Det er ikke så tit, det sker, når det gælder teknologisk udvikling, men hvad angår udrulning af 5G, er vi i Skandinavien blevet overhalet indenom af tyskerne!
Mens de store teleoperatører i Danmark, Norge og Sverige – TDC, Telenor og Telia – stadig er i gang med tests og pilotprojekter og taler om, at 5G-netværkene vil blive tilgængelige for kunderne i løbet af 2020, så er de største teleoperatører i Tyskland, Deutsche Telekom og Vodafone, allerede nu klar med 5G-adgang til forbrugerne.
Det betyder i praksis, at man som kunde hos de to operatører automatisk har 5G-dækning med i sit abonnement (og det koster ikke ekstra). Hos begge operatører kan man også købe smartphones med 5G-understøttelse. Indtil videre må man vælge imellem to modeller (Huawei Mate 20 X 5G og Samsung Galaxy S10 5G hos Vodafone eller Huawei Mate 20 X 5G og Samsung Galaxy Note 10+ 5G hos Telekom), men der er flere 5G-mobiler lige om hjørnet.
5G + Lyd & Billede i Berlin
Et af de steder, hvor både Telekom og Vodafone allerede har fungerende 5G-netværk, er i Berlin. Og dér bor jeg. Derfor er det selvfølgelig en oplagt idé at afprøve 5G-teknologien i praksis, og det er lige præcis, hvad jeg har gjort.
Huawei var så venlige at låne mig en 5G-mobil til formålet (Huawei Mate 20 X 5G, se faktaboks for yderligere info), og et 5G-kompatibelt SIM-kort fik jeg gennem Vodafone. Og så var jeg ellers klar til at gå i gang med at afprøve 5G i læsernes tjeneste.
Den nye mobile netværksteknologi er en efterfølger til og udvidelse af det eksisterende 4G/LTE-netværk. Kort fortalt er der tre store fordele ved 5G: Større båndbredde (teoretisk op til 100 gange hurtigere end 4G), større kapacitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse, med deraf følgende lynhurtige svartider (ned til 1 ms). Det betyder, at (mange) flere enheder kan være forbundet til netværket på samme tid. Og at enhederne kommunikerer lynhurtigt og uden nogen form for forsinkelse med hinanden og med servere på netværket.
Til gengæld er dækningsområdet for hver 5G-antenne meget begrænset, hvilket er en væsentlig årsag til, at 5G-netværket vil blive langt mere finmasket end tidligere mobilnetværk. Det er simpelthen en nødvendighed for at sikre den nødvendige dækning.
Mange eksperter mener, at 5G vil betyde en fuldstændig transformation for mange brancher og virksomheder. Smartere hospitaler, fabrikker og selvkørende biler (herunder mere intelligent trafikafvikling og øget trafiksikkerhed) er blot nogle af perspektiverne ved det nye 5G-økosystem.
Teknologien bag 5G
Nye frekvenser: 5G vil anvende nye frekvensområder, hvilket svarer til at føje nye spor til en motorvej. Det betyder langt højere hastighed og kapacitet – og ikke mindst stabilitet.
Flere antenner: 5G vil i sin fulde udrulning være baseret på et finmasket netværk af flere og mindre antenner end f.eks. 4G-netværket. Ydermere kan signalet fra 5G-masterne koncentreres ved retningsbestemmelse, hvilket betyder, at man med 5G kan opnå ekstremt hurtige hastigheder og høj kapacitet.
Selvstændige netværk: 5G er ikke blot “et hurtigere 4G” – der er mange andre forskelle i måden, netværket fungerer på. Bl.a. er det muligt at etablere selvstændige, private netværk, som kan konfigureres til kundens særlige behov. Det private netværk deles ikke med andre, og derved opstår der ikke flaskehalse for den grundlæggende kapacitet, hastighed mv. – ligesom selvstændige netværk betyder øget kontrol med sikkerhed og stabilitet.
Kilde: Telia
Hvad lover operatørerne
Men inden jeg smed mit nye SIM-kort i 5G-mobilen, begyndte jeg med at tage et kig på operatørernes websider. For hvad kunne jeg ifølge Telekom og Vodafone overhovedet forvente mig af 5G?
