annonce
annonce
annonce
Tilbud: Fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 ,- Prøv Lyd & Billede

MWC 2019: 5G vil revolutionere alting – bare ikke din mobil!

Analyse: Producenterne skyder ved siden af med de første lanceringer af 5G-smartphones på årets store mobilmesse.

5G var altdominerende og allestedsnærværende på årets Mobile World Congress i Barcelona. Mange af de store producenter havde en ny 5G-smartphone med på messen – heriblandt Huawei, Xiaomi, LG og Motorola – som de primært lovpriste med løfter om langt højere netværkshastigheder i forhold til eksisterende 4G-netværk. Og så med lidt vag snak om cloud-gaming eller, som i Huaweis tilfælde, behovet for foldbare mobiler med større skærm for at muliggøre “5G interfacing”, hvad det end skal betyde.

“Huawei Mate X vil være nøglen, forbrugerne kan åbne døren til 5G smart living med,” sagde Richard Yu, CEO hos Huawei Consumer Business Group, da firmaet lancerede den foldbare 5G-mobil på MWC 2019. Foto: Huawei

Mobilproducenterne var for sent ude

I bund og grund handlede det bare om at få en 5G-mobil på markedet i en fart, mens ingen af producenterne rigtigt gav sig tid til at forklare forbrugerne, hvilke fordele de egentlig kan regne med at få ud af deres nye 5G-kompatible smartphone.

Det er der primært to grunde til. Den ene er, at mobilproducenterne var for sent ude, dengang 4G/LTE-netværkene blev rullet ud tilbage i 2010-2011. På daværende tidpunkt var operatørerne klar før mange af mobilproducenterne, og den fejl vil producenterne gerne undgå at gentage for at få en større bid af kagen, når 5G-netværkene kommer op at køre.

Den anden grund til, at producenterne ikke fortæller os en overbevisende historie om, hvorfor vi skal købe en 5G-mobil lige om lidt, er, at de ikke selv ved det.

5G smadrer forretningsmodel

Netop fordi producenterne er tidligt ude, kan forbrugerne i mange lande – herunder i både Danmark, Norge og Sverige – komme til at vente en rum tid, formentlig frem til minimum 2020, før deres 5G-mobil får et 5G-netværk at snakke med. Nuvel, alle de nye 5G-mobiler kommer også til at understøtte 4G/LTE, og hvis man køber en 5G-enhed allerede i dag, er man jo fremtidssikret, vil firmaer som Huawei og Xiaomi sikkert svare.

Men selv når vi kommer frem til 2020, vil det være småt med egentlige fordele ved at have en 5G-mobil. Og da slet ikke en dyr flagskibsmodel med de dyreste specifikationer, der så skal koste endnu mere, fordi den nu har fået 5G. Hvis man har god 4G-dækning er der grænser for, hvor meget bedre oplevelsen bliver med Spotify, Netflix eller Instagram, blot fordi man surfer på et hurtigere 5G-netværk.

Nej, i virkeligheden risikerer producenterne faktisk, at 5G-teknologien smadrer hele deres forretningsmodel og gør behovet hos mange forbrugere for at købe og eje de dyre topmodeller væsentligt mindre, end det er i dag.

Hvorfor? Fordi 5G sender en stor del af regnekraften op i skyen. Dermed forsvinder behovet for at regne rundt med et mikroprocessor-kraftværk i lommen. 5G-mobilerne får primært brug for flere antenner og et større batteri, ikke foldbar skærm, etc.

Xiaomi Mi Mix 3 5G kommer til Skandinavien, selvom operatørerne endnu ikke er klar til 5G. Foto: Xiaomi

Mobilen er mindst vigtig

Selvfølgelig er det noget sludder at hævde, at der ingen fordele vil være ved at købe en 5G-mobil. Men det behøver absolut ikke være en af de netop lancerede og ret dyre premium-modeller, for den traditionelle måde at rangordne smartphones på i forhold til deres specifikationer vil i nogen grad gå i opløsning i takt med, at 5G for alvor vinder indpas på markedet. Og om ganske få år vil det formentlig blive umuligt for mobilproducenterne at overtale nogen forbruger til at betale de efterhånden eksorbitante beløb, der i dag skal op af lommen, hvis man vil investere i f.eks. en iPhone Xs Max, en Samsung Galaxy Note 9 eller lignende.

5G-teknologien vil blive en revolution, men det er alt det, der sker bag kulisserne, som kommer til at forandre sig, og i den sammenhæng er mobiltelefonen måske det mindst interessante led i værdikæden.

I stedet skal vi til at tale om cloud, Internet of Things (IoT) og kunstig intelligens (AI).

OnePlus og Qualcomm om 5G

Kort fortalt er de tre store fordele ved 5G: Større båndbredde, større kapacitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse med deraf følgende lynhurtige svartider. Det betyder, at (mange) flere enheder kan være forbundet til netværket på samme tid. Og at enhederne kommunikerer lynhurtigt og uden nogen form for forsinkelse med hinanden og med servere på netværket.

I løbet af mobilmessen deltog bl.a. Pete Lau (grundlægger og CEO, OnePlus) og Cristiano R. Amon (direktør for Qualcomm) i en paneldebat om 5G, og i deres spådomme omkring, hvad 5G-teknologien og dens førnævnte fordele kommer til at betyde både for mobilbranchen og for samfundet som helhed, lagde de ikke fingrene imellem.

5G paneldebat på MWC 2019 med Pete Lau, CEO for OnePlus (til venstre) og Cristiano R. Amon, direktør for Qualcomm (i midten). Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede

Frem til 2030, sagde Pete Lau, kommer 5G til at betyde, at alle tjenester vil befinde sig i skyen. Desuden vil der komme en masse nye tjenester, baseret på ægte kunstig intelligens, som vi nærmest ikke kan forestille os i dag. Og sidst, men ikke mindst, vil 5G for alvor sætte gang i tingenes internet, så fysiske objekter i et gigantisk omfang vil være koblet sammen via internettet.

Det vi taler om her, er en slags Star Trek-agtig fremtid, hvor hele verden tilbyder dig konstant, smart “super-assistance”, som OnePlus-grundlæggeren kaldte det, men hvor man også er totaltovervåget overalt og hele tiden. Bl.a. nævnte Pete Lau ansigtsgenkendelse som ét af de områder, hvor 5G kommer til at betyde en kæmpe forskel. Kameraerne vil være overalt, og de vil ikke som i dag skulle bruge et par sekunder for at genkende en bestemt person. I stedet vil alle systemer til alle tider i realtid være klar over, hvem man er, og hvor man befinder sig.

Cristiano R. Amon fra Qualcomm erklærede sig enig, og forklarede, at 5G ville betyde en fuldstændig transformation for mange brancher og virksomheder. Smartere hospitaler, fabrikker og biler er blot en del af det nye 5G-økosystem – man kunne f.eks. forestille sig læger, der foretager fjern-operationer på patienter ved hjælp af 5G og robotteknologi.

Mobiltelefonen kaldte Cristiano Amon for “vinduet til alting”. Men mobilen er netop kun et vindue, for operativsystemer og platforme vil blive irrelevante, mente Qualcomm-direktøren. I stedet vil apps, kunstig intelligens og skyen smelte sammen og tilbyde brugerne omfattende tjenester nærmest uafhængigt af den fysiske enhed. 5G vil komme til at blive taget for givet på samme måde, som vi i dag tager elektricitet og forbrændingsmotoren for givet.

Som eksempler på nye typer af cloud-baserede 5G-tjenester nævnte panelet live broadcasting i den forstand, at man vil få en konstant virtuel tilstedeværelse i en ny slags socialt netværk, hvor venner og følgere live kan deltage i ens liv, mens det udfolder sig.

Som at trække vejret

Det kan nok være, det lyder som meget radikale udsagn – meget langt fra blankpolerede marketing-budskaber uden krænkelsespotentiale – men selvom ingen kan spå om fremtiden, så er denne vision for 5G nok en hel del tættere på virkeligheden, end en antagelse om, at vi bare igen skal have hurtigere mobiler.

Lad dig derfor ikke narre af, at mobil-lanceringerne på årets Mobile World Congress virkede lige så overbevisende, som elektronikbranchens forsøg på at forsikre os om, at 3D-fjernsyn eller Virtual Reality var det nye sort. 5G bliver den største teknologiske revolution i vores levetid, som vi ikke kan se, fordi teknologien vil være over det hele og alle vegne i vores liv. Lidt ligesom luft. Det er også svært at undgå at trække vejret.

Bliv abonnent for at læse videre.
Allerede abonnent Log ind

Fuld digital adgang


4 uger for 0 ,-
Pris pr.måned: kr 49. Ingen bindingstid.

Prøv i 4 uger for 0,-
Inkluderer:
 • Adgang til alle tests på lydogbillede.dk
 • Ugentligt nyhedsbrev
 • Vores testdatabase bestående af tusindvis af produkter
 • Gem dine yndlingsartikler
 • Alle nyheder, anmeldelser og guides
 • Vores journalisters analyser og kommentarer

Print + fuld digital adgang


1 år (11 numre) for 660,-
Velkomstgave: KYGO E4/1000

Få print + digital
Inkluderer:
 • 11 numre af printudgaven af Lyd & Billede med posten
 • Adgang til alle tests på lydogbillede.dk
 • Velkomstgave: KYGO E4/1000 BT
 • Digitaludgaven
 • Ugentligt nyhedsbrev
 • Vores testdatabase bestående af tusindvis af produkter
 • Gem dine yndlingsartikler
 • Alle nyheder, anmeldelser og guides
 • Vores journalisters analyser og kommentarer

Print + fuld digital adgang


1 år (11 numre) for 1049,-
Velkomstgave: KYGO A4/300 BT

Få print + digital
Inkluderer:
 • 11 numre af printudgaven af Lyd & Billede med posten
 • Adgang til alle tests på lydogbillede.dk
 • Velkomstgave: KYGO A4/300 BT
 • Digitaludgaven
 • Ny film fra sfanytime.com hver måned
 • Ugentligt nyhedsbrev
 • Vores testdatabase bestående af tusindvis af produkter
 • Gem dine yndlingsartikler
 • Alle nyheder, anmeldelser og guides
 • Vores journalisters analyser og kommentarer

Print + fuld digital adgang


6 måneder (6 numre) for 369,-
Få print + digital
Inkluderer:
 • 6 numre af printudgaven af Lyd & Billede med posten
 • Adgang til alle tests på lydogbillede.dk
 • Ugentligt nyhedsbrev
 • Vores testdatabase bestående af tusindvis af produkter
 • Gem dine yndlingsartikler
 • Alle nyheder, anmeldelser og guides
 • Vores journalisters analyser og kommentarer
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
annonce

Læs også

Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10+

Har du dybe lommer, og leder du efter en smartphone, der kan det hele? Så behøver du ikke at lede længere. Her er din nye mobiltelefon.

Tilføj som favorit
Huaweis nye operativsystem hedder HarmonyOS

Huaweis nye operativsystem hedder HarmonyOS

Det nye OS bliver en open-source platform, der kan køre på alle slags enheder.Tilføj som favorit
Ny AR-funktion gør det nemmere at finde vej med Google Maps

Ny AR-funktion gør det nemmere at finde vej med Google Maps

Med en ny Google Maps-funktion kaldet ‘Live View’ bliver det nu nemmere at finde rundt i en lang række byer i hele verden, når du bevæger dig til fods.Tilføj som favorit
Ny Samsung Galaxy Note 10 kommer i to slanke versioner

Ny Samsung Galaxy Note 10 kommer i to slanke versioner

Samsung har netop lanceret Galaxy Note 10 og Galaxy Note 10+. Førstnævnte er mindre end en Samsung Galaxy S10, og begge modeller er slankere og hurtigere end nogensinde.Tilføj som favorit
Samsung går i flæsket på iPad Pro

Samsung går i flæsket på iPad Pro

Samsung Galaxy Tab S6 med S Pen er klar til at udfordre Apples dominans på markedet for tablets.Tilføj som favorit
Visse amerikanske firmaer må nu alligevel sælge teknologi til Huawei

Visse amerikanske firmaer må nu alligevel sælge teknologi til Huawei

Nu ved vi, hvad Trump mente, da han for et par uger siden lovede at lempe blokaden mod den kinesiske elektronikgigant.Tilføj som favorit
Motorola One Vision

Motorola One Vision

Trods enkelte udfordringer leverer Motorola One Vision mere, end man rimeligvis kan forvente til prisen. Her er der virkelig tale om mellemklasse med superkræfter.

Tilføj som favorit
Vi har prøvet iPadOS

Vi har prøvet iPadOS

Apples nye variant af iOS 13 til iPad gør den mere lig en laptop.Tilføj som favorit
annonce
Luk menu