anmeldelse: Jurassic World: Fallen Kingdom

Action
Jurassic World: Fallen Kingdom

Dinosaurer på steroider!

Den anden film i sagaen om de genopstandne fortidsøgler skuffer ikke, men er langtfra lige så frisk som det foregående kapitel.

Tre film fik vi om dinosaurerne i Jurassic Park, før Universal besluttede sig for at tage franchisen et skridt videre. Jurassic World (2016) var ikke et reboot, men et nyt kapitel i historien om de genetisk genoplivede væsner fra juratiden. Den tog da også velfortjent publikum med storm og er den femtemest indbringende film gennem tiderne.

Action-ekspressen

Toeren (eller femmeren, om man vil) er et godstog i ekspresfart af sammenhængende actionscener, den ene mere spektakulær end den anden. Her har man tydeligvis ment, at det var en god idé at smide “less is more” over bord.

Endnu en gang vender vi tilbage til den frodige dinosaur-ø uden for Costa Rica. Hele Isla Nublar og den gamle forlystelsespark er ved at blive sprængt i småstykker i et infernalsk vulkanudbrud. Claire (Howard) og en noget modvillig Owen (Pratt) overtales til en sidste ekspedition med det formål at redde så mange af dinosaurerne som muligt.

Playmakeren er den afdøde John Hammonds gamle partner, den muntre, stenrige Benjamin Lockwood (Cromwell). Det er muligt, at Lockwood er en blåøjet idealist, men det er topcheferne i hans selskab ikke – og de planlægger at sælge de monstrøse dinosaurer til højestbydende.

Mere dinosaur pr. dollar

Dinosaurerne ser mere ægte og skræmmende ud end nogensinde, men vi sidder lidt for ofte med en følelse af, at det her har vi da set før …? Det skal dog siges, at man denne gang har forsøgt sig med et miks af genrer, lige fra drama over action til klassisk gyser, men hovedfokus er stadig “løb-som-død-og djævel-fra-rabiate-dinosaurer-ude-af-kontrol”!

Vi går fra en imponerende, hæsblæsende scene med paniske dinosaurer og flyvende kampesten, akkompagneret af lavastrømme og en sky af aske, til en herskabsvilla i USA – men bare rolig, det er ikke nogen ny The Lost World. Her skal Claire og Owen forsøge at sætte dinosaurerne fri (er det mon en god idé?), nedkæmpe skurken Eversoll (Jones) og hans kumpaner, og sørge for Lockwoods datters sikkerhed.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Bryce Dallas Howard (Foto: Universal/Sony)

Genbrug

Meget af Jurassic Worlds succes kan helt sikkert henføres til kemien mellem Pratt og Howard; en kemi, der stadig er til stede, men personerne er denne gang blevet lidt for ens.

Da vi i etteren mødte Howards småsnerpede, kyniske, designerklædte kontorchef i høje hæle, var det i slående kontrast til Pratts idealistiske cowboy. I toeren har de to samme idealisme og de samme værdier, og er rørende enige om alting, hvilket eliminerer modsætningerne og meget af den charmerende konflikt. Når det er sagt, så er plottet dog blevet mere modent og komplekst.

Den første del af filmen, på Isla Nublar, er mere klassisk dinosjov, mens eskapaderne i herskabsvillaen lejlighedsvis tenderer mod nostalgisk horror/noir-thriller med knirkende døre og snigende dinosaurer. Men der sker simpelthen for lidt til at forsvare over to timers spilletid. Handlingen er ikke nyskabende og udvikler sig ikke nok, mens personerne er for endimensionelle og ikke nær så friske og charmerende som i den første film. Men du vil garanteret blive (dejligt) skræmt af denne “genbrugs”-blockbuster. Fire stjerner.

<
>
(Foto: Universal/Sony)

Teknisk brillant

Fallen Kingdom er en film med MEGET lyd, og 4K-disken byder da også på et fantastisk surround-spor (DTS-X), hvor mediets muligheder udnyttes til fulde. Den kompromisløse lyd kommer fra alle sider uden den mindste antydning af, at lydbilledet mudrer til. Filmen har også mange mørke scener, men detaljerne forsvinder aldrig i det fejlfri billede.

Bonusmaterialet byder på hele 16 korte features om alt, hvad man kan tænkes at vil vide. Vi savner dog en mere omfattende bag-om-filmen og et kommentarspor.

(Foto: Universal/Sony)

Fakta

  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 25. oktober 2018
  • Instruktion: J.A. Bayona
  • Med: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ted Levine, Toby Jones, James Cromwell, Jeff Goldblum
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 2:08 timer

Film

Ekstra

Lyd

Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Sigma udsender objektiver til Panasonic og Leica

11 nye Art-objektiver til full-frame-kameraer med L-fatning.

Skarpere portrætobjektiv fra Sony

Det lysstærke 135 mm f/1.8 er lavet til full-frame-kameraer.

10 mm ultravidvinkel til full-frame

Supervidvinkel til de største kameraer.

Test
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S

Nikons skarpeste 50 mm

Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.