TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Nikon D7500

Nikons bedste allround-kamera

Nikon viser, at det kan betale sig at blive ved med det, man er bedst til.

Af / 03/08/2017 - 17:48
Nikon D7500

Lyd & Billede mener

  • Klassens bedste billedkvalitet, høj skudtakt og hurtig autofokus. Gennemført ergonomi og fremragende brugervenlighed. Kan tåle regn.
  • Fokuspunkterne dækker kun midten af billedfladen. Begrænsede videofunktioner og ingen fokushjælp på manuel fokus.

Nogle gange kan det betale sig at fokusere på det, man er bedst til. F.eks. laver Nikon – stort set – glimrende spejlreflekskameraer og holder sig til det. Det lader ikke til at være så vigtigt, at markedet for spejlreflekser har haft en nedadgående kurve i temmelig lang tid. Nikon bliver ved sin læst.

Det er ikke så tosset for os forbrugere, selv om aktionærerne måske er af en anden mening.

For Nikons spejlreflekser er gennemført gode, fra det billigste i 3000-serien til det svinedyre D5. De laver heller ikke så ringe optik – selv deres billige normalzooms i kedelig plast giver god billedkvalitet. Så konklusionen er: Man kan være temmelig sikker på, at man får flotte billeder, hvis man vælger et Nikon-kamera. Men hvilket?

Det overkommelige D3400 er velegnet til begyndere eller dem, der bare vil have et lille, let og enkelt kamera. Læg lidt flere penge på bordet, og det mere avancerede D5600 til mere krævende fotografer bliver en mulighed, og for endnu flere penge kan man overveje et af deres full-frame-kameraer. Eller vores favorit blandt alle Nikons kameraer: D500.

Det er desværre dyrere end de to andre, jeg nævnte, men nu findes der endelig et alternativ, der giver dig næsten de samme egenskaber som D500. For meget færre penge.

Annonce

Nikon D7500 har samme 20,9 megapixel billedsensor som D500, men færre fokuspunkter – 51 mod 153 – og en lidt lavere skudtakt på 8 fps (billeder i sekundet).

Den vipbare touch-skærm har lavere opløsning, og kameraet har én, ikke to kortpladser. Ellers er meget af det vigtigste det samme på D7500. Såsom 4K-video med mikrofon- og hovedtelefonstik og et vejrtætnet kamerahus med programmérbare knapper.

Så det er et kamera for viderekomne, selv om det også kan bruges af begyndere. Selve kamerahuset er mindre end på D500, men ellers er de temmelig ens. Bortset fra at joystick-knappen fra D500 ikke er fulgt med over på D7500, er der ikke meget at udsætte på brugervenligheden. Det er nu lidt ærgerligt, for en joystick-knap fungerer meget bedre, når man skal flytte rundt på fokuspunkterne i søgeren, end firevejsknappen på bagsiden.

Kameraet har dog én ting, som D500 ikke har, nemlig indbygget blitz. Den er ikke bare rar at have, men kan også bruges som udløser til en eller flere af Nikons trådløse blitz.

4K-egenskaber

Når man skyder video, beskærer kameraet udsnittet, så brændvidden må ganges med 1,5. Som vi ved, er det en fordel med tele, men en ulempe med vidvinkelobjektiver. For en 28 mm vidvinkel svarer til 42 mm, når man skifter fra stillbilleder til 4K-video.

4K-video betyder 3840 x 2160 punkters opløsning med 30, 25 eller 24 fps billedfrekvens, og kameraet giver dig kontrol over blændeværdien, mens du optager. Du kan også fokusere, hvor du vil, med pegefingeren på den vipbare skærm, mens optagelsen foregår.

Kameraet har desuden en generisk flad videoprofil for dem, der vil sætte klip med neutrale profiler sammen.

Fart

Kameraet er mærkbart hurtigere end forgængeren og blandt de hurtigste spejlreflekser. Bortset fra på live view, hvor autofokus tøver, når den bliver bedt om at følge motiver i bevægelse. Brug i stedet søgeren til actionbilleder. Så kan kameraets 3D-fokus bedre følge med motivet, og skudtakten på 8 fps sørger for, at langt de fleste billeder bliver knivskarpe.

Du kan holde det gående op til 100 billeder i en serie – eller ca. det halve, hvis du gemmer i råformat (14 bit lossless). Det er faktisk rigtig godt for et kamera, der er ikke bygget til sport.

Her er ikke 153 fokuspunkter og 99 krydspunkter som i D500, men 51 fokuspunkter, og 15 af dem er krydssensorer (som er mere følsomme). Der er også finjustering af autofokus, så man kan kalibrere den til forskellige objektiver. Så undgår man f.eks., at et objektiv “bagfokuserer”, altså at det, der er længst væk, bliver skarpt i stedet for det, der er tættest på.

D7500 har de samme 180.000 farvesensitive lysmålingssensorer som D500, og det giver det fremragende farvegengivelse med næsten perfekte eksponeringer hver gang.

Brugervenlighed

Selv om kameraet kun har én kortplads, er den UHS-II-kompatibel, så man kan bruge de hurtigste SD-kort på markedet. Det hjælper ikke kun bufferen ved serieoptagelser, men også når man optager 4K-film med 144 Mbit/s datastrøm. Som giver langt større filstørrelser end HD-video.

Batterikapaciteten er langt bedre end på spejlløse systemkameraer og er opgivet til 950 eksponeringer pr. opladning. I praksis kan du regne med 200-300 eksponeringer pr. opladning – hvis den opklappelige blitz vel at mærke ikke bruges meget.

Kamerahuset er mindre og lettere end D500, men vejrtætnet, og det har fået et godt håndgreb og – som sædvanlig for et Nikon spejlreflekskamera – noget nær upåklagelig ergonomi. Hvis man har ejet et Nikon-kamera før, er brugsanvisningen ikke det første, man har brug for. For alle andre er det rart at vide, at det ikke kræver så meget tilvænning, før man har styr på det vigtigste.

Søgeren er relativt stor med 0,94 procent forstørrelse og viser hele billedfladen. Man kan lægge et gitternet over, hvis man vil, for at gøre det endnu nemmere at komponere billederne.

Kameraet har Wi-Fi-overførsel af billeder og video, men også Nikons SnapBridge med Bluetooth, så man kan overføre billeder til mobilen, mens man fotograferer. Ikke kun bagefter.

Hvad med Nikon D500?

Med så mange lignende specifikationer kan det være svært at vælge – D500 eller D7500? Prisen vil nok spille en afgørende rolle, for D500 er flere tusind kroner dyrere end D7500. Selv med Nikons Nikkor 18-140 mm zoom er D7500 betydelig billigere.

For de ekstra penge får man endnu bedre batterilevetid, en større søger og en bedre touch-skærm, to ekstra billeder i sekundet – og en større billedbuffer. Den slags er vigtigst for dem, der tager mange actionbilleder, ofte i lange serier.

Det dyrere kamera har også den praktiske joystick-knap bagpå, men den vigtigste grund til at vælge D500 er et større fokusområde med tre gange så mange fokuspunkter. Det giver kameraet bedre egenskaber i krævende situationer og gør D500 til det bedste kamera for professionelle, der virkelig kræver maksimal ydelse på sport- og actionfotografering.

Sammenlignelig billedkvalitet

På billedkvalitet er D7500 så godt som identisk med D500. Det vil sige knivskarpe actionbilleder og upåklagelig eksponeringspræcision. Men også en billeddynamik i den allerøverste klasse. Billedfiler ved høj ISO har minimal billedstøj, og D7500 er bedre end f.eks. Canon EOS 80D i netop denne disciplin.

Allerbedst er billeddynamikken, der bevarer detaljegengivelsen i mørke områder, og farvegengivelsen, som er fremragende også ved høje ISO-værdier.

Selv billeder taget ved ISO 6400 i svagt lys har så lidt kornstøj, at det ikke er nødvendigt at finde støvbørsten frem i efterbehandlingen. Ikke engang ISO 12.800 – hvor de fleste kameraer giver synligt grums – viser mere end fin kornstøj, og du kan uden problemer skyde med ISO 25.600. Uden generende farvestøj.

Det bliver ikke skidt før ved virkelig høje ISO-værdier – over 51.200 – for her bliver det meget grumset, og billederne er svære at redde i efterbehandlingen. Og ISO 1.640.000? Glem det.

Kameraets farvegengivelse er noget af det mest neutrale, man kan finde, med ikke mindst fine hudtoner som resultat. Fremragende til portrætter, med andre ord. Sony a6500 giver til sammenligning hudtoner med et rødligt præg.

Sammenlignet med forgængeren Nikon D7200 er det først og fremmest brugervenligheden, skudtakten og ikke mindst fokushastigheden, der er de store fremskridt på D7500. Og sammenlignet med den nærmeste konkurrent fra Canon, EOS 80D, er det meget lidt af det væsentlige, der adskiller sig, for billedkvalitet og ydelse er næsten ens. Men Canon-kameraet har ikke 4K-video.

Den nærmeste konkurrent er faktisk Sony a6500. Som kombinerer 11 fps skudtakt i serier på op til 300 billeder (100 ved råfiler) med 425 fokuspunkter og lynhurtig autofokus. Plus 4K-video. Men det er også endnu dyrere end D7500.

Konklusion

Nikon D7500 er måske det bedste spejlreflekskamera til ikke bare amatører, men også viderekomne og især for dem, der skyder meget sport eller action.

De hurtigste alternativer finder man blandt de spejlløse systemkameraer fra Sony og Olympus. Men de har ikke det samme enorme udvalg af tilbehør såsom objektiver, som Nikon har, og dårligere egenskaber ved høj ISO i svagt lys. Så for dem, der gerne vil erstatte et aldrende Nikon-kamera med et hurtigere og bedre, er D7500 et oplagt valg.

Det er et kamera for viderekomne, selv om det også kan bruges af begyndere.

picture1 picture2 picture3 D7500 18 140 tilt 3 17608 D7500 18 140 WR1 back34r 17609 D7500 18 105 VR 17610 D7500 EXPEED5 17611
<
>
Letfattelig ergonomi er noget, Nikon er blandt de allerbedste til.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brandgodt budgetkamera

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent