Tv-underholdningen har taget en ny retning: Vi er på kort tid blevet vant til selv at bestemme, hvad vi vil se, og hvornår vi vil se det.
Broadcasting-branchen arbejder ihærdigt på at omstille sig til den nye hverdag – men selve tv’et er ikke nødvendigvis blevet mindre populært af den grund! Selv om mobil, internet og sociale medier tager stadig mere af vores tid, er et godt tv det naturlige valg, når du vil nyde en god film eller serie sammen med familie og venner.
Mere interaktiv tv-oplevelse
Et vigtigt skridt i denne udvikling er, at tv’et er blevet mere interaktivt. Ud over kabel, parabol og almindelig antenneindgang har vores fjernsyn nu også internetforbindelse og egne smart-applikationer (apps) om bord. Sidstnævnte kategori er den, der stiger mest.
Streaming-tjenester som Netflix og YouTube giver adgang til et bredere spektrum af underholdning, men det kræver et velfungerende system at binde det hele sammen. Tv’ets brugervenlighed, fjernbetjening og menusystem bliver derfor stadig vigtigere, og det er her, vi ser de største forskelle mellem de forskellige mærker. Nogle tv-producenter er simpelthen lykkedes bedre med deres smart-platform.
UHD er blevet modent, 3D er dødt – og skærmene vokser
Tv’er med Ultra HD-opløsning (3840 x 2160 pixel) er ikke længere noget nyt: Efter tre år på markedet er teknikken nærmest blevet standard, og selv om Full HD stadig findes i budgetklassen, vil langt de fleste tv’er, der sælges i år, have Ultra HD.
Samtidig har mange producenter valgt at fjerne 3D som funktion på årets modeller: Det at 3D er ikke en del af den nye UHD Blu-ray-standard, var endnu et søm i kisten for videre satsning på formatet.
Prisen på store tv-skærme er også faldet betragteligt i år. Mens 65 tommer plejede at være svinedyrt, og 70 tommer eller mere nærmest uopnåeligt, er priserne på seriøse storskærme krøbet ned på den rigtige side af 20.000 kroner.
HDR
Den hotteste trend på tv-fronten i år er uden tvivl Ultra HD med High Dynamic Range. En moderne videostandard, som gør tv-skærmen i stand til at vise flere gråtoner og farvenuancer, kombineret med langt højere kontrast og lysstyrke, end det tidligere var muligt. Det giver mere virkelighedstro billeder. Kildematerialet er tilgængeligt fra både Netflix og Ultra HD Blu-ray, men der stilles høje krav til tv’et for at få en fuldgod HDR-oplevelse.
De opgivne priser var anslåede markedspriser, da bladet gik i trykken. Vi anbefaler at tjekke prissøgningstjenester for den til enhver tid bedste pris på de anbefalede tv’er!
Vurderede produkter
Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste tv’er og projektorer:
Philips 55PUS8601
Samsung UE65KS9005
Sony Bravia KD-75XD9405
LG 70UH700
BenQ GS1
Epson EH-TW5350
BenQ W2000
Sony VPL-HW65ES
Årets bedste tv, mellemklasse
Samsung 55KS7005
Med sin blændende lysstyrke og sine flotte farver er Samsungs nye 7-serie et imponerende skue.
Samsung har længe været en af de mest toneangivende tv-producenter, især når det gælder design og smart-funktioner. Årets modeller har også fået et løft på billedsiden med nye, avancerede LCD-paneler, der lover både bredere farvespektrum og højere kontrast, end det tidligere var muligt.
7-serien fra Samsung kommer både i en flad (KS7005) og en buet (KS7505) version. Designmæssigt er der tale om en simpel affære med tynd, afrundet ramme og to V-formede fødder i hver sin side. På grund af fødderne skal tv-bordet være mindst lige så bredt – ellers er vægmontering selvfølgelig en mulighed.
Brugervenlighed og funktioner
Samsung-skærmen giver en rigtig god brugeroplevelse: Tv’et reagerer lynhurtigt på kommandoer og lader dig hoppe ind og ud af tjenester på en brøkdel af et sekund. Fjernbetjeningen kan let programmeres til at styre andre enheder som tv-bokse, Apple TV, PlayStation og lignende. Tilslutningsmulighederne er også gode: En egen One Connect samleboks gør det muligt at tilslutte op til fire HDMI-kilder, alle med understøttelse af HDMI 2.0/HDCP 2.2.
Billedkvalitet
Samsungs tv er ligesom sine storebrødre udstyret med et 10 bit Quantum Dot LCD-panel, der giver en væsentlig forbedring af lysstyrke, kontrast og farver. 55KS7005 er desuden Ultra HD Premium-certificeret, hvilket betyder, at det kan gengive HDR og Ultra HD Blu-ray på optimal vis. Skærmen har formidabel kontrast i forhold til konkurrenterne og gengiver lyse billedeffekter (f.eks. sollys) med langt flere nuancer og mere realistisk intensitet.
Den ekstra lysstyrke kommer virkelig til sin ret på HDR-film som Life of Pi og The Revenant, der får en helt anden dybde og realisme over sig. Netflix’ Marco Polo bliver også mere livagtig, med mere glød fra flammer og lignende. Oven i hatten byder Samsung-skærmen på et rigtig godt sortniveau i mørke scener, med ensartet lysfordeling og meget lidt tendens til clouding.
Konklusion
Konkurrencen er meget hård i dette prissegment, men Samsungs 7-serie er en tand skarpere end konkurrenterne på flere områder med flot design, fremragende brugervenlighed og ikke mindst strålende billedkvalitet.
Summen af alt dette gør Samsung 55KS7005 til vores reference i prisklassen under 15.000 kroner!
Årets bedste tv, topklasse
Sony Bravia KD-65XD9305
Bomstærk kontrast og blændende lysstyrke gør Sonys-skærmen til en oplagt kandidat for filmfans. Den har også en velfungerende billedindstilling til sport.
Sonys topmodeller plejer at spille i tv’ernes superliga, både hvad angår lyd og billede. Desværre afspejler det sig også i prisen! Det skyldes især det omfattende lydsystem med sidemonterede højttalere, som har givet saftige pris- og vægtstigninger.
I år stiller Sony til kamp med en væsentlig mere trimmet model: Borte er de dyre og pladskrævende højttalere til fordel for et slankere og mere minimalistisk tv. Udvendig er det tydeligt inspireret af sidste års papirtynde designmodel X90C, mens det indvendig er proppet med de fedeste billedfunktioner. Samtidig er prisen faldet, hvilket gør, at Sonys topmodel kan konkurrere i et lavere prisleje end før.
Det, der imponerer os allermest ved 65XD9305, er billedkvaliteten. Sony har udviklet en særlig bagbelysning – Slim Backlight Drive – der fungerer overraskende godt. Her taler vi virkelig sej kontrast! Sony-skærmen har fremragende sortniveau og lysfordeling (også i lokale partier), der kan minde om endnu dyrere bag-LED-skærme. Desuden er lysstyrken blændende.
Med Ultra HD-film som The Revenant og Life of Pi får vi et billede, der er endnu mere kontrastrigt og levende i forhold til konkurrenterne i prisklassen. Vi har også tjekket med HDR-indhold fra Netflix (Marco Polo), og Sony præsterer ligeledes en tand bedre her.
Sony-skærmen gør desuden et fremragende stykke arbejde med at opskalere almindeligt HD-indhold til Ultra HD. Den er udstyret med en avanceret 4K Reality Creation videoprocessor, der analyserer og opskalerer videosignalet til at se bedst muligt ud på den højopløste skærm. Her viser Sony endnu en gang, at det med billedprocessering er noget, de kan, og tv’et fremhæver detaljer, som man lettere går glip af hos konkurrenterne.
Årets bedste tv, high-end
Panasonic Viera TX-65DX900E
Panasonics topmodel er kort og godt fantastisk at se på. LCD-skærme bliver ikke meget bedre end dette!
Hvert år kommer der nye tv-modeller, som lover bedre billedkvalitet. Men ofte er der i realiteten snarere tale om gammel vin på nye flasker end reelle forbedringer. I år er det anderledes: Den nye videostandard HDR (High Dynamic Range) giver billedkvaliteten et betydeligt løft. Hvis altså tv’et kan gengive det.
Og her er det Panasonic, der er klassens dydsmønster: Viera TX-65DX900E kan prale af det nye Ultra HD Premium-logo, og både billedpanel, videoprocessering og bagbelysningsteknologi er kraftigt opgraderet for at opfylde kravene.
Billedkvalitet
Det allersejeste ved Panasonic-skærmen er, hvordan den håndterer lyse dele af billedet: Lysrefleksioner bliver blændende stærke, og eksplosioner slår imod os, så vi næsten kan mærke strålevarmen i ansigtet.
Mange af forbedringerne skyldes selvfølgelig det nye UHD Blu-ray-format, men uden en HDR-skærm af Panasonics kaliber ville vi ikke få de ekstra detaljer at se. Den har et langt større spillerum, når det gælder lysintensitet og farver.
DX900E har også avanceret LED-bagbelysning med i alt 512 individuelle zoner, som tillader meget præcis local dimming. Selv en toptrimmet LCD-skærm har sine begrænsninger sammenlignet med OLED, men DX900 er blandt de bedste, vi har set på LCD-fronten. Højere lysstyrke er en meget vigtig del af HDR-standarden og er foreløbig langt lettere – og billigere – at opnå med LCD.
Bedst af de bedste
For at kåre en værdig vinder i high-end klassen måtte vi samle nogle af årets bedste tv’er og lave nye målinger og evalueringer ved hjælp af en HDR-testbilledgenerator.
Målingerne viser, at Panasonic TX-65DX900E absolut er i referenceklasse, når det gælder lysstyrke, gråtoneskala og farvegengivelse. Det opfylder UHD Premium-kravene med en bred margin, både hvad angår lysstyrke og farvespektrum.
Panasonic-skærmen giver også fantastisk billedkvalitet med “almindelige” tv-udsendelser og film uden HDR. Desuden er den forberedt til kalibrering (CalMAN AutoCal), hvilket gør det let at finjustere billedet til perfektion (med professionelt måleudstyr). Det er langt ud over, hvad et almindeligt tv kan klare, og kan oversættes til mere dynamiske og virkelighedstro billeder.
Selv om OLED-skærme har bedre forudsætninger for at vise fuldstændig bælgmørk sort, er Panasonic TX-65DX900E på højde med det allerbedste, vi har set, uanset panelteknik. En velfortjent vinder af årets high-end pris!
Årets bedste projektor
Projektor: JVC DLA-X5000
Vi har aldrig set et bedre billede til under 100.000 kroner.
Man kan argumentere for, at det vigtigste i hjemmebiografen er et fedt billede. Og federe end JVC DLA-X5000 får du det ikke lige nu. Et bælgmørkt sortniveau står i skarp kontrast til højlys med mindst lige så meget tryk på som konkurrenterne, hvilket giver en billeddynamik, der slår alt andet, vi har set fra nogen hjemmebio-projektor. X5000 stiller simpelthen op i en anden liga og giver filmoplevelser af de sjældne.
Forgængeren DLA-X500R havde også et vanvittigt sortniveau, men X5000 tager det hele et skridt videre med øget lysstyrke oveni – og endnu mere punch.
Projektoren er ekstra brugervenlig med automatisering af alle indstillinger direkte fra fjernbetjeningen, inklusive skarphed og zoom. Man kan også gemme én linseindstilling til 16:9-format og en anden til 2,35:1, og skifte mellem dem med et tryk på fjernbetjeningen. Let og elegant.
X5000 tager imod Ultra HD-signaler fra Blu-ray takket være understøttelse af HDCP 2.2, og den gengiver dem i “næsten 4K-opløsning” takket være to HD-paneler (en teknologi kaldet e-shift). Resultatet er en filmgengivelse så dramatisk, så kontrastfuld og så barberbladsskarp, at vi nærmest ikke har set magen.
Ægte 4K-projektorer har endnu højere opløsning, hvilket kan ses i scener med dagslys. Men fra skumring og halvmørke billeder til Batmans mørke hule er der ingen over og ingen ved siden af X5000. Selv den dobbelt så dyre Sony VW520ES må se sig slået af JVC i alt andet end de lyseste scener.
Læg hertil, at billedet kan autokalibreres til at blive så at sige perfekt, hvis man er i besiddelse af en Spyder4PRO eller 5PRO lysprobe.
Hvad angår HDR-indhold, har du sikkert hørt, at det giver ekstra meget punch i lyse områder. Det gør det også, men det gælder tv’er og ikke projektorer. X5000 skilter med HDR, men det betyder bare, at billederne generelt bliver mørkere for at give plads til scener med HDR-lysindhold.
Hvis du har en 4K Blu-ray-afspiller med HDR, så sørg for at slå funktionen fra. Ingen hjemmebio-projektor er lysstærk nok til at give en god oplevelse med den. I hvert fald ikke endnu.
Men uanset hvad er der ingen tvivl: JVC DLA-X5000 er en hårrejsende god projektor!
Årets billedprodukt
LG OLED65E6V
Det koster kassen, men hvis du vil have den ypperste billedkvalitet og det lækreste design, er denne OLED-skærm fra LG en oplagt kandidat.
Mens Samsung, Sony og de andre producenter fortsat sværger til LCD, er LG gået i brechen for OLED-skærme med organiske lysdioder. OLED-teknologien har nogle tekniske fordele, idet billedpanelet – i modsætning til LCD – ikke behøver gennemlysning. Hver eneste pixel har sin egen farve- og lyskilde, hvilket gør det muligt at opnå overlegen kontrast.
Det bliver svært at lave et tv meget tyndere, end LG har gjort her. Det er ikke mere end 4 mm tykt over store dele af skærmen. I stedet for at lave en traditionel ramme rundt om tv’et har LG lagt OLED-panelet direkte oven på en tynd glasplade (såkaldt Picture-on-Glass). Det har de rundet fint af ved at placere højttalerne i en integreret soundbar helt nederst. Afgjort et lækkert stykke industrielt design!
Billedkvalitet
Det er et etableret faktum, at OLED har kontrast og sortniveau som sine største styrker. Sidste år fik vi denne teknik at se kombineret med Ultra HD-opløsning, hvilket gav yderligere forbedringer og mere realisme. Årets model hæver niveauet yderligere og ser fabelagtig godt ud med alle slags indhold – inklusive nyt HDR-materiale.
Selv om LG 65E6V opfylder OLED-kravene til HDR (540 nit), er der stadig lang vej op til de mest lysstærke LCD-skærme. OLED-skærmen har til gengæld fantastisk sortniveau og dybde i mørke scener. Efter at have set en del filmtitler må vi indrømme, at begge dele spiller en vigtig rolle for at få den bedst mulige effekt af HDR. Derfor ville vi gerne have haft i både pose og sæk.
Når det er sagt, så byder LG-skærmen på en heftig kombination af sej kontrast og bundløst sortniveau, som giver en utrolig god gengivelse af Ultra HD og HDR – såvel som almindelige tv-udsendelser.
Konklusion
Prisen for Årets Billedprodukt skal tildeles et særlig innovativt produkt, der bringer sin kategori videre, både teknisk, visuelt og designmæssigt. Sidste års pris gik til den enorme 21:9-skærm LG 105. Når LG også i år løber med prisen, er det, fordi de har formået at flytte grænserne en gang til.
OLED65E6 er ikke perfekt på alle områder, men har så lækkert design og fantastisk billedkvalitet, at det stryger direkte ind i kategorien “drømme-tv”. Må eje!
5 gode tv-tips
Køb den rigtige størrelse
Det første, du skal bestemme dig for, er hvor stor skærmen skal være, og mange begår den typiske fejl at købe et for lille tv. En moderne fladskærm giver et så skarpt billede, at du sagtens kan sidde tæt på skærmen uden fare for at se pixelmønstre, og med indtoget af 4K-skærme kan du trygt vælge et endnu større tv.
Her spiller brugsområdet også ind. Hvis dit mål er optimal underholdning og biograffølelse, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem tv’et og der, hvor du sidder.
Vælg den rigtige skærmtype og kvalitet – LCD LED, OLED og 4K
Hvad skal skærmen hovedsagelig bruges til? Almindeligt tv-kiggeri, spil eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rigtige fladskærm, når du kender dine behov.
Hvis favoritmenuen er film og tv-serier, bør du lægge vægt på god billedkvalitet med fokus på kontrast og sortniveau. Sport kræver et tv, der er godt til hurtige bevægelser, mens spil favoriserer tv’er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større billede du vil have, jo vigtigere er skarphed og skærmopløsning.
Tænk over placering og belysning
Hvor skal tv’et placeres? Hvis du ser meget fjernsyn i dagslys, har du brug for en lysstærk skærm, gerne med mat skærmoverflade eller tonet glas. Husk, at skærme med blank overflade kan give generende refleksioner.
Glem ikke lydkvaliteten
Lyden er den halve oplevelse, og flade skærme giver desværre ofte flad lyd. Hvis du vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det værd at bruge nogle ekstra penge på et tv med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et separat lydanlæg eller en soundbar.
Har du mulighed for integreret digitalt tv (IDTV)?
De fleste fladskærme kommer nu med indbygget MPEG4-dekoder, der er kompatibel med hhv. satellit, kabel og jordnet. Det betyder, at programkortet kan stikkes direkte i fjernsynet med et kortmodul (CAM), uden separat modtagerboks.
Nogle tv’er har også indbygget pause- og optagefunktion via USB. For at denne løsning kan fungere, skal tv-apparatet dog være godkendt af din kanalleverandør.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer