Lige siden iPhone blev introduceret i 2007, har der været alle mulige former for mærkeligt tilbehør til mobiltelefonen. Fra påfuglefarvede etuier til nyttige monteringsbeslag og smukke håndlavede covers i ægte læder.
Og siden iPhone 12 blev lanceret med et ret godt kamera, er der også kommet en hel del fototilbehør til iPhone. Vi taler om alt fra små linser, der ændrer brændvidden og afstanden til nærbilleder, til blitz, stabiliserende gimbals, Bluetooth-selfiesticks og ikke mindst små greb, der alle har til formål at give dig en bedre fotooplevelse.
De fleste af disse greb har ikke anden funktion end at give et bedre greb om den i forvejen ret glatte mobiltelefon og introducere en separat udløserknap. Praktisk nok i sig selv, men ikke nødvendigvis noget, der giver dig bedre billeder med din mobil.

Leica LUX Grip
Langt de fleste gadgets, der findes til iPhone, har det til fælles, at de ikke koster alverden. Det kan man ikke beskylde Leica Lux Grip for. Faktisk er det et af de dyreste stykker tilbehør, vi har set til iPhone, og det kan let misforstås som et glorificeret kameragreb til din telefon.
Efter selv at have prøvet det, er billedet en hel del mere nuanceret. Lux Grip, som det hedder, sættes fast på telefonens MagSafe, dvs. det magnetiske felt på bagsiden af iPhone-modeller fra iPhone 12 og frem.

Grebet, som er lavet af solidt letmetal, har to programmerbare funktionsknapper, en to-trins udløserknap og et indstillingshjul på forsiden. På den måde minder grebet lidt om grebet på et Leica-kamera, og grebet har endda et stativbeslag i bunden. Det er også her, du finder USB-stikket til opladning af grebet. Det skulle holde til cirka 1.000 eksponeringer.
Leica Lux-app
Leica-grebet forbindes til iPhone via Bluetooth, og her kommer det, der gør Lux-grebet specielt og adskiller det fra andre greb, vi har set til iPhone: Leica Lux-app’en. Den fungerer kun med Lux Grip, og du får et års gratis PRO-abonnement på Leica LUX-app’en, når du køber grebet.
Denne app må ikke forveksles med Leica Photos-app’en, som du bruger med Leica-kameraer. Fordi app’en kun kommunikerer med Lux-grebet, ser den næsten nøjagtigt ud som skærmen på et Leica M-kamera.
Når grebet er tilsluttet en iPhone, og app’en er åben, har du mange muligheder for at foretage forskellige indstillinger, før du tager billeder. Som at vælge eksponering, ISO og lukkertid.
Der er for eksempel en hel del Leica-simuleringer i app’en, som gør det muligt at tilføje farvefiltre efter egen smag, og der er også en indstilling for forskellige Leica-objektiver, fra Summilux M til Summicron M og Noctilux M-objektiver, hvor app’en emulerer objektivernes forskellige bokeh-karakterer.

Det er ret flot udført, må jeg medgive, og app’en har en menu til valg af indstillinger som f.eks. billedformater – og her kan man vælge mellem RAW og RAW Pro – hvor RAW Pro gemmer billederne som en 10-bit DNG-fil. Det er også muligt at få vist et histogram, og der kan tilføjes focus peaking på skærmen. Hvis du klikker fra Photo til Aperture i app’en, kan du indstille blændeværdier fra f1,4 med indstillingshjulet på forsiden af grebet.

I brug
Grebet er lille nok til at passe i lommen, og der findes et valgfrit etui, som er skræddersyet til Lux Grip. Der er også plads til en lille AirTag, så du altid ved, hvor du har placeret din mobiltelefons greb.
Jeg må indrømme, at det er en fornøjelse at arbejde med.
Det virker til, at magneten sidder godt nok på telefonen til, at man føler sig sikker, når man går med telefonen i hånden, forbundet med Lux-grebet. Ergonomisk set kunne det næsten ikke være bedre. Ikke alene sidder grebet godt, det er også behageligt at holde på, og det praktiske i at have et indstillingshjul, der kan bruges til en foretrukken indstilling, er i sig selv en god nok grund til at have et separat greb på sin telefon.

I hvert fald for dem, der tager mange billeder med en iPhone. iPhone Pro-modellerne har som bekendt ret omfattende menuer til valg af indstillinger, herunder RAW-format. Her er det bare blevet gjort enklere og mere overskueligt, end Apple selv formår. Mange Leica-fotografer vil sætte pris på muligheden for at kopiere Leicas billedæstetik og objektiver.

Konklusion
Den eneste ulempe ved Leica Lux Grip, som jeg ser det, er den høje pris. Grebet koster mange gange mere end det tilsvarende iPhone-greb fra andre leverandører. Man kan selvfølgelig argumentere for, at der trods alt står Leica på grebet, og at det i sig selv retfærdiggør den vanvittige pris. Det er jeg ikke så sikker på, men ingen vil tage Leicas konsekvente og velfungerende greb fra os, som fungerer problemfrit med en iPhone og Leica Lux-appen. Det i sig selv kan måske få nogle mennesker til at give 2.350 kroner. Hvis det er tilfældet, er det dem vel undt.

Læs videre med LB+
TILBUD Tilbud - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!