I en tid, hvor musikbranchen er præget af en “loudness war” – hvor flere og flere pladeselskaber beordrer lyden komprimeret for at kunne trænge igennem til radio og streamingtjenester – har det lille norske pladeselskab, Kirkelig Kulturverksted (KKV) valgt at gå sine helt egne veje.
“Noget af det generer mig virkelig. Det kommer ud af højttalerne på en påtrængende måde. Det ånder ikke, det er bare en af de der lydmure, der når lige derhen og ikke lover noget løft lidt længere fremme. Alt er lige stærkt hele vejen, det bliver utroligt fladt,” forklarede stifteren, den norske musikproducer, Erik Hillestad, da han modtog Lyd & Billedes ærespris for ti år siden.
Bygger bro mellem traditioner
Siden starten i 1974 har KKV brudt grænser, både musikalske og religiøse.
“Alt, hvad der har med Gud og det åndelige at gøre, er meget større, end vi mennesker kan formulere inden for et trossystem. Der er ingen religioner, der dækker alle mulige sandheder, men jeg er overbevist om, at de alle har noget sandt og godt og dybt at tilbyde mennesker,” sagde han, da han fik prisen i 2014.
Jubilæumsboks på vinyl
KKV udgav for nylig “I begynnelsen var pulsen” – en tredobbelt LP med håndplukkede skæringer fra virksomhedens fem årtier. Boksene er nummererede og indeholder også en booklet med en oversigt over alle KKV’s udgivelser, billeder fra udvalgte kunst- og arkitekturprojekter samt en introtekst af Erik Hillestad og et nyskrevet essay af Arne Guttormsen. For lydentusiaster er skiverne skåret på 180 grams vinyl.
Fejres med et all-star hold
Jubilæet bliver naturligvis markeret i Norge med en udsolgt koncert i Oslo den 17. november. På scenen står nogle af KKV’s mest bemærkelsesværdige kunstnere gennem tiderne: Bjørn Eidsvåg, Kari Bremnes, Ketil Bjørnstad, Karoline Krüger, Knut Reiersrud og Sarah Camille.
På samme scene tre dage senere genopliver KKV et af sine mest grænseoverskridende projekter, “Lullabies from the Axis of Evil”. Projektet blev skabt som en reaktion på, at USA i 2002 stemplede lande som Iran, Irak og Nordkorea som “ondskabens akse”. Hillestad rejste til Mellemøsten og indspillede vuggeviser i kvinders hjem for at vise menneskeligheden bag de politiske etiketter. Mahsa og Marjan Vahdat fra Iran, Hind Hamed fra Palæstina, Halla Bassam fra Irak og Sarah Jane Morris vil deltage i jubilæumskoncerten.
For fremtiden håber Hillestad, at der stadig vil være plads til gode indspilninger på trods af streamingtjenesternes fremmarch:
“Gode indspilningsteknikere skal snart have løn fra staten, hvis de ikke skal uddø,” advarede han for ti år siden.
Heldigvis lever den gode lyd stadig i bedste velgående, og så længe der er mennesker, som værdsætter kvalitet, vil der også være behov for musik, der ånder.
Køb jubilæumsalbummet her.