annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
(Foto: Producent)
Krimi
The Highwaymen
annonce

Sober roadmovie

En anderledes, mere stilfærdig klapjagt på alle tiders mest berømte forbryderpar i USA.

Alt er stort i Texas, og det gælder selvfølgelig også de forbrydere, som The Lone Star State fremavler.

De første kendisforbrydere

I begyndelsen af 1930’erne hærgede kæresteparret Bonnie Elizabeth Parker og Clyde Chestnut Barrow Midtvesten og Sydstaterne i USA. Kun 21-22 år gamle, fotogene og omgivet af myter bliver de hurtige berømtheder og betragtes nærmest som de rene Robin Hood’er, idet de røver banker og tankstationer under Den Store Depression.

Hvis Instagram og Snapchat havde eksisteret dengang, havde Bonnie & Clyde vel – tragisk nok – haft lige så mange tilhængere som Kim Kardashian.Hvad de fleste overså, var at de slagtede uskyldige for fode, hvis nogen stod i vejen for dem, uanset om det var politimænd eller det arbejdende folk. 13 personer, heriblandt ni lovhåndhævere, blev skudt og dræbt af det unge kærestepar, ofte ikke for andet end en tankfuld benzin.

Romantiseret flugt

Det berømte par er tidligere blevet filmatiseret. Mest kendt er Bonnie og Clyde (1967) med Warren Beatty og Faye Dunaway i hovedrollerne. En heftig film, der fokuserer på kæresteparret, deres brændende forhold og frenetiske flugt, og som bidrog yderligere til den hovedløse romantisering af parret.

Den nye Netflix-film har et helt andet udgangspunkt, idet den (tro mod titlen) fokuserer på de lovens mænd, der jagtede morderne: The Highwaymen.

I og med at forbryderne krydsede delstatsgrænserne, blev det relativt nyetablerede FBI sat på sagen. Under den stærke chef J. Edgar Hoover sætter de alle ressourcer og nymodens teknisk udstyr ind på at sætte en stopper for myrderierne.

Alligevel får man ikke hul på sagen, før guvernøren i Texas, Ma Ferguson (en fremragende Kathy Bates), noget modvilligt hyrer de to pensionerede Texas rangers Frank Hamer (Costner) og Maney Gault (Harrelson).

(Foto: Netflix)

Roadmovie

Med den tavse og analytiske Hamer bag rattet i sin kones nyerhvervede Ford drager de to ud på landevejene på jagt efter spor, der kan lede dem til Bonnie & Clyde.

I de mange lange sekvenser fra landvejene er Hamer den indesluttede, der aldrig lader sig distrahere, mens Gault er den letsindige spilopmager, der ofte nynner en sang eller kommer med en ironisk kommentar. Samspillet mellem Kevin Costner og Woody Harrelson er fremragende og virker naturligt. Når det er sagt, så må vi indrømme, at vi også ville være underholdt af Costner, hvis han malede køkken i en cowboyhat. Manden har en naturlig autoritet og pondus som få andre skuespillere.

Woody Harrelson og Kevin Costner (Foto: Netflix)

Gault er en drikfældig mand med et tragisk liv, der ser en mulighed for en ny begyndelse ved at tage med Hamer på forbryderjagt. Hamer gør på sin side det mere af pligt- og æresfølelse.

Alle hovedpersonerne er baseret på virkelige personer. Hvor meget der er fakta, og hvor meget der er fiktion for dramaturgiens skyld, vides ikke, men FBI-efterforskerne fremstilles som temmelig tåbelige og obstruerer næsten bevidst Hamer og Gault. Det skaber noget tiltrængt friktion i historien, men virker påtaget.

Bonnie & Clyde ser vi derimod næsten intet til. De har ikke meget tid på skærmen og kun som skygger uden dialog. Et usædvanligt greb, men her fungerer det usædvanlig godt og bygger op omkring deres mytologiserede status – er de virkelige eller snarere opdigtede?

Landskabet som hovedperson

Filmen efterlader ingen tvivl om, at instruktør John Lee Hancock elsker det golde slettelandskab i Texas og Oklahoma. Når han så får filmfotograf John Schwartzman til nærmest at tilbede det, får vi mange lækre scener fra det tørre, barske landskab, hvor menneskene forsvinder i den uendelige horisont.

Visuelt er filmen et pletskud, men kombineret med de mange lange scener fra bilen er tempoet lige lovlig langsomt. Vi savner noget mere fart og tempo i dramaturgien.

The Highwaymen er blevet en usædvanlig film om forbryderjagt, der går sine egne veje og fokuserer mere på mellemmenneskelige relationer end på selve jagten og tætpakkede actionscener. Jagten serveres i et dvælende, eftertænksomt tempo, hvor det er samspillet og dialogerne mellem Hamer og Gault, der er det drivende dramaturgiske element. Og vi råhygger os i deres selskab. Fem svage stjerner.

<
>
(Foto: Netflix)

Billedkvaliteten fra Netflix er fremragende. Et støjfrit billede med forbilledlig skarphed samt et velkomponeret lydspor, som dog falder lidt gennem i komplekse scener.

Bonnie & Clyde, 1933 (Foto: FBI)

  • Netflix
  • Release: 29/3/19
  • Instr.: John Lee Hancock
  • Med: Kevin Costner, Woody Harrelson, Kathy Bates, John C. Lynch, Thomas Mann, Dean Denton, Kim Dickens, William Sadler
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 2:12 timer

 


Film
Ekstra
Lyd
Billede

Læs også

Netflix får bedre lyd

Netflix får bedre lyd

Netflix lover lydgengivelse i “studiekvalitet” med ny opdatering.Tilføj som favorit
Creed II

Creed II

Stallone genforener alle kræfterne fra “klassikeren” Rocky IV i et pompøst nostalgitrip.Tilføj som favorit
Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Harry Potter-universet udvides med flere fantastiske skabninger i en visuel fest af en film.Tilføj som favorit
Widows

Widows

Et spektakulært kup går spektakulært ad helvede til, men enkerne viderefører deres ægtemænds tvivlsomme forehavende.Tilføj som favorit
I Am the Night

I Am the Night

Pat vokser op i varme, svedige Nevada, men hendes liv bliver vendt på hovedet, da hun som 16-årig lærer sin rigtige baggrund at kende.Tilføj som favorit
The Girl in the Spider’s Web

The Girl in the Spider’s Web

Nordens selvtægtskvinde nr. 1 bliver for alvor amerikaniseret og mister meget af sin særegenhed.Tilføj som favorit
Syndflod af nye tjenester fra Apple

Syndflod af nye tjenester fra Apple

Apple går i flæsket på både Netflix, Steam, bankerne og mediebranchen med bl.a. streaming og digitale abonnementer.Tilføj som favorit
Stranger Things 3. sæson - den første trailer!

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.Tilføj som favorit
Luk menu

LYD & BILLEDE
LÆSERUNDERSØGELSE
SVAR & VIND

KYGO HOVEDTELEFONER

Vi vil hele tiden forbedre os – og nu vil vi gerne vide, hvad DU mener om os!
DELTAG HER
close-link