annonce
annonce
annonce
Tilbud: Fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 ,- Prøv Lyd & Billede

Panasonics toptrimmede prof-kamera

Måske verdens mest kompakte professionelle videokamera med fuldformat og 6K-video. Vi har været i Las Vegas og set både kameraet og professionelt instruerede videoer udelukkende optaget med S1H.

Panasonic S1H ligner et fotografiapparat. I virkeligheden er der et videokamera, der også kan tage billeder. Og ikke et hvilket som helst videokamera. Vi taler full-frame billedsensor med hele 6K opløsning.

Du kan læse mere om kameraet her, men hvis du vil have den korte version, så er der altså tale om et fuldformat 6K-kamera i 3:2-format. Det understøtter anamorfiske objektiver for at få det bløde, uperfekte Hollywood-look, og hvad angår HDR og farverum, så understøtter det alt, hvad der findes.

Med S1H vil Panasonic give lavbudget-filmproducenter mulighed for at opnå virkelig professionelle resultater.

Dual Native ISO

Det er også verdens første full-frame videokamera med kontinuerlig video-optagelse (overophedning forhindres af to indbyggede blæsere), og kameraet har to ISO-systemer (Dual Native ISO) – et til lav belysning (op til ISO 4000) og et til høj belysning (ISO 600).

Det specielle er, at kameraet filmer og tager billeder med begge ISO-systemer samtidig, så man får et væld af detaljer i skyggeområderne, mens man ikke behøver at være bange for, at himlen i baggrunden brænder ud i hvidt.

En kortfilm om en astronaut af instruktør Jacob Schwarz var virkelig flot lavet. Desværre yder det ikke billedkvaliteten retfærdighed at fotografere lærredet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Demoer med Dolby Vision

Panasonic sendte undertegnede til Hollywood på deres regning, og selvfølgelig var deres propaganda-apparat i højeste gear. Men forskellen er, at de bakkede det op ved at vise rigtige film af rigtige filmskabere, der udelukkende havde brugt S1H til at filme med. Nogle med den indbyggede 5-aksers gyrostabilisering, andre med kameraet monteret på professionelle rigs eller droner.

Panasonic havde desuden selvsikkerhed nok til at vise filmene i Hollywoods Dolby Theatre, med Dolby Vision-projektor. Måske verdens bedste sortniveau i biografen nogensinde, kombineret med HDR-lys, som jeg ikke har set i biografen før. Og resultatet – filmene, som alle havde udvidet HDR-indhold – var særdeles imponerende.

Nogle havde filmet i fuldformat 6K, andre i Super 35, mens atter andre havde filmet med anamorfisk objektiv. Særlig imponerende var en film om en astronaut, der var sendt ud for at opdage en ny planet. Smukke landskaber med knivskarpe billeder.

Tordenvejr

Det hører med til historien, at skaberen af en af kortfilmene, Nick Dabas, blev udsat for kraftigt tordenvejr med masser af regn samt 40 graders hedebølge. Det forhindrede ikke kameraet i at gøre sit arbejde i de timer, der var sat af. Og så blev i alt to timers optagelse lavet med ét og samme batteri, hvilket i sig selv er imponerende, når man kører fuld 6K-opløsning og bred farve-gamut.

Dabas brugte kameraet uden beskyttelseshus det meste af tiden, da han ellers ikke kunne komme ordentligt til knapperne. I denne film, hvor vi fik actionsekvenser med både kampsport og freerunning at se, blev kameraets indbyggede 5-aksers gyrostabilisering brugt, ingen dyre rigs eller kraner. Resultatet var teknisk meget overbevisende.

Igen yder billedet ikke filmen retfærdighed. Sortniveauet var strålende, og lys og skarphed helt i top. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Vi fik mulighed for at teste

Jeg fik lov til at låne kameraet i en kort periode og fik et meget solidt førstehåndsindtryk af det i brug. Her er masser af avancerede funktioner, som det vil tage lang tid at sætte sig ind i. Da jeg selv ejer et Lumix GH5, er menusystemet velkendt, men S1H har endnu flere funktioner. Bl.a. viser kameraet, hvilke codecs og bitrates (op til 400 Mbit/s!) der er tilgængelige ved forskellige opløsninger.

Både V-Gamut og V-Log er tilgængelige, i modsætning til på full-frame-kameraerne S1 og S1R.

S1H er væsentlig større og tungere end GH5, og jeg kunne mærke, at jeg blev træt i håndleddet, efterhånden som jeg filmede med kameraet i én hånd over længere tid.

Desværre har jeg ikke den nødvendige software med på turen til at gengive de massive 6K video-optagelser i mov-format, men artiklen her vil blive opdateret med en side om side-sammenligning af videokvaliteten i forhold til GH5, når jeg er hjemme på redaktionen fredag.

Nogle af kortfilmene optaget med S1H:

 

 

Grundlæggende specifikationer – Panasonic Lumix S1H

  • 6K (5952 x 3968) 3:2
  • 5,9K (5888 x 3312)
  • 5,4K (5376 x 3580) 3:2
  • 4K DCI and UHD up to 60 fps
  • Full HD up to 180 fps
  • Dual SD card Slots
  • Tilt and rotatable flip screen
  • Dual Native ISO of 640 and 4000
  • Unlimited recording times in all modes
  • 5-axis in-body stabilization

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
annonce

Læs også

Panasonic Lumix S Pro 50 mm F1.4

Panasonic Lumix S Pro 50 mm F1.4

Den mest klassiske af alle brændvidder holder sig godt i Panasonics full-frame-udgave.

Tilføj som favorit
Panasonic Lumix S Pro 70-200 mm F4 OIS

Panasonic Lumix S Pro 70-200 mm F4 OIS

Den første telezoom til Panasonics full-frame-kameraer indfrier på næsten alle punkter.

Tilføj som favorit
Fujifilm XF 16 mm F2.8 R WR

Fujifilm XF 16 mm F2.8 R WR

Denne fikse vidvinkel er latterligt lille – og latterligt god.

Tilføj som favorit
Datacolor SpyderX Studio

Datacolor SpyderX Studio

Enhver fotograf med respekt for sig selv har brug for godt værktøj til farve- og hvidbalancekorrektion.

Tilføj som favorit
Leica sænker prisen

Leica sænker prisen

M-E bliver det billigste – og enkleste – M-kamera.Tilføj som favorit
Bedre og billigere mellemformatkamera

Bedre og billigere mellemformatkamera

Det sexede Hasselblad X1D II 50c er forbedret på væsentlige punkter.Tilføj som favorit
Olympus Tough TG-6

Olympus Tough TG-6

Olympus er stadig bedst i klassen af de vandtætte robustkameraer.

Tilføj som favorit
Giver dig 1200 mm brændvidde

Giver dig 1200 mm brændvidde

Olympus’ nye telekonverter fordobler brændvidden.Tilføj som favorit
annonce
Luk menu