Da vi for nylig deltog i Samsungs tv-lancering i Frankfurt, fik vi mulighed for at se nærmere på årets topmodel inden for OLED-TV, Samsung S95F. Den nye flagskibsmodel overtager stafetten fra S95D, som vi testede i 2024 med meget gode resultater, og er dermed en model, vi har store forventninger til. En fuld anmeldelse må vente, indtil vi har haft skærmen på testbænken herhjemme, men i mellemtiden kan vi dele nogle førstehåndsindtryk.

Samsung S95F: Flagskibs-OLED
Med hensyn til design er S95F næsten uændret i forhold til sidste år. Det er stadig en meget tynd OLED-skærm med en helt flad bagside, så den kan hænges tæt på væggen. Samsung har alligevel gjort plads til et 4.2.2-højttalersystem med 70 watt.
Elektronik og tilslutninger er samlet i en ekstern One Connect Box. Den har fire HDMI 2.1-porte og understøtter en opdateringshastighed på op til 165 Hz. Boksen bruger dog stadig et kabel op til skærmen, så den er ikke trådløs som f.eks. den nye The Frame Pro. En anden ting, der er værd at bemærke, er, at OLED-modellerne ikke får adgang til Samsungs Art Gallery, som flere andre modeller nu gør.
2025-modellen kommer også i flere skærmstørrelser end tidligere: I Frankfurt fremviste de den allerstørste 83-tommer 83S95F, som er interessant på flere måder.
En pikant(?) detalje ved netop denne udgave er, at den ikke bruger Samsungs eget QD-OLED-panel, men i stedet et W-OLED-panel fra LG Display, af den allernyeste „Primary RGB Tandem‟-type. Denne type skærm lover også en markant forbedring af lysstyrken. Men den har stadig Samsungs supermatte »Glare Free 2.0«-skærmfilter på ydersiden, hvilket gør 83S95F til et ret unikt TV.
Meningerne om den matte skærmoverflade har indtil videre været noget delte. Men Samsung siger, at det nye filter har endnu lavere lysrefleksion, inklusive lys fra siderne. Det skulle reducere panelets tendens til at virke gråt i lyse rum og dermed forbedre sortniveauet.
Vi fik lov til at tjekke TV’et ud i både lyse og mørke rum, dog uden meget dagslys fra vinduer. Men der var ingen tvivl om, at sortniveauet var fremragende i de fleste tilfælde. Takket være det matte skærmglas var TV’et også relativt upåvirket af det omgivende lys og producerede virkelig skarpe billeder. Men – den endelige dom over den matte skærm må vente, til vi får lov til at udfordre S95F herhjemme.
Samsung S95F: Dette er nyt
Den største nyhed på dette års S95F er, at den får endnu mere avanceret billedbehandling. Samsung har forbedret sin „AI‟-videoprocessor (NQ4 Gen 3) med nye funktioner. En af disse er AI Gamma Correction, som hjælper med at forbedre detaljegraden i mørke filmscener under varierende lysforhold.
Hvis du har set mange film og serier i HDR-format, har du sikkert bemærket, at mange scener kan virke overdrevent mørke. Samsungs finesse kan hjælpe med at udjævne noget af dette. Under sessionen i Frankfurt fik vi en demonstration af, hvordan gammakorrektionen fungerer, og det er tydeligt, at den arbejder ret præcist og problemfrit for at tilpasse sig lysforholdene i rummet.
Det næste indtryk er, at Samsung-skærmen – som forventet – er blevet endnu lysere end før! Her var selv S95D meget god, men alligevel taler vi om en markant forbedring. S95F leverer et meget lyst billede med høj kontrast. Derudover formår den at levere højere lysstyrke ikke kun i hvid, men også i farve og i et større skærmområde ad gangen, hvilket gør en mærkbar forskel i farvenuancerne.
Smartere „AI‟-billedtilstand

Hvis du er ude efter så neutrale farver som muligt, vil du nok foretrække at bruge Samsungs filmtilstand eller industristandarden Filmmaker Mode. Alternativt, hvis du vil udnytte alle de tilgængelige „hestekræfter‟, kan du vælge AI-tilstand.
Tidligere gav denne tilstand fuld gas på alle billedparametre på samme tid, hvilket til tider kunne se ret unaturligt ud. Men på dette års model ser det ud til at være blevet langt mere afbalanceret. TV’et tilpasser mængden af skarphed, støjreduktion og andre såkaldte forbedringer til den type indhold, du ser. Det skulle også være i stand til at lære dine egne præferencer over tid. Vi testede med nogle velkendte scener, bl.a. fra Top Gun: Maverick, hvor „AI-versionen‟ så ret imponerende ud. Billederne havde virkelig stærk kontrast, men var langt mere »nøgterne« end tidligere.
Dette var selvfølgelig et arrangement arrangeret af Samsung og med en tidlig udgave af skærmen, men vi havde stadig fuld adgang til at lege med billedindstillingerne. Vores første indtryk er, at AI-tilstanden nu giver et mere afbalanceret billede, hvilket gør det lettere at vælge denne indstilling til en masse tv-indhold uden at stresse over indstillingerne undervejs.
Og i øvrigt: Samsung viser ingen tegn på at ville understøtte HDR-formatet Dolby Vision på sine TV’er, men i denne uge kom Netflix med en nyhed, som kan tolkes positivt for Samsung. Med muligheden for at streame Netflix-indhold i HDR10+-format (som Samsung faktisk understøtter), kan du få adgang til en masse HDR-indhold i højere kvalitet end tidligere.
Nyt menusystem: One UI
Vi fik også mulighed for at se nærmere på den nye „One UI‟-brugergrænseflade, som Samsung bruger på dette års modeller. Den største forskel er, at mange af billedindstillingerne nu er flyttet til et smart menupanel i nederste venstre hjørne af skærmen. Avancerede brugere vil også sætte pris på muligheden for at justere størrelsen på menuen, hvilket gør det lettere at se effekten af de ændringer, du foretager.

Pris og tilgængelighed
Samsung S95F vil være tilgængelig i april/maj i skærmstørrelserne 55 (55S95F), 65 (65S95F), 77 (77S95F) og 83 (83S95F). De nordiske priser er ikke officielle endnu, men vi opdaterer, når de er kendt. Testeksemplar er bestilt!