Lenovos Yoga Slim 7-serie er en gammel kending, men den nye niende generation adskiller sig fra forgængerne ved, at man nu kan få PC’en med Qualcomm Snapdragon X Elite-processor i stedet for Intel. Man kan dog fortsat også vælge modeller med Intel-processor, der er lidt billigere – men uden samme regnekraft til AI-beregninger som Snapdragon.
Processoren er ny, men designet er velkendt: Hele kabinettet er udført i marineblåt aluminium (Lenovo kalder kuløren ”Cosmic Blue”). Maskinen er med en tykkelse på kun 12,9 mm og en vægt på 1,28 kg blandt de slankeste 14” bærbare, man kan finde, og indtrykket er businessagtigt på en lidt rap måde. Desværre er den blå metaloverflade ret følsom overfor fingeraftryk.
Selv om Lenovo Yoga Slim 7x er medlem af Yoga-familien, kan skærmen ikke drejes 360 grader rundt, så maskinen kan bruges som tablet. Det er noget, som de færreste nok vil se som en mangel. På trods af den manglende bøjelighed i leddene har skærmen stadig touchfunktion.
Ægte 3K-skærm
Skærmopløsninger opgives stadig oftere i et antal K, f.eks. 3K eller 4K, hvilket er lettere at forstå end ugennemskuelige bogstavkombinationer som WQHD (2.569 x 1.440 pixel). Skærmen på Lenovo Yoga Slim 7x er således en 3K-skærm, men opløsningen er højere end på mange andre 3K-skærme, da den er 2.944 x 1.840 pixel i stedet for de 2.880 i bredden, der oftest betegnes som 3K. Det er en lidt spøjs opløsning, men man kan altid bruge flere pixel!
Skærmen er i øvrigt en lækker OLED-skærm med de dybe, kontrastrige farver, der er OLEDS adelsmærke. Opdateringshastigheden på maksimalt 90 Hz er lidt langsom, da mange lignende maskiner tilbyder op til 120 Hz. Men det er stadig rigeligt til de kontorprogrammer, der vil blive vist på den i de fleste tilfælde.
Tastaturet er hverken værre eller bedre end, hvad vi er vant til at se på slanke mellemklasse-laptops. Tasterne har af indlysende grunde meget kort vandring, men bevægelsen er forholdsvis præcis. Efter Lenovo-tradition har tasterne buet underkant. Det har ingen praktisk betydning, men det ser ganske lækkert ud.
Få og mange porte på samme tid
Udvalget af porte er på én gang både righoldigt og skrabet. De eneste porte i selve PC’en er tre USB-C-porte. De er til gengæld alle af den helt nye USB 4.0-standard, der giver mulighed for op til 40 gigabit/s dataoverførsel. Man kan selvsagt også oplade PC’en via alle porte og tilslutte eksterne skærme via dem.
En medfølgende adapter på størrelse med en æske Läkerol giver adgang til de manglede porttyper. Den indeholder HDMI-skærmudgang, en USB-A-port og en 3,5 mm lydudgang. Helt uventet er der også en gammeldags VGA-udgang på adapteren. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har mødt en VGA-port på en ny PC. Men det kan give mening for professionelle brugere og foredragsholdere, der skal kunne koble PC’en til både nye og gamle projektorer.
Lenovo Yoga Slim 7x fås i flere konfigurationer af hukommelse og lager. Den testede havde 32 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD-lager.
Qualcomm udfordrer Intel på AI
Processoren i Lenovo Yoga Slim 7x er en Qualcomm Snapdragon X Elite, som i de seneste måneder er blevet et hit, der – i hvert fald foreløbig – har truet Intels overherredømme på PC-processorer.
Det særlige ved Snapdragon Elite X er den indbyggede neuralprocessor til beregninger af kunstig intelligens. Processoren har en regnekraft på 45 TOPS. Det vil sige 45 billioner (AI-)operationer i sekundet, hvilket er langt mere end Intels Ultra-processorer kan yde.
Snapdragon X Elite-processoren er bygget med en helt anden arkitektur end Intels og for den sags skyld også AMDs processorer. Programmerne afvikles i såkaldt compatibility mode, hvor Snapdragon-processoren faktisk emulerer en Intel x86-baseret processor.
Kompatibel – næsten
Hastighedsmæssigt har det forbløffende lille indflydelse. De fleste programmer kører lige så hurtigt, som vi er vant til på en Core i7-baseret ultrabook i samme klasse. Og bedre endnu, hvis programmet findes i en ARM-udgave. Det gælder for eksempel Adobe Photoshop og Microsoft Office, der automatisk installeres i ARM-udgaven. Så overgangen til ny processorteknologi er langt mere smertefrit end frygtet.
Men ikke hver gang.
Nogle programmer nægter at køre. Det gælder for eksempel flere af vores testprogrammer, men også det professionelle lydredigeringsprogram Adobe Audition.
Retfærdigvis skal det siges, at det ikke et problem, der er specifikt for Lenovo Yoga Slim 7x, men noget, der gælder for alle Snapdragon-baserede PC’er. Og et, der forhåbentlig løses med software opdateringer i takt med, at der kommer flere PC’er på markedet.
Benchmarks
Lenovo Yoga Slim 7x er den fjerde PC med Snapdragon X Elite-processor, vi tester. Og resultaterne er i hvert fald konsistente. Ydelsesmæssigt ligger variationen mellem dem indenfor få procent. Det gælder både på processorhastighed og grafisk ydelse.
Lenovo Yoga Slim 7x klarer matematiske beregninger mindst lige så godt som Intel-baserede konkurrenter. Faktisk er den lidt hurtigere end gaming-laptop’en HP Omen Transcend 14, som vi testede for nylig.
Hvilket ikke betyder, at Snapdragon-PC’er er egnede til gaming. Når det gælder 3D-grafik er førnævnte HP Omen Transcend tre gange så hurtig.
Der, hvor det bliver interessant, er på evnen til at udføre AI-beregninger. Det afsløres af Geekbenchs nye AI-test. Da programmet er nyt, har vi ikke en lang historik af målinger at sammenligne med. Men sammenlignet med en ret typisk ultrabook med 11. generations 17-1165-processor (der passende stod på skrivebordet) er der 10 gange forskel i ydelse på AI-beregninger (henholdsvis 22.029 for Snapdragon og 2.467 for i7), men kun to lidt over ganges forskel på matematiske beregninger (henholdsvis 14.100 med Snapdragon og 6.466 med i7).
Batteritiden er gennemsnitlig for en 14-tommers ultrabook-computer. Fem en halv time tog det at dræne batteriet med vores intense kontorsimulering. Og i betragtning af, at Yoga Slim 7x er blandt de letteste og slankeste er det faktisk rigtig pænt. De fleste vil ikke behøve at tage opladeren med i tasken.
Konklusion
Lenovo Yoga Slim 7x er en udmærket repræsentant for den nye generation af Qualcomm-baserede PC’er, der har ramt markedet i år. På de fleste punkter svarer den til en Intel-baseret ultrabook i samme prisklasse, og den vil i de allerfleste tilfælde udføre de samme kontoropgaver, som du er vant til. Forskellen på Snapdragon-baserede PC’er og de Intel-baserede ditto er evnen til at knække AI-beregninger. I skrivende stund mangler vi stadig den overbevisende ”killer-app”, der gør AI-beregninger på selve computeren til hvermandseje. Men eftersom prisen i praksis er den samme som en på andre områder lige så kraftig laptop uden kunstig begavelse, er det et valg uden omkostninger.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer