Fem år efter, at vi testede Nikon Z50, har Nikon endelig vist, at de har lyttet til kritikken med den nye Z50II. Forgængeren var i sig selv et glimrende kamera, især for begyndere, men det var i 2020.
Z50 er et kompakt og let kamera med god billed- og videokvalitet, hvilket er det, de fleste søger. Autofokusen overbeviste dog ikke dengang, men på trods af det var kameraet et af de bedste køb i sin klasse i 2020.
Det nye Z50II ligger i en prisklasse, hvor udvalget ikke er særligt stort. Men Canon (EOS R10), Sony (a6400) og Fujifilm (X-S20) har alle et kamera, der langt hen ad vejen matcher Z50II, så spørgsmålet er, om nykommeren har det, der skal til for at hævde sig i et svært prissegment for systemkameraer.
Der er ikke mange ændringer i Z50II-modellen – i hvert fald ikke mange synlige ændringer – men Nikon har fokuseret på forgængerens akilleshæl:
Autofokusens ydelse.

Nikon Z50II
Indeni sidder den samme 21-megapixel billedsensor i APS-C-format, som optager video i 4K-kvalitet og leverer en skudhastighed på brugbare 11 billeder per sekund – eller 15, hvis man vælger at bruge den elektroniske lukker.
Den største ændring ligger i en ny Expeed 7-billedprocessor. Den giver kameraet bedre ydeevne, men gør ikke noget nyt ved billedkvaliteten. Det er dog ikke kritisk, for billedkvaliteten i Z50II er mere end god nok og langt bedre end nogen mobiltelefon. Kameraet er også mere anvendeligt i langt flere situationer og lysforhold end de fleste mobiltelefoner.

En ny knap har fundet vej til toppen af kamerahuset. Den aktiverer 31 forskellige såkaldte Picture Control Profiles – eller billedprofiler, om man vil. Det er formentlig det højeste antal af alle kameraer i denne klasse, og et tryk på knappen åbner en menu, hvor man kan bladre gennem de forskellige billedindstillinger.
Billedindstillingerne kan justeres af fotografen, hvis man ønsker det, og profilerne er kompatible med NX Studio-software til justering og efterbehandling af billeder. Ellers er det meste uændret, bortset fra en mere lysstærk OLED-søger.
Skudhastigheden har jeg allerede nævnt, men den kommer med en bonus takket være den nye billedprocessor. Kameraet har nemlig en Pre Burst-funktion. Med denne kan man trykke udløserknappen halvt ned, og kameraet vil så gemme de billeder, der blev taget sekunderne før, udløserknappen trykkes helt ned.

Hvis man nøjes med JPG-filer, kan skudhastigheden øges til helt op til 30 billeder pr. sekund med kameraets elektroniske lukker aktiveret.
Forbedret video
På videosiden er den største opgradering 4K-video i 10-bit HEVC-kvalitet. Kameraet kan optage video med N-log for dem, der vil have mest muligt ud af farvedata og farvegraduering under efterbehandling.
Som de fleste kameraer har også dette en udvidet dynamik med HLG, som er tilpasset visning på HLG/HDR-kompatible fjernsynsapparater.

Kompakt og let
Der er ikke nævneværdige forskelle i, hvordan kameraet føles at bruge, sammenlignet med forgængeren fra 2020. Men man bemærker hurtigt, at den nye model er mere responsiv, reagerer hurtigere på kommandoer, og at autofokus er lynhurtig i forhold til forgængeren – vel at mærke med visse objektiver.
Kit-zoomen på 16-50mm eller vidvinkelzoomen på 12-28mm fungerer perfekt sammen med kameraets forbedrede autofokusalgoritme. Den nye DX 24mm f/1.7 er dog ikke helt så hurtig, og STM-motoren i 24mm-objektivet larmer en smule.
Z50II kan også bruge Nikkor-objektiverne i S-serien, der er tilpasset full-frame, men med en crop-faktor på 1,5x. Det betyder, at en Nikkor Z 35mm f/1.8 S svarer til cirka 50mm brændvidde på dette kamera.

Den vipbare og drejbare touchskærm er praktisk og giver vloggere en fordel. Nikon har også flyttet et par knapper rundt: På bagsiden er der fire nye knapper, der øger brugervenligheden. Det er dog let at se, at Nikon ikke har fundet plads til en joystick-styrepind.

Kameraet er så kompakt og behageligt at bruge, at det er en fornøjelse at fotografere med – lige indtil batterisymbolet blinker rødt. Nikon har ikke fundet plads til et fysisk større batteri, og selv med cirka 10% højere kapacitet end forgængeren, klarer batteriet kun omkring 250 billeder pr. opladning. Det er ikke blot færre billeder end forgængeren, men også det laveste tal i denne klasse af budgetvenlige systemkameraer.

Billedkvaliteten
Det er dog glædeligt at se, at billedkvaliteten holder niveauet – godt og grundigt. Den er i det store hele identisk med forgængerens stillbilledkvalitet. Umiddelbart kunne det lyde som om, at der ikke er nogen fremskridt at spore i Z50II, men på videosiden er der forbedringer.

Man kan optage 4K med 60 fps, men her får man en crop-faktor på hele 1,44x. Derfor anbefaler jeg at holde sig til 4K ved 30 fps, selvom det giver en smule højere rolling shutter end 4K 60p. Med 10-bit HLG leverer kameraet fremragende videokvalitet: Rene, detaljerede filer med minimal støj, ingen moiré-effekter og klare, neutrale farver.

Nikon har givet kameraet videofunktioner som Waveform-visning på skærmen, så man kan se forskellen på lyse og mørke toner. Autofokusen har også fået et løft, med 3D-tracking af objekter, dyr, mennesker, øjne og ansigter – en markant forbedring fra forgængerens middelmådige autofokus.
Endelig er den nu sammenlignelig med Canons Dual Pixel Autofocus og Sonys velpolerede autofokussystem. Man kan regne med at få langt flere skarpe billeder med Z50II end med forgængeren – det er der ingen tvivl om.
De mange billedprofiler er også sjove at lege med. Mange af dem minder om Instagram-filtre, og man kan anvende dem på alle JPG-filer på hukommelseskortet, samtidig med at RAW-filerne forbliver urørte.

Konklusion
Nikon Z50II ankommer sent til festen – fem år efter forgængeren. I mellemtiden har konkurrenterne lanceret både ét og to kameraer i samme segment. Men nu hvor Z50II endelig er her, er det glædeligt at se, at Nikon har adresseret mange af forgængerens svagheder. Bortset fra én væsentlig ting:
Kameraet har stadig ingen indbygget billedstabilisering, hvilket især er en ulempe ved videooptagelser. Autofokus er dog markant forbedret, og kameraets generelle ydeevne og brugervenlighed er helt i top for et budgetvenligt systemkamera.

Læs videre med LB+
TILBUD Tilbud - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!