Man skal ikke se sig blind på megapixels. De fortæller ikke hele sandheden. Selv om 50 megapixel giver skarpere detaljegengivelse end 25 megapixel, er forskellen ikke altid så stor, som marketingfolkene vil have os til at tro.
I de fleste tilfælde kan man knap nok se forskel, og hvis man udskriver på 36 tommer bredt fotopapir, er der meget andet, der betyder mere for billedkvaliteten end megapixels fra billedfilerne.
Derfor findes der to Nikon Z-kameraer, der næsten er identiske, men med antallet af billedpunkter på billedsensoren som en af de få forskelle.
Nikon Z7, som vi har testet for nylig, og søstermodellen Z6 har – stort set – de samme funktioner, kamerahusene er identiske fra top til bund, og de deler Nikons nye Z-arkitektur for spejlløse full-frame-kameraer.
Hvor Z7 har en 45,7 megapixel bagbelyst full-frame CMOS-billedsensor med 493 fasefokussensorer, har Z6 24,5 megapixel og 273 fokussensorer. Begge har også femaksers billedstabilisering integreret i kameraet, ned til -5 trin.
Mens Z7 appellerer til de få, der virkelig har brug for ekstrem opløsning, f.eks. til landskaber, er Z6 den hurtigere allround-model, der også er lidt bedre egnet til video.
Det er også betydelig billigere og den nærmeste konkurrent til vores favorit i denne klasse, Sony a7 III.
Z6
Hvor Nikon Z7 har klare tekniske ligheder med Nikon D850, er Z6 mere sammenligneligt med D750. Til en vis grad. Z6 er meget hurtigere og et bedre allround-kamera. Ja, på mange måder er det et mere komplet kamera end det dyrere Z7.
De deler den samme fremragende OLED-søger med 3,7 megapixel opløsning og 0,8x forstørrelse. De har samme vipbare touch-skærm med 2,1 megapixel opløsning og optager video i 4K/30p fra hele billedfladen, altså uden beskæring.
Men Z6 er hurtigere med en skudtakt på 12 fps mod 9 fps (billeder i sekundet) med jpeg- eller 12 bit raw-filer. Det efterlader også Canons fine EOS R i skyggen, som hverken kan matche Nikon Z6 på skudtakt, videofunktioner eller brugeroplevelse.
Fysisk
Kameraet anvender Z-seriens nyudviklede objektivfatning på 55 mm i diameter, med kun 16 mm registerafstand. Det skal gøre det muligt at bruge langt mere lysstærk optik uden vignettering og tab af skarphed i hjørnerne.
Nikon Z6 kan fås med en FTZ-adapter til Nikons F-optik, der giver fuld funktionalitet på næsten alle Nikkor F-objektiver.
Da alt udvendig – og det meste indvendig – er identisk med Nikon Z7, skal vi kun kort se på ergonomi og betjening på Z6. Sony a7 III er allerede nævnt, og Nikon-kameraet er næsten lige så kompakt og let, men det ligger bedre i hånden, og ergonomien er mere gennemført.
Håndgrebet er bedre formet, og der er mere plads mellem det og objektivet. Hvilket gør det nemt at komme til de to programmérbare knapper på fronten.
Placering af knapper og indstillingshjul er nærmest perfekt. Bortset fra at on/off-knappen sidder så tæt på det forreste indstillingshjul, at man let kommer til at slukke kameraet, hvis man prøver at dreje hjulet med handsker på.
Et lang række af knapperne er programmérbare, og på Nikon Z-objektiverne er der også en programmérbar indstillingsring, der kan bruges som blændering, dog uden markerede klikstop.
Kamerahuset er vejrbeskyttet med på linje med Nikons professionelle kameraer.
Programhjulet sidder til venstre for søgeren, og på højre side er der en lille statusskærm, hvor visningen kan tilpasses. Ved siden af touch-skærmen bagpå er der en praktisk joystick-knap, som kan bruges til at flytte fokus rundt på billedfladen.
Touch-skærmen kan bruges til at flytte fokus i Live View ved video-optagelse, og man kan hurtigt skifte, hvilke indstillingsvalg man får op på skærmen, ved at trykke på Info-knappen bagpå.
Søgeren er stor, skarp og fin i brug. Men ligesom på Z7 har den kun 60 Hz opdateringsfrekvens, hvilket man kan se en antydning af ved serieoptagelse, hvor den har problemer med at opdatere hurtigt nok. Den er dog stadig bedre end den på Sony a7 III.
XQD-kort
Kameraet har kun én kortplads. Sony a7 III har to SD-kortpladser, mens Nikon har valgt de nye XQD-kort, som i øvrigt laves af netop Sony.
XQD-kortpladsen understøtter også den kommende CFexpress-standard, som giver hukommelseskort med større kapacitet og højere hastighed.
Batterilevetiden er opgivet til 330 billeder, men min erfaring med Z7 og Z6 er, at antallet af billeder næsten kan fordobles, hvis man bare bruger søgeren uden at se på billederne for hver eksponering. Tallene er dog stadig lavere end Sony A7R III’s 710 billeder og ikke i nærheden af D750’s 1.230 billeder.
Der kommer ikke noget vertikalgreb til Z6. Så køb ekstra batterier og måske en ekstra oplader, så du ikke løber tør for strøm, når det gælder.
Video
Som videokamera er Z6 pakket med 4K/30p-optagelser i 8 bit eller 10 bit 4:2:2 til ekstern optager via HDMI, og 4K tages fra hele billedfladen. Kameraet gemmer med flad eller N-Log billedprofil og i 30p, 25p eller 24p med op til 144 Mbit/s.
Det har også tilslutning til mikrofon og hovedtelefoner samt individuelle indstillinger til stillbilleder og video-optagelse, og optagefunktionerne aktiveres hurtigt med en skydeknap.
I nær fremtid kommer der også understøttelse af ProRes raw-video ud af kameraet til Atomos Ninja V-optager.
Ligesom på Z7 fungerer også billedstabilisering, fasefokus og joystick-knap under optagelse. Kameraet kan vise fokus-peaking ved manuel fokus og har kontinuerlig autofokus i AF Full-time-indstilling under optagelse.
4K-streamen er oversamplet, og kvaliteten er fornem. Virkelig.
Skarphed og detaljegengivelse er faktisk lidt bedre end fra Z7, mens dynamik og farver er på linje. Den frygtede bøjning af vertikale linjer ved panorering – rolling shutter – er godt under kontrol og kan reduceres yderligere om nødvendigt ved at vælge APS-format ved optagelse, som giver 1,5x beskæring.
Fokus og seriebilleder
Selv uden Nikons glimrende 3D Tracking autofokussystem klarer kameraets følgefokus sig forbløffende godt. Det sker, at den rammer lidt ved siden af, når lyset svinder, men det meste af tiden er den både hurtig og præcis. Det skal dog siges, at vi ikke har testet kameraet med mere udfordrende optik end Nikkor Z 24-70-mm f/4.0 og 50 mm f/1.8. Hvordan det ser ud med f.eks. en 70-200 f/4.0, står tilbage at se.
Med en skudtakt på 12 fps kan kameraet fyre hurtigere serier af end både Sony a7 III og Canon EOS R, men skudtakten falder med kontinuerlig autofokus, og det gør det selvfølgelig nemmere at få flere skarpe eksponeringer.
Kameraets følgefokus har indimellem problemer med at følge objekter, der pludselig skifter kurs. Panorering og serieoptagelse fungerer godt sammen, og det samme gælder motiver, der bevæger sig hen mod eller væk fra fotografen uden at afvige for meget fra en lige linje.
Derfor tror jeg ikke, at Z6 vil være mit førstevalg til en ishockey-, fodbold- eller håndboldkamp. Men til cykelsport, langrend, motorsport og andet, hvor motivet bevæger sig i en nogenlunde lige linje, fungerer følgefokus glimrende.
Billedkvalitet
Jeg antydede, at det er et allround-kamera. Og det er det. Okay, det vil næppe få garvede sportsfotografer i knæ, og de mest pertentlige landskabsfotografer vil måske være bedre tjent med Nikon Z7.
Men hvis man ser på de samlede kvaliteter, kommer Z6 ind som favorit blandt de to. Det er ypperligt til bryllups-, portræt-, gade- og rejsefotografering. For ikke at nævne video.
Billeddynamik, skarphed, farvegengivelse og støjreduktion er klasseledende. Jeg oplever billedkvaliteten som bedre end på Sony a7 III; det gælder især farvegengivelsen på kameraets jpeg-filer. Som giver billederne et mere levende og naturligt udtryk.
Derfor foretrækker jeg Z6’s gengivelse af hudtoner, som ser mere naturtro ud.
Billedstøjen er superbt under kontrol op til ISO 6400, mens både dynamik og farver afviger ved højere ISO-værdier. På dette punkt er a7 III lidt mere konsistent.
Konklusion
Bortset fra nogle småting er brugervenligheden på Nikon Z6 fremragende. Nogle vil savne muligheden for et vertikalgreb, andre en ekstra kortplads, mens andre igen måske vil vælge et kamera, der giver dem hurtigere skudtakt og endnu bedre autofokus. Men for de mange, der gerne vil have et avanceret allround-kamera med klasseledende stillbilled- og videokvalitet, er Z6 klassens bedste full-frame-kamera.
Jeg tænker på nyt kamera. Har tænk mig den nyde fra Nikon
Det kunne være D 500 eller Z6 men jeg er ikke sikker på hvad for en jeg skal vælger
for en jeg skal vælger ? Jeg har tre obj vidvinkel 17-55 og 200-500 og en d300-d700
Der er en tesk som lyder d500 Nogle begrænsninger og så vider
Z6 følgefokus og så vider
Jeg ved ikke om det kan hjælper dig
Z6 er jo noget vejere ikke så meget som de andre