annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
(Foto: Producent)
Action
The Girl in the Spider’s Web
annonce

Sej heltinde – søgt plot

Nordens selvtægtskvinde nr. 1 bliver for alvor amerikaniseret og mister meget af sin særegenhed.

Den tredje udgave af Lisbeth Salander snubler i både form, stil og kontekst.

Bitter arv

Arvestriden efter forfatteren til Millenium-trilogien, Stieg Larsson, er ikke just gået stille for sig. I et offentligt hundeslagsmål har hans bror og hans samlever kæmpet om rettighederne til forfatterskabet, og hvem der skulle bestemme over en eventuel videreudvikling af hans mest berømte figur: Lisbeth Salander. Retten gav hans bror og far alle rettigheder, hvilket førte til en fortsættelse af trilogien skrevet af David Lagercrantz.

Vi har ikke læst nogen af bøgerne, men set alle filmene og kan konkludere, at meget af Salanders særegenhed er forsvundet i denne meget amerikaniserede actionfilm, hvor hun nærmest fremstår som en superhelt i goth-tøj.

Jordens undergang

I modsætning til de tidligere film får Salander (Foy) denne gang en formidabel opgave – i ren James Bond-stil skal hun redde Jorden fra altudslettende atom-ragnarok.

Computergeniet Frans Balder (Merchant) har lavet et stykke software, der kan styre alle verdens atomvåben (!) – software, som han angrer at have lavet og nu ønsker trukket tilbage. Problemet er bare, at der nu er mægtige NSA, der sidder på Firefall. Derfor kontakter han Salander, så hun kan hacke sig ind og tage det farlige program fra amerikanerne.

Selvfølgelig går tingene ikke efter planen, og Firefall havner snart i hænderne på et forbrydelsessyndikat i Stockholms underverden kaldet “The Spiders”. Hvorpå Salander må tage Balders søn under sine vinger. Dermed må hun flygte fra både NSA-agenten Needham (Stanfield) og hårdkogte forbrydere styret af en mystisk kvinde i rødt.

Amerikaniseret

Tre svenske film (med en glimrende Noomi Rapace i hovedrollen) og ét amerikansk remake (med Rooney Mara og Daniel Craig, faktisk den bedste Salander-film) har vi fået om den lesbiske superhacker Lisbeth Salander, som har viet sit liv til at straffe (mandlige) overgrebsmænd og kvindemishandlere. Ofte temmelig unuancerede film, men med en stærk, anderledes heltinde og en tydelig form og stil.

I Claire “The Crown” Foys skikkelse får vi en mere hårdkogt, klassisk amerikansk actionheltinde, ganske vist med punkfrisure, tatoveringer og en hård barndom, men denne Salander er alligevel langt mere ordinær og mindre mystisk.

 

Hvis du ikke kan genkende Stockholm, så er det ikke din skyld. Størstedelen af indspilningerne er nemlig lavet i Berlin, mens lufthavnen i Leipzig er stand-in for Arlanda. I sig selv ikke noget stort problem (bortset fra lidt tabt svensk nationalfølelse), men når bevæggrunden har været, at Stockholm er for ren og pæn, så bliver det hele lidt for påtrængende konstrueret.

Her er alt beskidt, brunt eller gråt og nedslidt, med blinkende, dunkle neonlys som eneste lyskilde. Jo, vi forstår og accepterer, at det ikke ligefrem er en lystig historie, der bliver fortalt, men behøver det at være så pokkers overtydeligt?!

(Foto: Universal/Sony)

Konstrueret handling

Amerikaniserede personer er én ting; værre er det, at plottet er usandsynlig søgt, mangler troværdighed og virker udpræget kunstigt og konstrueret.

Nej, vi tror overhovedet ikke på den tilbagelænede amerikanske NSA-agent, der sendes alene ud for at fravriste kyniske skurke et så utrolig skadeligt stykke software. Og skurkene er arketypiske østeuropæere, der nærmest har ordet “skurk!” tatoveret i panden.

Foy er sej og hardtslående, men hvorfor laver hun så mange åbenlyst dumme valg? Og hvad i alverden er det, de har gjort ved Mikael Blomkvist? I Sverrir Gudnasons skikkelse fremstår han som en hyggelig, men meget naiv hipster. Som intet bidrager til filmens handling og/eller fremdrift. Kort sagt en helt overflødig karakter!

Alt for mange personer laver alt for mange idiotiske og uforståelige valg filmen igennem. Valg, der ikke giver mening, men simpelthen bruges som springbræt til den næste actionscene.

Retfærdigvis skal det siges, at på det plan leverer filmen varen! Ser vi på The Girl in the Spider’s Web som ren, tanketom popcorn-action, får vi mange seje scener. Ikke mindst blev vi fascineret af den originale slutning og nogle adrenalinrige biljagter.

Visuelt skuffer filmen heller ikke. Flot, fejende fotografering giver os det store overblik, samtidig med at vi kommer tæt på personerne i de mere intense scener.

Med andre ord får vi en okay actionfilm, hvor det meste af det, der gjorde Salander så unik (og nordisk), desværre er skrællet af. Tydeligvis for at appellere til et bredere publikum end det, The Girl With Dragon Tattoo opnåede. Men det er for letkøbt og kunstigt. Tre stjerner.

<
>
(Foto: Universal/Sony)

Teknisk fuldtræffer

Kvalitetsmæssigt skuffer 4K-udgivelsen ikke. Forbløffende skarpe billeder og en fortræffelig farvepalet. Lydsporet (Dolby Atmos) er fyldigt, præcist og næsten ubehagelig detaljeret.

Bonusmæssigt får vi en kort bag-om-filmen, et kommentatorspor med instruktør og manuskriptforfatter, nogle udeladte scener samt et interview med Foy og en feature om filmens stunts.

  • 4K UHD BD
  • Release: 28/3/19
  • Instr.: Fede Alvarez
  • Med: Claire Foy, Beau Gadsdon, Sverrir Gudnason, LaKeith Stanfield, Stephen Merchant, Christopher Convery
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 1:57 timer

 


Film
Ekstra
Lyd
Billede

Læs også

Netflix får bedre lyd

Netflix får bedre lyd

Netflix lover lydgengivelse i “studiekvalitet” med ny opdatering.Tilføj som favorit
Creed II

Creed II

Stallone genforener alle kræfterne fra “klassikeren” Rocky IV i et pompøst nostalgitrip.Tilføj som favorit
Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Harry Potter-universet udvides med flere fantastiske skabninger i en visuel fest af en film.Tilføj som favorit
Widows

Widows

Et spektakulært kup går spektakulært ad helvede til, men enkerne viderefører deres ægtemænds tvivlsomme forehavende.Tilføj som favorit
I Am the Night

I Am the Night

Pat vokser op i varme, svedige Nevada, men hendes liv bliver vendt på hovedet, da hun som 16-årig lærer sin rigtige baggrund at kende.Tilføj som favorit
The Highwaymen

The Highwaymen

En anderledes, mere stilfærdig klapjagt på alle tiders mest berømte forbryderpar i USA.Tilføj som favorit
Syndflod af nye tjenester fra Apple

Syndflod af nye tjenester fra Apple

Apple går i flæsket på både Netflix, Steam, bankerne og mediebranchen med bl.a. streaming og digitale abonnementer.Tilføj som favorit
Stranger Things 3. sæson - den første trailer!

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.Tilføj som favorit
Luk menu

LYD & BILLEDE
LÆSERUNDERSØGELSE
SVAR & VIND

KYGO HOVEDTELEFONER

Vi vil hele tiden forbedre os – og nu vil vi gerne vide, hvad DU mener om os!
DELTAG HER
close-link