MWC 2019: 5G vil revolutionere alting – bare ikke din mobil!

Analyse: Producenterne skyder ved siden af med de første lanceringer af 5G-smartphones på årets store mobilmesse.

5G var altdominerende og allestedsnærværende på årets Mobile World Congress i Barcelona. Mange af de store producenter havde en ny 5G-smartphone med på messen – heriblandt Huawei, Xiaomi, LG og Motorola – som de primært lovpriste med løfter om langt højere netværkshastigheder i forhold til eksisterende 4G-netværk. Og så med lidt vag snak om cloud-gaming eller, som i Huaweis tilfælde, behovet for foldbare mobiler med større skærm for at muliggøre “5G interfacing”, hvad det end skal betyde.

“Huawei Mate X vil være nøglen, forbrugerne kan åbne døren til 5G smart living med,” sagde Richard Yu, CEO hos Huawei Consumer Business Group, da firmaet lancerede den foldbare 5G-mobil på MWC 2019. Foto: Huawei

Mobilproducenterne var for sent ude

I bund og grund handlede det bare om at få en 5G-mobil på markedet i en fart, mens ingen af producenterne rigtigt gav sig tid til at forklare forbrugerne, hvilke fordele de egentlig kan regne med at få ud af deres nye 5G-kompatible smartphone.

Det er der primært to grunde til. Den ene er, at mobilproducenterne var for sent ude, dengang 4G/LTE-netværkene blev rullet ud tilbage i 2010-2011. På daværende tidpunkt var operatørerne klar før mange af mobilproducenterne, og den fejl vil producenterne gerne undgå at gentage for at få en større bid af kagen, når 5G-netværkene kommer op at køre.

Den anden grund til, at producenterne ikke fortæller os en overbevisende historie om, hvorfor vi skal købe en 5G-mobil lige om lidt, er, at de ikke selv ved det.

5G smadrer forretningsmodel

Netop fordi producenterne er tidligt ude, kan forbrugerne i mange lande – herunder i både Danmark, Norge og Sverige – komme til at vente en rum tid, formentlig frem til minimum 2020, før deres 5G-mobil får et 5G-netværk at snakke med. Nuvel, alle de nye 5G-mobiler kommer også til at understøtte 4G/LTE, og hvis man køber en 5G-enhed allerede i dag, er man jo fremtidssikret, vil firmaer som Huawei og Xiaomi sikkert svare.

Men selv når vi kommer frem til 2020, vil det være småt med egentlige fordele ved at have en 5G-mobil. Og da slet ikke en dyr flagskibsmodel med de dyreste specifikationer, der så skal koste endnu mere, fordi den nu har fået 5G. Hvis man har god 4G-dækning er der grænser for, hvor meget bedre oplevelsen bliver med Spotify, Netflix eller Instagram, blot fordi man surfer på et hurtigere 5G-netværk.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Nej, i virkeligheden risikerer producenterne faktisk, at 5G-teknologien smadrer hele deres forretningsmodel og gør behovet hos mange forbrugere for at købe og eje de dyre topmodeller væsentligt mindre, end det er i dag.

Hvorfor? Fordi 5G sender en stor del af regnekraften op i skyen. Dermed forsvinder behovet for at regne rundt med et mikroprocessor-kraftværk i lommen. 5G-mobilerne får primært brug for flere antenner og et større batteri, ikke foldbar skærm, etc.

Xiaomi Mi Mix 3 5G kommer til Skandinavien, selvom operatørerne endnu ikke er klar til 5G. Foto: Xiaomi

Mobilen er mindst vigtig

Selvfølgelig er det noget sludder at hævde, at der ingen fordele vil være ved at købe en 5G-mobil. Men det behøver absolut ikke være en af de netop lancerede og ret dyre premium-modeller, for den traditionelle måde at rangordne smartphones på i forhold til deres specifikationer vil i nogen grad gå i opløsning i takt med, at 5G for alvor vinder indpas på markedet. Og om ganske få år vil det formentlig blive umuligt for mobilproducenterne at overtale nogen forbruger til at betale de efterhånden eksorbitante beløb, der i dag skal op af lommen, hvis man vil investere i f.eks. en iPhone Xs Max, en Samsung Galaxy Note 9 eller lignende.

5G-teknologien vil blive en revolution, men det er alt det, der sker bag kulisserne, som kommer til at forandre sig, og i den sammenhæng er mobiltelefonen måske det mindst interessante led i værdikæden.

I stedet skal vi til at tale om cloud, Internet of Things (IoT) og kunstig intelligens (AI).

OnePlus og Qualcomm om 5G

Kort fortalt er de tre store fordele ved 5G: Større båndbredde, større kapacitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse med deraf følgende lynhurtige svartider. Det betyder, at (mange) flere enheder kan være forbundet til netværket på samme tid. Og at enhederne kommunikerer lynhurtigt og uden nogen form for forsinkelse med hinanden og med servere på netværket.

I løbet af mobilmessen deltog bl.a. Pete Lau (grundlægger og CEO, OnePlus) og Cristiano R. Amon (direktør for Qualcomm) i en paneldebat om 5G, og i deres spådomme omkring, hvad 5G-teknologien og dens førnævnte fordele kommer til at betyde både for mobilbranchen og for samfundet som helhed, lagde de ikke fingrene imellem.

5G paneldebat på MWC 2019 med Pete Lau, CEO for OnePlus (til venstre) og Cristiano R. Amon, direktør for Qualcomm (i midten). Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede

Frem til 2030, sagde Pete Lau, kommer 5G til at betyde, at alle tjenester vil befinde sig i skyen. Desuden vil der komme en masse nye tjenester, baseret på ægte kunstig intelligens, som vi nærmest ikke kan forestille os i dag. Og sidst, men ikke mindst, vil 5G for alvor sætte gang i tingenes internet, så fysiske objekter i et gigantisk omfang vil være koblet sammen via internettet.

Det vi taler om her, er en slags Star Trek-agtig fremtid, hvor hele verden tilbyder dig konstant, smart “super-assistance”, som OnePlus-grundlæggeren kaldte det, men hvor man også er totaltovervåget overalt og hele tiden. Bl.a. nævnte Pete Lau ansigtsgenkendelse som ét af de områder, hvor 5G kommer til at betyde en kæmpe forskel. Kameraerne vil være overalt, og de vil ikke som i dag skulle bruge et par sekunder for at genkende en bestemt person. I stedet vil alle systemer til alle tider i realtid være klar over, hvem man er, og hvor man befinder sig.

Cristiano R. Amon fra Qualcomm erklærede sig enig, og forklarede, at 5G ville betyde en fuldstændig transformation for mange brancher og virksomheder. Smartere hospitaler, fabrikker og biler er blot en del af det nye 5G-økosystem – man kunne f.eks. forestille sig læger, der foretager fjern-operationer på patienter ved hjælp af 5G og robotteknologi.

Mobiltelefonen kaldte Cristiano Amon for “vinduet til alting”. Men mobilen er netop kun et vindue, for operativsystemer og platforme vil blive irrelevante, mente Qualcomm-direktøren. I stedet vil apps, kunstig intelligens og skyen smelte sammen og tilbyde brugerne omfattende tjenester nærmest uafhængigt af den fysiske enhed. 5G vil komme til at blive taget for givet på samme måde, som vi i dag tager elektricitet og forbrændingsmotoren for givet.

Som eksempler på nye typer af cloud-baserede 5G-tjenester nævnte panelet live broadcasting i den forstand, at man vil få en konstant virtuel tilstedeværelse i en ny slags socialt netværk, hvor venner og følgere live kan deltage i ens liv, mens det udfolder sig.

Som at trække vejret

Det kan nok være, det lyder som meget radikale udsagn – meget langt fra blankpolerede marketing-budskaber uden krænkelsespotentiale – men selvom ingen kan spå om fremtiden, så er denne vision for 5G nok en hel del tættere på virkeligheden, end en antagelse om, at vi bare igen skal have hurtigere mobiler.

Lad dig derfor ikke narre af, at mobil-lanceringerne på årets Mobile World Congress virkede lige så overbevisende, som elektronikbranchens forsøg på at forsikre os om, at 3D-fjernsyn eller Virtual Reality var det nye sort. 5G bliver den største teknologiske revolution i vores levetid, som vi ikke kan se, fordi teknologien vil være over det hele og alle vegne i vores liv. Lidt ligesom luft. Det er også svært at undgå at trække vejret.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.