TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: iMac Retina 5K

Den komplette computer

Med lidt bedre ydelse og endnu bedre farvegengivelse bevarer Apples iMac 5K føringen som verdens skarpeste computer.

Af / 14/01/2016 - 06:00
iMac Retina 5K

Home mener

  • Den skarpeste skærm af dem alle er blevet endnu bedre, og iMacs grafikydelse gør den perfekt til foto- og videoredigering.
  • Ikke meget hukommelse, og ekstra koster dyrt. Det samme gør SSD-lagerplads.

Da den første iMac med barberbladsskarp 5K-skærm kom sidst i 2014, tøvede vi ikke med at kåre den til Årets Bedste computer. Med en opløsning på 14,7 megapixel fordelt på en 27 tommers skærm var det verdens skarpeste computer.

Til sammenligning har et almindeligt 55 tommers tv med 4K-skærm 8,3 megapixel opløsning. Det siger noget om, hvor enormt skarpt billede iMac med 5K-skærm har.

Siden debuten i 2014 har iMac Retina fået en mild opdatering og prisjustering, men det er først nu, vi kan tale om en opdatering af betydning.

Der findes i øvrigt også en iMac med 21,5 tommers 4K-skærm, men hvis man arbejder med 4K-videoredigering, billedredigering og krævende grafiske processer – f.eks. i programmer som Final Cut, Adobe Photoshop, Illustrator og Motion – så er det denne maskine, man skal have.

Den nye 27 tommers version af iMac Retina 5K har fået endnu bedre skærm, kraftigere ydelse og bedre grafik, og kommer med et nyt trådløst, genopladeligt tastatur og ditto mus.

Annonce

Mens skærmen har samme opløsning som sidst – altså 14,7 megapixel eller 5120 x 2880 pixel – er det IPS-panel, Apple nu anvender, en ny type med næsten 25 procent større farverum. Det vil sige, at den kan vise flere farver end før, og alle maskinerne forlader fabrikken med kalibrerede skærme, så de er toptunet til krævende video- og billedredigering.

Læs testen af 2014-modellen af iMac Retina 5K her.

 

Bedre farvegengivelse

Den nye iMac-generation har altså ikke kun barberbladsskarp skærm, den kan også vise flere farver. Det øgede farverum er baseret på DCI-P3 standarden. Den er oprindelig udviklet til digitale biografer og kan vise op til 25 procent flere farver – meget mere, end selv 4K Blu-ray formår på et 4K-tv.

Apples Fusion-drive med kombinert SSD og harddisk, scorer veldig bra i vår test.
Apples Fusion Drive med kombineret SSD og harddisk scorer rigtig godt i vores tests.

Sammenlignet med sRGB, som er det mest almindelige på computerskærme, betyder det, at en DCI-P3 skærm viser langt flere grønne og røde nuancer. Apple har også valgt rød-grønne fosfor-LED’er til at belyse skærmpanelet for at få så nøjagtig farvebalance som muligt. Det betyder, at fotografer kan bruge mere af farvepaletten fra kameraet – som med Adobe RGB kan registrere flere farver end sRGB – når de redigerer billeder.

Fotografer er vant til at forholde sig til Adobe RGB, og mange bruger specielle skærme, som viser Adobe RGB-farverum. Det kan sammenlignes med DCI-P3 og viser også flere grønne nuancer, men ikke så mange røde. Dermed er iMac med den nye skærm i stand til at vise flere farver end de allerfleste computere.

Skarpheden på Retinaskærmen er strålende, og den er forbløffende lysstærk. Sammenlignet med en iMac uden Retinaskærm er den nye skærm ekstremt meget bedre både at læse tekst og se billeder på.

En anden grund er, at iMac’en understøtter 10 bit grafik, mod 8 bit på den forrige model. Det betyder, at den understøtter hele 1.024 farvenuancer pr. farvekanal (RGB), mod 256 med 8 bit.

Fotografier med høj opløsning og video i 4K får finere tonegradering på DCI-P3 skærmen. Hudtoner på portrætter gengives lidt mere jævnt, og vanskelige teksturer som hår, tekstiler og farvestrålende smykker ser fantastisk ud på den nye skærm.

Jeg vil ikke sige, at forskellen er voldsomt stor i forhold til den udgående iMac Retina, men f.eks. for fotografer, der bruger meget tid på at redigere billeder for kunder, er den øgede farvemætning i kombination med den høje opløsning et stort plus på den nye iMac.

Dermed er den nye iMac med Retinaskærm ikke alene den skarpeste af alle stationære alt-i-én computere, men også den med den bedste farvegengivelse.

Krevende bilde- og videoredigering i 4K, går som en lek.
Krævende billed- og videoredigering i 4K går som en leg.

 

Bedre ydelse

Den nye iMac fås i tre grundkonfigurationer. Mens den tidligere basismodel fra 2014 var udstyret med en quad-core Intel i5-processor med en clock-frekvens på 3,5 GHz og en maksimal ydelse (Turbo Boost) på 3,9 GHz, starter den nu på 3,2 GHz. Med en maksimal ydelse på 3,6 GHz.

Men den nye iMac bruger den nye generation af Intel-processorer – Skylake – med en ny 14 nanometer arkitektur (undskyld nørderiet), som skal være mere effektiv og øge ydelsen pr. gigahertz sammenlignet med den udgående iMac 5K. Nye grafikprocessorer fra AMD og hurtigere hukommelse skal også bidrage til at gøre den nye iMac Retina hurtigere, ifølge Apple.

I vores målinger er forbedringen mærkbar. Tallene i vores Geekbench- og Disk Speed-tests er ikke til at tage fejl af. Mens Geekbench tester, hvor hurtigt computeren laver heltals- og floating point-beregninger, samt hukommelsens ydelse, tester Disk Speed, hvor hurtigt skrivning og læsning med Apples Fusion Drive går. I Disk Speed klarer iMac meget respektable 233,5 MB/s skrivehastighed og 420,6 MB/s læsehastighed.

Vores testmaskine med firekerners Intel i5-processor på 3,2 GHz opnår en score på 3.892 i Geekbench, når den kører én processorkerne (single-core) i 32 bit, og 11.897, når den kører flere processorkerner (multi-core).

Det er over den udgående iMacs score på 3.877 i single-core, men under dens score på 12.384 i multi-core med forrige generations 3,5 GHz Intel i5 quad-core processor.

For de mest intensive oppgavene, anbefaler vi mer minne og raskere prosessor.
Til de mest krævende opgaver anbefaler vi mere hukommelse og hurtigere processor.

Lidt skuffende, at den nye processor ikke kan opvise det store fremskridt, men i praksis klarer den nye maskine opgaver i Final Cut og Photoshop bedre, da den har mere hukommelse samt bedre grafikydelse i kraft af den indbyggede AMD-grafikprocessor.

For den nye grafikprocessor scorer rigtig højt i Cinebench, som tester den grafiske ydelse. Den nye iMacs Radeon R9 M390 med 2 gigabyte hukommelse gav en score på 80,08 fps – meget bedre end den tidligere iMacs 47,12 fps. Det er virkelig godt og viser, at Apple har gjort sig umage med den grafisk ydelse i alle led, ikke kun bedre farvegengivelse. De har også tilføjet flere hestekræfter, hvor det bedst kan mærkes, når man kører grafiktunge opgaver. Såsom videoredigering i 4K.

Senere vil vi prøve at få testet en iMac 5K med 4,0 GHz Intel i7-processor, som kan køre otte tråde (mod fire) samtidig og dermed kan være den maskine, man bør vælge til endnu mere krævende opgaver.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Konklusion

De, der allerede har en iMac Retina 5K, behøver ikke at tænke på at opgradere, undskyld, skifte til den nye iMac 5K. Kun hvis man har brug for bedre grafisk ydelse til de allermest krævende opgaver og kan udnytte den nye skærms forbedrede farvegengivelse, bør man overveje det.

For dem, der har en ældre iMac med den gamle 2,5K-skærm, er der ikke så meget at rafle om. Så er en ny 27 tommers iMac 5K – uanset version – et stort fremskridt. Medmindre man er grædefærdig over fraværet af indbygget optisk drev. For med den nye generation af iMac Retina 5K laver Apple stadig den bedste computer. Og definitivt den med den skarpeste og fineste billedkvalitet.

 

Konfigurationer

Man kan også købe den nye iMac med hurtigere processor, mere hukommelse, mere lagerplads og bedre grafikydelse.

Alle varianter af den nye 27 tommers iMac deler den samme opgraderede 5K-skærm, og tilslutningerne er ligeledes de samme.

Basisversionen med 3,2 GHz quad-core i5-processor starter ved 15.999 kroner. Så får man 8 gigabyte ram, 1 terabyte harddisk (7.200 o/min.) og AMD’s Radeon R9 M380 grafikprocessor med 2 gigabyte hukommelse.

Man kan vælge basisversionen og f.eks. øge lagerpladsen op til 3 terabyte Fusion Drive. Eller tilføje op til 32 gigabyte ram. Apple tager sig godt betalt for hukommelse, så der kan være penge at spare ved at lægge det ind selv senere.

En topkonfigureret Retina iMac koster 30.319 kroner med 4 GHz i7-processor, 32 gigabyte ram, 3 terabyte Fusion Drive og Radeon R9 M395X med 4 gigabyte grafikhukommelse. Hvis du vælger 1 terabyte SSD-lager i stedet, ryger prisen op i 35.479 kroner.

Vores råd til dem, der ikke har brug for den allersejeste konfiguration til tunge video-opgaver eller grafiske processer, er at vælge basisversionen med større lagerkapacitet – Fusion Drive – og købe mere ram andetsteds. For hukommelse kan man relativt nemt selv indsætte i iMac’en.

Tilslutninger:

  • SDXC-kortplads
  • 4 x USB 3.0 (kompatible med USB 2.0)
  • 2 x Thunderbolt 2.0
  • Mini DisplayPort med understøttelse af DVI, VGA og Dual-Link DVI (adaptere sælges separat)
  • 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45 tilslutning)
  • 4 x 1867 MHz DDR3 ram-slots
  • 3,5 mm mini-jack/optisk lydudgang

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Magic Keyboard, Mouse 2 og Trackpad 2

Med den nye iMac-generation følger der et nyt trådløst tastatur kaldet Magic Keyboard og en ny trådløs mus kaldet Magic Mouse 2. De oplades med et standard Apple Lightning-kabel, og kun to minutters opladning er nok til, at batteriet holder en hel arbejdsdag. Lader man dem op natten over, holder de en måneds tid.

Når tiden til at genoplade nærmer sig, vil iMac meddele dig, at tastaturet og musen har så og så meget batterilevetid tilbage.

Det nye tastatur kræver lidt tilvænning, da tasterne sidder lidt tættere og har kortere vandring end før, når man trykker dem ned. Den nye mus er vi mere usikre på. Apple har placeret ladestikket på undersiden, så det er umuligt at bruge den, når den oplades. Angiveligt fordi de mener, at et ladestik på siden risikerer at blive fuld af snavs, så det er sværere at bruge.

De sikkert ikke har set ladestikket på en iPhone …

Men den nye Trackpad 2 er et positivt bekendtskab. Dette pegefelt kan købes i stedet for musen, og det kan vi varmt anbefale at gøre. Så koster Trackpad 2 kun 520 kroner ekstra. Det er pengene værd. Hvis man køber den ved siden af, koster den 1.199 kroner.

Den er større end den forrige og understøtter samme fingerbevægelser – swipe, træk, tryk og flerfingerfunktioner – men er opdateret med Force Touch (trykfølsomhed). Ligesom de nye MacBooks.

Det betyder, at man kan trække, klikke og flytte ved at swipe med fingeren, og variere trykket på fladen for at venstreklikke, hente værktøjer, åbne, lukke og en lang række andre ting, der før krævede, at man brugte både tastatur og trackpad.

Genialt og alle pengene værd.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv