TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router

Luksus-router med alle funktioner

Asus ZenWiFi BQ16 har flere funktioner, end du kan drømme om. Og en hastighed, de færreste kan udnytte.

Af / 28/12/2024 - 11:35
Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router

Home mener

  • Med 12 antenner pr. router kan den håndtere virkelig mange enheder på samme tid. Vanvittig hurtigt trådløst net. Vildt mange funktioner. Sikkerhedspakke er med i prisen.
  • Prisen er solid, og du kan ikke udnytte den høje hastighed. Opsætningen er ikke brugervenlig.

I takt med at hjemmet er blevet smart, og alting i det forbundet, er en god netværksforbindelse gået fra at være en luksus til at være en livsnødvendighed.

Til det har du behov for en stabil og hurtig router. Og helst flere, så der kan blive god forbindelse overalt i boligen.

Læs også Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste TP-Links billige Wi-Fi 7-router dækker alle normale behov lige så godt som de dyrere modeller.

Vi ser her på Asus ZenWiFi BQ16, der er et mesh-system i luksusklassen. Faktisk koster én af Asus-routerne det samme som fem af de TP-Link Deco BE25, som vi testede for nylig!

Klarer mange enheder på en gang

Moderne Wi-Fi 7-routere dækker normalt tre frekvensbånd: 2,4 GHz, 5 GHz og 6 GHz. Asus ZenWiFi BQ16 beskrives imidlertid som en firebånds-router. Asus har ikke opfundet et nyt frekvensbånd, men routeren dækker to samtidige bånd på 5 GHz-båndet. Det er med til at bringe den samlede trådløse båndbredde op på svimlende 25 gigabit i sekundet. Nok så interessant er det, at der gemmer sig hele 12 antenner inde i kabinettet. Det er to-tre gange så mange som i billigere mesh-routere.

En trådløs router kan som en tommelfingerregel kommunikere med én enhed pr. antenne, men ZenWiFi BQ16-routere klarer 16 samtidige streams. Det betyder, at to af dem i et mesh-netværk kan holde kontakt med mere end 30 enheder ad gangen. Det er et ret højt tal. Og selv om dit internetabonnement bliver flaskehalsen for, hvor hurtigt du kan streame data fra internettet, betyder de mange samtidige trådløse forbindelser, at ventetiden på netværket bliver lavere end på routere med et mere normalt antal antenner.

Annonce
6 BQ16 photo right 2
Asus ZenWiFi BQ16 er enkel i designet, men for stor til at kunne kaldes diskret. (Foto: Asus)

Den er stor

Som de fleste routere til hjemmebrug har Asus ZenWiFi BQ16 et hvidt og enkelt designet kabinet. Men da den er dobbelt så stor som for eksempel TP-Link BE25 og Google Nest WiFi Pro, lykkes den ikke rigtig med at virke diskret.

På bagsiden af det firkantede kabinet finder man ikke færre end fem Ethernet-porte. To af dem er beregnet til at blive sluttet til internetudbydere (bemærk flertal). Den ene port understøtter op til 10 gigabit datahastighed. Hvilket er 10 gange den hastighed, der i dag tilbydes til private husstande. De tre Ethernetudgange kan tilsluttes til kablede enheder eller bruges som backhaulforbindelse mellem routerne i meshnetværket.

Der er desuden to USB 3.0-porte på bagsiden af Asus-routeren. De kan bruges til eksterne enheder (for eksempel en printer) eller til eksterne harddiske, så routeren kan fungere som filserver eller som en netværksdisk.

4 BQ16 photo front
Bag det glatte ydre gemmer sig avancerede funktioner. (Foto: Asus)

Kan godt bruges alene

Asus oplyser, at hver router kan dække et område på op til 370 kvadratmeter (4.000 kvadratfod er et pænere og rundere tal). Det er et meget stort område – omkring det dobbelte af, hvad andre producenter lover pr. router –  og datahastigheden i de fjerneste hjørner af boligen vil givetvis blive noget lavere end lige ved siden af routeren. Når det er sagt, så viser vores test, at Asus ZenWiFi BQ16 formår at trænge godt igennem i boligen.

Da vores testsæt blev leveret som en mesh-pakke med to routere i, var det sådan det blev testet. I en lejlighed på 100 kvadratmeter ville det muligvis være tilstrækkeligt med en enkelt router.

Uklar forklaring

Den indledende opsætning af Asus ZenWiFi BQ16 er simpel for et så omfattende produkt. Ligesom flere andre routere, vi har testet på det senere, herunder TP-Link BE25, klarer mobil-app’en det meste, når man har scannet en QR-kode på selve routeren. App’en forventer dog – men glemmer at fortælle – at man skal tænde den og sætte den til internetforbindelsen, inden man begynder.

