annonse
annonse
annonse

Test: Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro

Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Plus
Markedets bedste mobilkamera med 5x optisk zoom, 10x hybridzoom og revolutionerende nat-mode. Lynhurtig opladning, omvendt trådløs opladning, stærk ydelse og masser af anden brugbar funktionalitet. Bedste topmobil for pengene lige nu.
Minus
Halvdårlig talekvalitet, fordi lyd skabes gennem vibrationer i skærmen. Derfor heller ingen stereolyd. Understøtter ikke microSD-kort, og kameraets AI-funktioner er vist mest for sjov. Glider hvis den ikke lægges på en 100% plan overflade.

Fra at være underdog med fokus på billige telefoner er kinesiske Huawei de seneste par år blevet verdens næststørste mobilproducent, kun overgået af Samsung, som kineserne meget vel kunne tænkes at overhale inden for de næste seks til 12 måneder.

Præcis som Samsung, der med henholdsvis Galaxy S- og Galaxy Note-serierne har to store lanceringer om året, har også Huawei to flagskibsmodeller, der bliver fornyet med 12 måneders mellemrum. Mate-serien, med Mate 20 Pro fra efteråret 2018 som seneste skud på stammen, har fokus på ydelse og ny processorteknologi, mens P-serien med P20 Pro som sidste års topmodel har fokus på kameraet.

Nu er vi så kommet til Huawei P30 Pro, der med samme processor og ydelse som Mate 20 Pro, men med nye og forbedrede kamerafunktioner, går direkte i struben på den nyeste Samsung Galaxy S10+ i kampen om mobilkundernes gunst.

Det er en kamp, hvor Huawei har givet sig selv et lille forspring ved at holde prisen nede. De dyrere modeller af henholdsvis Samsung Galaxy S10+ og Huawei P30 Pro kan ikke sammenlignes direkte, fordi de er udstyret med forskellig mængde lagerplads, men den mindste Galaxy S10+ og den mindste P30 Pro kommer begge med 128 GB indbygget lager og 8 GB RAM, og hos Samsung koster den fornøjelse 8.000 kroner, mens Huawei-kunder slipper med 6.699 kroner. Mit testeksemplar af P30 Pro til 7.499 kroner kommer derimod med 256 GB indbygget lager, hvilket er en konfiguration, som ikke findes hos Samsung.

Det korte af det lange er, at hvis man tænker udelukkende med pengepungen, skal man vælge Huawei. Om P30 Pro så rent faktisk er pengene værd, kan du læse herunder.

OLED-skærmen på Huawei P30 Pro er ikke lige så lysstærk eller højtopløst som på Huaweis egen Mate 20 Pro. Men den fungerer alligevel glimrende udendøre. Foto: Peter Gotschalk

Udseende og konstruktion

Som det hører sig til for en topmodel i P30 Pro’s prisklasse, har Huawei hentet design og byggekvalitet fra øverste hylde. Mobilen er robust fremstillet med Gorilla Glass på for- og bagside omkranset af en ramme af aluminium, og på trods af en vægt på næsten 200 gram virker P30 Pro alligevel let og nem at håndtere.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Telefonen er tilgængelig i tre forskellige farver – Breathing Crystal, Aurora og Black – og i hvert fald det testeksemplar i farven Aurora, jeg fik i hænderne, byder på et lækkert farvespil mellem lys blå og dybere violet på bagsiden, når man vender og drejer mobilen.

Det er ikke alle, der vil være vilde med, at både for- og bagside buer ind langs kanten, hvilket kan gøre den lidt anstrengende for håndfladen at holde for længe ad gangen, men mit største problem med telefonen var faktisk, at den er ekstremt glat. Så glat, at den får sit eget liv og begynder at glide, hvis man lægger den på en overflade, der ikke er 100% plan.

Det nye “quad”-kamera er fremstillet i samarbejde med Leica. Især nyskabende er den nederste linse, som er et teleobjektiv med 5x optisk zoom.  For at få plads til det har man lavet en periskoplignende optik med en prisme, der vinkler lyset ind i telefonen. Foto: Peter Gotschalk

Skærm

Med sin Full HD+-opløsning på 2340 x 1080 pixels fordelt på 6,47” (formatet er 19.5:9) er OLED-skærmen ikke så skarp som den, Huawei satte i Mate 20 Pro, men med op til 605 nits er den næsten lige så lysstærk, hvilket kommer dig til gode, nu hvor foråret er på vej, og solen rent faktisk begynder at skinne igen.

Farvetemperaturen kan indstilles manuelt, og blåt lys kan filtreres bort, så oplevelsen bliver optimal for netop dine øjne, uanset dine personlige præferencer. 

I forhold til Mate 20 Pro har P30 Pro fået et lidt større skærmareal, fordi det hak, der sidder øverst på skærmen på de fleste mobiler, er blevet væsentligt mindre, og nu blot har form som en lille dråbe. Det betyder dog, at der ikke er blevet plads til de frontkameraer, der muliggjorde dybdemåling og dermed 3D-ansigtsgenkendelse i Mate 20 Pro. I stedet må du nøjes med det lidt mindre sikre 2D-ansigtskendelse, som dog skulle være godt nok til de fleste. Problemet med 2D-teknologien er, at den i princippet kan snydes af et vellignende foto, men det lykkedes nu ikke for mig, uanset hvor mange gange, jeg prøvede at vise telefonen mine selfies.

Fingeraftrykslæseren sidder også i skærmen, og hvor ansigtsgenkendelsen indimellem skulle prøve et par gange, før mit åsyn blev genkendt, virkede fingeraftrykslæseren hver gang. Lynhurtigt og uden problemer.

Fingeraftrykslæseren sidder indbygget i skærmen. Den virkede hver gang! Foto: Huawei

Kamera med fire linser

Det ville være en underdrivelse at sige, at Huawei ved lanceringen gjorde et stort nummer ud af, at P30 Pro af kameraspecialisterne hos DxOMark er blevet kåret som markedets aktuelt bedste kameramobil. Med en DxOMark Mobile score på 112 slår P30 Pro sine egne forgængere P20 Pro og Mate 20 Pro samt Samsung Galaxy S10+, der alle med 109 point er på en delt andenplads. Så det er forståeligt, at Huawei har svært ved at få armene ned, og det er ganske fortjent, for Huawei P30 Pro har uden omsvøb det bedste kamera, vi nogensinde har set på en mobiltelefon!

Huawei kalder deres nye kamerasystem, som er udviklet i samarbejde med Leica, for et “quad”-kamera, og det består af fire linser:

1) 20 MP, 16 mm, f/2,2 ultra vidvinkel

2) 40 MP, 27 mm, f/1,6 vidvinkel med optisk billedstabilisering (OIS)

3) 8 MP, 80 mm, f/3,4 125 mm tele med optisk billedstabilisering (OIS)

4) Time-of-Flight (ToF) dybdesensor

Kameraet kan selvfølgelig lagre billeder som råfiler, men derudover byder de fire linser til sammen på nogle spændende nye funktioner, hvoraf de to mest imponerende er den hybride zoom-funktion og et nyt nat-mode, som tager bedre billeder i mørke end noget andet mobilkamera på markedet.

(Foto: Producent)

Helt tæt på

For at starte med zoom-funktionen, så er Huawei P30 Pro den eneste smartphone på markedet, der tilbyder et teleobjektiv med 5x optisk zoom, hvor konkurrenterne kun har 2x. For at få plads til det har man lavet en periskoplignende optik med en prisme, der vinkler lyset ind i telefonen. En løsning, som vi tidligere har set på vandtætte kompaktkameraer. Ved hjælp af software kan man endda opnå op til 10x hybridzoom. Det lyder, som om det let kunne blive rystet og uskarpt, men den optiske billedstabilisering gjorde et godt stykke arbejde, da vi prøvede det.

Huawei har derudover indbygget op til 50x digital zoom i telefonen, men det er et cirkustrick, der skaber et meget uskarpt resultat og svarer til at croppe sine egne billeder i Photoshop.

Spir med udsigt over Paris fotograferet med Huawei P30 Pro uden zoom. Foto: Peter Gotschalk

 

Samme motiv fotograferet med 5x optisk zoom. Bemærk skarpheden i billedet. Foto: Peter Gotschalk

 

For at komme endnu tættere på – som her 10x – skal den optiske zoom kombineres med digital zoom, hvilket Huawei kalder for hybridzoom. Men billedet står stadig knivskarpt. Foto: Peter Gotschalk

 

Til sammenligning ser det samme motiv sådan ud, når det fotograferes med 10x digital zoom på iPhone Xs. Uskarpt og masser af støj i billedet. Foto: Peter Gotschalk

Billeder i bælgravende mørke

Den nye nattetilstand, der lader dig tage billeder i meget mørke omgivelser, er til gengæld alt andet end et cirkustrick. Takket være en ny RYB-sensor (i stedet for den traditionelle RGB, som sidder i de fleste andre smartphones) kan kameraet i P30 Pro gå helt op til ISO 409.600 (sammenlignet med ISO 102.400 for P20 Pro).

Ser det ud som om, jeg tog dette billede med Huawei P30 Pro ved højlys dag eller tidligt om aftenen? Det gjorde jeg ikke. Det var bælgmørkt, og jeg kunne knap nok se andet end et omrids af elefanten med det blotte øje. Foto: Peter Gotschalk

 

Elefanten fotograferet få sekunder senere med iPhone Xs. Foto: Peter Gotschalk

Sammen med en mere lysstærk optik og bedre billedprocessering, som trækker kurverne op for at lysne billederne samtidig med, at der kompenseres for støj fra mørket, betyder det i praksis, at Huawei P30 Pro kan tage billeder i bælgravende mørke. Af ting, som man nærmest ikke kan se med det menneskelige øje, og som ingen anden smartphone på markedet kan fotografere. Især i betragtning af, at billedprocesseringen skal kompensere for potentielt monstrøse artefakter fra de mørke omgivelser, er det lidt af en mirakel, at billederne bliver så gode, som tilfældet er. Det er faktisk for vildt.

Selv et motiv som dette fotograferet med P30 Pro sent om aftenen og med modlys fra baggrunden fremstår lyst og uden artefakter. Foto: Peter Gotschalk

 

Samme motiv fotograferet med iPhone Xs. Husene i baggrunden lyser op, men træerne og springvandet forsvinder i mørket. Foto: Peter Gotschalk

Flere kamerafunktioner

Frontkameraet er på 32 MP og således en forbedring i forhold til selfie-kameraet på Mate 20 Pro.

Med en vinkel på mere end 120 grader kan ultravidvinkel-linsen tage panorama-lignende billeder og gør det samtidig muligt at tage skarpe makrobilleder på kun 2,5 cm afstand. Heller ikke dårligt.

Til gengæld er der ikke meget ved de indbyggede AI-funktioner, som påstår at kunne oversætte tekst, fastsætte antallet af kalorier i et måltid mad og genkende produkter, så du bagefter kan købe en tilsvarende dims direkte i kamera-app’en. Altsammen blot ved, at du peger kameraet på objektet foran dig. Den kunstige intelligens gætter oftere forkert end rigtigt, og i praksis er funktionen ubrugelig.

Ved hjælp af ultravidvinkel-linsen kan man tage makrobilleder på ned til 2,5 cm afstand. Foto: Peter Gotschalk

 

iPhone Xs kæmper tydeligvis, når motivet kommer tættere på end 5-10 cm. Foto: Peter Gotschalk

Lyd

Så slemt er det ikke med lyden i Huawei P30 Pro, men rigtig god er lydkvaliteten heller ikke. Kineserne har erstattet den øverste højttaler, der normalt sidder ved øret, når man taler, med den såkaldte Huawei Acoustic Screen. Det betyder i praksis, at lyden overføres til øret via vibrationer i skærmens øverste område, og selvom det kan forekomme både smart og højteknologisk, så er den resulterende talekvalitet simpelthen for dårlig.

Den manglende højttaler betyder tilmed, at P30 Pro ikke har stereolyd, når man spiller spil eller ser video på telefonen, og man er faktisk nødt til at koble et par gode hovedtelefoner til mobilen for at få bare nogenlunde hæderlig lyd ud af den. Vel at mærke via trådløs forbindelse, for noget 3,5 mm jackstik har P30 Pro heller ikke.

Huawei P30 Pro kan oplades til 70% på 30 minutter. Foto: Huawei

Ydelse og funktioner

Nuvel, for den audiofile er Huawei P30 Pro ikke det rigtige valg, men den nye mobil har alligevel andre esser i ærmet end det imponerende kamera.

Således understøtter den både trådløs opladning og lynhurtig 40 W SuperCharge. Mobilen kan tilmed selv bruges som oplader via den såkaldte omvendte trådløse opladning, så du kan redde dine venner, hvis deres mobil er ved at løbe tør for strøm. Dette er en funktionalitet, som Huawei introducerede med Mate 20 Pro, og som nu altså også er at finde hos P30 Pro. Det går ikke stærkt og koster din P30 Pro mere end dobbelt så meget strøm end den mængde, der gives videre til den enhed, der oplades. Men det virker, og som vi alle ved, kan 5% strøm på mobilen gøre hele forskellen sidste på dagen eller sent om aftenen.

Det er lidt træls, at Huawei P30 Pro ikke understøtter udvidelse af hukommelsen via et helt almindeligt microSD-kort. I stedet har den en indgang til 2 x Nano SIM-kort, så mobilen kan bruges med to telefonnumre ad gangen. Eller man kan bruge den ene plads til et særligt Nano-hukommelseskort, som Huawei selv producerer og som P30 Pro understøtter op til 256 GB.

I benchmarktests ligger Huawei P30 Pro en smule bag både Samsung Galaxy S10+ og Apple iPhone Xs Max, men i praksis er mobilen lynhurtig, og lægger man f.eks. den nyeste iPhone ved siden af P30 Pro og starter forskellige apps samtidig, så åbner de hurtigst på Huawei-mobilen. Hver gang. Store apps og spil starter omgående og afvikles uden hak eller pauser. Det er helt klart godkendt.

Arc de Triomphe du Carrousel foran Louvre fotograferet med standardindstillinger. Foto: Peter Gotschalk

 

Sådan ser Arc de Triomphe du Carrousel ud udsat for ultravidvinkel-linsen i Huawei P30 Pro. Foto: Peter Gotschalk

Konklusion

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet. Det kan der ikke herske nogen tvivl om. Med den vildeste zoomfunktion, vi har set på en mobil, og en nærmest revolutionerende evne til at tage billeder i bælgravende mørke, er der ingen andre mobiler over og ingen ved siden af Huawei P30 Pro på det punkt lige nu.

Den er også lynhurtig og har en fremragende skærm. Dertil kommer en masse brugbar og gennemtænkt funktionalitet. Man får virkelig meget for pengene.

Desværre trækker det ned – specielt her i Lyd & Billede – at Huawei er gået så meget på kompromis med lydkvaliteten. Talekvaliteten er til at leve med, men heller ikke mere, og det føles rimelig 2013-agtigt med en flagskibsmodel af en smartphone uden stereohøjttaler.

2D-ansigtsgenkendelse er da også til at leve med, men er et skridt tilbage i forhold til tidligere modeller. Og så må det da være muligt at lave en lækker og slank mobil i glas, der ikke glider som en skøjteløber, når man lægger den på et bord!

Fra at være underdog med fokus på billige telefoner er kinesiske Huawei de seneste par år blevet verdens næststørste mobilproducent, kun overgået af Samsung, som kineserne meget vel kunne tænkes at overhale inden for de næste seks til 12 måneder.

Præcis som Samsung, der med henholdsvis Galaxy S- og Galaxy Note-serierne har to store lanceringer om året, har også Huawei to flagskibsmodeller, der bliver fornyet med 12 måneders mellemrum. Mate-serien, med Mate 20 Pro fra efteråret 2018 som seneste skud på stammen, har fokus på ydelse og ny processorteknologi, mens P-serien med P20 Pro som sidste års topmodel har fokus på kameraet.

Nu er vi så kommet til Huawei P30 Pro, der med samme processor og ydelse som Mate 20 Pro, men med nye og forbedrede kamerafunktioner, går direkte i struben på den nyeste Samsung Galaxy S10+ i kampen om mobilkundernes gunst.

Det er en kamp, hvor Huawei har givet sig selv et lille forspring ved at holde prisen nede. De dyrere modeller af henholdsvis Samsung Galaxy S10+ og Huawei P30 Pro kan ikke sammenlignes direkte, fordi de er udstyret med forskellig mængde lagerplads, men den mindste Galaxy S10+ og den mindste P30 Pro kommer begge med 128 GB indbygget lager og 8 GB RAM, og hos Samsung koster den fornøjelse 8.000 kroner, mens Huawei-kunder slipper med 6.699 kroner. Mit testeksemplar af P30 Pro til 7.499 kroner kommer derimod med 256 GB indbygget lager, hvilket er en konfiguration, som ikke findes hos Samsung.

Det korte af det lange er, at hvis man tænker udelukkende med pengepungen, skal man vælge Huawei. Om P30 Pro så rent faktisk er pengene værd, kan du læse herunder.

[caption id="attachment_94154" align="alignnone" width="989"] OLED-skærmen på Huawei P30 Pro er ikke lige så lysstærk eller højtopløst som på Huaweis egen Mate 20 Pro. Men den fungerer alligevel glimrende udendøre. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Udseende og konstruktion

Som det hører sig til for en topmodel i P30 Pro’s prisklasse, har Huawei hentet design og byggekvalitet fra øverste hylde. Mobilen er robust fremstillet med Gorilla Glass på for- og bagside omkranset af en ramme af aluminium, og på trods af en vægt på næsten 200 gram virker P30 Pro alligevel let og nem at håndtere.

Telefonen er tilgængelig i tre forskellige farver - Breathing Crystal, Aurora og Black - og i hvert fald det testeksemplar i farven Aurora, jeg fik i hænderne, byder på et lækkert farvespil mellem lys blå og dybere violet på bagsiden, når man vender og drejer mobilen.

Det er ikke alle, der vil være vilde med, at både for- og bagside buer ind langs kanten, hvilket kan gøre den lidt anstrengende for håndfladen at holde for længe ad gangen, men mit største problem med telefonen var faktisk, at den er ekstremt glat. Så glat, at den får sit eget liv og begynder at glide, hvis man lægger den på en overflade, der ikke er 100% plan.

[caption id="attachment_94155" align="alignnone" width="989"] Det nye “quad”-kamera er fremstillet i samarbejde med Leica. Især nyskabende er den nederste linse, som er et teleobjektiv med 5x optisk zoom.  For at få plads til det har man lavet en periskoplignende optik med en prisme, der vinkler lyset ind i telefonen. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Skærm

Med sin Full HD+-opløsning på 2340 x 1080 pixels fordelt på 6,47” (formatet er 19.5:9) er OLED-skærmen ikke så skarp som den, Huawei satte i Mate 20 Pro, men med op til 605 nits er den næsten lige så lysstærk, hvilket kommer dig til gode, nu hvor foråret er på vej, og solen rent faktisk begynder at skinne igen.

Farvetemperaturen kan indstilles manuelt, og blåt lys kan filtreres bort, så oplevelsen bliver optimal for netop dine øjne, uanset dine personlige præferencer. 

I forhold til Mate 20 Pro har P30 Pro fået et lidt større skærmareal, fordi det hak, der sidder øverst på skærmen på de fleste mobiler, er blevet væsentligt mindre, og nu blot har form som en lille dråbe. Det betyder dog, at der ikke er blevet plads til de frontkameraer, der muliggjorde dybdemåling og dermed 3D-ansigtsgenkendelse i Mate 20 Pro. I stedet må du nøjes med det lidt mindre sikre 2D-ansigtskendelse, som dog skulle være godt nok til de fleste. Problemet med 2D-teknologien er, at den i princippet kan snydes af et vellignende foto, men det lykkedes nu ikke for mig, uanset hvor mange gange, jeg prøvede at vise telefonen mine selfies.

Fingeraftrykslæseren sidder også i skærmen, og hvor ansigtsgenkendelsen indimellem skulle prøve et par gange, før mit åsyn blev genkendt, virkede fingeraftrykslæseren hver gang. Lynhurtigt og uden problemer.

[caption id="attachment_94156" align="alignnone" width="989"] Fingeraftrykslæseren sidder indbygget i skærmen. Den virkede hver gang! Foto: Huawei[/caption]

Kamera med fire linser

Det ville være en underdrivelse at sige, at Huawei ved lanceringen gjorde et stort nummer ud af, at P30 Pro af kameraspecialisterne hos DxOMark er blevet kåret som markedets aktuelt bedste kameramobil. Med en DxOMark Mobile score på 112 slår P30 Pro sine egne forgængere P20 Pro og Mate 20 Pro samt Samsung Galaxy S10+, der alle med 109 point er på en delt andenplads. Så det er forståeligt, at Huawei har svært ved at få armene ned, og det er ganske fortjent, for Huawei P30 Pro har uden omsvøb det bedste kamera, vi nogensinde har set på en mobiltelefon!

Huawei kalder deres nye kamerasystem, som er udviklet i samarbejde med Leica, for et “quad”-kamera, og det består af fire linser:

1) 20 MP, 16 mm, f/2,2 ultra vidvinkel

2) 40 MP, 27 mm, f/1,6 vidvinkel med optisk billedstabilisering (OIS)

3) 8 MP, 80 mm, f/3,4 125 mm tele med optisk billedstabilisering (OIS)

4) Time-of-Flight (ToF) dybdesensor

Kameraet kan selvfølgelig lagre billeder som råfiler, men derudover byder de fire linser til sammen på nogle spændende nye funktioner, hvoraf de to mest imponerende er den hybride zoom-funktion og et nyt nat-mode, som tager bedre billeder i mørke end noget andet mobilkamera på markedet.

[caption id="attachment_94157" align="alignnone" width="989"] (Foto: Producent)[/caption]

Helt tæt på

For at starte med zoom-funktionen, så er Huawei P30 Pro den eneste smartphone på markedet, der tilbyder et teleobjektiv med 5x optisk zoom, hvor konkurrenterne kun har 2x. For at få plads til det har man lavet en periskoplignende optik med en prisme, der vinkler lyset ind i telefonen. En løsning, som vi tidligere har set på vandtætte kompaktkameraer. Ved hjælp af software kan man endda opnå op til 10x hybridzoom. Det lyder, som om det let kunne blive rystet og uskarpt, men den optiske billedstabilisering gjorde et godt stykke arbejde, da vi prøvede det.

Huawei har derudover indbygget op til 50x digital zoom i telefonen, men det er et cirkustrick, der skaber et meget uskarpt resultat og svarer til at croppe sine egne billeder i Photoshop.

[caption id="attachment_94073" align="alignnone" width="989"] Spir med udsigt over Paris fotograferet med Huawei P30 Pro uden zoom. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94070" align="alignnone" width="989"] Samme motiv fotograferet med 5x optisk zoom. Bemærk skarpheden i billedet. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94072" align="alignnone" width="989"] For at komme endnu tættere på - som her 10x - skal den optiske zoom kombineres med digital zoom, hvilket Huawei kalder for hybridzoom. Men billedet står stadig knivskarpt. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94071" align="alignnone" width="989"] Til sammenligning ser det samme motiv sådan ud, når det fotograferes med 10x digital zoom på iPhone Xs. Uskarpt og masser af støj i billedet. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Billeder i bælgravende mørke

Den nye nattetilstand, der lader dig tage billeder i meget mørke omgivelser, er til gengæld alt andet end et cirkustrick. Takket være en ny RYB-sensor (i stedet for den traditionelle RGB, som sidder i de fleste andre smartphones) kan kameraet i P30 Pro gå helt op til ISO 409.600 (sammenlignet med ISO 102.400 for P20 Pro).

