TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: MacBook Pro 13 M1 2020

Den bedste vi har testet

Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.

Af / 29/11/2020 - 11:17
MacBook Pro 13 M1 2020

Home mener

  • Lynhurtig ydelse. Kraftig grafikydelse og rigtig god batterilevetid. Fantastisk skarp og farverig skærm.
  • Kan ikke opgraderes, og mere SSD-lager er dyrt. Kun 720p FaceTime-kamera.

Timingen har aldrig været bedre. Hvis man skal købe en ny bærbar Mac, er det nu, man skal slå til. Apples nye M1-processor har gjort MacBook Pro og MacBook Air med 13 tommers skærm til nogle små kraftværker, som vi næppe har set magen til.

De nye 13 tommers MacBooks har fået den største opdatering for nogen Mac’er i mange år og viser vejen til fremtiden for Apples computere.

Apple er nemlig begyndt udfasningen af Intel-processorer til fordel for deres egne Apple Silicon-processorer, og den aktuelle model er en af tre nye Mac’er med den nye M1-processor. Der er baseret på den samme 5 nanometer arkitektur, som vi har set i de nyeste generationer af Apples tablet, iPad. (Mac mini er den tredje).

m2 1
Den nye MacBook Pro 13 gemmer på en af de sejeste processorer, vi har testet.

Det betyder ikke, at de nye Mac’er opfører sig som en iPad med tastatur, men nogle ting er de samme. Ikke mindst fraværet af opstartstid, åbning af programmer og start af apps. For med M1 kan Mac’er køre iOS-apps.

Der er flere fordele ved den nye M1-processor. Den er meget hurtigere og også mere effektiv end Intels processorer. Det betyder både rekordhøj ydelse og meget længere batterilevetid.

Annonce

Batteriet i M1-udgaven af MacBook Pro 13 holder mellem 17 og 20 timer, mod ti timer for den 13-tommer, vi testede i sommers. Den er også meget hurtigere både i benchmark-tests og i programmer som Adobe Photoshop og Final Cut Pro.

m3 1
De to USB-C/Thunderbolt3-porte understøtter eksterne skærme op til 6K-opløsning.

Hurtigste 13-tommer

Den forrige generation af MacBook Pro 13 findes stadig i Apples sortiment. Men jeg kan ikke helt se, hvorfor man skulle købe sådan en, når den M1-baserede 13-tommer giver så meget mere ydelse for pengene.

Den eneste grund til at vælge en Intel-baseret MacBook Pro 13 skulle være, at man ikke kan klare sig med mindre end 4 terabyte SSD-lager og 32 gigabyte hukommelse – og at man faktisk har brug for fire Thunderbolt-porte.

I den nye M1-Mac kan man vælge op til 2 terabyte SSD, og den fås kun med to Thunderbolt-porte.

m4
Touch Bar’en med Touch ID er et af kendetegnene ved MacBook Pro.

Samme skærm, tastatur og pegefelt

Den forrige og den nye 13-tommer er ellers identiske. De har samme LED-baserede IPS-skærm, der understøtter P3-farverum og er blandt de skærme, der har den mest nøjagtige farvegengivelse af nogen bærbar.

Tastaturet – eller Magic Keyboard, som det kaldes – er det samme bagbelyste tastatur med Touch Bar ovenover som på 2020 Pro-modellerne fra Apple, og pegefeltet (trackpad’en) er også det samme.

m5
Apples M1-processor.

M1-processor

Hvis man kigger på Apples website, så er der ikke meget teknisk information dér. Nørderne finder ikke meget at kaste sig over, og for kreative brugere er ydelse i praksis vigtigere end GHz og teraflops. Men vi har lidt data på M1-processoren.

Den første M1-processor og den, der anvendes her, er en 3,2 GHz octa-core baseret på en 5 nm-arkitektur med 16 milliarder transistorer fordelt på fire ydelseskerner (high-performance) og fire effektivitetskerner (high-efficiency).

De første fire trækker det tunge læs i programmer som Photoshop og Final Cut Pro, mens de andre fire tager sig af lettere opgaver. De styres af en controller, der fordeler belastningen til de otte kerner i realtid, og kan om nødvendigt bruge alle otte kerner til særlig krævende opgaver.

M1-processoren indeholder også en octa-core grafisk processorenhed. Apple hævder, at den kan køre op til 2,6 teraflops i 32 bit (FPU) – eller sagt på en mindre nørdet måde: MacBook kan flette 4K-video sammen i realtid uden at få åndenød.

Apple er også ret stolte af deres 16-core Neural Engine. Som simpelt sagt er avanceret maskinindlæring, hvor processoren lærer at genkende og analysere billeder, video, ansigter og opgaver, og bruger billedskalering i Pixelmator Pro som eksempel. Dér kan man opskalere et billede flere hundrede gange og stadig se detaljer på skærmen.

m6
DaVinci Resolve på MacBook Pro med M1-processor.

Ekstern skærm og forbindelser

Man kan også koble to eksterne skærme til Mac’en, en med op til 6K-opløsning og 60 Hz og en med 4K 60 fps, samtidig med at man bruger Mac-skærmen i fuld opløsning. Det er også muligt at bruge en nyere iPad tilsluttet trådløst som ekstern skærm ved at aktivere Sidecar i systemindstillingerne.

Der er kun to USB-C/Thunderbolt 3-porte på maskinen, men jeg tvivler på, at mange har brug for flere. USB-C- og Thunderbolt 3-porte giver hastigheder på op til 40 Gbit/s og bruges typisk til opladning, eksterne enheder eller en ekstern 6K-skærm.

På den modsatte side er der et 3,5 mm stik til hovedtelefoner eller eksterne højttalere.

De indbyggede stereohøjttalere er slet ikke værst. De understøtter Dolby Atmos-lyd og leverer et fyldigt lydbillede for en laptop.

FaceTime-kameraet er det samme som før med 720p opløsning, hvilket selvfølgelig er ringe. Men billedkvaliteten er i det mindste blevet lidt bedre med mindre støj og lidt bedre kontrast. Det er så også alt.

m7
3,5 mm minijack lydudgang.

Udklassering

FaceTime-kameraet er dog hurtigt glemt, når vi sætter Mac’en på testbænken. I en sammenligning med MacBook Pro med Intels 10. generations “Ice Lake”-processor smadrer den nye M1 Mac den på alting. Alting.

Ovenikøbet er den pænt mange tusindlapper billigere end Intel-Mac’en.

Da vi testede MacBook Pro 13 med 2,0 GHz i5-processor i Geekbench, løb den fra den hurtigste 13-tommer fra 2018, og nu er det dens tur til at blive banket sønder og sammen af M1-modellen i Geekbench 5:

     M1 MBP 13″ 2020: 1.733 (single-core), 7.582 (multi-core)

     Intel MBP 13″ 2020: 1.232 (single-core), 4.442 (multi-core)

     Intel MBP 16″ 2019: 1.133 (single-core), 7.240 (multi-core)

Tallene viser, at den nye M1-processor jorder Intels 15-processor, især i multi-core-testen, men interessant nok slår den også den dobbelt så dyre 16 tommers MacBook med Intels 2,4 GHz octa-core i9-processor. Både på single- og multi-core-ydelse.

Og det er ikke kun i Geekbench, at M1-Mac’en er bedst. I Cinebench knuser den nye 13-tommer 16-tommeren fra 2019 med en score på 7.758 mod 3.582 point.

m8
MacBook Pro 13 med M1-processor knuser Intel-Mac’erne i benchmark-tests.

Rosetta 2

Men det er ikke kun på testbænken, at den nye Mac stråler. Den kører også krævende opgaver hurtigere end før og uden tøven eller hakken. Her er det på sin plads at fortælle, at den nye processorarkitektur kræver, at udviklerne laver egne versioner af softwaren tilpasset Apples M1-processor for optimal ydelse.

Ellers kører Mac’en software udviklet til Intel-processoren gennem Rosetta 2 i MacOS Big Sur. Rosetta 2 “oversætter” softwaren og er nødvendigt for at kunne køre ældre software på en Mac med M1-processor. Men så får man altså ikke udnytter den nye processors fulde potentiale.

Det får man til gengæld, hvis man har en Adobe Creative Cloud-konto. Så kan man downloade en betaversion af Adobe Photoshop til M1 – ganske vist ikke en fuld version med alle funktioner, men nok til, at man kan teste den grundlæggende ydelse i Photoshop.

Apples Final Cut Pro til videoredigering er også tilpasset M1, og det stod hurtigt klart, at MacBook er mærkbart hurtigere på filtereffekter, rendering og noget så simpelt som at afspille video i 4K, men også i 8K 24 fps, hvor videoen flød sømløst over skærmen.

Alt sammen, uden at blæseren startede.

m9
Beta-versionen af Adobe Photoshop til M1-processoren.

Hukommelse

Det er her, på de mest krævende opgaver, at man har brug for de ekstra 8 gigabyte hukommelse, som man skal vælge, før man bestiller sin Mac. Forskellen på en M1-Mac med 8 gigabyte hukommelse og en med 16 gigabyte ses bedst, når man arbejder med meget tunge filer, f.eks. i Photoshop, Final Cut Pro eller Affinity Photo, for M1-processoren tackler det meste selv.

m10
GarageBand på MacBook Pro 13 M1.

Konklusion

Den nye MacBook Pro 13 er den sejeste 13-tommer, vi har testet. Den banker ikke alene tidligere Mac’er, vi har testet, men baner også vejen for et væld af nye Apple-computere med en næsten revolutionerende ny processorarkitektur.

Den nye processor er langt mere effektiv, så batterilevetiden på MacBook Pro 13 er næsten fordoblet. Den tackler også opgaver, som man tidligere måtte have en meget dyrere Mac for at udføre, og i vores tests er den hurtigere end noget andet i samme klasse.

Fotografer, designere og kreative brugere får et kraftig værktøj i den nye MacBook Pro, som er klart det bedste køb blandt bærbare computere lige nu.

 

Karakter
MacBook Pro 13 M1 2020
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Mesh til det avancerede smarthjem

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?