Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Fremmede megastrukturer i Mælkevejen?

Forskere er måske på sporet af noget, der kan vende op og ned på vores forståelse af universet: Dyson-sfærer i vores egen galakse!

Skrevet af / 28/06/2024 - 11:30
Fremmede megastrukturer i Mælkevejen?

Gigantiske kunstige strukturer kaldet Dyson-sfærer, som oprindeligt blev beskrevet af fysikeren Freeman Dyson, er for nylig blevet foreslået som en forklaring på anormale stjerner.

Forestil dig en gigantisk struktur, der omslutter en hel stjerne, indfanger dens energi og sender den til den civilisation, der har bygget den. Det er en Dyson-sfære – en fantastisk idé, som er gået fra science fiction til seriøs videnskabelig spekulation. Oprindeligt tænkt som et netværk af solenergisatellitter, har konceptet udviklet sig til ideen om en massiv, solid skal, der omgiver en stjerne fuldstændigt. En idé, der er så langt ude, at den udfordrer vores forståelse af, hvad der er teknologisk muligt.

Læs også Første turister i rummet! Galactic 02 fløj i går en vellykket rummission med tre privatpersoner, og var således først på flere punkter.

Project Hephaistos

Hvor umuligt det end lyder, har et hold forskere ved Uppsala Universitet i Sverige nu meddelt, at de har fundet flere potentielle kandidater til sådanne enorme Dyson-sfærer i Mælkevejen. Projekt Hephaistos, som er opkaldt efter den græske smedegud, har påtaget sig den enorme opgave at søge efter udenjordisk liv. Men i stedet for at lytte efter bevidste radiotransmissioner søger det efter spor af udenjordisk teknologi.

Såsom Dyson-sfærer. Denne dristige tilgang til at søge efter udenjordisk liv åbner op for muligheden for at opdage civilisationer, som måske ikke aktivt forsøger at kommunikere, men som stadig efterlader spor af deres eksistens gennem deres teknologi.

M-dwarf rød dvergstjerne
Røde dværgstjerner er meget mindre og køligere end vores sol, og de foreslås som de bedste kandidater til Dyson-sfærer. (Illustration: Dall-e)

M-dværge

Alle de kandidater, der er foreslået som mulige Dyson-sfærer, er såkaldte røde dværgstjerner eller M-dværge. Disse små, relativt kølige stjerner er de mest almindelige i vores galakse og har længe været betragtet som lovende mål i jagten på beboelige planeter. Nu kan de også være hjemsted for noget langt mere eksotisk.

M-dværge er interessante, fordi de er meget almindelige i Mælkevejen og har en lang levetid, hvilket giver en potentiel civilisation masser af tid til at udvikle avanceret teknologi som Dyson-sfærer.

Projekt Hephaistos har identificeret syv potentielle kandidater til Dyson-sfærer. De viser alle en betydelig infrarød overflod, som indtil videre ikke kan forklares med kendte naturlige kilder. Det stemmer også overens med en Dyson-sfære, som ville absorbere stjernelys og udstråle energien som varme i det infrarøde spektrum.

– Sandsynligvis ikke Dyson-sfærer

Men før vi erklærer, at vi nu har kontakt med udenjordiske civilisationer, advarer forskerne mod at drage forhastede konklusioner: “Vi vil gerne understrege, at selv om vores kandidater har egenskaber, der stemmer overens med delvise Dyson-sfærer, er det absolut for tidligt at antage, at MIR (midt-infrarødt) i disse kilder stammer fra dem,” konkluderer de.

Freeman Dyson - Getty Images-resized
Dyson-sfærer er opkaldt efter Freeman Dyson, som i 1959 var den første til formelt at beskrive de gigantiske megastrukturer. (Foto: Getty Images)

En milliard jordkloder

En af de største udfordringer ved at konstruere Dyson-sfærer, massive strukturer der omgiver en stjerne for at fange dens energi, er den enorme mængde materiale, der er nødvendig. For eksempel, hvis vi skulle indkapsle vores egen sol for at udvinde 10% af dens energi, ville vi ifølge astrofysiker Simon Goodwin have brug for en overfladestruktur tilsvarende en milliard jordkloder.:

“Vores eget solsystem har, hvad der svarer til hundrede jordkloder af fast materiale, så en avanceret udenjordisk civilisation ville være nødt til at opløse 10.000 planetsystemer og transportere dem til stjernen for at bygge sin Dyson-sfære,” skriver han her.

Selv om det er rigtigt, at M-dværge kan være så små som en tiendedel af solens radius, taler vi stadig om tusind planetsystemer, der ligner vores eget, som er nødvendige for at indkapsle en.

Hvis – og det er et stort hvis – fundene bliver bekræftet, vil det ikke kun være en videnskabelig sensation, men en begivenhed, der vil ryste hele menneskeheden. Er vi virkelig alene i universet, eller har vi superintelligente naboer, der bygger megastrukturer omkring deres hjemlige stjerner?

Kilder:

Project Hephaistos

universetoday.com

news.com.au

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Scroll to Top