[caption id="attachment_94158" align="alignnone" width="989"] Ser det ud som om, jeg tog dette billede med Huawei P30 Pro ved højlys dag eller tidligt om aftenen? Det gjorde jeg ikke. Det var bælgmørkt, og jeg kunne knap nok se andet end et omrids af elefanten med det blotte øje. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94159" align="alignnone" width="989"] Elefanten fotograferet få sekunder senere med iPhone Xs. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Sammen med en mere lysstærk optik og bedre billedprocessering, som trækker kurverne op for at lysne billederne samtidig med, at der kompenseres for støj fra mørket, betyder det i praksis, at Huawei P30 Pro kan tage billeder i bælgravende mørke. Af ting, som man nærmest ikke kan se med det menneskelige øje, og som ingen anden smartphone på markedet kan fotografere. Især i betragtning af, at billedprocesseringen skal kompensere for potentielt monstrøse artefakter fra de mørke omgivelser, er det lidt af en mirakel, at billederne bliver så gode, som tilfældet er. Det er faktisk for vildt.

[caption id="attachment_94160" align="alignnone" width="989"] Selv et motiv som dette fotograferet med P30 Pro sent om aftenen og med modlys fra baggrunden fremstår lyst og uden artefakter. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94161" align="alignnone" width="989"] Samme motiv fotograferet med iPhone Xs. Husene i baggrunden lyser op, men træerne og springvandet forsvinder i mørket. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Flere kamerafunktioner

Frontkameraet er på 32 MP og således en forbedring i forhold til selfie-kameraet på Mate 20 Pro.

Med en vinkel på mere end 120 grader kan ultravidvinkel-linsen tage panorama-lignende billeder og gør det samtidig muligt at tage skarpe makrobilleder på kun 2,5 cm afstand. Heller ikke dårligt.

Til gengæld er der ikke meget ved de indbyggede AI-funktioner, som påstår at kunne oversætte tekst, fastsætte antallet af kalorier i et måltid mad og genkende produkter, så du bagefter kan købe en tilsvarende dims direkte i kamera-app’en. Altsammen blot ved, at du peger kameraet på objektet foran dig. Den kunstige intelligens gætter oftere forkert end rigtigt, og i praksis er funktionen ubrugelig.

[caption id="attachment_94162" align="alignnone" width="989"] Ved hjælp af ultravidvinkel-linsen kan man tage makrobilleder på ned til 2,5 cm afstand. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94163" align="alignnone" width="989"] iPhone Xs kæmper tydeligvis, når motivet kommer tættere på end 5-10 cm. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Lyd

Så slemt er det ikke med lyden i Huawei P30 Pro, men rigtig god er lydkvaliteten heller ikke. Kineserne har erstattet den øverste højttaler, der normalt sidder ved øret, når man taler, med den såkaldte Huawei Acoustic Screen. Det betyder i praksis, at lyden overføres til øret via vibrationer i skærmens øverste område, og selvom det kan forekomme både smart og højteknologisk, så er den resulterende talekvalitet simpelthen for dårlig.

Den manglende højttaler betyder tilmed, at P30 Pro ikke har stereolyd, når man spiller spil eller ser video på telefonen, og man er faktisk nødt til at koble et par gode hovedtelefoner til mobilen for at få bare nogenlunde hæderlig lyd ud af den. Vel at mærke via trådløs forbindelse, for noget 3,5 mm jackstik har P30 Pro heller ikke.

[caption id="attachment_94169" align="alignnone" width="989"] Huawei P30 Pro kan oplades til 70% på 30 minutter. Foto: Huawei[/caption]

Ydelse og funktioner

Nuvel, for den audiofile er Huawei P30 Pro ikke det rigtige valg, men den nye mobil har alligevel andre esser i ærmet end det imponerende kamera.

Således understøtter den både trådløs opladning og lynhurtig 40 W SuperCharge. Mobilen kan tilmed selv bruges som oplader via den såkaldte omvendte trådløse opladning, så du kan redde dine venner, hvis deres mobil er ved at løbe tør for strøm. Dette er en funktionalitet, som Huawei introducerede med Mate 20 Pro, og som nu altså også er at finde hos P30 Pro. Det går ikke stærkt og koster din P30 Pro mere end dobbelt så meget strøm end den mængde, der gives videre til den enhed, der oplades. Men det virker, og som vi alle ved, kan 5% strøm på mobilen gøre hele forskellen sidste på dagen eller sent om aftenen.

Det er lidt træls, at Huawei P30 Pro ikke understøtter udvidelse af hukommelsen via et helt almindeligt microSD-kort. I stedet har den en indgang til 2 x Nano SIM-kort, så mobilen kan bruges med to telefonnumre ad gangen. Eller man kan bruge den ene plads til et særligt Nano-hukommelseskort, som Huawei selv producerer og som P30 Pro understøtter op til 256 GB.

I benchmarktests ligger Huawei P30 Pro en smule bag både Samsung Galaxy S10+ og Apple iPhone Xs Max, men i praksis er mobilen lynhurtig, og lægger man f.eks. den nyeste iPhone ved siden af P30 Pro og starter forskellige apps samtidig, så åbner de hurtigst på Huawei-mobilen. Hver gang. Store apps og spil starter omgående og afvikles uden hak eller pauser. Det er helt klart godkendt.

[caption id="attachment_94075" align="alignnone" width="989"] Arc de Triomphe du Carrousel foran Louvre fotograferet med standardindstillinger. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94074" align="alignnone" width="989"] Sådan ser Arc de Triomphe du Carrousel ud udsat for ultravidvinkel-linsen i Huawei P30 Pro. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Konklusion

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet. Det kan der ikke herske nogen tvivl om. Med den vildeste zoomfunktion, vi har set på en mobil, og en nærmest revolutionerende evne til at tage billeder i bælgravende mørke, er der ingen andre mobiler over og ingen ved siden af Huawei P30 Pro på det punkt lige nu.

Den er også lynhurtig og har en fremragende skærm. Dertil kommer en masse brugbar og gennemtænkt funktionalitet. Man får virkelig meget for pengene.

Desværre trækker det ned - specielt her i Lyd & Billede - at Huawei er gået så meget på kompromis med lydkvaliteten. Talekvaliteten er til at leve med, men heller ikke mere, og det føles rimelig 2013-agtigt med en flagskibsmodel af en smartphone uden stereohøjttaler.

2D-ansigtsgenkendelse er da også til at leve med, men er et skridt tilbage i forhold til tidligere modeller. Og så må det da være muligt at lave en lækker og slank mobil i glas, der ikke glider som en skøjteløber, når man lægger den på et bord!

Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Huawei P30 Pro
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Operativsystem: Android 9 Pie (+ Huawei EMUI 9.1)
  • Skærm: 6,47″ OLED, Full HD+ (2340 x 1080), 399 ppi
  • Processor: 2,6 + 1,92 + 1,8 GHz Kirin 980 octa-core
  • Hukommelse: 8 GB RAM / 256 GB lager (+ Nano Memory Card op til 256 GB)
  • Kameraer: 40 Mp f/1.6 + 20 Mp ultravidvinkel f/2.2 + 8 Mp tele f/3.4 + Time-of-Flight (primært) / 32 Mp f/2.0 (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, Beidou
  • Mål og vægt: 158 x 73,4 x 8,41 mm / 192 g
  • Batteri: 4200 mAh, 40 W SuperCharge + 15 W Wireless Quick Charge
  • Web: consumer.huawei.com/dk/
Huawei P30 Pro produktside
Pris: 7499,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×