annonse
annonse
annonse

test: Fujifilm X-E3

Januar 2018Fujifilm X-E3
Januar 2018Fujifilm X-E3

Prisgunstigt kvalitetskamera

Fujifilms lille systemkamera er et stortalent med skjulte egenskaber, som gør det til et glimrende alternativ til dyrere kameraer.

Plus
Superb skarphed og detaljegengivelse. Hurtig autofokus. Let og kompakt. God 4K-video.
Minus
Mangler vejrbeskyttelse, vipbar skærm og varierende fokusydelse i svagt lys.

Snart handler det ikke længere om billedkvalitet, men om funktioner, brugervenlighed og andre ting, såsom håndtérbarhed. Billedkvaliteten fra nye kameraer er så god, at de alle som ét fejer mobilkameraet af banen, og det bliver stadig sværere at skille kameraerne fra hinanden.

Bortset selvfølgelig fra pris, størrelse, funktioner, brugervenlighed, tilslutninger, udvalg af tilbehør og en lang række andre ting, som har ikke med billedkvaliteten at gøre.

Tag f.eks. Fujifilm X-E3. Et fortræffeligt lille kamera til alle, der vil have et kompakt systemkamera, som er praktisk at tage med og leverer fornem billedkvalitet i alle situationer.

Det lille kamera har samme type billedsensor som Fujis dyrere kameraer X-T2, X-T20 og X-Pro2. Det betyder, at kameraet til alle praktiske formål vil levere lige så god kvalitet, som man kan få fra det dobbelt så dyre X-Pro2. De fire kameraer er alle baseret på Fujifilms fremragende 24 megapixel X-Trans CMOS-billedsensor – en af de allerbedste sensorer i APS-C-formatet.

Med en detaljeskarphed, der overgår det meste, vi har testet, forsvindende lav billedstøj og en fabelagtigt afbalanceret farvegengivelse er Fujis systemkameraer helt i top på billedkvalitet. Men de har forskellige egenskaber, og de fire kameraer henvender sig til fotografer med lidt forskellige behov.

Til studiefotografering, portrætter, rejser og reportage er det vejrbeskyttede X-Pro2 et fremragende værktøj. For fotografer, der bruger teleobjektiver lige så meget som vidvinkel og makro – og har brug for 4K-video – er X-T2 det bedste valg. Mens det mere kompakte X-T20 er bedre egnet til dem, der vil have et mindre og enklere kamera, men samme høje billedkvalitet plus 4K-video.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Spørgsmålet er så, hvor det nye X-E3 passer ind.

(Foto: Fujifilm)

Diskret og rejsevenligt

Den slanke formfaktor uden søgerhus på toppen gør, at X-E3 kan ses som den kompakte og enklere udgave af det professionelle X-Pro2. Teknisk set har det dog mere tilfælles med T20. Såsom det nye autofokusmodul med 325 fokuspunkter, 1/4000 sekunds mekanisk lukker, 1/32.000 sekunds elektronisk ditto og touch-skærm med joystick-knap ved siden af.

Med integreret søger minder kameraet om Olympus PEN-F, Sony a6500 og Panasonic Lumix GX8.

Fuji har forsøgt at gøre kameraet så enkelt og overskueligt som muligt uden at strippe det helt for funktioner: Færre knapper, væk med firevejshjulet på bagsiden, et slankt håndgreb, ingen vejrbeskyttelse og et traditionelt lukkertidshjul kombineret med blændering på objektivet. Alt sammen for at holde mål og vægt nede – og brugervenligheden i top.

Der er nogle forskelle mellem T20 og E3, som er værd at nævne. Touch-skærmen kan ikke vrides eller vippes, E3’s joystick-knap er mere praktisk til fokusvalg, når man har kameraet for øjet, og det har også Bluetooth. Hvilket betyder, at kameraet kan sende billeder til mobilen mere eller mindre kontinuerligt.

