annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
(Foto: Producent)
Action
Jurassic World: Fallen Kingdom
annonce

Dinosaurer på steroider!

Den anden film i sagaen om de genopstandne fortidsøgler skuffer ikke, men er langtfra lige så frisk som det foregående kapitel.

Tre film fik vi om dinosaurerne i Jurassic Park, før Universal besluttede sig for at tage franchisen et skridt videre. Jurassic World (2016) var ikke et reboot, men et nyt kapitel i historien om de genetisk genoplivede væsner fra juratiden. Den tog da også velfortjent publikum med storm og er den femtemest indbringende film gennem tiderne.

Action-ekspressen

Toeren (eller femmeren, om man vil) er et godstog i ekspresfart af sammenhængende actionscener, den ene mere spektakulær end den anden. Her har man tydeligvis ment, at det var en god idé at smide “less is more” over bord.

Endnu en gang vender vi tilbage til den frodige dinosaur-ø uden for Costa Rica. Hele Isla Nublar og den gamle forlystelsespark er ved at blive sprængt i småstykker i et infernalsk vulkanudbrud. Claire (Howard) og en noget modvillig Owen (Pratt) overtales til en sidste ekspedition med det formål at redde så mange af dinosaurerne som muligt.

Playmakeren er den afdøde John Hammonds gamle partner, den muntre, stenrige Benjamin Lockwood (Cromwell). Det er muligt, at Lockwood er en blåøjet idealist, men det er topcheferne i hans selskab ikke – og de planlægger at sælge de monstrøse dinosaurer til højestbydende.

Mere dinosaur pr. dollar

Dinosaurerne ser mere ægte og skræmmende ud end nogensinde, men vi sidder lidt for ofte med en følelse af, at det her har vi da set før …? Det skal dog siges, at man denne gang har forsøgt sig med et miks af genrer, lige fra drama over action til klassisk gyser, men hovedfokus er stadig “løb-som-død-og djævel-fra-rabiate-dinosaurer-ude-af-kontrol”!

Vi går fra en imponerende, hæsblæsende scene med paniske dinosaurer og flyvende kampesten, akkompagneret af lavastrømme og en sky af aske, til en herskabsvilla i USA – men bare rolig, det er ikke nogen ny The Lost World. Her skal Claire og Owen forsøge at sætte dinosaurerne fri (er det mon en god idé?), nedkæmpe skurken Eversoll (Jones) og hans kumpaner, og sørge for Lockwoods datters sikkerhed.

Bryce Dallas Howard (Foto: Universal/Sony)

Genbrug

Meget af Jurassic Worlds succes kan helt sikkert henføres til kemien mellem Pratt og Howard; en kemi, der stadig er til stede, men personerne er denne gang blevet lidt for ens.

Da vi i etteren mødte Howards småsnerpede, kyniske, designerklædte kontorchef i høje hæle, var det i slående kontrast til Pratts idealistiske cowboy. I toeren har de to samme idealisme og de samme værdier, og er rørende enige om alting, hvilket eliminerer modsætningerne og meget af den charmerende konflikt. Når det er sagt, så er plottet dog blevet mere modent og komplekst.

Den første del af filmen, på Isla Nublar, er mere klassisk dinosjov, mens eskapaderne i herskabsvillaen lejlighedsvis tenderer mod nostalgisk horror/noir-thriller med knirkende døre og snigende dinosaurer. Men der sker simpelthen for lidt til at forsvare over to timers spilletid. Handlingen er ikke nyskabende og udvikler sig ikke nok, mens personerne er for endimensionelle og ikke nær så friske og charmerende som i den første film. Men du vil garanteret blive (dejligt) skræmt af denne “genbrugs”-blockbuster. Fire stjerner.

<
>
(Foto: Universal/Sony)

Teknisk brillant

Fallen Kingdom er en film med MEGET lyd, og 4K-disken byder da også på et fantastisk surround-spor (DTS-X), hvor mediets muligheder udnyttes til fulde. Den kompromisløse lyd kommer fra alle sider uden den mindste antydning af, at lydbilledet mudrer til. Filmen har også mange mørke scener, men detaljerne forsvinder aldrig i det fejlfri billede.

Bonusmaterialet byder på hele 16 korte features om alt, hvad man kan tænkes at vil vide. Vi savner dog en mere omfattende bag-om-filmen og et kommentarspor.

(Foto: Universal/Sony)

  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 25. oktober 2018
  • Instruktion: J.A. Bayona
  • Med: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ted Levine, Toby Jones, James Cromwell, Jeff Goldblum
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 2:08 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede

Læs også

Netflix får bedre lyd

Netflix får bedre lyd

Netflix lover lydgengivelse i “studiekvalitet” med ny opdatering.Tilføj som favorit
Creed II

Creed II

Stallone genforener alle kræfterne fra “klassikeren” Rocky IV i et pompøst nostalgitrip.Tilføj som favorit
Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Harry Potter-universet udvides med flere fantastiske skabninger i en visuel fest af en film.Tilføj som favorit
Widows

Widows

Et spektakulært kup går spektakulært ad helvede til, men enkerne viderefører deres ægtemænds tvivlsomme forehavende.Tilføj som favorit
I Am the Night

I Am the Night

Pat vokser op i varme, svedige Nevada, men hendes liv bliver vendt på hovedet, da hun som 16-årig lærer sin rigtige baggrund at kende.Tilføj som favorit
The Girl in the Spider’s Web

The Girl in the Spider’s Web

Nordens selvtægtskvinde nr. 1 bliver for alvor amerikaniseret og mister meget af sin særegenhed.Tilføj som favorit
The Highwaymen

The Highwaymen

En anderledes, mere stilfærdig klapjagt på alle tiders mest berømte forbryderpar i USA.Tilføj som favorit
Syndflod af nye tjenester fra Apple

Syndflod af nye tjenester fra Apple

Apple går i flæsket på både Netflix, Steam, bankerne og mediebranchen med bl.a. streaming og digitale abonnementer.Tilføj som favorit
Luk menu

LYD & BILLEDE
LÆSERUNDERSØGELSE
SVAR & VIND

KYGO HOVEDTELEFONER

Vi vil hele tiden forbedre os – og nu vil vi gerne vide, hvad DU mener om os!
DELTAG HER
close-link