Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

iPhone 6S og 6S Plus får 3D Touch

Vi vidste, det kom, men alligevel er 3D Touch en overraskelse.

Skrevet af / 09/09/2015 - 22:02
iPhone 6S og 6S Plus får 3D Touch

Hveranden iPhone-lancering plejer at være en kedelig affære. De såkaldte S-modeller (iPhone 4S, iPhone 5S) er sædvanligvis små opdateringer af den eksisterende model med lidt hurtigere processor, måske et bedre kamera og lidt mere hukommelse smidt oveni. Men sådan skulle det ikke være i år. Med 3D Touch har Apple lanceret én af de mest interessante nye smartphone-funktioner, vi har set længe.

Den nye iPhone 6S i "Rose Gold". Foto: Apple
Den nye iPhone 6S i “Rose Gold”. Foto: Apple

At den nye iPhone ville få Apples Force Touch, som allerede bruges til betjeningen af Apple Watch og den nye Apple MacBook, havde vi regnet ud, og tilmed kom kinesiske Huawei Apple i forkøbet ved at lancere en smartphone med force touch (gad vide om de får bøvl med Apples advokater) for en uge siden (modellen med force touch kommer så kun på det kinesiske marked). Men Apple tog alligevel måsen på os allesammen, for ikke alene havde de omdøbt Force Touch til 3D Touch på de nye iPhones – der fulgte også mange flere funktioner med, end vi havde regnet med.

3D Touch er som højreklik til din iPhone. Foto: Apple
3D Touch er som højreklik til din iPhone. Foto: Apple

Groft sagt er 3D Touch højreklik til din iPhone, men Apple har integreret teknologien dybt i iOS 9, så de nye gestures, der følger med, allerede fra starten kan bruges nærmest overalt i brugerfladen.

De to nye gestures kalder Apple for “peek” og “pop” – “peek” som i at tage et hurtigt kig og “pop” som i “pop in”, altså at komme hurtigt forbi. Det hele virkede indelysende, når man så det præsenteret live, men kan være svært at forklare med ord. Vi prøver alligevel.

Her tager Apples Phil Schiller et "peek" på en flyrute med 3D Touch. Foto: Apple
Her tager Apples Phil Schiller et “peek” på en flyrute med 3D Touch. Foto: Apple

Læser man for eksempel en besked eller en email, hvori der indgår en adresse, så kan man ved at trykke en lille smule hårdere på skærmen end normalt tage et hurtigt kig på placeringen i Kort-app’en, der dukker op som en rude ovenpå den, man befinder sig i. Hvis man så fjerner fingeren fra skærmen, ryger man niveauet tilbage til Mail eller Beskeder.

3D Touch virker også direkte fra hjemmeskærmen. Og ikke kun med Apples egne apps. Foto: Apple
3D Touch virker også direkte fra hjemmeskærmen. Og ikke kun med Apples egne apps. Foto: Apple

Hvis man i stedet trykker lidt hårdere på skærmen, mens man ser på kortet, så skifter man Mail-app’en ud med Kort-app’en og kan så arbejde videre derfra. Præcis den samme funktionalitet finder man i forbindelse med klokkeslet (som åbner kalenderen, hvis man tager et “peek”), URL’er (som åbner et hurtigt kig på den pågældende hjemmeside i Safari), etc. Det svarer lidt til at stå i vandkanten og dyppe tæerne i vandet – enten nøjes man med at dyppe og bestemmer sig for at forblive tørskoet, eller også hopper man i vandet!

3D Touch virker også fra hjemmeskærmen og også med tredjeparts-apps. Her er det Dropbox. Foto: Apple
Her ser vi for eksempel 3D Touch i aktion med Dropbox-app’en. Foto: Apple

3D Touch virker også fra hjemmeskærmen, hvor man for eksempel kan “peeke” på telefon-app’en (her får man vist sine favoritkontakter), på Apple Music, på kamera-app’en og mange flere. Også tredjeparts-apps som Facebook, Dropbox og Instagram understøtter 3D Touch såvel fra hjemmeskærmen som i app’en, og 3D Touch vil også blive brugt til at give mulighed for mere detaljeret touch-betjening af spil.

Og her Instagram. Foto: Apple
Og her Instagram. Foto: Apple

Nyt i iPhone 6S og 6S Plus er også et bedre kamera med 12 MP, der nu endelig kan optage video i 4K-opløsning, og frontkameraet på 5 MP har også fået en ny funktion. Når man tager selfier bruges hele Retina-skærmen nemlig som blitz! Herudover lancerer Apple en ny type billeder, de kalder for Live Photos. Er funktionen aktiveret vil kameraet optage et par sekunders video før og efter, billedet tages, og selvom billederne gemmes som normale fotos, vil man så kunne trykke på dem med 3D Touch og se bevægelse og høre lyd i billedet!

Det nye iSight-kamera i iPhone 6S og 6S Plus byder på 12 MP og animerede såkaldte Live Photos. Foto: Apple
Det nye iSight-kamera i iPhone 6S og 6S Plus byder på 12 MP og animerede såkaldte Live Photos. Foto: Apple

Naturligvis har resten af specifikationerne også fået en saltvandsindsprøjtning. Den nye A9-processor er angiveligt 70% hurtigere end forgængeren, som sad i iPhone 6 og 6 Plus, og Touch ID er blevet opdateret til version, som skulle være dobbelt så hurtigt.

iPhone 6S og 6S Plus kommer som første Apple-mobil med LTE Advanced, der tillader hastigheder på op til 300 mbps, og udover de sædvanlige farver fra sidste år – guld, sølv og space grey – kommer de nye telefoner også i legering af rødguld – Rose Gold på applesk!

Apple er klar med de nye modeller med enten 16, 64 eller 128 GB indbygget lager i butikkerne i store lande som USA, Canada, Tyskland, Storbritannien og Kina allerede den 25. september, og det loves, at telefonerne er ude i 130 lande inden jul.

De nye iPhones kommer i en almindelig og i en Plus-udgave med større skærm. Præcis som sidste år. Foto: Apple
De nye iPhones kommer i en almindelig og i en Plus-udgave med større skærm. Præcis som sidste år. Foto: Apple

Dansk lancering og pris kender vi endnu ikke, men i USA får telefonerne samme pris som de hidtidige topmodeller, der så bliver på markedet til nedsat pris. iPhone 5S bliver fremover den billigste iPhone-model.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

0
Lyd & Billede
Scroll to Top