De færreste mobiltelefoner har nogen form for zoom. Du kan zoome digitalt med fingrene på skærmen, men resultatet bliver ikke godt: Mere zoom betyder mere grums og uskarpe billeder.
Men der findes en løsning, som rent faktisk virker. Den er ikke gratis, men for nogle hundredlapper kan man få objektiver, der clipses over mobilkameraet og ændrer brændvidden. I praksis betyder det, at mobilkameraet kan pimpes med vidvinkel, tele eller makro, så man kan tage endnu mere sprælske billeder eller videoer.
De kan selvfølgelig ikke erstatte et rigtigt kamera, i hvert fald ikke for alle, men et teleobjektiv eller en makrolinse fylder næsten ikke noget og er let at tage med – og at bruge.
Tænk på dem som objektiver, som man sætter på for at ændre brændvidde og billedvinkel, bare til mobilen i stedet for til et kamera. De kan også i øvrigt bruges til Skype- eller FaceTime-samtaler.
Hvad findes der
Mobilobjektiver findes i mange varianter. Den mest almindelige er vidvinkel, som giver bredere billedvinkel, end mobilkameraet kan, så du får endnu mere med på billederne. Fint til landskaber, arkitektur og rejser.
Den anden af de tre mest almindelige varianter er teleobjektivet. Det har smallere billedvinkel og trækker motivet tættere på. Det er ikke alene praktisk, når man ikke kan komme tæt nok på med telefonen, men også fint til portrætter.
Den tredje variant er makro-objektivet. Det har en ekstrem nærgrænse, så man kan tage skarpe billeder kun få centimeter fra motivet. Noget, der er praktisk, hvis man vil tage billeder af detaljer eller udforske mikroverdener.
Hvad gør de
Disse mobilobjektiver udvider anvendelsesområdet for mobilkameraet, og hvis du f.eks. sætter en fisheye på, får du ekstrem 180 graders billedvinkel. Det er ikke muligt med mobilkameraet.
Mobilobjektiverne fungerer på den måde, at en eller flere linser er samlet i et mikro-objektiv. Konfigurationen bestemmer så, om det er tele, makro, vidvinkel eller fisheye.
Der findes også nogle opstartsprojekter, som lover zoomobjektiver til mobilen, men de er foreløbig ikke tilgængelige til test. Så her koncentrerer vi os om mobilobjektiver med fast brændvidde.
Brændvidden på iPhone 7’s kamera svarer til 28 mm vidvinkel. For Samsung Galaxy S7 og S8 er brændvidden 26 mm, og det er det eneste, der påvirkes af et mobilobjektiv uden på kameraet.
F.eks. bliver 28 til 84 mm – perfekt til portrætter – hvis man sætter en 3x tele på. Omvendt bliver 28 mm til 16 mm ekstrem vidvinkel, hvis man sætter et vidvinkelobjektiv på. Med andre ord kan man dække 16, 28 og 56 eller 84 mm med kun få ekstra objektiver til mobilen.
Vær dog opmærksom på, at objektiver med en holder, som monteres over kameraet, ikke fungerer sammen med iPhone 7 Plus’ indbyggede teleobjektiv. Her er Black Eye en undtagelse, dog med forbehold.
Deltagerne
I denne test ser vi på mobilobjektiver fra Olloclip, som nok er den mest kendte producent af den slags objektiver. De har en række forskellige varianter, først og fremmest tilpasset iPhone- og Samsung Galaxy-modeller.
Vi har også medtaget ExoLens fra den legendariske tyske optikproducent Zeiss. Det er dyre glas, måske mest beregnet til kræsne fotografer og af en helt anden kvalitet end noget andet, vi har set.
Den tredje producent er Black Eye. Et forholdsvis nyt mærke, der satser på billige objektiver, som ikke kræver adapter. Dermed kan de anvendes til alle smartphones, tablets og laptops, der har kamera. Bare clips dem fast over telefonens kamera, som om det var en tøjklemme. Lettere bliver det ikke.
I testen har vi lagt vægt på tre ting: Funktionalitet, billedkvalitet og pris.
Black Eye Lens
Mest for pengene
Makro, tele og vidvinkel, som du bare clipser fast på mobilen.
Zeiss ExoLens
Det kostbare alternativ
Zeiss er kendt for kvalitet, og det kan ses på billederne.
Olloclip Core Lens Set
Det bedste køb
Olloclip har det bedste kompromis mellem billedkvalitet og brugervenlighed.