annonce
annonce
annonce
annonce

Huawei-blokade: Sådan bliver du ramt!

Hvad betyder Googles blokering af Huawei for dig, der allerede har en Huawei mobil? Læs svaret her!

Google har blokeret for alt samarbejde med Huawei, som er verdens næststørste producent af smartphones efter Samsung. Google har taget det voldsomme skridt som en konsekvens af, at den amerikanske regering har placeret den kinesiske elektronikgigant på den såkaldte “Entity List”. Det er i praksis en sort liste over virksomheder, der ikke frit må få adgang til amerikansk teknologi, herunder hardware, software eller andre teknologiske tjenester.

Men blokaden gælder ifølge Google ikke umiddelbart for eksisterende Huawei-mobiler. I hvert fald ikke for så vidt angår apps fra Google Play. Men hvad indebærer blokaden så? Og hvad betyder det konkret – på kortere og på længere sigt – for dig, som allerede har en smartphone fra Huawei, som f.eks. Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20 Pro eller Huawei P20 Pro?

Det betyder blokaden

Google må ikke give Huawei adgang til ny teknologi. Dermed må fremtidige mobiler fra Huawei ikke bruge Google Play, ligesom Google-apps som Gmail, YouTube, Chrome og Google Maps heller ikke vil være at finde på nye Huawei-smartphones.

Da Google er ansvarlig for udviklingen af den kommercielle udgave af Android-styresystemet vil Huawei heller ikke i fremtiden få tidlig adgang til kommende Android-versioner. Google giver ellers normalt producenter af Android-baserede smartphones løbende adgang til kommende udgaver af Android allerede i løbet af udviklingsprocessen, så de pågældende virksomheder kan tilpasse deres egen software og kommende produkter til den nyeste Android-version.

Det betyder blokaden ikke

Selvom Google har ansvaret for udviklingen af den kommercielle udgave af Android, så er det mobile styresystem faktisk et open source-projekt, som er frit tilgængeligt for alle. Derfor udelukker Googles blokade ikke Huawei fra i fremtiden at basere deres mobiltelefoner på Android.

Android Open Source Project (AOSP), som står for den frit tilgængelige version af Android stiller typisk nye versioner af Android til rådighed for udviklere én til to måneder efter, at den kommercielle version er blevet tilgængelig. Huawei kan altså sagtens basere kommende smartphones på nye versioner af Android, men kineserne vil være mange måneder bagud i forhold til alle konkurrenterne, som jo får tidlig adgang til den kommercielle Android, og det bliver som nævnt helt uden adgang til Googles tjenester og apps.

Hvad så med eksisterende Huawei-mobiler?

Hvis du allerede i dag har en smartphone fra Huawei, vil du på kort sigt ikke mærke nogen forskel. Alle Google-apps og -tjenester vil fortsat fungere på din Huawei-mobil, ligesom sikkerhedsopdateringer af apps via Google Play vil fortsætte. Grunden hertil er, at opdateringer af eksisterende apps ikke indebærer overførsel af ny teknologi fra Google til Huawei. I stedet er der tale om en relation imellem brugeren, som har downloadet en given app til sin mobil, og Google.

Til gengæld må Google ikke stille sikkerhedsopdateringer af nuværende Android-versioner til rådighed for Huawei, ligesom kommende kommercielle Android-versioner også er lukket land.

Da Huawei fortsat kan bruge Open Source-udgaven af Android vil firmaet dog kunne sikkerhedsopdatere Android ved selve at pushe opdateringer til Huawei-enheder, når disse bliver tilgængelige i AOSP-versionen. Ligesom Huawei også vil kunne opdatere eksisterende telefoner med f.eks. den kommende Q-version af Android, når denne frigives. Men eftersom alle store mobilproducenter som nævnt normalt får tidlig adgang til kommende Android-versioner, vil Huawei komme håbløst bagud i forhold til konkurrenterne.

Hvis du har en af de nyeste smartphones fra Huawei bør du ikke umiddelbart mærke nogen forskel. Først på længere sigt vil du muligvis opleve, at din mobil ikke bliver opdateret. Eller bliver opdateret med en til to måneders forsinkelse.

Klap hesten!

Inden vi maler fanden alt for meget på væggen bør det måske nævnes, at en anden kinesisk mobilproducent, ZTE, var ramt af et tilsvarende amerikansk forbud i 2018. Efter tre måneder, og efter at virksomheden havde betalt en bøde på én mia. USD, blev blokaden af ZTE ophævet.

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Huaweis nye operativsystem hedder HarmonyOS

Huaweis nye operativsystem hedder HarmonyOS

Det nye OS bliver en open-source platform, der kan køre på alle slags enheder.Tilføj som favorit
Ny AR-funktion gør det nemmere at finde vej med Google Maps

Ny AR-funktion gør det nemmere at finde vej med Google Maps

Med en ny Google Maps-funktion kaldet ‘Live View’ bliver det nu nemmere at finde rundt i en lang række byer i hele verden, når du bevæger dig til fods.Tilføj som favorit
Ny Samsung Galaxy Note 10 kommer i to slanke versioner

Ny Samsung Galaxy Note 10 kommer i to slanke versioner

Samsung har netop lanceret Galaxy Note 10 og Galaxy Note 10+. Førstnævnte er mindre end en Samsung Galaxy S10, og begge modeller er slankere og hurtigere end nogensinde.Tilføj som favorit
Samsung går i flæsket på iPad Pro

Samsung går i flæsket på iPad Pro

Samsung Galaxy Tab S6 med S Pen er klar til at udfordre Apples dominans på markedet for tablets.Tilføj som favorit
Visse amerikanske firmaer må nu alligevel sælge teknologi til Huawei

Visse amerikanske firmaer må nu alligevel sælge teknologi til Huawei

Nu ved vi, hvad Trump mente, da han for et par uger siden lovede at lempe blokaden mod den kinesiske elektronikgigant.Tilføj som favorit
Motorola One Vision

Motorola One Vision

Trods enkelte udfordringer leverer Motorola One Vision mere, end man rimeligvis kan forvente til prisen. Her er der virkelig tale om mellemklasse med superkræfter.

Tilføj som favorit
Vi har prøvet iPadOS

Vi har prøvet iPadOS

Apples nye variant af iOS 13 til iPad gør den mere lig en laptop.Tilføj som favorit
Trump: Nu må amerikanske firmaer (måske) alligevel sælge teknologi til Huawei

Trump: Nu må amerikanske firmaer (måske) alligevel sælge teknologi til Huawei

Den amerikanske præsident, og dermed formentlig de amerikanske myndigheder, har ændret holdning til blokaden af Huawei. Det nye standpunkt gør livet lidt lettere for den kinesiske mobilgigant.Tilføj som favorit
annonce
Luk menu