High-end

Mohican er en ren cd-afspiller uden digitale indgange, udviklet til at få cd'erne til at lyde bedre end nogensinde.
forfatter

Hegel har besluttet sig for ikke helt at opgive cd-formatet endnu. Der sælges trods alt stadig en del cd’er, og der er mange store musiksamlinger og mange musikentusiaster derude.

Læs også: Test af Hegel HD30 high-end DAC

Derfor har de besluttet sig for at slutte med stil og bygge den bedste cd-afspiller, de formår anno 2016. Og i modsætning til almindelig sund fornuft betyder det et rungende “nej” til alle moderne finesser. Den kan ikke spille SACD’er. Og selv om der bruges de nyeste DAC’er fra AKM, er der ingen oversampling. Og, nej. der er heller ikke en eneste digitalindgang. Det er med andre ord en ren cd-afspiller, der kører i ægte 44,1 kHz/16-bit hele vejen igennem.

44,1
At køre et højtopløst DAC i 44,1 kHz-opløsning giver ifølge Hegel mulighed for at bruge en type af digital filtrering, som ikke lader sig gøre, hvis man også skal tillade højtopløste musikfiler. Det betyder også, at man kan lave printpladen med DAC’en meget kompakt. En fordel når man arbejder med højfrekvente data.

Cd-værket er et rent cd-drev fra Sanyo, og ikke et cd-ROM-drev, som mange andre bruger i dag. Hegels egne servokredsløb skal sikre, at værket har minimal indflydelse på det digitale signal, når først det er læst af cd’en.

Sound Engine
Hvad gør cd-afspilleren mere spændende er, at det er den første, der bruger Hegel Sound Engine, som reducerer støj og forvrængning i realtid. Men i stedet for at gøre dette i det analoge domæne, som deres forstærkere gør, bruges SoundEngine her til at reducere fasestøj – en type jitter – i det digitale domæne. Ved at rense ud i det “forstærkerkredsløb”, der driver quartzkrystallet til clocksignalet, skal Hegel efter sigende have reduceret fasestøjen til næsten umålelige niveauer. Langt under deres egen high-end DAC HD30.

Med andre ord skulle Hegel Mohican give endnu bedre lyd fra din elskede cd’er end hvad deres egne HD30 klarer.

Og Hegel er meget bevidst om, at det er vanvid at lancere en ren cd-afspiller i 2016. For de citerer faderen Alice i eventyrland:

Ja Alice. Du er skør. Gal. Absolut skrupskør. Men lad mig fortælle dig en hemmelighed: Det er alle de bedste folk.

At bygge Mohican – den sidste mohikaner – er blevet diskuteret hos Hegel siden 2010: “Lad os lave den sidste cd-afspiller. Det bedste, som vi kan. Medtag alt, hvad vi har lært, siden vi byggede vores første cd-afspiller i 1997.” Ideen er derpå blevet droppet igen og igen, fordi det var for skørt. Men nu er Hegel til sidst hoppet helt ned i kaninhullet!

Cd-afspilleren kommer til at koste ca. 36.000 kroner, når den dukker op på butikshylderne i september. Måske en gaveide til din næste ikke-fødselsdag?

hegel.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.