Telekom fortæller på deres hjemmeside, at 5G vil revolutionere gaming-oplevelsen på mobiltelefonen. Cloud-gaming via 5G, skriver Telekom, åbner op for hardware- og platformsuafhængige spiloplevelser i højeste kvalitet. Spillet behøver ikke længere at køre på en konsol eller en kraftig gaming-PC, for 5G byder både på høje hastigheder og ekstremt lav forsinkelse (latency), så et hvilket som helst spil kan afvikles på servere i skyen og streames til en hvilken som helst slags enhed.
Med 5G vil man også kunne komme helt tæt på sportskampe – eller museer og mindesmærker rundt omkring i verden – via Augmented eller Virtual Reality, fortæller Telekom, og man vil også kunne lade andre komme helt tæt på sit eget liv enten ved hjælp af lynhurtig upload af videoer til sociale medier og chats eller via live-streaming. Takket være langt større kapacitet og højere hastigheder via 5G-netværket vil dét nemlig blive muligt selv fra steder, hvor der er mange mennesker samlet på én gang (f.eks. koncerter), hvilket med de eksisterende netværksteknologier ville overbelaste mobilnetværket.
Vodafone har stort set samme budskab på deres hjemmeside. Superhurtig surfing, lynhurtige downloads, bedste streaming-kvalitet og gaming i realtid er deres fire overskrifter, som skal sælge 5G til kunderne.
Huawei har været så venlige at låne mig en 5G-smartphone, så jeg kunne teste 5G-netværket i Berlin til denne artikel.
Huawei Mate 20 X 5G blev lanceret i maj måned og blev tilgængelig i butikkerne på markeder med fungerende kommercielle 5G-netværk i juli. Det er også en af to tilgængelige 5G-mobiler hos de to tyske teleoperatører, Deutsche Telekom og Vodafone, som i øjeblikket tilbyder 5G til almindelige forbrugere.
Mate 20 X 5G er baseret på Huaweis eget 7nm 5G-chipset, Balong 5000, samt Kirin 980-processoren, der er forgænger til den Kirin 990-processor, som bl.a. kommer til at sidde i den nye Huawei Mate 30 Pro.
Med en OLED-skærm på hele 7,2 tommer er Huawei Mate 20 X 5G en af de største smartphones, jeg har prøvet, og telefonen er tydeligvis designet til især gaming og video-streaming.
Mod forventning oplevede jeg ikke, at Mate 20 X 5G blev markant varmere end normalt, selv om jeg testede 5G-netværket for fulde gardiner, og batterilevetiden var ganske fornuftig.
Køber man Huawei Mate 20 X 5G hos Vodafone i Tyskland, koster den 999,90 euro svarende til 7.450 danske kroner.
Specifikationer
Operativsystem: Android 9 Pie + EMUI 9.1
Skærm: 7,2″ OLED, FHD+ 18.7:9 (2244 x 1080), 346 ppi
Processor: Kirin 980 + Balong 5000 octa-core
Hukommelse: 8 GB RAM / 256 GB lager (+ NM Card op til 256 GB)
Kameraer: 40 Mp f/1.8 + 20 Mp f/2.2 + 8 Mp f/2.4 (primært) / 24 Mp f/2.0 (front)
Trådløst: 5G/NR, 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
Mål og vægt: 174,6 x 85,4 x 8,38 mm / 233 g
Batteri: 4200 mAh, 40 W SuperCharge
Kun én 5G-mast i Berlin
Jeg har kun testet Vodafones 5G-netværk, så jeg kan ikke udtale mig om Telekoms 5G-dækning. Men hvor Vodafone uden at rødme fortæller kunderne, at 5G allerede er tilgængeligt i byer som Düsseldorf (hvor Vodafone har deres tyske hovedkvarter) og Berlin, så man får det indtryk, at man med en 5G-mobil som minimum kan regne med rudimentær dækning i de vigtigste dele af byen, så er sandheden en lidt anden.
Sagen er nemlig den, at der i Berlin kun findes én mobilmast med 5G-dækning! Den står i bydelen Adlershof, som ligger langt væk fra centrum, men er hjemsted for en del forskningsinstitutter, teknologivirksomheder og TV-studier.
Jeg vidste på forhånd, at antennen befandt sig i Adlershof, men jeg vidste ikke præcis hvor, og da dækningsområdet for hver 5G-antenne er meget begrænset (mellem 500 og 1.000 meter), var jeg nødt til at køre rundt i hele kvarteret med min Huawei Mate 20 X 5G og krydse fingre for, at den ville fange et 5G-signal på et eller andet tidspunkt. Da det endelig lykkedes, var det med at komme så tæt på antennen som muligt, da signalstyrken selvfølgelig er højest på kort afstand.
Heldigvis var Vodafones antenne ikke til at overse. Den tårner sig op bag et af de store TV-studier, som befinder sig i området, så jeg parkerede min bil og begyndte med at teste hastigheden, mens jeg gik til fods rundt i kvarteret for at finde den optimale placering, hvorfra jeg for alvor kunne afprøve 5G-netværket i alle leder og kanter.
Hastighed
Det optimale sted viste sig at være inden for 200 meter fra antennen. Bevægede jeg mig længere væk, kunne jeg straks konstatere et markant fald i hastigheden. Det siger noget om, præcis hvor finmasket 5G-netværket er nødt til at være for at sikre forbrugerne ordentlig dækning.
Der skal simpelthen langt flere antenner til for at skabe ordentlig 5G-dækning, end tilfældet er med den aktuelle 4G-teknologi. Og set i det lys bliver det også meget tydeligt, hvor langt operatørerne har igen, før en acceptabel 5G-dækning er på plads selv i de store byer.
Sågar i Tyskland, hvor Vodafone altså allerede har åbnet for 5G-adgang til kunderne, findes der i skrivende stund kun 50 aktive 5G-master! Til sammenligning findes der i titusindvis af aktive 4G-master, og som nævnt skal der et langt større antal 5G-master til for at sikre en 5G-dækning, der svarer til den aktuelle 4G-dækning.
Men indtil vi når så langt, må man altså holde sig til ilden, hvis man vil have det bedste ud af sin 5G-mobil. Og hvad hastigheden angår, viste det optimale sig at være en download-hastighed på op til 746 Mbit/s (megabit pr. sekund – der går otte megabit på én megabyte)!
Download-hastigheden testede jeg via app’en Speedtest, og som nævnt skulle jeg ikke mere end 200-300 meter væk fra antennen, før 5G-hastigheden faldt markant – faktisk til under 4G/LTE-niveau. Placeret tilpas tæt på antennen opnåede jeg dog generelt hastigheder på mellem 500 og 600 Mbit/s med det førnævnte resultat på 746 Mbit/s som absolut topscorer. Det er under alle omstændigheder ikke helt de gigabit-hastigheder, som vi er blevet lovet, men dog fire til fem gange hurtigere end de tyske 4G/LTE-netværk, der typisk leverer op til 150 Mbit/s, hvor dækningen er bedst.
Hvad upload-hastigheden angår, var Vodafones 5G-netværk til gengæld en skuffelse. Mellem 20 og 30 Mbit/s kunne det blive til, mens min almindelige smartphone med 4G/LTE nåede op på det tredobbelte, nemlig mellem 60 og 70 Mbit/s.
Download
Alle de ovennævnte resultater er dog ren teori. Ét er, hvad et testværktøj som Speedtest fortæller os, noget helt andet er den praktiske virkelighed. Så jeg forsøgte mig med at downloade nogle store filer for at teste den reelle download-hastighed.
Det foregik via Google Play, hvor jeg hentede store spiltitler som Asphalt 9 (fylder 1,78 gigabyte) og Into the Dead 2 (1,11 gigabyte), mens jeg tog tid med et stopur.
Resultatet? Det gik ret stærkt! Asphalt 9 blev downloadet på 50 sekunder, mens Into the Dead 2 kun skulle bruge 28 sekunder på at blive downloadet og installeret på Huawei Mate 20 X 5G. Det svarer til en reel download-hastighed på ca. 300 Mbit/s, hvilket igen er fire til fem gange hurtigere end selv det hurtigste 4G/LTE-netværk kan levere i praksis.
Her kan man altså mærke en reel forskel på 5G og 4G. Spørgsmålet er bare, hvor tit man rent faktisk vil downloade så store filer via mobilnetværket. Mon ikke 5G vil tvinge operatørerne til at forøge den totale datamængde, man får med i sit månedlige abonnement? Ellers er den reelle fordel ved 5G på dét punkt til at overse.
Surfing og streaming
Mens 5G virkelig gør en forskel på download-hastigheden, er det nemlig som så som med fordelene, når det gælder surfing og streaming.
Ja, selvfølgelig loader også meget store websider lynhurtigt, når du browser med 5G, og det samme gælder det tungeste 4K-indhold på YouTube og Netflix. Den smukke naturdokumentar Our Planet starter med det samme, men Netflix-app’en skal stadig lige bruge et par sekunder på at “stille skarpt”, så indholdet leveres i fuld opløsning. Man kan også springe frem og tilbage i det streamede indhold uden afbrydelser, men det er nu heller ikke noget problem med 4G.
Med andre ord bliver hverken internet-browsing eller video-streaming den mindste smule bedre for den enkelte bruger med 5G-hastigheder sammenlignet med 4G. Det kan nok være, at mange flere brugere om nogle få år, når 5G-netværket er fuldt udbygget, vil kunne streame videoindhold i høj kvalitet på samme tid, når de sidder i bussen, end tilfældet er i dag. Men jeg var ikke i stand til at konstatere nogen meningsfuld forskel på min normale brugeroplevelse og oplevelsen på Huawei Mate 20 X 5G via 5G-netværket.
Gaming
Alle, der spiller online, ved, at “ping” er alfa og omega. Begrebet dækker over, hvor lang tid det tager at sende datapakker frem og tilbage mellem brugerens enhed og en vært på netværket. Din egen computer kan være den hurtigste gaming-PC i universet, og du selv kan have reflekser som en ninja, men hvis din internetforbindelse har for stor forsinkelse – “lag”, som det kaldes på engelsk – og dermed en høj ping, så bliver dine reaktioner i spillet kommunikeret for langsomt til serveren, og kuglen når at gennembore dit kranie alligevel, selv om du faktisk så snigskytten i tide og havde nået at flytte dig.
Det er derfor, Deutsche Telekom og Vodafone lover, at 5G vil revolutionere online-gaming via mobilen. For en af de vigtigste fordele ved 5G-teknologien, ud over de høje hastigheder og den forøgede kapacitet, er den meget lave latency, hvilket løst oversat betyder, at brugeren får en utrolig lav ping på sin smartphone eller andre 5G-opkoblede enheder.
Principielt skal 5G kunne opnå så lav en latency, at der ikke er nogen forsinkelse overhovedet. Det vil i praksis sige en ping på under 1 ms, men så langt er vi ikke nået endnu. Imidlertid viste både mine tests med Speedtest og med værktøjet Ping Test, at Vodafones 5G-netværk klarer en noget lavere ping, end jeg kunne opnå via det normale 4G-netværk.
Med 4G lå min ping på 40 ms i gennemsnit, mens jeg kom ned på mellem 20 og 30 ms på 5G-netværket afhængigt af testværktøjet.
Jeg prøvede også at teste det i praksis ved at spille en af de bedre first-person shooters til mobiltelefonen, nemlig Critical Force, og her kom jeg ned på en ping på 19 ms.
Jeg skal dog ærligt indrømme, at jeg ikke er den bedste til at vurdere, om det gjorde en reel forskel på spiloplevelsen. Jeg er nemlig ret langsom, og mine elendige reaktionsevner kan ikke reddes af selv den laveste ping i verden …
5G vil revolutionere alting – bare ikke din mobil
Som jeg skrev i min kommentar om 5G tilbage i februar, så er der ikke meget, der tyder på, at 5G-teknologien kommer til at gøre nogen større forskel for dig som forbruger på kort sigt. Nu hvor jeg har prøvet 5G i praksis, føler jeg mig blot bekræftet i det synspunkt.
Med udgangspunkt i de tjenester, vi kender i dag, har du stort set ingen praktisk fordel af, at din smartphone understøtter 5G. Og de tjenester, som kan bruge 5G til at skabe reel merværdi for brugerne, er ikke opfundet endnu.
Sandsynligvis bliver det inden for cloud, Internet of Things (IoT) og kunstig intelligens (AI), at vi vil se de største forandringer.
5G-teknologien vil blive en revolution, men det er alt det, der sker bag kulisserne, som kommer til at forandre sig, og i den sammenhæng er mobiltelefonen måske det mindst interessante led i værdikæden.