TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
PÅSKE-TILBUD 6 uger for 6 kroner

Nyhed

Fujifilm GFX100RF interview

X-Pro-serien er ikke død, den hviler bare.

Af / 04/04/2025 - 14:03
Fujifilm GFX100RF interview

Under Fujifilm Summit 2025 i Prag satte vi os ned med Taiji Yoneda, som er Fujifilms produktplanlægger – også bare kaldet TJ, til en diskussion om GFX-serien. Men også X-Pro-serien. Som ikke er død. Yoneda-san udelukker heller ikke andre nye modeller og siger, at mellemformat giver særlige udfordringer.

L&B: – Tillykke med den nye baby, det har været sjovt at lære den at kende. Det er som en X100VI på steroider, og jeg kan især godt lide hjulet til billedformaterne. Det er virkelig smart.

TJ: – Ja, det definerer på en måde produktet.

L&B: – Ja, det er et unikt produkt. Der er ingen andre, der gør det. Ikke endnu i hvert fald. Det gør kameraet mere…

TJ: – …anvendeligt?

Annonce

L&B: – Ja. Lige præcis. Det kunne „bare“ have været et stort mellemformat X100VI, men det er så meget mere. Men hvordan passer GFX100RF ind i rækken af GFX-modeller, for eksempel i lyset af det udgåede GFX50R, og hvem ser Fujifilm som den typiske kunde til et kamera som dette?

Fujifilm GFX100RF
(Foto: Lasse Svendsen)

TJ: – Vi har faktisk to typiske kunder, ikke? Den ene er dagens GFX-brugere, dem, der primært fotograferer landskaber og portrætter, og som kan lide billedkvaliteten fra 102 megapixel. De er i vores målgruppe, men udfordringen for os var at gøre disse funktioner så kompakte som muligt, som et rammesøgerkamera. Som også er velegnet til gadefotografering og dokumentarfotografering, men også til at knipse alt muligt. Det er i bund og grund målgruppen for dette kamera.

L&B: – Kan GFX100RF på en måde skabe en bro mellem brugere af X-serien og GFX-serien? Eller ser du det som et kamera med GFX-DNA, men ikke et, der nødvendigvis kannibaliserer på GFX-markedet, men udvider det?

TJ: – Vi ser det faktisk ikke som kannibalisering, vi ser det ikke som en bro mellem X og GFX, men som et kamera, der kan samle kunder op fra andre mærker. Så med GFX har vi to ting: Den ene er jagten på billedkvalitet, ikke sandt? Vores udfordring siden GFX100 har været at forbedre billedkvaliteten, og med GFX100S i 2021 var vi i stand til at gøre mere med et mindre og mere overkommeligt kamera. Men så så vi også, at billedkvaliteten var strålende, og at kameraet var praktisk og kompakt, men ret langsomt, ikke sandt? Så begyndte vi at tænke på et GFX100 II, som har en hurtigere sensor.

– Men da det var flagskibet, havde vi brug for et mere prisvenligt kamera med samme billedkvalitet, og det blev GFX100S II. Og så begyndte kunderne at sige, at de ikke ville skifte til noget andet system, så det gav mening at lave et GFX med fast optik. På den måde kunne vi både tilfredsstille etablerede kunder og nå ud til nye kunder, som havde andre kamerasystemer. Så målet var at få flere mellemformatbrugere fra andre mærker, ikke fra X-serien.

L&B: – GFX-systemet er syv år gammelt i år, og hvor vigtigt har det været i forhold til det ældre X-system? Hvilken fordeling har de på markedet?

TJ: – Vi kan ikke give præcise tal. I begyndelsen var GFX virkelig lille, men nu er salgsmængden meget højere, og vi kan se, at GFX-serien bliver større og større.

L&B: – Hvilket af de to systemer – X og GFX – har det største vækstpotentiale?

TJ: – Faktisk begge. Da X har eksisteret i så lang tid, er det mere populært. Men GFX har større potentiale, selv om X altid vil være det største med hensyn til markedsandel.

Læs også TEST: Fujifilm GFX100RF Fujifilm GFX100RF er et unikt kamera med bred appel, velegnet til både professionelle og amatørfotografer.

Store udfordringer med hastighed

L&B: – Hvad er den største tekniske udfordring ved at udvikle et mellemformatkamera som dem i GFX-systemet? Hvor svært er det at skabe et GFX med en stablet billedsensor – stacked – reduceret rolling shutter? For det er en udfordring med 102 Mp i 44 x 33 mm. Og hvor svært vil du sige, at det er at implementere ekstremt god fokussporing med højere billedhastigheder med så stort et billedområde?

TJ: – Ja, som du kan se, afhænger det i høj grad af den større sensoroverflade og flere pixels. Aflæsningen fra så stor en overflade tager længere tid sammenlignet med et X-kamera, så det er altid lidt af en hovedpine at få styr på. Fysisk set begrænser sensoroverfladen aflæsningshastigheden, og vi vil aldrig opnå samme hastighed som på et X-kamera, men vi arbejder hele tiden på at reducere forskellen.

– Vi lavede GFX med ansigtsgenkendelse, som det første mellemformatkamera, så vi tager tingene skridt for skridt.

L&B: – Giver det mening at fortsætte med at udvikle objektiver, der passer til både X- og GFX-systemerne, som Fujinon GFX 500mm?

TJ: – Ja, vi håber, at vi kan lave flere af dem, det giver helt sikkert mening set fra vores synspunkt, men det skal også give mening set fra kundens synspunkt. Hvis der er behov for objektiver med de samme egenskaber, kan det give mening at lave det samme objektiv med begge fatninger. Men generelt er den optiske konstruktion forskellig på X og GFX, men ved lange brændvidder kan det give mening.

Om X-Pro-serien

L&B: – Lad os forlade GFX lidt, for mange mennesker spekulerer på, om Fujifilm har lukket X-Pro-segmentet, da X-Pro3 har været ude af produktion i lang tid. Er Pro-serien død, eller hviler den bare i forventning om en ny model?

TJ: – Jeg kan ikke sige noget om kommende modeller, men vi ved, at mange X-fans gerne vil have en ny X-Pro. Det ved vi, så vi ser på alle muligheder for at tilfredsstille disse brugere.

L&B: – En af de funktioner, der mangler i Pro-modellerne, er indbygget billedstabilisering – IBIS. Og ingen af objektiverne med fast brændvidde har optisk stabilisering. Vil det være en naturlig opgradering til en kommende Pro-model?

TJ: – Alle kameraer har måske brug for IBIS, men vi er nødt til at tænke over, hvem der er målgruppen, og om det giver mening med IBIS, når man tager prisen, specifikationerne osv. i betragtning. Vi har allerede implementeret IBIS i X100VI uden at gå for meget på kompromis med størrelsen, så jeg tror, der er potentiale for IBIS i kommende X-Pro-modeller.

Læs også TEST: Fujifilm X100VI Glem alt om hypen. Fujifilm X100VI er det bedste kompaktkamera til dato.

L&B: – Til slut – i betragtning af X100-seriens massive succes – og dette har været diskuteret i forskellige fora i nogen tid – ville det give mening at skabe en efterfølger til X70, en mindre, billigere og mere kompakt version af X100? En slags X80 eller X90 med en anden brændvidde, f.eks. 28 mm?

TJ: – Vi kan ikke kommentere om fremtiden. Men ja, vi har nogle tanker om forventningerne til en efterkommer af X70, så det er en af kandidaterne til fremtiden.

Læs også TEST: Fujifilm X-Pro3 Lad dig ikke narre af det klassiske retro-­design – Fujifilm X-Pro3 er et topsejt kamera.
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

TILBUD Tilbud - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

49 kr / første mnd
108 kr / mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Nikons billigste fuldformatkamera er endelig opdateret

Kompakt systemkamera til video

Verdenspremiere

Mekanisk instant-kamera

Sony frier til naturfotograferne

Unikt kamera fra Sigma

Avanceret flagskib i krympet format

Canon lancerer kamera til videoskabere

Følger motivet med smart sporing

Nikons første RED-kameraer

125x optisk zoom!

Det smarteste tilbehør vi har set