De koster dobbelt så meget, som markedslederen Sony skal have for et par af de glimrende WH-1000XM4, der har været referencen på støjreduktion. Apples første hovedtelefoner, AirPods Max, er faktisk så dyre, at de trygt kan sammenlignes med high-end-hovedtelefoner. Eller kan de?
Hvis prisen er i high-end-klassen, så er lyden ikke helt deroppe. Det skyldes, at de er trådløse, og med Bluetooth får man ikke den allerbedste lydkvalitet. Sådan. Så er det opklaret.
Man må sammenligne med, hvad der findes af trådløse hovedtelefoner med støjreduktion, og de bruger alle Bluetooth – med eller uden aptX HD, som giver lidt bedre lyd. Og så er AirPods Max klart blandt de allerbedste trådløse, når det gælder lydkvalitet.
De jorder Sony-hovedtelefonerne på lyd og kører i cirkler om Bose NCH 700. De er faktisk så gode, at hvis man har prøvet et par AirPods Max i nogle minutter, så er det umuligt at vende tilbage til Sony-hovedtelefonerne. Der lyder tørre som sandpapir og blottet for dynamik sammenlignet med Apples første hovedtelefoner.
De eneste, der er i samme klasse med hensyn til lydkvalitet, er Bang & Olufsens Beoplay H95, og de er endnu dyrere end Apple-hovedtelefonerne.
For at forstå, hvorfor et par AirPods Max koster så meget, må man vende blikket mod det, man ikke kan se. Apple har ikke genopfundet krudtet – der er ingen helt ny, revolutionerende støjreduktion eller eksotiske membranmaterialer her. Der er ikke engang aptX HD eller Sonys tabsfri LDAC lyd-codec.
Apple anvender standard Bluetooth 5.0 med AAC i stedet. Som de også gør på hørepropperne AirPods Pro, og Apples implementering af Bluetooth AAC er måske den mest vellykkede, hvad lydkvalitet angår.
Men det er ikke alt. Apple har selv udviklet den membran, der bruges i AirPods Max, og anvender to ringformede neodymmagneter bag membranen, som er placeret i lukkede ørekopper af formstøbt aluminium.
En egenudviklet H1-processor med ti lydkerner styrer støjreduktionen, equalizeren, der tilpasser sig ens hoved- og øreform, og den retningstyrede lyd.
Pasform og brugervenlighed
Hovedtelefonerne er meget større end Sony- og B&O-hovedtelefonerne og vejer næsten 400 gram. Det er en anseelig vægt for et par hovedtelefoner beregnet til bærbar brug. Vægten er højere end H95’s 323 gram, men bærekomforten er bedre.
Trods vægten er Apples hovedtelefoner meget komfortable. Det buede stof i den brede hovedbøjle strækkes ud over hovedet, når man tager dem på, de ovale puder i finmasket stof tilpasser sig hovedets form, og det bliver ikke så varmt og klamt, som kunstlæder bliver efter et stykke tid.
Hvor mange hovedtelefoner har “usynlige” touch-flader, som man berører for at besvare opkald, starte og stoppe musikken og skrue op og ned, har AirPods Max knapper. En trykknap til at tænde og slukke for støjreduktionen og tænde mikrofonerne for at lukke lyd ind udefra samt den digitale krone, som vi kender fra Apple Watch.
Den fungerer som volumenkontrol, men kan også bruges som telefonknap, til stemmestyring med Siri og til at styre musikken med. Det er langt at foretrække frem for touch-betjening.
Første gang man parrer dem med en Apple-enhed – iPhone eller iPad – dukker de op på skærmen, ligesom et par AirPods gør, og så parrer man dem “for evigt” med et tryk på skærmen.
Hvis man lægger dem fra sig, skal man bare tage dem op, så er de tilsluttet igen, og hvis man har flere Apple-enheder, skifter hovedtelefonerne problemfrit mellem dem. Hvis man lægger mobilen fra sig og tager en iPad op, kobler de sig straks til den.
Android-folket kan også bruge AirPods Max, men de går glip af en del funktionalitet. Såsom stemmestyringen. Siri fungerer kun på Apple-enheder, og med en iPhone i lommen og et par AirPods Max på hovedet kan man få læst beskeder op, bede om at blive guidet til den nærmeste restaurant, spørge om vejret og alt mulig andet, som man kan bruge stemmestyring til.
Adaptiv EQ og retningstyret lyd
Såsom den adaptive EQ. Den anvender mikrofoner inde i ørekopperne, som lytter til de akustiske forhold og justerer lydbalancen derefter. Brillebærere kan f.eks. opleve, at bassen bliver tyndere med hovedtelefoner, der skubbes lidt ud fra hovedet af brillestængerne. Det sker ikke her. De bløde ørepuder “sluger” brillestængerne, og selv om ørekopperne trykkes i en eller anden retning, er der altid rigtig god balance i lyden.
Den retningsbestemte lyd – Spatial Sound – fungerer ikke på en Android-telefon, hvilket er synd. For den er virkelig cool til film. Gyroskoper og accelerometre på indersiden arbejder sammen om at finde lydkildens retning i forhold til ørekoppernes position. Hvis man drejer hovedet, følger lyden med, så man hele tiden oplever, at den kommer fra skærmen. Fikst.
Aktiv støjreduktion
Støjreducerende hovedtelefoner opfører sig ikke ens. Nogle dæmper lavfrekvent støj bedst, såsom biltrafik, mens andre dæmpere lyde højere oppe i frekvensområdet bedre, såsom suset i en flykabine eller en togkupé. Sony WH-1000XM4 dæmper alting lige godt, og jeg vil vove at påstå, at AirPods Max er mindst lige så gode, hvis ikke bedre.
Lavfrekvent støj dæmpes forbløffende effektivt. Man kan ikke engang høre en dieselbil, før den kommer rigtig tæt på, og latter og højlydt konversation i et kontorlandskab dæmpes dejlig effektivt.
Samtidig ødelægges lydkvaliteten ikke af støjreduktionen.
Lydkvalitet
Én ting stod klart, efter at Apple kom med nyheden om AirPods Max: Til den pris burde de være fantastiske. Ikke kun med hensyn til støjreduktion, men også med hensyn til lydkvalitet.
Og de skuffer ikke.
Et par HiFiMAN Sundara med en god hovedtelefonforstærker lyder bedre, men det er irrelevant her, hvor vi taler om Bluetooth og støjreduktion.
Man skal ikke mange takter ind i vores lakmustest – Keith Jarretts Köln-koncert, streamet fra Tidal – før man får afsløret et par hovedtelefoners (eller for den sags skyld højttaleres) mangler.
Mange bukker under, når Jarrett hamrer løs på klaveret, især når man spiller højt, for så kan klavertonerne blive spidse og hårde, så de ikke bare lyder unaturligt, men ligefrem bliver ubehagelige at lytte til. På AirPods Max kan jeg spille så højt, jeg vil, uden at der opstår forvrængning eller ubehagelige lyde.
Sammenlignet med B&O H95 er lyden varmere, der er mere fylde i tonerne, og klaveret har en bedre bundklang. På den anden side er H95 mere åbne i diskanten og slipper overtonerne igennem i lidt højere grad. De er bedre fokuseret i diskanten end AirPods Max.
På James Blakes nye album, When the Party’s Over, skabes der et stort, rummeligt og klangfuldt lydbillede på H95, men på Apple-hovedtelefonerne bliver lydbilledet bredere og varmere.
Det samme sker med klassisk musik, f.eks. Ramirez’ “Navidad Nuestra” med Bryn Terfel og Rolando Villazón. På H95 er fokus primært på vokalerne, mens orkestret er lidt tilbagetrukket. På AirPods Max kommer orkesterklangen bedre frem i lydbilledet, og man får følelsen af at sidde i en større koncertsal end med H95.
Ingen af dem kan spille så højt, at man bløder fra ørerne (heldigvis). Men højt nok, så der er tilstrækkelig dynamik til, at koncertoptagelser lyder realistisk med hovedtelefonerne på.
Når man spiller højt eller på maksimal volumen, er det ikke muligt at høre forvrængning på AirPods Max. De spiller krystalklart på max (pun intended).
Kvalitet på tale
Talekvaliteten er i helt top og noget af det bedste, jeg har hørt. Samtaler lyder klart og tydeligt begge veje, fuldstændig støjfrit, med lidt ekstra vægt på øvre mellemtone, hvilket tydeliggør tale endnu mere.
For at kunne høre sig selv under samtalen skal man trykke knappen ind og aktivere medhør, ellers er støjreduktionen så effektiv, at man nærmest ikke kan høre, hvad man selv siger.
Konkurrenter
De nævnte hovedtelefoner fra Sony og Bose er egentlig ikke direkte konkurrenter til AirPods Max. Selv om støjreduktionen i begge er rigtig god, er lydkvaliteten ikke i nærheden af, hvad man får fra Apples hovedtelefoner. Heller ikke Beoplay H95, som sammen med Beyerdynamic Amiron Wireless (der dog ikke har støjreduktion) er de eneste, der er i samme klasse som AirPods Max på lydkvalitet.
Batterilevetid, etui og opladning
På ét punkt må AirPods Max dog se sig slået: Batterilevetiden på H95 og WH-1000XM4 er meget bedre. Apple opgiver maksimalt 20 timer – hvilket er mere end nok – godt og vel det halve af H95. Men fem minutters opladning er nok til halvanden times musik.
AirPods Max leveres ikke med oplader, kun et Lightning-til-USB-C-kabel, og der følger heller ikke et almindeligt etui med. BH’en, som det allerede er blevet døbt på sociale medier, er kun et halvt etui. Det er ganske vist flot udført med magnetisk lukning og plads til et ladestik, og det er i samme farve som hovedtelefonerne, men det beskytter ikke så godt som et etui, man lægger hovedtelefonen ned i.
Hvis man sætter AirPods Max i etuiet, slukkes de med det samme og går i dvale. I uger og måneder.
Konklusion
Selv om man er vant til, at Apple-produkter koster mere, skruer den høje pris forventningerne op til et skyhøjt niveau, når man pakker et par AirPods Max ud.
En del af grunden til den høje pris bliver umiddelbart indlysende, når man ser og mærker på dem. De silkematte ørekopper, der holder fingeraftryk væk, den bløde komfort i stofpuderne og den solide hovedbøjle er alt sammen tillidsvækkende udført. Men det er, når man tager dem på, at man rigtig forstår, hvorfor prisen er så høj.
Bærekomforten er upåklagelig trods den høje vægt. Lyden er krystalklar og dynamisk med masser af liv og detaljer, og der er hverken overdrevet meget bas eller diskant. Den aktive støjreduktion er så god, som den kan blive, og det eneste, vi har at udsætte på AirPods Max, er det pudsige etui, og at de ikke er i nærheden af at være sprøjtesikre.
1 kommentar til “AirPods Max”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Hej.
Fremragende test👍jeg er til lg v40…..hvilke funktioner virker på android?
Jeg har sony xm4 men de de mangler detaljer og luft i toppen…lyder lidt indelukket!!!!!