Mange kaldte det en døgnflue, da salget af vinylplader tog fart igen for et par år siden. Men lp-salget er kun steget ifølge de seneste branchetal, og det trækker salget af pladespillere op.
Det har medført, at udvalget af pladespillere er øget drastisk, og nu er det muligt at finde pladespillere til under en tusse. Det er dog ikke dem, vi er mest optaget af. Fordi vi altid søger efter de bedste køb, må barren sættes højere. Pladespillere, der lyder godt, er ikke billige, men de behøver ikke at koste alverden.
Det fandt vi ud for et halvt år siden, da vi testede fem pladespillere til omkring 4.000 kroner stykket.
Denne gang sætter vi barren lidt lavere og ser på en overkommelig pladespiller fra testvinderen Audio-Technica i duel med en kollega fra Pioneer. Begge leveres med pickup færdigmonteret og kræver ingen forkundskaber at sætte op og komme i gang med.
Plug and Play
Du behøver ikke en separat pladespillerforstærker (RIAA-trin) for at bruge de to pladespillere. De har RIAA indbygget, og Audio-Technica har desuden USB-port, så du kan plugge den direkte i computeren. Dermed kan du rippe pladerne på din computer og overføre musikken digitalt til mobilen.
Læs: Test af seks pladespillere
Kom i gang
Når du skal pakke en pladespiller ud, så læg alle delene på et bord, så du har et godt overblik. Her skal du – ud over pladespilleren og et gennemsigtigt støvlåg – have strømforsyning, lydkabler, pladetallerken, plademåtte i filt eller gummi, drivrem og modvægt til armen. Der følger også en samlevejledning med. Den er det smart at følge.
De fleste pladespillere har remtræk. Gummiremmen sættes på som vist i samlevejledningen, pladetallerkenen og måtten lægges på, og kontravægten monteres som beskrevet. På vægten sidder der en skala, som drejes til nul, når armen er i balance. Så “svæver” den i vater – parallelt med tallerkenen. Husk at fjerne plastichætten forsigtigt fra pickuppen, før du justerer vægten.
Sidstnævnte gør du ved at dreje skalaen og vægten samtidig, som regel til 2 grams nåletryk – stadig uden plastichætten på.
Ved siden af aksen til armen sidder der typisk en anti-skating skala. Hvis der ikke står andet, drejes den til det halve af nåletrykket – eller halvanden gange værdien (1,5), hvis armen stadig tvinges udad, når du sænker nålen ned i pladerillen.
Hvis du ikke får nogen bas, eller nålen hopper hele tiden, skal du øge vægten med 0,1 gram, til den sidder godt i rillen. I modsat fald – altså med for højt nåletryk – bliver lyden forvrænget, og slitagen på nål og plader øges.
En pladespiller er som en følsom mikrofon og skal stå i vater på et stabilt underlag. Ellers forplanter vibrationer og resonanser sig til grammofonen og høres som rumlen i højttalerne. Stil ikke pladespilleren op ad en højttaler, og undgå stærke magnetfelter.Hvis det stadig rumler i højttalerne, har du brug for et bedre underlag. Køb en dæmpeplade eller nogle dæmpefødder i en hi-fi-butik – eller montér en hylde på væggen til din pladespiller.
Sådan får du bedre lyd
Hvis de fysiske forudsætninger med placering og justering er tilfredsstillende, er alt i sin skønneste orden. Men man kan godt få endnu bedre lyd, også fra billige pladespillere.
Det første, man bør gøre, hvad enten man vil opgradere end gammel eller en ny grammofon, er at skifte til en bedre pickup. Det kan være smart at gøre i den butik, hvor man har købt pladespilleren. En pickup til omkring 1.000 kroner kan løfte lydkvaliteten på en overkommelig pladespiller meget, men dyrere grammofoner kan også forkæles med dyrere pickupper.
Fire gode pickupper, der ikke vælter budgettet:
Ortofon 2M Red: 799 kroner
Sumiko Pearl: 895 kroner
Rega Elys 2: 1.095 kroner
Denon DL-103: 2.199 kroner
Audio-Technica AT-LP120
Solid grammofon
Gunstig pris, solid kvalitet og god lyd gør AT-LP120 til et godt valg.
Pioneer PL-30-K
Pladespiller for begyndere
Pioneers grammofon er et godt valg for alle, der har brug for nem betjening og udmærket lyd.