Mere uklar er opsætningen af efterfølgende routere i mesh-systemet. Hverken app’en eller manualen (som man selv skal finde på nettet) er til nogen umiddelbar hjælp. I sidste ende viste det sig, at den første router automatisk opdager nye routere og føjer dem til netværket. Men det tager et stykke tid, og det er ikke forklaret noget sted. Og man kan nå at prøve mange forgæves manøvrer og få en del sved på panden i mellemtiden.

Læs også Døde Wi-Fi-zoner? Sådan løser du problemet Med smarte gadgets og alskens Smart Home-grej er god Wi-Fi-dækning vigtigere end nogensinde. Du har brug for et mesh-netværk, og her ser du, hvordan du får det til at spille.

Omfattende funktioner

Heldigvis er app-betjeningen af systemet lidt mere logisk, når netværket er sat op. Og det er godt, for der er mange muligheder at sætte sig ind i! Selv den mest pilfingrede og kontrolbegærlige kan få sin lyst styret med forwarding af porte, justering af båndbredde for hver enkelt enhed på nettet og optimering til for eksempel spil, mediestreaming eller hjemmekontor. Som udgangspunkt behøver man ikke rode med indstillingerne. Men de er der.

Hvis du har børn og ønsker at beskytte dem mod internettets mindre appetitlige sider, giver Asus-systemet mulighed for at oprette op til 64 forskellige profiler for forældrekontrol; rigeligt til selv en storfamilie!

En særlig ros skal Asus have for at medlevere en sikkerhedspakke fra den ansete antivirusvirksomhed Trend Micro. At sige at pakken var gratis, ville klinge hult sammen med den høje indkøbspris. Men du skal i hvert fald ikke have tegnebogen op af lommen igen for at betale et abonnement. Udover beskyttelse mod hacking rummer AiProtection Pro sikkerhedspakken også VPN (virtuelt privat netværk).

Hastighed

Asus ZenWiFi BQ16 er på papiret i stand til at levere trådløst net med svimlende høj hastighed: 25 gigabit i sekundet. Det er et tal, der skal tages med ikke blot et gran salt, men nærmere en hel salthorst. For det første er de 25 Gbit/s den samlede båndbredde for de fire frekvensbånd, som routeren dækker (husk, at den klarer to parallelle 5 GHz-bånd i stedet for et). For det andet sætter internetleverandørens forbindelse grænsen for, hvor hurtigt, der kan downloades og streames.

7 BQ16 photo back 2
Med hele 12 antenner i hver router kan Asus ZenWiFi BQ16 håndtere dobbelt så mange enheder som billigere mesh-routere. (Foto: Asus)

Derfor bliver den maksimalt målte hastighed i testen de samme knap 1.000 Mbit/s som andre moderne routere. Under de bedste forhold – dvs. lige ved hovedrouteren i dagligstuen.

Den anden router i mesh-netværket blev anbragt i køkkenet, der er adskilt fra stuen med en betonvæg. Her var resultatet mere interessant, idet nethastigheden var lige som i stuen. På andre mesh-systemer har hastigheden her været lavere end ved hovedrouteren, da der også skal bruges båndbredde på forbindelsen mellem routerne i meshnetværket. Men i tilfældet Asus ZenWiFi BQ16 var der altså så stor reserve, at det ikke påvirkede hastigheden længere nede i kæden målbart.

Asus stue1 Asus køkken1 Asus soveværelse1 Asus kontor1
<
>
I køkkenet måles endda højere hastighed. Forbindelsen mellem enhederne er lynhurtig. (Skærmskud: Speedtest)

Hvad der til gengæld påvirker hastigheden, er afstand og forhindringer i form af vægge. I lejlighedens fjerneste hjørne, i soveværelset, er dækningen altid dårligst. Her blev der mål ca. 90 Mbit/s i download. Det er stadig nok til at se Netflix i 4K-opløsning, men det er langt fra de 1.000 Mbit/s – eller for den sags skyld 25.000 Mbit/s! Løsningen på at få fuld hastighed i soveværelset ville være at opsætte endnu en router.

Oppslag Internett 1
(Foto: Asus / Montage: Christian Ranke)

Konklusion

Asus ZenWiFi BQ16 er i stand til at levere trådløst netværk med vanvittig hastighed. Men for de fleste vil det være lige så meget overkill som at købe en Ferrari for kun at køre til bageren ved det nærmeste gadehjørne.

Så længe kun de færreste husstande har adgang til internetforbindelser, der er hurtigere end 1.000 Mbit/s, er det svært at finde noget at bruge 25.000 Mbit/s på det trådløse net til. På det punkt er den i samme båd som andre Wi-Fi 7-routere, men jo højere pris og hastighed, desto mere overkill.

Mere nyttige er de omfattende sikkerheds- og Smart home-funktioner. På det område er Asus-routerne i en helt anden klasse end de typiske mesh router-pakker. Det samme gælder evnen til at håndtere mange samtidige datastrømme. Hvilket så også reflekteres i prisen, der ligeledes er i en klasse for sig.

Karakter
Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm