Audio Research GS150

Potent rørforstærker

Du glemmer tid og sted – og heldigvis også prisen – når du tænder for denne rørforstærker.
Lyd & Billede mener
Luftig 3D-lyd med gedigen basdynamik og silkeblød klang.
Det bliver varmt, ikke kun i ørerne, og billigt er det heller ikke.
Specifikationer
  • Effekt: 2 x 155 W
  • Indgange: Balancerede
  • Bestykning: 4 x 6H30 rør og 8 x KT150 udgangsrør
forfatter

Med det samme stilrene retro-design som forforstærkeren GS Pre er der ikke meget tvivl om, at effektforstærkeren GS150 hører til Audio Researchs Galileo-serie.

Her bruges der også rør. Ikke hvilke som helst rør, men af den kraftige KT150-variant. Otte styk fordelt på fire pr. kanal, hvilket får effekten op i 2 x 155 watt. Over “hele” frekvensområdet fra 20 Hz til 20 kHz.

Det gør GS150 til en af de kraftigere stereo-effektforstærkere, der anvender rør.

 

Manuel justering

Et rørforstærker afgiver meget varme. Især en på 155 watt. Derfor vil du høre en svag brummen fra ventilatorerne, som ikke kan slås fra, kun dæmpes med en kontakt på bagsiden.

Nogle rørforstærkere har manuel justering af bias-strømmen til rørene. Den bestemmer matchningen af den strøm, der tilføres spændingen på rørene. Her skal den være 65 mA, og det kan man selv justere med en lille skruetrækker stukket ind i et hul på hver side af forstærkeren.

AUDIORESEARCH-GS150-05
Otte af disse slår hårdt.

Så skal forstærkeren varmes op i godt 20 minutter. Derefter drejer man de to potmetre til V1, V2 osv., og for hver position tjekker man, at bias er inden for markeringen på målerne på forsiden. Er de ikke det, drejer man skruen forsigtigt, til nålen er inden for det markerede område.

Bias er vigtigt – ikke kun fordi det forlænger rørenes levetid, men også fordi støjgulvet og forvrængning reduceres. Og det giver som bekendt meget bedre lyd.

 

Konklusion

Forstærkeren har ingen af de bløde og afrundede transienter, der kendetegner billigere rørforstærkere. Her får du usædvanlig potent dynamik og en bas, der mere minder om en kraftig transistorforstærker. Bias-justeringen og den nødvendige køling stiller krav til ejeren og til placeringen af forstærkeren, men det er en lav pris at betale for en plads i high-end himlen.

401_GS150

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.