iPhone-brugere tager flere billeder end nogen andre. Ifølge tal, som SimpleGhar har indsamlet fra platforme som Flickr, er iPhone verdens mest brugte kameramærke. Tæt fulgt af Canon på andenpladsen.
På Flickr blev der i 2023 taget over 150 millioner fotos med en iPhone-model. Det er 32 procent af alle fotos på Flickr. Det er usandsynligt, at der er færre iPhone-fotos på platforme som Facebook og Instagram.
Vi ved ikke, hvor mange iPhone-brugere der har lært kameraindstillingerne at kende, men det er let at tro, at det ikke er mange. Hele pointen med et kamera på en mobiltelefon er at gøre det hurtigt og nemt at tage – og dele – billeder. At ændre indstillinger er noget, man gør på et rigtigt kamera, ikke på en mobiltelefon. Eller gør man?
Nyere iPhone-generationer har ret avanceret billedbehandling. Især Pro-modellerne, som også giver dig mulighed for at gemme billeder som raw-filer. Ligesom på et professionelt kamera, med andre ord.
Den seneste generation af Apples Pro-modeller, iPhone 16 Pro og 16 Pro Max, har de mest avancerede kameraer i nogen iPhone-model til dato. Du kan også gemme raw-filer og optage video i Apple ProRes RAW, et format, der bruges af professionelle.
iPhone 16 Pro og 16 Pro Max er allerede blevet grundigt testet, så her ser vi kun på hvordan du får maksimal billedkvalitet ud af Pro-modellerne. Du bliver nødt til at dykke ned i kameramenuerne, som du finder under Kamera i mobiltelefonens indstillinger.
Ens kameraer
Men først et kort overblik over den nuværende generation af Pro-modeller.
Ligesom iPhone 15 Pro (og Max) før dem har telefonerne tre kameraer, men denne gang er de de samme på 16 Pro og Pro Max.
De har den samme telezoom med 5x optisk zoom foran en 12 megapixel billedsensor. Hovedkameraet har en 48 Mp-billedsensor med optisk billedstabilisering, og det tredje kamera er et vidvinkelkamera med 48 Mp-opløsning.
- 48 Mp hovedkamera, 24 mm f/1,8 vidvinkel, 1/1,28″ billedsensor, dual pixel autofokus
- 12 Mp 5x optisk periskop-zoom til 120 mm f/2,8, 1/3,06″ billedsensor, dual pixel autofokus
- 48 Mp ultravidvinkel, 13 mm f/2,2, dual pixel autofokus
- 4K 120 fps HDR m. Dolby Vision
- Fuld 1080HD 240 fps – 4K 120 fps slowmotion
- ProRes 4K 120 fps m. ekstern optager
Kameraet kan hurtigt åbnes med et tryk på den nye programmerbare udløserknap, som sidder på siden af 16 Pro og Pro Max. Den er berøringsfølsom og kan f.eks. bruges til at vælge blændeværdi, eksponeringskompensation (lysere/mørkere), zoom, fotostile og toner.
Med avanceret behandling behøver du virkelig ikke at røre ved nogen indstillinger. Telefonen håndterer de fleste lysforhold uden indblanding fra fotografen, men hvis du vil have den bedste billedkvalitet, er der nogle indstillinger, du bør ændre.
Nogle af indstillingerne kan findes, når kameraet er åbent. Øverst på skærmen kan du tænde og slukke for blitzen, tænde for selvudløseren, vælge lysere eller mørkere billeder, tænde for Live Photo og vælge (under)toner. Det er også her, du skifter mellem maksimal billedkvalitet og jpeg eller HEIF/HEIC. Som er komprimerede billedfiler. Pilen i midten bringer en skjult undermenu frem, hvor man også kan indstille billedformat og nattilstand.
Portrættilstand findes i den nederste menu over udløserknappen på skærmen. Den kan give dig nogle virkelig flotte portrætbilleder, så prøv den. Spatial er en ny mulighed, som for nylig dukkede op i en iOS-opdatering. Den kan bruges, hvis du vil skabe indhold med din mobil, som skal afspilles på Apple Vision Pro.
Når du skifter fra billede til video, kommer der muligheder for 4K-video, ProRes 4K og HD-video.
iPhone 16 Pro understøtter også god lyd og flere optage optagelsesmuligheder, Cinematic Mix, Studio Mix Audio Mix og In-frame mix. (Foto: Apple)
De vigtigste kameraindstillinger
Men som nævnt er det i kameraindstillingerne, at du finder de grundlæggende valg for maksimal billed- og videokvalitet.
Under Formater kan du vælge High Efficiency eller Most Compatible. Sidstnævnte giver dig 8-bit jpeg-filer, mens HEIF betyder 10-bit-filer med mere information, som ikke fylder mere end jpeg. Under Fototilstand skal du vælge 24 Mp og slå ProRAW til. Det giver dig mulighed for at gemme 10-bit billedfiler i DNG-format, hvilket ikke gør nogen forskel for billedkvaliteten på de sociale medier, men har stor betydning for, hvor meget du får ud af billederne i efterbehandlingen.
Hvis du vil have den bedst mulige kvalitet til forstørrelser, skal du vælge ProRAW og 48 Mp med JPEG Lossless-format.
Kameraet kan optage video i høj 4K-kvalitet med Apple ProRes, op til 30 fps, og helt op til 120 fps, hvis telefonen er tilsluttet en USB-harddisk. Hvis du optager video, som skal kombineres med video fra andre kameraer, skal alle indstillinger være de samme, og HDR skal være slået fra.
Afslutningsvis
Det er værd at understrege, at alt dette kun er nyttigt, hvis du har brug for den højeste billedkvalitet. Til alle andre formål er stillbilleder i 48 Mp og jpeg-format – og video i 4K30 HEIC – mere end godt nok. Det gode er, at du hurtigt kan skifte mellem den højeste og den normale kvalitet fra kameraskærmen, når du vil.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer