TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi har prøvet Apple Watch – igen!

For anden gang har Apple præsenteret sit smart-ur. Denne gang for alvor, for uret kommer i butikkerne i løbet af et par måneder. Bare ikke i Danmark.

Af / 10/03/2015 - 00:11
Vi har prøvet Apple Watch – igen!

Følg Lyd & Billede på Twitter  og Instagram Instagram

Efter i årevis at have hørt rygter om, at Apple arbejdede på et smart-ur, fik vi i september endelig en prototype at se. Siden har vi spekuleret som gale om specifikationer og andre detaljer, men nu er det her endelig! Apple Watch. Og vi har prøvet det i virkeligheden.

apple-watch-sport-460x233
Apple Watch Sport

Apple har virkelig med succes skabt et produkt til håndleddet, som føles som et rigtigt ur. Dette til trods for, at man ikke har gjort det åbenlyse og lavet urskiven rund! Hvilket til gengæld indebærer, at man har en skærm, som giver mere plads og er mere anvendelig.

Det er svært at formgive et smart-ur, som skal passe både når man cykler til arbejde, sidder i sofaen eller har et vigtigt forretningsmøde. Og det er blandt andet grunden til, at Apple har lavet tre forskellige versioner af Apple Watch til forskellige målgrupper.

Apple Watch (rustfrit stål)
Apple Watch (rustfrit stål)

En billig sportsversion af aluminium med forskellige remme af gummi, en mellemmodell i rustfrit stål med tilhørende remme og lænker og så en absolut luksusmodel i guldlegering. På den måde henvender Apple sig til en langt større målgruppe end konkurrenterne, som ofte kun har én model i sortimentet, selvom andre ure også i nogle tilfælde anvender helt almindelige urremme. Desuden har Apple tænkt på, at nogle kunder vil foretrække et mindre ur og har derfor lavet to forskellige størrelser – 38 og 42 mm.

Annonce

apple-watch-sport-worn-460x353

Sportsmodellens gummirem er virkelig blød og behagelig, og selv stålmodellens lænke føles overraskende behagelig mod huden. Jeg kan sagtens forestille mig at bruge den billige model i fitness-klubben eller stålmodellen til hverdag. Og jeg kunne oven i købet få kuller ved tanken om at bære den dyre model på armen, når jakkesættet skal findes frem. Konkurrenternes modeller passer aldrig ind i mere end én af disse situationer, og ingen af dem passer godt til slips og pudsede sko.

Apple Watch Edition kommer med en svedig prisseddel, fra USD 10.000!
Apple Watch Edition kommer med en svedig prisseddel, fra USD 10.000!

Apple har også tænkt længere end konkurrenterne, når det gælder, hvordan uret anvendes på en naturlig måde. I stedet for at diske op med mærkelige kombinationer af swipes og gestikuleringer på skærmen, så lader man i stedet skærmen registrere hvor hårdt man trykker. Og til at zoome ind og ud eller at scrolle i menuer bruger man smart-urets krone. Præcis som på et analogt ur. Desuden findes en hurtig-knap til at komme til kontaktlisten, hvilket gør det let og hurtigt at kommunikere.

apple-watch-sport-worn-460x353

Udover tekstmeddelelser kan man også sende små animationer eller sit pulsslag med smart-uret.

Det tog os ikke mange sekunder at finde ud af, hvordan man skifter mellem forskellige apps, fremkalde notifikationer eller hvordan, man tilpasser udseende eller funktioner. Som sædvanlig sidder Apples brugerflade lige i skabet.

Ligesom Google Now på Android Wear kan man på Apple Watch bruge Siri med stemmestyring for at give mere komplicerede kommandoer til uret. Og praktisk nok begynder Siri at forstå dansk fra version 8.3, der kommer senere på foråret.

Med sine apps og funktioner i HealthKit har Apple allerede lagt grunden til, at Apple Watch kan anvendes som aktivitetsarmbånd, så nu gælder det om hardwaren kan levere varen. Den indbyggede pulsmåler må være mere præcis end konkurrenternes. Hvordan det ser ud i praksis, vender vi tilbage til, når vi selv har fået mulighed for at teste smart-uret. Men første indtryk var, at uret målte pulsslaget meget hurtigt. Og i modsætning til da vi testede aktivitetsarmbånd (læs testen i Lyd & Billede #3/2015, der udkommer 12. marts), så kan man faktisk indstille på Apple-uret, om man for eksempel kører spinning på motionscyklen eller løber på løbebåndet. En god begyndelse.

Til og med opladningen er så let og enkel som muligt. Den lille brik fæstner sig magnetisk på bagsiden, så man slipper for at fumle rundt med kontakter. En praktisk løsning, der også betyder, at man slipper for at bekymre sig for løse forbindelser og slitage i fremtiden. Før lanceringen havde vi hørt rygter om, at man ville være nødt til at oplade sit Apple Watch hver dag, og med en batteritid på kun 18 timer, lader det desværre til at være korrekt.

Men det som afgør, om smart-uret bliver en succes, er udbuddet af apps. Under præsentationen fik vi at se, at der i USA vil være et væld af apps til alt fra vejret og nyheder til hoteller, flyselskaber og sikkerhed. Nu gælder det altså om, hvor hurtigt vi får apps til Danmark, der lader os bruge uret til at betale i forretninger herhjemme eller i det mindste læse lokale nyheder.

Apple Watch kommer i butikkerne den 24. april i den første række af lande, hvor det lanceres. Hvornår vi får uret at se i Danmark er endnu ukendt.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Huawei Mate 70 kan bestilles

Casios ur-ring er federe end Galaxy Ring

Gemini-app til iPhone frigivet

Lettere at finde mistet bagage

Endnu sværere at bryde ind i iPhone

Bliv ikke svindlet med QR-koder

Gemini på iOS set i App Store

Stærk fremgang for tablets

Galaxy S25 slår rekord i ydeevne

Nothing lancerer selvlysende mobil

OnePlus 13 med kæmpe batteri lanceret i Kina

AI-hjælp i Google Map