TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Argon Audio SA1

Den perfekte ­begynderforstærker

Hvis du lige mangler en stereoforstærker til kontoret eller ungdomsværelset, kan det ikke gøres bedre til prisen.

Af / 14/11/2019 - 12:28
Argon Audio SA1

Lyd & Billede mener

  • Den fylder, vejer og koster nærmest ingenting. Alligevel er den en rigtig forstærker, der lyder fint og kan drive rigtige højttalere.
  • Ingen netværksfunktioner eller app-styring. Men til prisen er der ingen svage sider. Ingen.

Hi-fi har et – ikke helt ufortjent – ry for at være en dyr hobby for halvgamle mænd, der spenderer vanvittige summer på udstyr for at vride de sidste minimale detaljer ud. Det er næppe dem, Argon Audio sigter mod med den integrerede forstærker SA1. Målet er nærmere at få nye og yngre brugere ind i folden.

Mærket Argon kom til verden som et billigmærke under Hi-Fi Klubben og forhandles stadig der. Men Argon står i dag på egne ben. Samtidig er produktudvalget blevet lidt mere hi-fi-betonet, men stadig med meget tilgængelige priser. Vi testede for nylig Forte A4-højttalerne, som overraskede positivt.

Argon Audio SA1 er en kompakt og diskret enhed (den fylder halvt så meget i bredden og højden som en traditionel forstærker). Kabinettet er i silkemat hvidt metal med blødt afrundede hjørner. Fronten rummer kun afbryderknappen og en stor volumenkontrol samt lysdioder til at indikere, hvilken indgang der er valgt. Et tryk på volumenknappen skifter mellem indgangene. Fikst! Fjernbetjeningen er en lille plasticsag, der næppe har lagt mange kroner på prisen.

Argon SA1W back 63641
Bagsiden har indgange for pladespiller, line (f.eks. en CD-afspiller) og to optiske indgange. Højttalerterminalerne virker solide og tillidsvækkende. Foto: Argon

Bagsiden har indgange for pladespiller, line (f.eks. en CD-afspiller) og to optiske indgange. Højttalerterminalerne virker solide og tillidsvækkende, og der er udgang til en ekstern effektforstærker, aktive højttalere eller en subwoofer med indbygget lavpasfilter. En USB-ladeport gør det let at strømforsyne en Chromecast.

Effekten er 2 x 40 watt. Som mange andre klasse D-forstærkere leveres samme effekt i 4 og 8 ohm. Det er beskedent med dagens målestok, men mere end de 15-30 watt, som mange af os startede ud med på vores første receivere i 1970’erne. Det giver også smil på læben, at DAC’en er en Sabre fra ESS, og at Bluetooth-forbindelsen understøtter aptX HD-protokollen, som giver en lydkvalitet, der er lidt tættere på CD-kvalitet, end hvad der hidtil har været muligt på Bluetooth.

Annonce
Argon SA1 03 63639
Argon Audio SA1 fylder, vejer og koster nærmest ingenting. Alligevel er den en rigtig forstærker, der lyder fint og kan drive rigtige højttalere. Foto: Argon Audio

Lydkvalitet

Enhver test i Lyd & Billede tager udgangspunkt i den prisklasse, som produktet befinder sig i. Og for at gøre vurderingen endnu mere præcis har vi opdelt testene i tre “vægtklasser”. Og Argon Audio SA1 befinder sig altså i den allerbilligste ende af Basic-klassen. Det kan man nu ikke umiddelbart høre, når man lytter til den. For der kommer lækker musik ud af højttalerne. Der er godt hul igennem, instrumenterne står, hvor de skal, i lydbilledet, og lyden er hverken tynd eller skinger.

Som vi er vant til fra klasse D-forstærkere, er lydbilledet afbalanceret og uden fokus på bestemte områder.

Bassen er ganske velkontrolleret for en 40-watter, og SA1 går ikke af vejen for en solid gang rock. Som nyligt afdøde Ginger Bakers “Time Be Time” sammen bas-evangelisten Jonas Hellborg.

Mellemtonegengivelsen er rigtig fin, og den lille hvide boks kan godt klare andet og mere end baggrundsmusik til opvarmning af pizzaer.

Det meste af testen blev gennemført via digitalindgangen på SA1, der gør et glimrende stykke arbejde. ESS’ Sabre-DAC’er bruges faktisk i udstyr i langt højere prisklasser. En dyrere DAC, tilsluttet via den analoge line-indgang, lokkede dog lidt ekstra detaljer og rumfornemmelse ud af forstærkeren. Hvilket vidner om, at udgangstrinet er endda rigtig godt.

Det betyder ikke, at vi fremover vil bruge Argon Audio SA1 som reference. For selvfølgelig er der ting, den lille fyr ikke magter. Kompleks musik ved høj lydstyrke er ikke dens livret. Så mister den magten i bassen og går let hen over detaljerne. Og det gælder, hvad enten det drejer sig om klassisk musik for fuldt symfoniorkester eller væg-til-væg metalrock.

Og selv om den giver en god fornemmelse af rummet omkring den akustiske scene, er der masser af forstærkere, der klarer den opgave både mere præcist og grandiost. Men for pokker da ikke til de penge!

Argon Audio SA1 er ikke alene virkelig billig. Faktisk er den en af de billigste forstærkere, der nogensinde er testet i Lyd & Billede. Og vurderingen skal selvfølgelig ses i det lys. Det er svært at finde alternativer i prisklassen, medmindre man leder i supermarkedet. Den nærmeste relevante konkurrent er nok NAD C338, der med indbygget Chromecast har et es i ærmet – men til den dobbelte pris.

Selv i sammenligning med udstyr til den dobbelte pris eller mere lader SA1 sig dog ikke ryste. Så længe du ikke giver den urimelige opgaver – som at spille højt på ineffektive højttalere i store rum.

Konklusion

Argon Audio SA1 er en ægte stereoforstærker med alle de klassiske dyder, som en integreret forstærker har – samt nogle digitale dyder oveni. Den klarer alt fra vinylplader til trådløs streaming. Og den nærmest beder om at blive stillet ved siden af fjernsynet sammen med et par fornuftige højttalere.

Lyden er formidabel til prisen, og udseendet er så diskret, at den må kunne finde nåde for selv det mest kritiske blik. Det eneste, der mangler, er multirumsfunktioner. Men hele forstærkeren koster mindre end de fleste multirumshøjttalere.

Karakter
Argon Audio SA1
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

2 kommentarer til “Argon Audio SA1”

  1. Michael Larsen

    Der er en Nad AMP1 som ligner den til forveksling men koster markant mere, hvad med at teste den for at find ud af om de er ens og om den kan spille højt uden at lyder dårligt,ukontrolleret ?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset