annonse
annonse
annonse

Test: Epson Expression Photo HD XP-15000

Epson Expression Photo HD XP-15000
Epson Expression Photo HD XP-15000

Fotoprinter til entusiaster

Spring multiprinterne over, hvis du vil have store fotoprint af god kvalitet.

Plus
Kompakt kvalitetsprinter i A3+ format til fotoentusiaster på budget. Pragtfuld fotokvalitet, trådløs udskrivning og simpel arkfødning.
Minus
Moderat udskriftshastighed.

Måske er den gamle printer moden til genbrugspladsen. Måske er det gået op for dig, at den billige multifunktionsprinter, du købte på udsalg, ikke laver særlig gode fotoprint. Eller måske er du netop blevet bidt af fotobacillen og vil have større og bedre print af dine billeder.

Uanset hvad, så er det smart at orientere sig lidt om markedet først. Hvis man f.eks. vil have større billeder end A4, er A3+ det næste skridt. Så er billederne store nok til, at de kan ses, når de hænges op på væggen (men det er der selvfølgelig ikke meget ræson i, hvis billedkvaliteten ikke holder mål).

Der findes meget billige A3-printere. Men ligesom med så meget andet er det allerbilligste sjældent godt nok, hvis man stiller høje krav til kvaliteten.

Det er klart, at skoleskemaer, breve på almindeligt papir, nogle dokumenter indimellem og et farvebillede i ny og næ ikke behøver at stille særlig store krav til printeren.

Det er snarere dem, som interesserer sig for fotografering, der bør tage et kig på Epson Expression Photo HD XP-15000 – en trådløs fotoprinter, der også kan styres fra en app på mobilen.

Seks blækpatroner med fire farver samt sort og gråt giver bedre farveprint og mere jævne sort-hvid-graderinger. (Foto: Epson)

Næsten storformat

Den kan udskrive i op til A3+ format – altså mere end dobbelt så stort som A4 – og koster mindre end Epsons dedikerede fotoprintere i samme format. Såsom A3+ printeren SureColor SC-P600. Men den benytter en billigere blækteknologi og ikke Epsons pigmenterede UltraChrome HD-blæk med Micro Piezo AMC printhoveder. Som er forbeholdt de professionelle printere fra Epson.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Fotoblæk

XP-15000 anvender i stedet Claria Photo HD-blæk, som skydes ud med en dråbestørrelse på 1,5 picoliter fra 180 dyser pr. farve. Det gør printeren relativt hurtig. Og god. Et fotoprint i A4 tog ca. 70 sekunder og gav rigtig god farvemætning og skarphed.

Blækket er fordelt på seks blækpatroner: Sort, magenta, gul, cyan, grå og rød, og patronerne fås i ekstra store størrelser. For dem, der printer meget, er der bedre økonomi i at vælge XL-patroner til printeren.

Den er ikke kun lavet til fotoprint i høj kvalitet. Der er en A4-skuffe under printeren med plads til 200 helt almindelige ark, hvor der også kan printes på begge sider, også kaldet duplex. Godt for miljøet.

Arkfødning fra alle sider

Udpakning og opsætning er lettere end på mange andre printere, vi har testet. XP-15000 er ikke bredere end 48 cm og har arkfødning til tykkere papir eller bredformat A3-medier fra bagsiden plus en bakke med plads til 50 A3-ark på toppen. Den kan også printe på tilpassede cd- og dvd-medier.

Hvis du vælger at bruge arkføderen bagpå, skal du lige vide, at man er nødt til at hjælpe den lidt manuelt. Ellers risikerer man, at specialformater indføres skævt, og i værste fald kan fotopapiret blive ødelagt under indføringen.

Arkfødning fra toppen er aldrig noget problem.

Ved førstegangsopsætning bør man lave nogle testprint for at kalibrere skrivehovederne samt koble XP-15000 til det trådløse netværk, hvis man vil udskrive trådløst. F.eks. fra mobilen.

Det er også muligt at forbinde printeren til computeren med USB eller til et kablet netværk med Ethernet.

Print på cd og dvd er også muligt. (Foto: Epson)

Trådløs udskrivning

XP-15000 understøtter trådløs styring fra mobilen med en lang række apps: Epson Email Print, Epson Remote Print, Epson iPrint (til iOS og Android), og jeg ved ikke hvad. Det gør den meget praktisk for dem, der har brug for en familieprinter, der kan det hele. Et 10 x 15 cm fotoprint fra mobilen tager kun sekunder med app-styring, og med 200 ark i skuffen er den klar til læseplaner på kort tid.

Printeren kan også betjenes med knapperne ved siden af farve-displayet. Som ikke er en touch-skærm, men det fungerer glimrende.

Et par tips

Når man skal lave fine fotoprint, må man selv lægge den ønskede papirtype og -størrelse ind. Husk at vælge, hvor papiret skal indføres fra – hvis du vælger auto, foretrækker printeren at hente papir fra skuffen nedenunder.

For en sikkerheds skyld er det derfor smart at vælge både størrelse, kvalitet og placering manuelt.

Fotokvalitet

XP-15000 er ikke blandt de hurtigste, uanset medie, men som vi ved, er kvalitet værd at vente på. Et standard A4-print tager ikke mere end halvandet minut, men hvis man vælger højere udskriftskvalitet, tager den sig bedre tid og kan godt bruge tre minutter pr. billede. Og det dobbelte i A3+ format.

Men jeg synes, det er det værd, for fotokvaliteten er virkelig god. Sortniveauet er ikke så dybt og graderingerne ikke så jævne som fra SureColor SC-P600 eller vores reference P800, men for mange er forskellen ikke stor nok til, at det er værd at ofre flere penge på.

Husk at vælge den højeste kvalitet til sort-hvide print, og ignorér Epsons forslag om at vælge sort-hvid til sort-hvid. Vælg i stedet gråskala før udskrivning, så får du mere neutrale sort-hvid-print uden farvestik.

Man får ikke de samme omfattende justeringsmuligheder som på Epsons dyreste fotoprintere, men udskriftskvaliteten er alligevel meget høj. Detaljerigdommen og skarpheden er næsten på niveau med langt dyrere fotoprintere og klart bedre end fra nogen multifunktionsprinter, vi har set.

(Foto: Epson)

Konklusion

Hvis du vil have de bedst mulige fotoprint uden at sprænge budgettet, er Epson Expression Photo HD XP-15000 et rigtig godt valg. Den er ikke hurtigst til noget, men den er afgjort bedst til meget. Såsom fotoprint. Samtidig har den også en skuffe til almindeligt A4-papir, og den kan styres trådløst fra mobil og computer.

Epson-printeren er nok så tæt, som man kan komme på professionel kvalitet uden at betale professionel pris, og med A3+ format bliver billederne store nok til at give meget mere glæde end A4.

Måske er den gamle printer moden til genbrugspladsen. Måske er det gået op for dig, at den billige multifunktionsprinter, du købte på udsalg, ikke laver særlig gode fotoprint. Eller måske er du netop blevet bidt af fotobacillen og vil have større og bedre print af dine billeder. Uanset hvad, så er det smart at orientere sig lidt om markedet først. Hvis man f.eks. vil have større billeder end A4, er A3+ det næste skridt. Så er billederne store nok til, at de kan ses, når de hænges op på væggen (men det er der selvfølgelig ikke meget ræson i, hvis billedkvaliteten ikke holder mål). Der findes meget billige A3-printere. Men ligesom med så meget andet er det allerbilligste sjældent godt nok, hvis man stiller høje krav til kvaliteten. Det er klart, at skoleskemaer, breve på almindeligt papir, nogle dokumenter indimellem og et farvebillede i ny og næ ikke behøver at stille særlig store krav til printeren. Det er snarere dem, som interesserer sig for fotografering, der bør tage et kig på Epson Expression Photo HD XP-15000 – en trådløs fotoprinter, der også kan styres fra en app på mobilen. [caption id="attachment_82142" align="alignnone" width="678"] Seks blækpatroner med fire farver samt sort og gråt giver bedre farveprint og mere jævne sort-hvid-graderinger. (Foto: Epson)[/caption]

Næsten storformat

Den kan udskrive i op til A3+ format – altså mere end dobbelt så stort som A4 – og koster mindre end Epsons dedikerede fotoprintere i samme format. Såsom A3+ printeren SureColor SC-P600. Men den benytter en billigere blækteknologi og ikke Epsons pigmenterede UltraChrome HD-blæk med Micro Piezo AMC printhoveder. Som er forbeholdt de professionelle printere fra Epson.

Fotoblæk

XP-15000 anvender i stedet Claria Photo HD-blæk, som skydes ud med en dråbestørrelse på 1,5 picoliter fra 180 dyser pr. farve. Det gør printeren relativt hurtig. Og god. Et fotoprint i A4 tog ca. 70 sekunder og gav rigtig god farvemætning og skarphed. Blækket er fordelt på seks blækpatroner: Sort, magenta, gul, cyan, grå og rød, og patronerne fås i ekstra store størrelser. For dem, der printer meget, er der bedre økonomi i at vælge XL-patroner til printeren. Den er ikke kun lavet til fotoprint i høj kvalitet. Der er en A4-skuffe under printeren med plads til 200 helt almindelige ark, hvor der også kan printes på begge sider, også kaldet duplex. Godt for miljøet.

Arkfødning fra alle sider

Udpakning og opsætning er lettere end på mange andre printere, vi har testet. XP-15000 er ikke bredere end 48 cm og har arkfødning til tykkere papir eller bredformat A3-medier fra bagsiden plus en bakke med plads til 50 A3-ark på toppen. Den kan også printe på tilpassede cd- og dvd-medier. Hvis du vælger at bruge arkføderen bagpå, skal du lige vide, at man er nødt til at hjælpe den lidt manuelt. Ellers risikerer man, at specialformater indføres skævt, og i værste fald kan fotopapiret blive ødelagt under indføringen. Arkfødning fra toppen er aldrig noget problem. Ved førstegangsopsætning bør man lave nogle testprint for at kalibrere skrivehovederne samt koble XP-15000 til det trådløse netværk, hvis man vil udskrive trådløst. F.eks. fra mobilen. Det er også muligt at forbinde printeren til computeren med USB eller til et kablet netværk med Ethernet. [caption id="attachment_82143" align="alignnone" width="678"] Print på cd og dvd er også muligt. (Foto: Epson)[/caption]

Trådløs udskrivning

XP-15000 understøtter trådløs styring fra mobilen med en lang række apps: Epson Email Print, Epson Remote Print, Epson iPrint (til iOS og Android), og jeg ved ikke hvad. Det gør den meget praktisk for dem, der har brug for en familieprinter, der kan det hele. Et 10 x 15 cm fotoprint fra mobilen tager kun sekunder med app-styring, og med 200 ark i skuffen er den klar til læseplaner på kort tid. Printeren kan også betjenes med knapperne ved siden af farve-displayet. Som ikke er en touch-skærm, men det fungerer glimrende.

Et par tips

Når man skal lave fine fotoprint, må man selv lægge den ønskede papirtype og -størrelse ind. Husk at vælge, hvor papiret skal indføres fra – hvis du vælger auto, foretrækker printeren at hente papir fra skuffen nedenunder. For en sikkerheds skyld er det derfor smart at vælge både størrelse, kvalitet og placering manuelt.

Fotokvalitet

XP-15000 er ikke blandt de hurtigste, uanset medie, men som vi ved, er kvalitet værd at vente på. Et standard A4-print tager ikke mere end halvandet minut, men hvis man vælger højere udskriftskvalitet, tager den sig bedre tid og kan godt bruge tre minutter pr. billede. Og det dobbelte i A3+ format. Men jeg synes, det er det værd, for fotokvaliteten er virkelig god. Sortniveauet er ikke så dybt og graderingerne ikke så jævne som fra SureColor SC-P600 eller vores reference P800, men for mange er forskellen ikke stor nok til, at det er værd at ofre flere penge på. Husk at vælge den højeste kvalitet til sort-hvide print, og ignorér Epsons forslag om at vælge sort-hvid til sort-hvid. Vælg i stedet gråskala før udskrivning, så får du mere neutrale sort-hvid-print uden farvestik. Man får ikke de samme omfattende justeringsmuligheder som på Epsons dyreste fotoprintere, men udskriftskvaliteten er alligevel meget høj. Detaljerigdommen og skarpheden er næsten på niveau med langt dyrere fotoprintere og klart bedre end fra nogen multifunktionsprinter, vi har set. [caption id="attachment_82148" align="alignnone" width="678"] (Foto: Epson)[/caption]

Konklusion

Hvis du vil have de bedst mulige fotoprint uden at sprænge budgettet, er Epson Expression Photo HD XP-15000 et rigtig godt valg. Den er ikke hurtigst til noget, men den er afgjort bedst til meget. Såsom fotoprint. Samtidig har den også en skuffe til almindeligt A4-papir, og den kan styres trådløst fra mobil og computer. Epson-printeren er nok så tæt, som man kan komme på professionel kvalitet uden at betale professionel pris, og med A3+ format bliver billederne store nok til at give meget mere glæde end A4.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Epson Expression Photo HD XP-15000
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: A3+ printer med 6 Claria Photo HD blækpatroner

Printhastighed: 9,2 sider/minut (sort), 9 sider/minut (farve)

Opløsning, print: 5760 x 1440 dpi

Papirskuffer: 200 A4-ark, 50 fotoark

Display: 6,1 cm farveskærm

Tilslutninger: Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Ethernet, USB

Kortlæser: Nej

Antal sider: Op til 830 i farver

Mål og vægt: 47,9 x 37 x 15,9 cm / 8,5 kg

Andet: App-styring, Epson Email Print, cd/dvd-print, duplex-print

Web: epson.dk

Pris: 2.395,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

annonse
Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.
Test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.