og interviews, selv om noget af det er fra tidligere udgivelser på dvd fra nogle år siden. Køb anbefales på det kraftigste!

annonce
  • Release: 14. august 2012
  • Instruktør: Steven Spielberg
  • Medvirkende: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 1975
  • Tid: 2:04 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
annonce

Læs også

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Topliderlige teenagere

Hormonerne løber stadig løbsk hos de charmerende teenagere på gymnasiet i Moordale.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.

Adrenalinjunkier

De to muskelmænd fra Fast & Furious-serien har fået deres eget spinoff, uden at vi hæver champagneglasset af den grund.