TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm X100VI

Kompakt og kompetent

Glem alt om hypen. Fujifilm X100VI er det bedste kompaktkamera til dato.

Af / 08/03/2024 - 12:05
Fujifilm X100VI

Lyd & Billede mener

  • Praktisk, hurtigt, kompetent. Billedkvalitet i den professionelle klasse. Meget gode videoegenskaber. Mærkbart bedre autofokus. Attraktiv formfaktor.
  • Vejrbeskyttelse kræver ekstra udstyr. Den elektroniske søger trænger til en opgradering.

Hypen omkring forgængeren, X100V, har ført til lange ventelister på kameraet, som har været mere udsolgt end tilgængeligt. Det har ført til oppustede brugtpriser på kameraet, som blev et eftertragtet modeaccessory, efter at en Tik Tok-video gav Fuji-kameraet mere eksponering, end alle firefarvede reklamer i verden kunne have gjort.

Det ser ud til, at det samme sker med den nye model, X100VI. Ifølge Fujifilm har forudbe-stillingerne slået alle rekorder. De har flyttet produktionen til deres fabrik i Kina, hvor de har fordoblet produktionen for at forsøge at imødekomme efterspørgslen.

Smart tænkt, for det nye X100VI er et endnu bedre kamera end X100V.

Med en ny og forbedret billedsensor, billedstabilisator og mere præcis autofokus har Fujifilm forbedret mange menneskers yndlingskamera betydeligt. Det nye X100VI er ikke kun blevet et kamera for fashionistas og influencere, men også for håbefulde entusiaster og professionelle.

X100VI kan – som X100V før det – leveres i en sort udgave.

Annonce
Fujifilm X100VI front
(Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet er den sjette udgave af X100, som blev lanceret i 2011, og langt det mest avancerede til dato, med nogle klare forbedringer i forhold til X100V, som blev lanceret i 2020:

  • Samme 40,2 Mp X-Trans CMOS som X-H2
  • X-processor 5
  • 6,2K/30p, 4K60p, 10-bit 422, 200 Mbps
  • 6-trins billedstabilisering
  • Autofokus med objektgenkendelse
  • 20 filmsimuleringer inkl. Reala Ace
  • 125 ISO-standard
  • 64-51.200 ISO-område
  • 2 mm tykkere og 43 gram tungere
Læs også Komplet kompaktkamera Et af vores yndlingskameraer er blevet opgraderet, og nu er Fujifilms lille X100 endelig komplet.

Under motorhjelmen

Kameraet er nu to millimeter tykkere og 43 gram tungere. Den røde prik på kontakten, der skifter mellem optisk og elektronisk søger, er væk. Ellers ser alt andet ud til at være det samme, men skarpe øjne vil bemærke, at Bluetooth-logoet er blevet flyttet til Disp/Back-knappen på bagsiden.

Fujifilm X100VI sample 19 1
(Foto: Lasse Svendsen)

De store nyheder befinder sig under motorhjelmen.

Der finder du den samme baggrundsbelyste 40,2 Mp X-Trans CMOS 5 HR-billedsensor, som vi kender fra X-H2 og X-T5.

Læs også Klassens bedste kamera Fujifilm X-H2 er blevet en rå billedmaskine, som overgår mange dyrere kameraer.

Fujifilm siger, at det er teknisk muligt, men at de har valgt ikke at implementere pixel-shift-teknologien fra X-H2 i X100V, som giver 160 Mp højopløste filer med ekstern software. Det er forbeholdt de professionelle modeller.

En ny X Processor 5 har givet kameraet en videokvalitet på op til 6,2K/30p og 4K60p, med 10-bit 422 og 200 Mbps datastrøm direkte til hukommelseskortet. Ikke bare til en ekstern optager, som med X100V. Kameraet understøtter også F-Log og F-Log2.

Her bør jeg tilføje, at 6,2K-video giver en beskæringsfaktor på 1,23x, mens 4K60p kun giver en moderat 1,14x beskæring, og 4K30 ingen beskæring. I 1.080 HD kan du optage video med hastigheder helt op til 240 fps.

Fujifilm X100VI logo
(Foto: Lasse Svendsen)


Velkendt optik

Kameraet har det samme Fujinon 23mm f2.0 II, som debuterede i X100V. En nydesignet 23 mm, der svarer til en 35 mm i fuldformat, og som er mærkbart skarpere end den oprindelige 23 mm i X100s før det.

Hvad! Har det ikke zoom?

Nej, det har det ikke. X100-serien har aldrig haft zoom, og det har X100VI heller ikke. Men det har to digitale brændvidder, 50 og 70 mm, som man nemt kan skifte til ved hjælp af den programmerbare fokusring på objektivet. Billedet beskæres derefter i søgeren, men ved hjælp af X-processorens algoritme interpoleres udsnittet, så billedstørrelsen ikke krymper i forhold til 35 mm brændvidden.  

Fujifilm X100VI optikk
Fujinon 23mm f2.0 II. (Foto: Lasse Svendsen)

Alternativt kan du bruge Fujfilms optiske konvertere til X100-serien. Den ene er TCL-X100S II, som giver 50 mm optisk brændvidde, mens den anden – WCL-X100S II, giver 28 mm vidvinkel. Begge kræver, at der monteres en adapterring foran objektivet.

Ligesom X100V før det er kameraet vejrforseglet, men kun når du skruer adapterringen og et filter foran objektivet på. Et sæt af begge dele fås som ekstraudstyr, der passer til både X100V og X00VI.

Et fire-trins gråfilter (ND-filter) er blevet videreført her, men den største nyhed ud over den nye billedsensor er den integrerede billedstabilisator.

Fujifilm X100VI fokus 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Mekanisk billedstabilisator

Det giver op til 6-trins stabilisering, selv på videooptagelser, hvilket giver mulighed for både video med langt mere professionel teknisk kvalitet og skarpere billeder i svagt lys. Når man bruger den optiske søger, reduceres stabiliseringen med et halvt trin. Billedstabilisatorer bruger strøm, men her har Fujifilm faktisk formået at øge batterilevetiden til 450 eksponeringer med det samme batteri.

Fujifilm X100VI batteri
(Foto: Lasse Svendsen)

Autofokus har ikke fået nogen mærkbar hastighedsforbedring, som jeg har bemærket. Den var rimelig hurtig på forgængeren, men fokussporing, øjen- og ansigtsfokus, synes jeg er mere præcis på X100V. Du kan også indstille et defineret fokusområde ved at begrænse autofokus til de afstande, du har tænkt dig at bruge. Det kan gøre kameraet lidt hurtigere.

Samme hybridsøger som før

Forgængerens hybridsøger med OLED-panel er videreført her, og som tidligere kan man skifte mellem optisk og elektronisk søger med en kontakt på forsiden af kameraet. Hvis du bruger den optiske søger, kan du få fokusassistance med visning i søgerens højre hjørne, og hvis du bruger OLED-skærmen, kan du bruge et digitalt splitbillede som fokus-assistance.

Fujifilm X100VI soker
(Foto: Lasse Svendsen)

Opløsningen, lysstyrken og kontrasten er den samme her, men en søger med 0,52x forstørrelse og 3,69 Mp opløsning er lidt lille i 2024. Kan vi håbe på en større og mere højop-løselig OLED-søger i den næste version?

Den integrerede vippeskærm er også den samme, som vi kender fra X100V.

Tilslutninger

Vi vil gerne have et større 3,5 mm minijack til mikrofonen næste gang. Her er det 2,5 mm, og hovedtelefoner skal tilsluttes med en USB-C-adapter, som ikke medfølger.

Fujifilm X100VI ports
(Foto: Lasse Svendsen)

Lukkeren kan udløses med en kabeludløser eller via enten en kablet fjernbetjening eller Fujifilms nye X-app. Den blev opdateret kort efter lanceringen med understøttelse af X100VI. Video kan sendes ud via en micro HDMI-udgang, og kameraet kan oplades via USB-C-stikket. Som her er blevet opdateret til USB 3.2 med understøttelse af billed-overførsel op til 10 GBps.

Super brugervenlighed

Fujifilm X100VI bak 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Ligesom X100V er kameraet en sand fornøjelse at fotografere med. Det er endnu mere responsivt end sin forgænger, og autofokus fungerer bedre. Det har en ny motivgenkendelsesfunktion (puh) udviklet med deep learning AI-teknologi, og kameraet er i stand til at fokusere og følge typiske motiver som ansigter, øjne, men også dyr, fugle, biler, cykler, flyvemaskiner og tog. Fokusalgoritmen fungerer bedre over et bredere område, og kun i svagt lys tøver den med at fokusere på motivet.

Fujifilm X100VI switch
(Foto: Lasse Svendsen)

Du kan tage billedserier med op til 11 billeder i sekundet (20 billeder i sekundet med elektronisk lukker – op til 1/180.000s).

Q-knappen på bagsiden giver hurtig adgang til hurtigvalget på touchskærmen, og kritikken af forgængerens lidt træge blændekontrol er blevet adresseret. Her er den meget mere jævn med markerede klikstop for hver blænde. Der er ingen lås på eksponeringskompensationshjulet her, så du bliver nødt til at holde øje med, hvilken ev-værdi det er indstillet til.

Fujifilm X100VI topp
(Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvaliteten

Vi er efterhånden blevet fortrolige med Fujfilms X-Trans CMOS-billedsensor. Vi genkender netop denne chip fra vores test af X-H2 og X-T5, og det er den bedste CMOS-chip i APS-C-formatet. Den bagbelyste CMOS-chip har ikke et normalt lavpasfilter, og fotosensorerne er placeret i et X-Trans-mønster i stedet for et Bayer-mønster. Det kan give en detaljeskarphed i billederne, som kan konkurrere med billedsensorer med endnu højere pixelantal.

Fujifilm X100VI Velvia sample 3 Fujifilm X100VI Classic Chrome sample Fujifilm X100VI Reala Ace sample 2.png Fujifilm X100VI sample 16
<
>
Reala Ace. (Foto: Lasse Svendsen)

Det kan ses i jpeg-filerne, som har en farvegengivelse, som kun Leica kan konkurrere med. Jpeg kan erstattes af det nye HEIF-billedformat i X100V. HEIF giver 10-bit billedkvalitet, større farvedybde end 8-bit JPEG og optager op til 30% mindre plads.

Fujifilm X100VI Velvia sample 2 1
Velvia. (Foto: Lasse Svendsen)

Under min test af kameraet blev 90 procent af billederne dog taget i råformat, medmindre jeg brugte kameraets filmsimuleringstilstande. De er simpelthen kopieret fra velkendte analoge Fujifilm-film, og X100VI har den nye Reala Ace. Den er kopieret fra den analoge Reala-film og giver virkelighedstro farver med god tonedybde, deraf navnet Reala.

Fujifilm X100VI sample 12 Fujifilm X100VI Acros sample Fujifilm X100VI Pro neg hi sample Fujifilm X100VI Reala ace sample 3 Fujifilm X100VI sample 13 Fujifilm X100VI sample 14 Fujifilm X100VI sample 15 Fujifilm X100VI sample 17 Fujifilm X100VI sample 22
<
>
Acros. (Foto: Lasse Svendsen)

Med den nye Reala Ace er der 14 i alt – 20 hvis man tæller de sorte og hvide varianter med. Reala Ace vil blive tilføjet til X-H2 og X-T5 i en kommende firmwareopdatering.

Den største forskel i billedkvaliteten i forhold til X100V er skarpheden i detaljerne, billeddynamikken og farvegengivelsen.

Med 40 Mp bliver detaljerne mere synlige, og skarpheden skaber mere dybde i billederne. Nogle vil sige, at de er for lidt analoge, men så er der jo altid filmsimuleringen. Kameraet bevarer detaljer, især i mørke områder, bedre end X100V, og raw-filerne kan nemt trækkes i retninger, der fremhæver detaljer i stærkt lys uden at påvirke resten af billedet.

Fujifilm X100VI Pro neg sample 2 Fujifilm X100VI Astia sample Fujifilm X100VI Monochrome B sample Fujifilm X100VI sample 7@ Fujifilm X100VI sample 8 Fujifilm X100VI sample 20 Fujifilm X100VI Reala ace sample 4 Fujifilm X100VI sample 21 Fujifilm X100VI sample 9 Fujifilm X100VI sample 10 Fujifilm X100VI sample 11
<
>
Classic Chrome. (Foto: Lasse Svendsen)

De fleste billeder blev taget mellem 125 og 1.600 ISO (64 og 51.200 ISO er tilgængelige), men jeg prøvede også 6.400 og 12.800 ISO, og jeg vil sige, at 6.400 ISO nok er grænsen for, hvor højt jeg vil tillade kameraet at gå.

Fujifilm X100VI 12800 ISO sample
12800 ISO. (Foto: Lasse Svendsen)

Kameraets videokvalitet er mærkbart bedre end X100V, så hvis video er vigtigt, er dette kameraet for dig. Uanset om man ser optagelserne på et Apple Studio Display eller et Sony X95 8K-reference-tv, er optagelser i 6,3K30p noget, man bare må se. Jeg tænker på skarpheden. Der er lidt mere stille optagelser med 4K60p og relativt lidt rolling shutter, men du skal ikke panorere meget, før linjerne vipper lidt.

Fujifilm X100VI Reala Ace sample
Reala Ace. (Foto: Lasse Svendsen)

Med billedstabilisering er optagelserne næsten lige så gode som på X-H2, og meget bedre end uden billedstabilisering. Hvis du indstiller Scenegenkendelse, følger autofokusen også motivet, når du bevæger kameraet.

Konklusion

Fujifilm X100VI sample strapped
(Foto: Lasse Svendsen)

Videoegenskaberne er en af grundene til, at X100VI er bedre end X100V. Med billedstabilisering og 10-bit 422-video kan det lille kamera levere optagelser af forbløffende god kvalitet. Den forbedrede autofokus med motivgenkendelse kan være en anden grund til at opgradere. I hvert fald fra ældre X100-modeller. Fujifilm X100VI er ikke forbedret på alle områder. Hybridsøgeren er den samme. Det understøtter kun ét SD-hukommelseskort med UHS-I, og fuld vejrforsegling kræver ekstra udstyr. Men med den nye 40 Mp billedsensor får du bedre billedkvalitet end fra noget andet kompaktkamera, måske med undtagelse af Leica Q3. For langt de fleste mennesker, der er mere interesserede i at tage billeder end at hænge deres kamera om halsen som tilbehør, er Fujifilm X100V et af de bedste kameraer i enhver klasse.

Karakter
Fujifilm X100VI
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?