TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: Nikon D850

Det sejeste prof-kamera

Et kamera, der er godt til alting, er utopi, men Nikon D850 kommer meget tæt på.

Af / 27/10/2017 - 14:09
Nikon D850

Lyd & Billede mener

  • Ekstrem billedkvalitet med klasseledende dynamik. 4K-video, perfektioneret ergonomi, høj skudtakt og hurtig autofokus. To kortpladser og oplyste knapper.
  • Følgefokus hænger lidt. Trægere fokus i live view og ustabil filoverførsel med SnapBridge. Maks. skudhastighed kræver vertikalgreb og ekstra batteri.

Her er det måske mest komplette kamera, vi nogensinde har testet. Det er ikke det hurtigste, det dyreste eller det bedst udstyrede, vi har set, men summen af det hele gør det svært at finde noget at kritisere Nikon D850 for.

Man kan som bekendt ikke få i både pose og sæk. Heller ikke med et kamera i denne prisklasse. F.eks. er det ikke muligt at opnå den maksimale skudtakt på ni billeder i sekundet (fps) uden et vertikalgreb, der koster ekstra. Det har heller ikke verdens bedste autofokus i live view (dvs. når skærmen er søger), og det er ikke just billigt. Men bortset fra det er D850 ikke alene Nikons bedste kamera nogensinde, det er afgjort også et af de bedste kameraer generelt nogensinde. Uanset kategori.

Nikon-kameraet kan bruges til langt det meste. Naturfotografer vil elske hurtigheden, landskabsfotografer billeddynamikken, og portræt- og bryllupsfotografer den afbalancerede farvegengivelse. Det er nok kun de allermest krævende sportsfotografer, der har brug for noget andet end D850.

Veludstyret

D850 er et stort og relativt tungt kamera. Hvilket skyldes, at det bl.a. huser en 45,7 megapixel billedsensor i 24 x 36 mm full-frame-format, en stor optisk prisme-søger, masser af tilslutningsmuligheder, joystick-knap, plads til et UHS-II SD-hukommelseskort plus et XQD-kort for endnu hurtigere filoverførsel – og en massiv batterikapacitet på 1.840 billeder.

Der er også vipbar touch-skærm, belyste knapper, fuld 4K-video med mikrofon- og hovedtelefonstik, slowmotion-video i 1080p HD, 153 fokuspunkter og en skudtakt på 7 fps. I fuld opløsning. Alt sammen pakket ind i et bundsolidt kamerahus med Nikons gennemførte ergonomi.

Annonce

Det har også SnapBridge med Bluetooth til automatisk trådløs overførsel af billeder til mobilen, og det kan skyde korte billedserier i 8,6 megapixel opløsning. Med 30 fps.

D850 er ikke uden konkurrence. Med sine 50 megapixel er Canon EOS 5DS R en naturlig konkurrent, men det er langtfra lige så hurtigt. Det samme gælder Nikon D810, som stadig er i salg. EOS 5D Mark IV er en mere oplagt konkurrent, det samme er Sony a7R II, a99 II og ikke mindst a9, som jorder dem alle med en skudtakt på 20 fps. Men ingen af dem er så komplette som D850.

4K-video

Ingen bliver vel overrasket over at høre, at D850 også kan skyde højkvalitets 4K-video i 30 fps med information fra hele billedsensoren. På den måde slipper man for beskæring, modsat på D7500. Professionelle, der kræver den bedst mulige kvalitet, kan streame 4K i 4:2:2 8 bit ukomprimeret kvalitet til en ekstern optager med tidskode og det hele.

Kameraet har også video-optagelse i 1080p Full HD-kvalitet med op til 120 fps til slowmotion-video, og her kan man bruge fokusmarkering (peaking). Det kan man mærkeligt nok ikke på 4K-optagelser. Active D-Lighting (auto dynamisk kontrast), højlysmarkering og elektronisk billedstabilisering er også deaktiveret i 4K-tilstand.

4K-video giver 3840 x 2160 pixel opløsning med 30, 25 eller 24 fps billedfrekvens, og kameraet giver dig kontrol over blænde, lukkertid, ISO og eksponeringskompensation under optagelse. Desuden kan du fokusere med pegefingeren på den vipbare skærm, mens optagelsen foregår.

Det har også en generisk flad videoprofil, men ingen Gamma Log for dem, der skal sætte klip sammen med neutrale profiler.

Fart

Kameraet er lynhurtigt, simpelthen hurtigere end alle andre full-frame-kameraer med så høj opløsning. Sony a9 er væsentlig hurtigere, men har “kun” 24 megapixel opløsning og langt mindre billedfiler at sluge. Ikke desto mindre kan a9 klare op til 20 fps.

I testen blev alle vores billeder af racercyklister skarpe, men af og til mistede følgefokus motivet et kort sekund, før den fandt det igen.

Den relativt høje skudtakt på 7 fps er rigeligt til mange slags motiver, og man kan komme op på 9 fps med det separate vertikalgreb MB-D18 og batteriet EN-EL18b. Det er dyrt ekstraudstyr, men for nogle vil det stadig være det værd. Gevinsten er bedre greb og balance med et teleobjektiv monteret på D850.

Kameraets buffer gemmer op til 51 billeder i raw-format (14 bit lossless) ved serieoptagelser og mere end det dobbelte i jpeg. Som nævnt har kameraet 153 fokuspunkter med 99 krydspunkter, og fotografen kan kalibrere autofokus for at undgå, at et objektiv bagfokuserer. Kameraet har de samme 180.000 farvefølsomme lysmålingssensorer som D500, med følsomhed ned til -3 EV.

Brugervenlighed

Hvis man er vant til et nyere Nikon spejlreflekskamera, vil man føle sig hjemme her. Funktionsniveauet er skyhøjt, men tydelige knapper og gennemtænkt placering gør brugervenligheden høj.

Det store programhjul til venstre for søgeren med valg af hastighed, lydløs tilstand og spejllås, den praktisk placerede ISO-knap ved udløseren og de bagbelyste knapper gør kameraet til en fryd at bruge under alle forhold. Det meste kan trykkes på, drejes og indstilles, også med handsker på.

Nikon har til og med tænkt på, at den vipbare skærm også skal kunne bruges, når kameraet står på stativ. Det kan man f.eks. ikke med et Sony-kamera, hvis man ikke husker at klappe skærmen ud, før kameraet skrues fast.

Ligesom andre nyere Nikon-kameraer har D850 også Wi-Fi-overførsel af billeder og video, kombineret med SnapBridge via Bluetooth. Det sker helt automatisk, når kamera og mobil er parret, men det går langsomt og er ikke 100 procent stabilt. Wi-Fi er hurtigere og mere pålideligt, men så skal man starte app’en på mobilen og vælge, hvilke billeder der skal overføres.

Der er meget mere at sige om det omfattende funktionsniveau, men der er ikke plads til at gennemgå alt her. Time Lapse – intervalbilleder – er bare én af mange muligheder.

Ekstrem billedkvalitet

Billedkvaliteten udmærker sig ikke kun ved ekstrem opløsning. Den er fuldt på højde med Canon EOS 5DS R og Sony a7R II, men billeddynamikken er bedre på D850. Især ved lave ISO-værdier, fra ISO 64 til 3200. Det samme er støjniveauet ved høj ISO, som er helt i top (altså lavt) for et kamera med så høj opløsning.

Pentax K-1 og Fujifilm GFX 50S er for så vidt i samme klasse, men begge er meget langsommere.

Billedstøj er ikke noget problem fra ISO 6400 til 12.800. Heller ikke ved ISO 25.600, hvor kornstøjen er marginal. Ved ISO 102.400 er der derimod meget grums og synlig farvestøj. Men det er der på alle kameraer ved så høj ISO. Bortset fra Nikon D5 og Sony a7S II.

Som man kan forvente af et Nikon-kamera i denne klasse, er farvegengivelsen pragtfuld med nydelige hudtoner og klassens mest jævne toneomfang. Her kommer Fuji-kameraet tættest på, men det har en meget større billedsensor end D850 og stiller op i mellemformatklassen.

Skarpheden og detaljegengivelsen er på højde med EOS 5DS R og faktisk lidt bedre end fra Sony a7R II, men billedfilerne fra GFX 50S giver lidt mere at arbejde med ved sharpening i Photoshop.

Kvaliteten af 4K-optagelserne står ikke tilbage for stillbillederne. Bortset fra en tendens til rullende lukker, som kan give lidt skæve linjer ved panorering, er optagelserne barberbladsskarpe med fremragende farvegengivelse og kun marginal billedstøj.

Konklusion

Nikon D850 er et dyrt værktøj, selv for professionelle, men for dem, der er i målgruppen for et lynhurtigt kamera med ekstreme egenskaber, findes der næppe noget bedre spejlreflekskamera på markedet. Det er hurtigere end tilsvarende full-frame-kameraer, leverer uovertruffen billedkvalitet i den absolutte top – uanset kameratype – og egner sig til snart sagt alt, hvad man kunne finde på at fotografere.

D850 er Nikons allerbedste kamera og et af de bedste uanset kategori.

picture_web picture3 picture4 picture5 D850 MBD18 magnesium alloy 22466 D850 ambience 3 22468 D850 ambience 4 22469
<
>
To kortspalter, den ene til SD-kort op til UHS-II hastighed, den anden til de endnu hurtigere XQD-kort.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Navigerer med radar

Brandgodt budgetkamera

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet