Et gaming-headset er ikke bare en måde at undgå at genere familien eller dine naboer på, når du spiller sent om aftenen. Det kan være direkte livreddende. Med et godt headset kan du både høre dine medspillere klart og – mindst lige så vigtigt – dine modstandere.
Hvis headsettet har surroundlyd, og det har de fleste i den gode mellemprisklasse, kan du tydeligt høre listende skridt, der nærmer sig i gruset bag dig. Tids nok til, at du kan nå at vende dig og skyde.
Men hvilket skal du vælge, og hvad skal det koste?
Vi har taget et kig på markedet for gode gaming-headsets og testet en håndfuld af de bedste, leverandørerne kunne finde til os. Fire af dem er i premiumklassen, mens et enkelt stikker ud med en pris i det mest eksklusive segment. Det spænder forventningerne højt.
Hvis du stadig forbinder ordet ”gaming” med lir og vilde lyseffekter, er der et par memoer, du måske ikke har fået gennem de seneste år. Gaming er i dag for alle, og den gennemsnitlige gamer er en person på 35 år, der har spillet i 13 år. Og han eller hun har ingen planer om at stoppe med at spille. Faktisk er en fjerdedel af gamerne 50 år eller derover.
Det kan ses på designet. Alle headsets i testen er bekvemme og behagelige, og der er kælet for detaljerne. Og ingen af dem lyser i mørket.
Gennemprøvede opskrifter dominerer
Når man ser ned over feltet, er det de gennemprøvede opskrifter, der dominerer. Vi har ikke testet nogen af deltagerne før, men det føles næsten sådan. De fleste er således enten nye udgaver eller varianter af i forvejen kendte modeller, som vi tidligere har haft på testbænken. Det kan man ikke fortænke producenterne i; det er dyrt at udvikle en helt ny model, og hvorfor ændre en vindende opskrift?
Spillyd er for sjov
Selv om headsets ligner hovedtelefoner, er spillereglerne nogle andre end i hi-fi-verdenen. Her handler det om underholdning – og om at vinde! Eksplosionerne på slagmarken må gerne kunne mærkes i rygraden.
Alligevel leverer de bedste headsets faktisk rigtig hi-fi-duelig lydkvalitet, og specielt én af testdeltagerne kunne lige så godt have været solgt som en hi-fi-hovedtelefon. Bare med forsinkelsesfri lydforbindelse og aftagelig svanehalsmikrofon.
Softwaren er vigtig
De fleste gaming-headsets leveres med en eller anden form for styresoftware. Den er ikke absolut nødvendig, men giver adgang til nyttige ekstrafunktioner, som en equalizer til at trimme lydbilledet og virtuel surroundlyd. Er der lys i headsettet, er det også her, det indstilles.
Styresoftwaren er dog i de fleste tilfælde alene til PC-spillernes fornøjelse. De fleste headsets i testen kan stadig bruges til de fleste spilplatforme. Men uden de ekstra funktioner.
Sådan testede vi
Headsettene blev selvfølgelig testet i deres naturlige miljø, det vil sige på spil, ikke mindst 3D-skydespil, hvor eventuelle surround-effekter udnyttes maksimalt. Ud over dette blev de også prøvet med musik og film – igen i surround. Vi så også på de indbyggede mikrofoner og eventuel støjreduktion.
HyperX Cloud III Wireless
Enkelt, men tilstrækkeligt
HyperX Cloud III Wireless 7.1 ligner sine forgængere, men er blevet lidt blidere med årene.
Logitech PRO X2 Lightspeed
Professionel enkelhed
Logitech Pro X 2 Lightspeed er nøgternt og kynisk som en Glock.
Razer Blackshark V2 HyperSpeed
Praktisk i brug
Semiprofessionelt headset uden pynt – men med masser af velvalgte features.
SteelSeries Arctis Nova 7P Wireless
Afslappet stil
Lyden er glimrende – og softwaren ligeså.
Turtle Beach Stealth Pro
Luksusklasse til luksuspris
Turtle Beach Stealth Pro er i en anden klasse end konkurrenterne. Også prismæssigt.