Gummierede overflader giver et godt greb, selv om håndgrebet foran er relativt lille. Søgeren er rigtig god med god opløsning og forstørrelse, men den bliver sort mellem hvert billede ved serieoptagelser. Kameraet mangler vejrbeskyttelse, og fokusområdet dækker ikke en lige stor del af billedfladen som på Sony a6500.

(Foto: Fujifilm)

Fokus og ydelse

Man kan vælge fokusområde med et knaptryk og antal fokuspunkter med et af indstillingshjulene. Et eller flere fokuspunkter kan hurtigt flyttes på skærmen eller i søgeren med joystick-knappen bagpå, og man kan indstille kontinuerlig følgefokus i kombination med 8 billeder i sekundet (fps). Det kan også skyde 14 fps, men kun når elektronisk lukker er aktiveret og med fokus på første billede.

Ligesom på T20 er der en Auto-knap, som stiller alle manuelle valg tilbage til programautomatik. Så overtager kameraets X-Processor Pro alle indstillinger. Praktisk, hvis man overlader kameraet til andre.

Touch-skærmen kan bruges til at vælge og ændre indstillinger. Også dem, man henter op i rudenettet fra Q-knappen, og man kan bruge fingeren på skærmen til at flytte fokus og tage billeder. En fiffig detalje er, at man kan swipe op, ned og til hver side på skærmen, hvilket aktiverer valg af fokus, ISO, filmsimulering og hvidbalance.

Ligesom på nogle af de fysiske knapper kan valgene også skiftes ud med andre, så man kan programmere kameraet efter sine egne behov.

(Foto: Fujifilm)

Billedkvalitet

X-E3 er hurtigt. Ikke så hurtigt som T20 eller a6500, og godt 20 raw-filer i serie på højeste skudtakt (14 fps) – eller 35 jpeg-filer (8 fps) – er ikke voldsomt imponerende. Men autofokus er meget hurtig, også på serieoptagelser. Så selv om det ikke er noget actionkamera, er det hurtigt nok til det meste, måske undtagen sport og vilde dyr i flugt.

Til gengæld leverer kameraet billeddynamik og skarphed i spandevis. Det er ikke muligt at se forskel på billederne fra E3 og T20. Man behøver heller ikke at bekymre sig om billedstøj. Kun Nikon D7500 er bedre her, men billederne fra E3 bliver lidt skarpere ved høj ISO. Op til ISO 6400 kan man ikke se forskel; derover er der mindre støj, men også mindre detaljer i billederne fra D7500.

Med andre ord er E3 helt i top blandt APS-C-kameraer, hvad angår billedstøj. Det er også blandt de bedste til farvegengivelse på jpeg-filer. Faktisk så godt, at man kan bruge jpeg-billeder direkte fra kameraet uden at skulle omkring raw-filkonvertering i softwaren bagefter for at få optimal billedkvalitet.

Kameraets udvalg af filmsimuleringer, såsom Fujifilms Astia, Provia og sort-hvid-indstillingen Acros, giver fine filmlignende udtryk på jpeg-billeder, og fotografen kan selv justere indstillingerne efter behag.

4K-video hentes fra hele billedsensoren, såkaldt binding, hvilket giver meget skarpere og mere detaljeret video, end HD formår, men det betyder også, at optagelserne ikke bliver lige så barberbladsskarpe som dem fra kameraer uden pixelbinding, f.eks. X-T2.

Konklusion

Som forventet er billedkvaliteten fra Fujifilm X-E3 upåklagelig. Kameraet deler billedchip og processor med sine dyrere søskende, men er nemmere i brug, lettere at tage med og meget billigere. Alt i alt et kompakt og brugervenligt alternativ til et spejlreflekskamera – med få kompromiser – og et næsten perfekt rejse- og allround-kamera til ivrige amatørfotografer.

(Foto: Fujifilm)
Snart handler det ikke længere om billedkvalitet, men om funktioner, brugervenlighed og andre ting, såsom håndtérbarhed. Billedkvaliteten fra nye kameraer er så god, at de alle som ét fejer mobilkameraet af banen, og det bliver stadig sværere at skille kameraerne fra hinanden.Bortset selvfølgelig fra pris, størrelse, funktioner, brugervenlighed, tilslutninger, udvalg af tilbehør og en lang række andre ting, som har ikke med billedkvaliteten at gøre.Tag f.eks. Fujifilm X-E3. Et fortræffeligt lille kamera til alle, der vil have et kompakt systemkamera, som er praktisk at tage med og leverer fornem billedkvalitet i alle situationer.Det lille kamera har samme type billedsensor som Fujis dyrere kameraer X-T2, X-T20 og X-Pro2. Det betyder, at kameraet til alle praktiske formål vil levere lige så god kvalitet, som man kan få fra det dobbelt så dyre X-Pro2. De fire kameraer er alle baseret på Fujifilms fremragende 24 megapixel X-Trans CMOS-billedsensor – en af de allerbedste sensorer i APS-C-formatet.Med en detaljeskarphed, der overgår det meste, vi har testet, forsvindende lav billedstøj og en fabelagtigt afbalanceret farvegengivelse er Fujis systemkameraer helt i top på billedkvalitet. Men de har forskellige egenskaber, og de fire kameraer henvender sig til fotografer med lidt forskellige behov.Til studiefotografering, portrætter, rejser og reportage er det vejrbeskyttede X-Pro2 et fremragende værktøj. For fotografer, der bruger teleobjektiver lige så meget som vidvinkel og makro – og har brug for 4K-video – er X-T2 det bedste valg. Mens det mere kompakte X-T20 er bedre egnet til dem, der vil have et mindre og enklere kamera, men samme høje billedkvalitet plus 4K-video.Spørgsmålet er så, hvor det nye X-E3 passer ind.[caption id="attachment_71968" align="alignnone" width="628"] (Foto: Fujifilm)[/caption]

Diskret og rejsevenligt

Den slanke formfaktor uden søgerhus på toppen gør, at X-E3 kan ses som den kompakte og enklere udgave af det professionelle X-Pro2. Teknisk set har det dog mere tilfælles med T20. Såsom det nye autofokusmodul med 325 fokuspunkter, 1/4000 sekunds mekanisk lukker, 1/32.000 sekunds elektronisk ditto og touch-skærm med joystick-knap ved siden af.Med integreret søger minder kameraet om Olympus PEN-F, Sony a6500 og Panasonic Lumix GX8.Fuji har forsøgt at gøre kameraet så enkelt og overskueligt som muligt uden at strippe det helt for funktioner: Færre knapper, væk med firevejshjulet på bagsiden, et slankt håndgreb, ingen vejrbeskyttelse og et traditionelt lukkertidshjul kombineret med blændering på objektivet. Alt sammen for at holde mål og vægt nede – og brugervenligheden i top.Der er nogle forskelle mellem T20 og E3, som er værd at nævne. Touch-skærmen kan ikke vrides eller vippes, E3’s joystick-knap er mere praktisk til fokusvalg, når man har kameraet for øjet, og det har også Bluetooth. Hvilket betyder, at kameraet kan sende billeder til mobilen mere eller mindre kontinuerligt.Gummierede overflader giver et godt greb, selv om håndgrebet foran er relativt lille. Søgeren er rigtig god med god opløsning og forstørrelse, men den bliver sort mellem hvert billede ved serieoptagelser. Kameraet mangler vejrbeskyttelse, og fokusområdet dækker ikke en lige stor del af billedfladen som på Sony a6500.[caption id="attachment_71972" align="alignnone" width="587"] (Foto: Fujifilm)[/caption]

Fokus og ydelse

Man kan vælge fokusområde med et knaptryk og antal fokuspunkter med et af indstillingshjulene. Et eller flere fokuspunkter kan hurtigt flyttes på skærmen eller i søgeren med joystick-knappen bagpå, og man kan indstille kontinuerlig følgefokus i kombination med 8 billeder i sekundet (fps). Det kan også skyde 14 fps, men kun når elektronisk lukker er aktiveret og med fokus på første billede.Ligesom på T20 er der en Auto-knap, som stiller alle manuelle valg tilbage til programautomatik. Så overtager kameraets X-Processor Pro alle indstillinger. Praktisk, hvis man overlader kameraet til andre.Touch-skærmen kan bruges til at vælge og ændre indstillinger. Også dem, man henter op i rudenettet fra Q-knappen, og man kan bruge fingeren på skærmen til at flytte fokus og tage billeder. En fiffig detalje er, at man kan swipe op, ned og til hver side på skærmen, hvilket aktiverer valg af fokus, ISO, filmsimulering og hvidbalance.Ligesom på nogle af de fysiske knapper kan valgene også skiftes ud med andre, så man kan programmere kameraet efter sine egne behov.[caption id="attachment_71969" align="alignnone" width="591"] (Foto: Fujifilm)[/caption]

Billedkvalitet

X-E3 er hurtigt. Ikke så hurtigt som T20 eller a6500, og godt 20 raw-filer i serie på højeste skudtakt (14 fps) – eller 35 jpeg-filer (8 fps) – er ikke voldsomt imponerende. Men autofokus er meget hurtig, også på serieoptagelser. Så selv om det ikke er noget actionkamera, er det hurtigt nok til det meste, måske undtagen sport og vilde dyr i flugt.Til gengæld leverer kameraet billeddynamik og skarphed i spandevis. Det er ikke muligt at se forskel på billederne fra E3 og T20. Man behøver heller ikke at bekymre sig om billedstøj. Kun Nikon D7500 er bedre her, men billederne fra E3 bliver lidt skarpere ved høj ISO. Op til ISO 6400 kan man ikke se forskel; derover er der mindre støj, men også mindre detaljer i billederne fra D7500.Med andre ord er E3 helt i top blandt APS-C-kameraer, hvad angår billedstøj. Det er også blandt de bedste til farvegengivelse på jpeg-filer. Faktisk så godt, at man kan bruge jpeg-billeder direkte fra kameraet uden at skulle omkring raw-filkonvertering i softwaren bagefter for at få optimal billedkvalitet.Kameraets udvalg af filmsimuleringer, såsom Fujifilms Astia, Provia og sort-hvid-indstillingen Acros, giver fine filmlignende udtryk på jpeg-billeder, og fotografen kan selv justere indstillingerne efter behag.4K-video hentes fra hele billedsensoren, såkaldt binding, hvilket giver meget skarpere og mere detaljeret video, end HD formår, men det betyder også, at optagelserne ikke bliver lige så barberbladsskarpe som dem fra kameraer uden pixelbinding, f.eks. X-T2.

Konklusion

Som forventet er billedkvaliteten fra Fujifilm X-E3 upåklagelig. Kameraet deler billedchip og processor med sine dyrere søskende, men er nemmere i brug, lettere at tage med og meget billigere. Alt i alt et kompakt og brugervenligt alternativ til et spejlreflekskamera – med få kompromiser – og et næsten perfekt rejse- og allround-kamera til ivrige amatørfotografer.[caption id="attachment_71971" align="alignnone" width="602"] (Foto: Fujifilm)[/caption]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Fujifilm X-E3
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: 24 MP systemkamera med APS-C billedsensor
Optik: Fujifilm Fujinon XF
Søger: Elektronisk, 2,36 MP, 0,62x forstørrelse
Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Serieoptagelse: 8 fps
Video: 4K/30 fps, 100 Mbit/s
Batteri: 350 billeder
Mål og vægt: 121 x 74 x 43 mm / 337 g
Højdepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, touch-skærm, joystick-knap, 325 fokuspunkter, mic-indgang
Web: fujifilm.dk

Pris: 7499,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×